Görüş Bildir
Haberler
7 Soruda Kazakistan Protestoları: Halk Neden Sokakta?

7 Soruda Kazakistan Protestoları: Halk Neden Sokakta?

Kazakistan'da aniden patlak veren ve kısa sürede yayılan protestolarda çok sayıda polis ve göstericinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Peki protestocular ne istiyor? Bölgedeki son durum ne? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1) Kazakistan'ın önemi ne?

1) Kazakistan'ın önemi ne?

Nursultan Nazarbayev - Fotoğraf: Mukhtar Kholdorbekov / Reuters

Petrol ve doğal gaz açısından zengin olan Kazakistan, Orta Asya'nın en nüfuzlu ülkesi. Bölgenin gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 60'ına sahip. Dünyada en fazla ham petrol rezervine sahip ülkeler sıralamasında 12. sırada bulunan Kazakistan, otoriter bir devlet olarak tanımlanıyor. 

Yüzölçümüne bakıldığında dünyanın en büyük dokuzuncu ülkesi ancak nüfusu sadece 18,8 milyon.

Kazakistan 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra bağımsızlığını ilan etti. Yıllarca, 1984'te ülke daha hala bir Sovyet cumhuriyetiyken ilk kez başbakan olan Nursultan Nazarbayev tarafından yönetildi.

Nazarbayev daha sonra fiilen karşısına rakip çıkmadan cumhurbaşkanlığına seçildi ve her yere heykellerini dikip, yeni başkente adını vererek ülkede bir tür şahıs kültü yarattı. Nazarbayev sonunda 2019'da, ülkede pek sık rastlanmayan hükümet karşıtı gösterileri durdurmak için istifa etti. 

Kendi elleriyle seçtiği halefi Tokayev, uluslararası gözlemcilerin eleştirdiği bir baskın seçimle işbaşına geldi. Nazarbayev iktidarda olmamasına rağmen yönetim üzerindeki etkisi sürüyor. Gözlemciler protestoların öncelikle bu yüzden olduğunu söylüyor. 

Nazarbayev'in istifasından sonra geçen yaklaşık üç yıl içinde ülkede fazla bir değişiklik olmadı. Halk reform yapılmamasından, yaşam standartlarının düşük, özgürlüklerin de sınırlı olmasından şikayetçi.

2) Protestolar nasıl başladı?

2) Protestolar nasıl başladı?

Fotoğraf: Pavel Mikheyev / Reuters

Petrol ve doğalgaz zengini Kazakistan'daki protestolar, akaryakıtta tavan fiyat uygulamasının kaldırılması ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) fiyatlarına yapılan zammın ardından geçtiğimiz hafta sonunda patlak verdi. 

2 Ocak Pazar günü bir bölgede başlayan protestolar, Salı gününe gelindiğinde yayılarak kitlesel gösterilere dönüştü. Çeşitli devlet binalarına giren protestocular polis araçları ile askeri araçları da ateşe verdi.

Ülke çapında olağanüstü hal

Ülke çapında olağanüstü hal

Gösterilerin yoğunlaştığı yerler - Görsel: BBC

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti ve 'ülkede istikrarı sağlamak için' akaryakıt fiyatlarını indirme sözü verdi. Protestoların yayılması sonucu önce başkent Nur SultanAlmatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. 

Ardından 19 Ocak'a kadar sürecek olağanüstü hal kararının ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

👇

3) Göstericiler ne istiyor?

3) Göstericiler ne istiyor?

Fotoğraf: Yerlan Dzhumaev / TASS

Cumhurbaşkanı Tokayev, protestoların dış ülkelerden yardım alan 'terörist çeteler' tarafından düzenlendiğini öne sürüyor. 

BBC Rusça Servisi'nin aktardığına göre ise protestocuların öne çıkan bir liderleri bulunmuyor. Analistlere göre, muhalefet yıllardır daha ilk aşamalarında susturuluyor ve Kazakistan'da fiilen demokrasi yok.

BBC'nin aktardığına göre göstericilerin beş talebi var:

  • Gerçek hükümet değişikliği

  • Valilerin doğrudan seçilmesi (Şu anda valiler cumhurbaşkanı tarafından atanıyor)

  • Cumhurbaşkanının görev süresini ve yetkilerini kısıtlayan 1993 Anayasası'na dönülmesi

  • Yurttaşlık hakları için mücadele eden aktivistlere zulmedilmemesi

  • Mevcut rejimle bağlantısı olmayanların yetkili konumlara gelmelerine izin verilmesi

"İnsanlar kayırmacılıktan bıktı"

"İnsanlar kayırmacılıktan bıktı"

Fotoğraf: Vladimir Tretyakov / AP Photo

Protesto gösterilerinin merkezlerinden birisi, Kazakistan'ın güneybatısında Mangistau bölgesindeki Canaozen kenti. 

Burası, daha önce de büyük gösterilere sahne olmuş, 2011'de polisin ücretler ve çalışma koşullarını protesto eden petrol işçilerine müdahalesinde en az 14 işçi ölmüş, 100'den fazlası da yaralanmıştı. 

Canaozen kentindeki eylemcilerden 55 yaşındaki eylemci Zauresh ShekenovaReuters ajansıyla söyleşisinde öfkenin Nazarbayev dönemine uzandığını söyledi: 

'Nazarbayev ve ailesi bankacılıktan yollara ve doğalgaza kadar tüm sektörlerde tekel oluşturdu. Bu protestolar yolsuzlukla ilgili. Her şey gaz fiyatlarındaki zamla başladı ama protestoların asıl sebebi insanların yaşam koşulları, yüksek fiyatlar, işsizlik, yolsuzluk.'

'Uyanın' isimli sivil toplum kuruluşundan Darkhan Şapirov ise 'İnsanlar yolsuzluktan ve kayırmacılıktan bıktı. Yetkililer halkı dinlemiyor. Başkan Tokayev'in gerçek siyasi reformlar yapmasını ya da gitmesini ve adil seçimler düzenlenmesini istiyoruz' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4) Rusya neden Kazakistan'da?

4) Rusya neden Kazakistan'da?

Fotoğraf: Pavel Mikheyev / Reuters

Protestoların kontrol altına alınabilmesi için Cumhurbaşkanı Tokayev'in yardım istemesi üzerine ülkeye Rusya liderliğindeki barış gücü gönderildi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) dönem başkanı Ermenistan'ın Başbakanı Nikol Paşinyan Çarşamba akşamı Kazakistan'a barış gücü gönderilmesinin kabul edildiğini açıkladı. 

Rusya'dan Perşembe sabahı yapılan açıklamada da barış gücünün göreve başladığı ifade edildi. Barış gücünün görevinin ülke ve askeri altyapıyı korumak olacağı kaydedildi.

KGAÖ üyeleri arasında Rusya'nın yanı sıra eski Sovyet cumhuriyetlerinden Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus bulunuyor.

5) Protestolarda son durum ne?

5) Protestolarda son durum ne?

Fotoğraf: Pavel Mikheyev / Reuters

Ülkenin en büyük şehri Almatı’da polisin açıklamasına göre, 13 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Öldürülen güvenlik görevlilerinden ikisinin başlarının kesildiği belirtildi.

Olaylarda onlarca göstericinin de hayatını kaybettiği belirtiliyor. Ancak hayatını kaybeden gösterici sayısı hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Polis sözcüsü Saltanat Azirbek, Almatı'da gece boyunca 'devlet binalarına saldırı girişimi' olduğunu ve 'onlarca kişinin etkisiz hale getirildiğini' söyledi.

2000'den fazla gösterinin gözaltına alındığı da gelen bilgiler arasında.

Reuters ajansı, Rusya'nın asker göndermesinin ardından ülkede yeni şiddet olaylarının yaşandığını duyuruyor.

👇

6) Dünyadan hangi tepkiler geldi?

6) Dünyadan hangi tepkiler geldi?

Fotoğraf: Vladimir Tretyakov / AP Photo

ABD, Kazakistan'daki gelişmeler karşısında barışçı çözüm çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 'Bütün Kazaklardan anayasal kurumlara, insan haklarına ve internete erişim de dahil olmak üzere basın özgürlüğüne saygı duymalarını ve bunları savunmalarını talep ediyoruz' şeklinde konuştu.

Rusya Dışişleri'nden yapılan açıklamadaysa, olaylardan dış güçler sorumlu tutularak 'terörle mücadele' operasyonu için başka adımların atılıp atılmayacağı konusunda Kazakistan'a ve müttefiklere danışılacağı belirtildi. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, 'Dost bir ülkede yaşanan son olayları, dışarıdan ilham alan, eğitimli, örgütlü ve silahlı oluşumların kullanılmasıyla devletin güvenliğinin ve bütünlüğünün altını oyma amaçlı bir girişim olarak görüyoruz' denildi.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Stephane Dujarric de uluslararası toplumun Orta Asya ülkesindeki gelişmeleri 'kaygıyla' izlediğini belirterek, taraflara 'itidalli olma, şiddetten kaçınma ve diyaloğu teşvik etme' çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği'nden yapılan açıklamada da Kazakistan'daki protestoların kaygıyla karşılandığı belirtilerek, Kazakistan yönetimine barışçı protestolara ilişkin uluslararası yükümlülüklere uyma çağrısı yapıldı.

7) Türkiye'den hangi açıklamalar yapıldı?

7) Türkiye'den hangi açıklamalar yapıldı?

Fotoğraf: AA / Arşiv

Türkiye'den yapılan açıklamalarda da 'birlik' ve 'itidal' çağrıları ön plana çıktı. 

Binali Yıldırım, İbrahim Kalın ve Ömer Çelik'in açıklamalarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da Türk Devletleri Teşkilatı Dönem Başkanı olarak, teşkilat üyesi ülkelerin liderleriyle telefon görüşmeleri gerçekleştirdiği bildirildi.

Yapılan açıklamaya göre  gerginliğin kısa sürede sona ermesini temenni eden Erdoğan, gerek duyulması halinde Türkiye'nin, her türlü teknik bilgi ve tecrübe paylaşımını gerçekleştirmeye hazır olduğunu kaydetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım: 'Kazakistan ile güçlü dayanışmamızı belirtmek isteriz'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın: 'Türkiye her daim Kazakistan’ın yanında olmaya devam edecektir'

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: 'Kazakistan’daki can kayıplarından büyük üzüntü duyuyoruz'

BBCEuronewsDW TürkçeVOA ve Reuters

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
36
16
10
9
3
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Caps

Rezil herifler. Kendi halkına karşı yabancı bir ülkenin askerini salmak nasıl bir şerefsizliktir lan? Umarım en ağır şekilde cezanı çekmeden göçmezsin bu dün... Devamını Gör

CauseIgotHigh

Hep dış güçler amk. Her yerde aynı senaryo. Bi kere de bu halk belki gerçekten söylediklerini kendileri öyle düşündüğü için söylüyodur diyen yok. Bu arada Ka... Devamını Gör

ortalık karışık

otomasyona geçişin etkileri başladı doğalgaz zengini ülkede doğalgaza zam yapılıyor halk bunu ister mi tabiki istemez totaliter rejmler işe yaramaz insanlar... Devamını Gör