onedio
Görüş Bildir
Ana Rahmine Dönmek İstiyorum:" Kuvvetli Bir Alkış"
Bu cümleyi sadece şiirlerde okumaz insan; umutsuzluk, pişmanlık, huzur arayışı, umarsız isyanlar, filmi başa sarma isteği söyletebilir mesela sana, bana... Bilinçli ya da bilinçsiz, an gelir bu duyguya gark olur insan; keşke hiç doğmasaydım, der… Uyku pozisyonlarımız mesela, onlar da bu kaçış isteğimizi ele verir çoğu kez. Ana rahminin ıslak, karanlık ve yalnız ortamı ne kadar depresif dursa da varlığın en güven duyduğu sığınağı olsa gerek…Portakalda vitaminken oraya gelişimiz konusunda söz hakkımız olmasa da iyiyizdir orada, kaostan uzakta… Yoksa bile isteye, seçerek mi düşmüşüzdür o rahme? Kim bilir? Belki de orada yeni başlayacak yaşam maceramız, nasıl biri olacağımız ve sahipleneceğimiz dava üzerine bolca düşünme, dinleme, tartma, karar verme şansımız vardır aslında, her ne kadar bize bunun imkânsız olduğu ve zaten asla hatırlamayacağımız söylense de… Kim bilir? Berkun Oya biliyor olabilir mi mesela?
Reklam
Reklam
İnsanlık Tarihinde Aklımızın Sınırlarını Zorlayan En Uzun Yapılar
İnsanlar inşa etmeye başladıklarından beri inşa etmeye devam ediyorlar. Binlerce yıl boyunca, birçok ihamdan ötürü yapılarımız, gökyüzüne doğru gittikçe daha yükseğe ulaştı. Eski Mısırlılar firavunlarının mumyalanmış bedenlerini korumak için devasa piramitler inşa ettiler. Hıristiyanlar, cennetlerine doğru uzanan katedraller inşa etmek için kemerli payandalar ve tonozlu kemerler gibi Gotik mühendislik yeniliklerini kullandılar. Dünya çapında birçok insan yapımı binalar bir süre zarfında dünyanın en yüksek binalar unvanına sahip... 4500 yıl öncesinden günümüze, Giza 'dan Dubai'ye kadar bu unvana sahip olmuş yapıları sizin için derledik.
Binlerce Yıl Öncesinde İnsanların İnandığı Dünyanın En Eski Dinleri
İnsanlık tarihi, dini inançların kökenleri ve gelişimi açısından büyük bir karmaşıklık sunar. Antik çağlara indiğimizde, çeşitli kadim inançların en eski din unvanı için birbirleriyle yarıştığını görüyoruz. Bu derinliklere inmek, insanlığın ortak ruhsal deneyimini şekillendiren çeşitli manzaraları keşfetmek için heyecan verici bir fırsat sunar.
Reklam
Reklam
Hapishane Hücresinde Kendi Saçıyla İşlediği Eserlerle Yeni Bir Sanat Yaratan Annie Parker'ın Dokunaklı Yaşamı
1879'da Maidstone Hapishanesi'nde, Kentli Annie Parker adında bir kadın nemli ve soğuk bir hücrede oturuyordu. Sarhoşluktan dolayı hapse girmişti, ancak bu, ilk defa demir parmaklarının arkasına girdiği anlamına gelmiyordu. Son 365 günün 350'sini hapishanede geçirmişti ve altı yıl sonra öldüğünde, 400'den fazla kez sarhoşluk ve buna bağlı diğer suçlardan dolayı tutuklanmıştı. Hücresinde bulunduğu zamanlarda ağartılmış keten üzerine çapraz dikişle çalışmıştı. Ancak diktiği şey iplik değil, bizzat kendi saçlarıydı.
Reklam
Elle Yazarak Not Almak Hafıza ve Öğrenme İçin Teknolojiye Kıyasla Neden Çok Daha Etkilidir?
Dijital teknolojinin her alanı okullar ve üniversitelerde öğrenme sürecini yutarken el yazısıyla notlar almak veya çocuklara el yazısı öğretmek, bir anormallik veya inatçılık gibi görünebilir. Ancak sürekli yapılan araştırmalar, özellikle genç çocuklar için klasik yolun -yani kalem ve kağıtla veya hatta stilus ve tablet ile not almanın- hala öğrenmenin en iyi yolu olduğunu öne sürmeye devam ediyor ve bilim insanları nihayet nedenini anlamaya ve ortaya çıkarmaya başlıyorlar. Gelin yazımızda bu sürece birlikte göz atalım!
Doğa Tarihinde Benzersiz Bir An! İki Erkek Kambur Balinanın Çiftleşmesi İlk Defa Görüntülendi
Fotoğrafçılar ilk kez iki kambur balinanın çiftleşmesini kaydetti. Çektikleri görüntüleri bir deniz memelisi uzmanına gösterdiklerinde, uzman her iki katılımcının da erkek olduğunu doğrulayarak, aynı cinsiyetten cinsel davranışın hayvanlar arasında yaygın olduğunu bir kez daha teyit etti. Ancak bu vakada her iki balinanın da durumdan memnun olup olmadığı konusunda soru işaretleri var. Sonuç olarak, kambur balinalar en çok incelenen balina türlerinden biri olmasına rağmen, nasıl çiftleştiklerine dair bir kayıt yoktu, şimdiye kadar...
Reklam