onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uyku Apnesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Uyku Apnesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Elif Ateş
10.12.2021 - 11:30

Günümüzde oldukça sık görülen uyku bozukluklarından biri olan uyku apnesi, uyku sırasında tekrarlayan ataklar şeklinde ortaya çıkar. Uyku apnesi diyebilmek için solunumun 10 saniye boyunca durması gerekir. Bu hastalık pek çok tipten oluşur ve belirtileri genellikle aynıdır. Ancak alt tiplerine göre de farklı belirtiler gelişebilir. Eğer tedavi edilmez ise yüksek tansiyon, felç, şeker hastalığı ya da kalp krizine neden olabilmektedir. Uyku apnesi yaşayan kişilerin mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmaları gerekir. Peki, uyku apnesine hangi bölüm/doktor bakar? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Her hastada görülen uyku apnesi aynı değildir. Uyku apnesi 3 türe ayrılır. Bunlardan ilki olan obstrüktif uyku apnesi, hava yollarındaki fonksiyon kaybıyla meydana gelen oksijen düzeyi düşüklüğüdür. Uykunun kesilmesi ile belirti gösterir. Aynı zamanda gündüz vakti uyuklama gibi şikayetler görülebilir. Bu apne çeşidi, üst solunum yollarındaki tıkanıklığa neden olan faktörlerden dolayı ortaya çıkabilir. En çok görülen uyku apnesi çeşididir. Santral uyku apnesi ise diğer çeşidiyle benzer belirtiler gösterir. Gün içinde aşırı uykulu hissetme, dikkat eksikliği ve baş ağrısı görülür. Eğer santral uyku apnesine nörolojik problemler yol açıyorsa yutkunma ve konuşma zorluğu, ses tonunda farklılaşma ve halsizlik görülebilir. Mikst uyku apnesinde kişide hem obstrüktif hem de santral uyku apnesi görülür. Uyku apnesi hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku Apnesi Belirtileri

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen uyku apnesi hemen herkes de aynı belirtiler gösterir. Yaygın olarak görülen belirtiler ise şunlardır:

  • Yüksek sesle horlama

  • Uykuda solunum durması atakları

  • Uykudan ani uyanmalar

  • Sabahları uyanıldığında ağız kuruluğu  ya da boğazlarda ağrı hissedilmesi

  • Yeterli saat uyulsa bile gene de uykusuzluk çekmesi

  • Sabahları baş ağrıları

  • Depresif bir ruh hali

  • Sinir ve öfke sorunları

  • Dikkat ve konsantrasyon sorunları

Çocuklarda horlama görüldüğü takdirde dikkatli olunmalıdır. Genellikle horlamaya neden olan durum uyku apnesidir. Çocukların %3'ünde bu durum görülmektedir. Uyku apnesi çocukların sosyal hayatını, okul başarısını  oldukça etkiler. Aynı zamanda çocuklarda görülen uyku apnesinde horlama dışında huzursuzluk, boğulur tarzda öksürük, aşırı terleme, soluk alıp vermede güçlük de görülür.

Uyku Apnesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Uyku Apnesine Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Uyku apnesi sorunu yaşayan kişilerin, hastanelerin kulak burun boğaz ve dahiliye (iç hastalıkları) bölümüne gitmeleri gerekir. Aynı zamanda sağlık ocaklarında bulunan aile hekimleri de uyku apnesi ile ilgilenmektedir.

Kişinin apne çeşidine, derecesine göre tedavi şekilleri belirlenir. En çok kullanılan yöntemlerden biri CRAP adı verilen hava makineleridir. Cihaza bağlı olan maske, uzman kişi tarafından belirlenmiş bir basınca ayarlanıp hastaya takılır. Cihaz gece boyunca çalışır ve böylelikle hasta rahat bir uyku çekmiş olur. Ancak bu cihaz tek başına yeterli değildir. Kişinin yaşam tarzında değişiklik yapması da gerekir. Özellikle sigara ve alkol kullanımın sonlandırılması, düzenli spor yapılması ve uykudan önce ağır yemeklerin yenilmemesi önerilir. Tüm bunlar işe yaramaz ise bazı cerrahi yöntemler ile uyku apnesi tedavi edilir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın