Uyku Apne Sendromu Nedir?
Horlamaya eşlik eden nefes durmaları varsa Obstructive Sleep Apnea (OSA)[Obstrüktif Uyku Apne (OUA)] denilen rahatsızlık olabilir.
Üst solunum yolu çöker uyurken geçici olarak nefes durur, nefes durduğunda apne olarak değerlendirilmesi için en az on saniye sürmesi gerekir bu olaylar bir gecede birkaç yüz kere yaşanabilir. Bu olay kan basıncında yükseltme ve uyku kalitenizi azaltma yaparak hayat kalitenizi etkiler. Gece içinde tekrarlanan apneler oksijen seviyesini azaltır bu azalma beyinde alarm durumu yaratır ve beyin vücudu uyarır bu zaman zaman hissetiğiniz ama çoğunlukla hissetmediğiniz uyanıklara sebep olur. Gece uyanmalarınızı hatırlamadığınız için sabah kendinizi yorgun hissedersiniz. Çoğu zaman bu uyanmalar tuvalete gitme ihtiyacı, yemek yeme ihtiyacı ve/veya sigara içme ihtiyacı gibi hisler uyandırır, vücudumuzun yapısı gereği uyurken bu ihtiyaçlar doğmaz size yıllardır aynı şeyleri yapmanız normal gibi gelebilir ama bu normal bir olay değildir örneğin tuvalete kalkmanız mesane genişleyebilen bir organdır ve sabaha kadar tuvalete kalma ihtiyaçı duymazsınız tabi prostat ve başka nedenlerden dolayı artı bir rahatsızlığınız yoksa.
OUAS’lu sahipseniz, Tip 2 diyabet hastalığına sahip olma şansınız artmıştır. Gün geçtikçe hastalıklarla ilişkili komplikasyonlar araştırmalarda ortaya çıkmakta bu riskleri azaltmak için OUAS tedavi edilmelidir.
Her üç kişiden birinde Obstrüktif Uyku Apne Sendromuna (OUAS) bağlı yüksek tansiyon vardır.
Halkın %80 OUAS’a bağlı ilaca dirençli yüksek tansiyona sahiptir.
Konjestif Kalp Yetmezliği(KKY) olan hastaların %50′si OUAS’lu.
Yaşlandıkça Konjestif Kalp Yetmezliği riski daha sıktır.
40-59 yaş % 2
60-69 yaş % 5
70 ve üzerine % 10
OUAS’lu kişi trafik kazası yapma riski 7 kat daha fazladır.
Yorum Yazın