onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Urartulardan Cumhuriyet Dönemine Kadar Yapılmış Olan Türkiye’deki Tarihi Köprüler Listesi

Urartulardan Cumhuriyet Dönemine Kadar Yapılmış Olan Türkiye’deki Tarihi Köprüler Listesi

Yeter Şirin
23.09.2023 - 07:17

Merhaba sevgili okur, bu yazıda medeniyet, devlet ya da imparatorluğun insanlığa bıraktığı değerlerden olan köprüleri inceleyeceğiniz. Urartulardan Cumhuriyetin kabulüne kadar Anadolu'da binlerce yıla meydan okuyan tarihi köprüleri gelin beraber inceleyelim. (Köprüler yapıldığı döneme göre listelenmiştir)

Urartu Dönemi Köprüleri

1. Kız Köprüsü - Muş

1. Kız Köprüsü - Muş

Muş'un Malazgirt ilçesine 2 kilometre uzaklıkta bulunan köprünün Urartular döneminden kaldığı bilinmekte. Kesme taştan tek gözlü olan köprü 3 m. uzunluğunda, 1 m. genişliğindedir.

Frigya Dönemi Köprüleri

2. Clandras Köprüsü - Uşak

2. Clandras Köprüsü - Uşak

Clandras Köprüsü Uşak Karahallı ilçesinde bulunan, Frigyalılar döneminden kalma tarihi bir köprüdür. Köprü’nün Banaz Çayı üzerine yaklaşık 2500 yıl önce yapıldığı bilinmekte. Köprünün iki ucu, dağ beli üzerine oturtulmuştur. Taşların yüzleri kalemle işlenmiş olup kemerlerin iri taşları zıvanalı olarak birbirine kenetlendirilmiştir. Köprünün kemeri kasnak biçimindedir.

Roma Dönemi Köprüleri

3. Çobançeşme Köprüsü - İstanbul

3. Çobançeşme Köprüsü - İstanbul

Çobançeşme Köprüsü, İstanbul'un Bahçelievler ilçesi Çobançeşme mahallesinde Ayamama Deresi üzerine yapılmış tarihi bir köprüdür. Köprü adını yanındaki Çoban Çeşmesi'nden almakta. Köprünün ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemekte.

4. Baç Köprüsü - Mersin

4. Baç Köprüsü - Mersin

Baç Köprüsü  diğer adıyla Justinyen Köprüsü, Mersin Tarsus'da bulunuyor. Bizans imparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan köprü Orta Çağ'da köprüden geçenlerden baç adı altında vergi alınmakta oluşu sebebiyle, halk arasında 'Baç Köprüsü' adını almıştır.

5. Palu Köprüsü - Elazığ

5. Palu Köprüsü - Elazığ

Murat Nehri üzerinde bulunan eski Palu Köprüsü rivayete göre Roma Dönemi’nde yapılmıştır.156.50 metre uzunluğunda ve 3,5 metre genişliğinde olan köprü Zamanında güney-kuzey bağlantısını sağlayan tek ulaşım ve geçiş yeriymiş. Tarihi kaynaklarda Pal Köprüsüİstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü olarak geçmektedir.

6. Cendere Köprüsü - Adıyaman

6. Cendere Köprüsü - Adıyaman

Cendere Köprüsü, Adıyaman'da aynı isimli Cendere çayı üzerinde bulunan ve dünyanın hâlen kullanılmakta olan en eski ve tarihi köprülerinden biridir. Adıyaman’a 55 km mesafede, bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerleşim bölgesinde bulunan köprü Kahta ve Sincik’i birbirine bağlar. Romalıların yaptığı 2. en geniş kemerli köprüdür.

7. Justinianus Köprüsü - Adapazarı

7. Justinianus Köprüsü - Adapazarı

Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü (halk arasında: Beşköprü), Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bulunan taş köprüdür. Köprü Doğu Roma İmparatoru Justinianus (527–565) tarafından başkent Konstaninopolis ile imparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirilmiş.

8. Kemer Köprüsü - Muğla

8. Kemer Köprüsü - Muğla

Kemer Köprüsü, Roman segmental ark şeklinde, Muğla Koca Çayı'na doğru Kemer Köyü'nden 4 km yukarıda, nehir yatağının 500 m'ye ulaştığı bir yerdedir.[ Şu anda sadece 29 m uzunluğunda, 4.5 m genişliğinde bir kısmı kalsa da geçmişte köprü yapımını çok iyi temsil etmekte.

9. Taşköprü - Mersin

9. Taşköprü - Mersin

Taşköprü, Mersin'in Silifke ilçesinde şehir merkezinin ortasından geçen Göksu'nun üzerinde bulunan Roma döneminden kalan bir köprüdür. Orijinal hali yedi gözlü olan köprü yapılan restorasyonlar sonrası beş gözlü hale gelmiştir. Günümüzde temelleri hariç tamamen modern hale getirilmiştir.

10. Kırkgöz Kemeri - Antalya

10. Kırkgöz Kemeri - Antalya

Teknik ve tarihi bakımdan Kırkgöz Kemeri köprüsü, veya diğer adıyla Limyra Köprüsü dünyadaki en eski basık kemerli köprü örneklerinden biridir. 360 m uzunluğundaki bu taş köprü Antalya Finike Hasyurt mahallesi sınırları içinde yer alan antik bir Likya kenti olan Limyra'da Alakır Çayı üzerindedir.

11. Taş Köprü - Adana

11. Taş Köprü - Adana

Taş Köprü, Adana Seyhan Nehri üzerinde kent merkezinde Seyhan) ve Karşıyaka (Yüreğir) yakalarını birleştiren köprüdür. Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü Roma dönemi eseri olup Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı ve Roma İmparatoru I. Justinianus zamanında onarımı yaptırıldığı bilinmekte.

12. Misis Köprüsü - Adana

12. Misis Köprüsü - Adana

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana Yüreğir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan tarihi bir köprüdür. 4. yüzyılda Roma İmparatoru Flavius Julius Costantinus tarafından yaptırıldığı bilinen, 6. yüzyıl ortalarında Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından onarımı yaptırılmıştır. Dokuz gözlü olarak inşa edilmiştir. Eski Adana Halep kara yolu olarak kullanılan köprü Anadolu’nun ilk Roma Köprüsü olarak bilinmektedir.

Selçuklu Dönemi Köprüleri

13. Akköprü - Ankara

13. Akköprü - Ankara

1222 yılında dönemin Ankara valisi Kızıl Bey tarafından yaptırılan köprü eskiden kullanılan Bağdat ticaret yolunun Ankara kavşağında yer almakta. Osmanlı döneminde kervanların yanı sıra askere ve hacca giden insanların kullandığı ve yola çıktıkları nokta olan köprü Ankara'nın Yenimahalle ilçesinde bulunmakta.

14. Çanlı Köprü - Uşak

14. Çanlı Köprü - Uşak

Çanlı Köprü, Uşak'ın Banaz Çayı'na dökülen Dokuzsele Deresi'nin üzerinde bulunan tarihi bir köprüdür. Çanlı Köprü Uşak-Denizli yoluna geçit veren köprü tek gözlüdür ve ampir üslupta kemerlidir. Selçuklu Devleti zamanında 1255 yılında Sipahsalar Şecauddin adında bir kişi tarafından yaptırıldığı yazılı bir kitabesi vardır.

15. Çeşnigir Köprüsü - Kırıkkale

15. Çeşnigir Köprüsü - Kırıkkale

Çeşnigir Köprüsü, Kırıkkale'nin Karakeçili ilçesi ile Köprüköy beldesi arasında, Keskin sınırları içerisinde bulunan Kızılırmak Nehri üzerinde Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılan bir köprüdür.

16. Eğri Köprü - Sivas

16. Eğri Köprü - Sivas

Eğri Köprü, Sivas'ta bulunan, Kızılırmak üzerine yapılmış olan tarihi köprüdür. Giriş yönündeki araziden biraz yüksekte bulunan köprü en yüksek noktasına ulaştığında yaklaşık 130 derecelik bir açıyla sola döner ve ismini bu eğrilikten alır. Eskiden trafiğe açık olan köprü şu an kullanılmamakta.

17. Hatun Köprüsü - Muş

17. Hatun Köprüsü - Muş

Malazgirt’in girişinde bulunan bir Selçuklu yapısıdır. 10 m uzunluğunda, 5 m genişliğindedir. Günümüze kadar gelebilmiş nadir Selçuklu köprülerinden biridir.

Artuklu Dönemi Köprüleri

18. Malabadi Köprüsü - Diyarbakır

18. Malabadi Köprüsü - Diyarbakır

Artuklu Beyliği döneminde, Timurtaş Bin-i İlgazi tarafından 1147 yılında yaptırılan, 7 metre eninde ve 150 metre uzunluğunda tarihi bir köprüdür. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşan köprü adını Mervaniler’in kurucusu olan Bad’dan almış olabileceği tahmin edilmektedir. Malabadi Kürtçe’de Bad’ın evi, mülkü anlamına gelmektedir. Ayrıca Malabadi köprüsünün bulunduğu Silvan’da yaşayan Badıkan Aşireti’nin kökleride Bad’a dayanmakta.

Osmanlı Devleti Dönemi Köprüleri

19. Abdal Köprüsü - Bursa

19. Abdal Köprüsü - Bursa

Abdal Köprüsü, Bursa Nilüfer Çayı üzerinde Acemler ve Hürriyet Mahallelerini birbirine bağlayan tarihi bir köprüdür. Acemler Köprüsü olarak da bilinen köprüyü Köprü Abdal Çelebi isimli bir tüccar tarafından 1669 yılında yaptırmıştır.

20. Varda Köprüsü - Adana

20. Varda Köprüsü - Adana

Varda Köprüsü, Adana’nın Karaisalı ilçesi Hacıkırı (Kıralan) mahallesinde bulunan, yöre halkı tarafından 'Koca Köprü' olarak da adlandırılan tarihi bir diğer köprümüz.1912 yılında Almanlar tarafından inşa edildiği için Alman köprüsü olarak da adlandırılır.

21. Babaeski Köprüsü - Kırklareli

21. Babaeski Köprüsü - Kırklareli

Babaeski Köprüsü, Kırklareli ilinin Babaeski ilçesinde IV. Murat devrinde yaptırılmıştır. Ergene Nehri kollarından bir tanesinin üstünde bulunan köprünün uzunluğu 72, genişliği ise 5,85 metredir. Köprünün ortasında 5 beyitlik bir kitabe bulunmakta.

22. Uzun Köprü - Edirne

22. Uzun Köprü - Edirne

Uzun Köprü, Edirne Ergene Nehri üzerinde, Anadolu ile Balkanları birbirine bağlayan tek ve dünyanın en uzun taş köprüsü olma özelliğini taşıyan tarihi köprüsüdür. Eski adı Ergene Köprüsü olup Edirne'nin Uzunköprü ilçesine ismini vermiştir. Köprü 1426-1443 yılında Osmanlı Padişahı II. Murat tarafından, dönemin başmimarı Müslihiddin'e yaptırıldı.

23. Beylerhan Köprüsü - Uşak

23. Beylerhan Köprüsü - Uşak

Beylerhan Köprüsü Uşak ilinin Beylerhanı köyü sınırları içinde bulunan büyük bir köprüdür. İki büyük dört küçük olmak üzere altı gözü olan köprünün kemerlerinin ilk beşi yarım daire şeklinde, beraber batı kısımdaki altıncı kemer, sivri kemer formunda çift merkezlidir. Mimarisine göre erken Osmanlı dönemi veya Germiyanoğlulları beyliğine ait olduğu düşünülmektedir.

24. Talazan Köprüsü - Tokat

24. Talazan Köprüsü - Tokat

Talazan Köprüsü, Tokat ili, Niksar ilçesine 15 km mesafede, Kelkit Çayı üzerindeki bir köprüdür. Kelime anlamı sağlam, güvenilir demek olan köprü Erbaa-Reşadiye yoluna 1,5 km mesafededir. Kitabesi günümüze ulaşamadığından yapım yılı açısından tam bir tarih bilinmemekte ama yapı üslubundan ve bazı kaynaklardan köprünün 13. yüzyılın ilk yarılarında yapıldığı tahmin edilmektedir.

25. Çifte Köprü - Artvin

25. Çifte Köprü - Artvin

Çifte Köprü, Artvin şehrinin Arhavi ilçesinde bulunan iki bitişik kemer köprüdür. Köprülerin ne zaman yapıldığına dair bir kanıt bulunmuyor ama bilim insanları, köprünün Osmanlı İmparatorluğu sırasında, 18. yüzyılda inşa edildiğini tahmin etmektedirler. Atlas dergisi ise yapım tarihini 19. yüzyıl olarak belirtmektedir.

26. Şahruh Köprüsü - Kayseri

26. Şahruh Köprüsü - Kayseri

Köprü, Kayserinin Sarıoğlan ilçesi Karaözü köyünde yer alan tarihi bir köprüdür. Köprünün yapımına ilişkin herhangi bir yazıt yok fakat 1538 yılındaki (Kanuni Sultan Süleyman dönemi) onarımına ilişkin bir yazıtta köprünün Dulkadiroğulları Beyliği'nden Alaüddevle Bozkurt Bey'in oğlu Şahruh tarafından yaptırıldığı yazmaktadır.

27. Demirköprü - Adana

27. Demirköprü - Adana

Demirköprü, Seyhan Nehri üzerinde, Seyhan ve Yüreğir ilçelerini demiryolu ile birleştiren, Adana Reşatbey ile Sinanpaşa arasında bulunan tarihi bir demirköprüdür. Birinci Dünya Savaşı'ndan önce 1912 yılında Almanlar tarafından Alman sermayesi ile inşa edilmiştir. Köprüde 5 açıklıklı olup, 312 m. uzunluğunda çelik kafes tipi bir köprüdür.

28. Nasrullah Köprüsü - Kastamonu

28. Nasrullah Köprüsü - Kastamonu

Nasrullah Köprüsü (Kambur Köprü) Kastamonu’da bulunan bir 16. Yüzyıla ait köprüdür. Köprü Kastamonu’nu merkezi ikiye ayıran Karaçomak çayı üzerinde bulunuyor. Köprü 1501 yılında kadılık yapan Nasrullah tarafından yaptırılmıştır.

29. Mikron Köprüsü - Rize

29. Mikron Köprüsü - Rize

Mikron Köprüsü, Rize Çamlıhemşinde bulunan tarihi bir kemer köprü örneğidir. 41 metre uzunluğundaki köprünün19. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir. Köprünün kemerinde kesme taşlar, ayakları moloz ve korkulukları ise briketten örülerek yapılmıştır. 1998 yılında özgün hali değişmeyecek şekilde düzeltilmiştir.

30. Halıpazarı Köprüsü - Uşak

30. Halıpazarı Köprüsü - Uşak

Halıpazarı Köprüsü, Uşak Banaz Çayı'na dökülen Dokuzsele Deresi'nin üzerine inşa edilmiş tek gözlü köprüdür. 1671 yılında Uşak'a uğrayan Evliya Çelebi, bu köprüden geçtiğini yazmıştır bu nedenle 400 yıldan fazla bir tarihe sahip olduğu anlaşılmakta.

31. Mecidiye Köprüsü - Edirne

31. Mecidiye Köprüsü - Edirne

Mecidiye Köprüsü diğer adıyla Meriç Köprüsü olarak bilinmekte. 1842 yılında Abdülmecit zamanında yapımına başlanmış ve 1847'de bitirilmiştir. Mermer yazıtı olan köprünün kubbesinde daha önceleri güneş şeklinde demirden yapılmış  bir paratoner olduğu bilinmektedir.

32. Geyve İkinci Beyazıt Köprüsü - Sakarya

32. Geyve İkinci Beyazıt Köprüsü - Sakarya

Alifuatpaşa Köprüsü olarak da bilinen İkinci Beyazıt Köprüsü Sakarya'nın Geyve ilçesinde Alifuatpaşa kasabasında II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. İkinci Bayezid Köprüsü Sakarya Nehri üzerinde bulunup, uzunluğu 196,5 genişliği ise 5.5 metredir. Köprünün yedi satırlık Arapça bir kitabesi vardır. 15 gözü olan köprünün günümüzde sadece 5 gözünden su geçmekte.

33. Irgandı Köprüsü - Bursa

33. Irgandı Köprüsü - Bursa

Irgandı Köprüsü, Bursa'da zanaatçıların geleneksel el sanatlarını icra ettiği bir köprüdür. 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiş olup 1854 yılında Büyük Bursa Depremi'nde hasar görmüştür. Kurtuluş Savaşında Yunan ordusu tarafından bombalanan Irgandı Köprüsü, 2004 yılında belediye tarafından yenilendi ve kullanıma açıldı.

34. İkinci Beyazıt Köprüsü - Edirne

34. İkinci Beyazıt Köprüsü - Edirne

Edirne İkinci Beyazıt Köprüsü, II. Bayezid tarafından Edirne'de Tunca nehri üzerine yaptırılmıştır. köprüdür. II. Bayezid Edirne'deki büyük külliyesinin şehirle bağlantısını sağlamak amacıyla bu köprüyü inşa ettirmiştir. Yeni İmaret Köprüsü ismiyle de bilinen köprünün kitabesi yoktur.

35. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü - İstanbul

35. Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü - İstanbul

Büyükçekmece Gölü'nün Marmara Denizi ile birleştiği noktada Mimar Sinan tarafından inşa edilen köprü Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) Zigetvar Seferi'ne çıkarken, ordunun, Büyükçekmece Gölü ile denizin birleştiği bu noktadan sallarla karşıya geçmekte çok zorlanması üzerine yapılmıştır. Ancak Kanuni Sultan Süleyman, Zigetvar Kuşatması sırasında vefat ettiği için köprü, oğlu II. Selim zamanında, 1567'de tamamlanmıştır.

36. II. Beyazıt Köprüsü - Çorum

36. II. Beyazıt Köprüsü - Çorum

Osmancık İkinci Beyazıt Köprüsü, Çorum'un Osmancık ilçesinde II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprüdür. Kızılırmak üzerinde yapılan İkinci Bayezid Köprüsünün 5 satırlık Arapça bir kitabesi bulunuyor. Köprü üzerinden geçen yol, Koyun Baba türbesine ulaştığından bu köprüye Koyun Baba Köprüsü de denilmekte.

37. Harâmidere Köprüsü - İstanbul

37. Harâmidere Köprüsü - İstanbul

Harâmidere Köprüsü, Küçükçekmece Gölü ve Büyükçekmece Gölü arasında yer alan tarihi köprü. Uzunluğu 74,40 m olup genişliği 6,29 metre olan, yapımında kullanılan malzemesi muntazam kesme taşlardan olan köprünün diğer adı Kapıağası Köprüsüdür.

Köprülerle ilgili şu içerik de dikkatinizi çekebilir;

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
3
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın