Ukrayna Savunma Bakanlığı da, Rus askerlerin 14 Ocak'ta Ukrayna sınırları içinde yer alan ancak Rusya yanlısı ayrılıkçı grupların kontrolünde bulunan Donbas'taki Horlivka bölgesine 'amonyak dolu konteynerler taşındığı' açıklaması yaptı. Ukrayna ordusunun istihbarat biriminden yapılan açıklamada da, 'Bu maddelerin Rusya tarafından Ukrayna'yı zehirli madde kullanmakla suçlamak ve Ukrayna'da daha fazla işgale zemin hazırlamak için kullanılmasından endişe edildiği' belirtildi.
Aynı zamanda Rus ordu birliklerinin Tambov bölgesinde paraşütlerle iniş talimi yaptığı da biliniyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) izleme yaparak edindiği bilgileri paylaştığını belirten Ukraynalı yetkililer, 99 Rus askerî teçhizat biriminin Donbas bölgesine yerleştirildiğini söyledi. Bunların arasında üç adet füze sistemi de bulunuyor. Tüm bu konuşlandırma, talim ve tatbikatlar, Ukrayna'dan ve NATO'dan gelen tepkileri artırdı. Bunun üzerine Rusya, bu kez askerlerini Belarus'a konuşlandırdı. 'Birleşik Kararlılık' adı verilen bir ortak tatbikat için askerlerin Belarus'a gönderildiği açıklansa da; Ukrayna'ya yönelik bir işgalden endişelenen NATO ülkeleri için bu adım, Rus asklerinin aynı zamanda ülkenin kuzey sınırına da yerleşmesi anlamına geliyor.
Sadece askerlerin değil, Rusya'dan zırhlı araçlar, toplar ve başka birçok askeri mühimmat ile teçhizatın da trenlerle Belarus'a taşındığı belirtiliyor. Belarus'un güvenlik konseyinin başında bulunan Alexander Volfovich, bu ikmalle ilgili düzenlediği basın toplantısında 'Ortak tatbikatın Şubat ayında yapılacağını, öncesinde askerlerin ve gerekli mühimmatın konuşlandırılmasına başlandığını' duyurdu.
Belarus, Ukrayna'nın kuzeyinde 1125 kilometrelik sınıra sahip ve Rusya ile çok yakın ilişkiler içinde. Tatbikatın ülkenin batı sınırında, NATO üyeleri Polonya ve Litvanya'ya yakın bölgede gerçekleşeceği de Belaruslu yetkililer tarafından açıklandı. Tatbikatta kaç adet askerin yer alacağı ve tam günüyle ilgili detaylar ise henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. Ancak Belaruslu yetkililer, bu tatbikatın 'Sınırdaki NATO varlığına ve Ukrayna'nın askeri gücünü artırma çabalarına karşılık olarak yapıldığını' belirtiyor.
Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ise, Rusya'yla bir savaşın 'Son 30 yıldır olmadığı kadar yakın olduğunu' söyledi ve 'Eli kulağında olmasa da tehdit bu kez çok gerçek görünüyor' dedi.
Rusya ise tüm bu gelişmelere rağmen iddiaları reddediyor. 10 Ocak'ta Cenevre'de yapılan Rusya-ABD görüşmelerinin ardından konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkovi 'Ukrayna'ya saldırma veya ülkeyi işgal etme planları veya niyetleri olmadığını' savundu. Bir yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, 'Batı'nın agresif yaklaşımı devam ederse uygun askeri-teknik önlemlerle karşılık vereceklerini' söyledi.
2021 sonunda uydu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre, Ukrayna'ya 300 kilometre mesafeye kadar taşınıp konuşlandırılan otomatik tahrikli silahlar, savaş tankları, piyade savaş araçları da bölgede varlığını koruyor. İkmalin ardından bölgede eğitimler de yapıldığı biliniyor.
Rusya ise olağan kış eğitimlerinin başladığını belirtiyor ve sadece 10 binden biraz fazla askerin yer aldığını savunuyor. Rusya da Ukrayna'yı Donbas'ta yaşayan Ruslara ayrımcılık yapmakla ve bölgede Türkiye yapımı silahlı insansız hava araçlarını kullanmakla suçluyor. Ekim ayında Kremlin'den Türkiye'ye 'Bölgedeki istikrarsızlığa katkıda bulunma' tepkisi de gelmişti.
Yorum Yazın
rusya bu yaparmı dibine kadar yapar