onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ücretsiz WordPress Blog Kurulumu

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Ücretsiz WordPress Blog Kurulumu

VUUB  Sosyal Medya
06.07.2014 - 11:46 Son Güncelleme: 06.07.2014 - 17:09

Blog kurmak son bir kaç yıldır oldukça popüler ve freelance olarak çalışan bireyler için, küçük işletmeler için ürünlerini internet pazarında tanıtmanın en iyi ve en uygun yolu.

Blog sistemi aslında bir nevi mıknatıs vazifesi görerek potansiyel müşterileri çeken bir sistem. Kurduğunuz blog içerisinde ne kadar fazla özgün makale, video ve görsel olursa o kadar büyük bir ihtimalle Google arama sonuçlarında öne çıkacak ve daha fazla ziyaretçiye ulaşacaksınız demektir ki bunun da sonunda daha fazla müşteri kazanacağınız sonucunu çıkartabiliriz.

Elbette ki sitenizi ziyaret eden her kullanıcı sizin müşteriniz olmayacaktır, çok az bir bölümü bu kapsama girecektir fakat yüksek ziyaretçi sayısı demek sizinle verdiğiniz hizmetler konusunda irtibata geçen daha çok insan demek olacaktır.

Bu makale içerisinde, WordPress.com üzerinde, başlangıç aşamasından başlayarak nasıl ücretsiz bir blog oluşturacağınızı anlatmaya çalışacağım. Ama ilk önce Blog nedir ve başlangıç düzeyinde ne tür bilgiler gerekli, onları aktarmaya çalışacağım.Blog nedir?

1999 yılından bu yana profesyonel anlamda tasarımcılık yaptığımı düşünürsek bu sisteme uzak olmadığımı rahatlıkla söyleyebilirim ve herkesinde Blog nedir sorusuna verecek bir cevabı olduğunu tahmin edebiliyorum fakat aslında Blog nedir’in tam anlamını bilmeyenler için bu bölümü hazırladım.

Blogger yani Türkçe kullanacak olursak Web Günlüğü oldukça basittir. Blog’lar haber / makaleler’den oluşur. Bir blog makalesi kısa bir başlık, genellikle 250 – 700 kelime arası metin’den oluşmaktadır. Blog’lar genellikle sık aralıklarla güncellenmektedir fakat en kötü ihtimalle haftada en az bir kere güncelleme yapılması önerilendir.

Şu anda okumakta olduğunuz bu makale bir blog yazısıdır. (:

Freelance olarak (Serbest) çalışanlar genellikle blog yazıları hazırlar ve verdikleri hizmetin tanımını bu siteleri üzerinden yaparlar. Yine genellikle bu yazılar genel problemler ve müşterileri ile karşılaştıkları genel durum değerlendirmelerinden oluşur. Küçük işletmeler ise genellikle satacakları ürünler hakkında bilgi verir ve potansiyel müşterilerinin gelip bu bilgiler ışığında ilgili ürünleri hakkında bilgi sahibi olmalarını ve kendilerine ulaşmalarını beklerler.

Blog makalesi hazırlamak tıpkı bir e-posta yazıp göndermeye benzer. Blog hazırlamak için en azından sitenin dili her neyse o dile az da olsa hakim olmayı ve yine kullanılacak olan içerik yönetim sistemine göre de o sisteme aşina olmayı gerektirir.

Eğer kendiniz veya şirketiniz için bir blog oluşturmaya gerçekten karar verdiyseniz hiç vakit kaybetmeyelim ve hemen başlayalım.Neden WordPress.com?

WordPress dünya’nın en popüler blog aracıdır. İsterseniz kendi hosting paketiniz içerisinde ve kendi alan adınız ile kullanabilir istersenizde WordPress.com’un size sağlayacağı kullanıcı adı ile birlikte hiçbir ücret ödemeden yayın hayatınıza başlayabilirsiniz.

WordPress.com’un Avantajları;

  • Kolay kurulum.

  • Ücretsiz hesap yaratma şansı.

  • Kuracağınız blog en son güvenlik önlemleri ile donatılı.

  • Tüm teknik giderler ve sorumluluk WordPress.com’a ait.

  • Çok yüksek ziyaretçi rakamlarına ulaşsanız dahi siteniz kapanmayacak ve oluşan bu trafik ile WordPress.com’un CDN alt yapısı rahatlıkla başa çıkacaktır.

  • WordPress.com topluluğunun bir parçası olacak ve başlangıç aşamasındaki zahmetli süreci kolayca aşma şansı yakalayacaksınız.

WordPress.com’un Dezavantajları;

  • WordPress genellikle reklam alanları ile karşınıza çıkmakta ve bu alanlar üzerinde hiçbir kontrolünüz olmayacak.

  • Web siteniz WordPress.com uzantılı bir alt alan adına sahip olacak, örnek verecek olursak: sizinsiteniz.wordpress.com şeklinde. Bu elbetteki profesyonellikten uzak bir durum.

  • Görsel düzenlemelerde kısıtlanmış düzenleme ekranı sizi bekliyor olacak.

  • İçeriğiniz üzerinde tam bir hakimiyet kuramayacaksınız. Tüm içeriğiniz kaybetmeniz durumu bile söz konusu olabilir. (Bu ihtimal yok denecek kadar az)

  • Eklentileri ve e-ticaret özelliklerini kullanamayacaksınız.

Bu dezavantajlar canınızı sıkmış olabilir fakat moralinizin bozulmasına ve hevesinizin kaçmasına izin vermeyin. En kötü ihtimalle blog sistemine alışmış olacaksınız. Ayrıca eğer WordPress.com ile devam etmek istemezseniz bu dezavantajların bir çoğunu kendi alan adınız ve hosting paketiniz üzerinde yaşamayacağınızı bilin.

Kaynak: http://www.vuub.net/22/05/2013/ucrets...

1. WordPress.com’a Kayıt

1. WordPress.com’a Kayıt

Adım 1: WordPress.com’u Ziyaret

Wordpress hesabı oluşturabilmek için ilk olarak WordPress.com adresini ziyaret edin ve mouse ile biraz aşağı inerek “Create your WordPress blog now!” butonuna tıklayın.

Alternatif olarak buraya tıklayarak direkt olarak kayıt ekranına ulaşabilirsiniz.

Adım 2: Blog Adresinizi Seçin

Bu ekranda size e-posta (e-mail address) adresiniz, kullanıcı adınız (username), parolanız (password) ve blog adresiniz (blog address) sorulacak, lütfen bu alanları geçerli şekilde doldurun.

Blog adresiniz, insanlar internete girip internet tarayıcısı ile bir siteye bağlanmak istediğinde adres satırına yazdığı kelimelerden oluşmaktadır. Örnek olarak Facebook sitesine bağlanmak için www.facebook.com adresini yazdığımız gibi sizin adresinizede bu alanda seçtiğiniz blog adresi ile bağlanılacak. Bu nedenle blog adresi seçimi esnasında mutlaka akılda kalıcı ve işiniz ile alakalı bir kelime bulmaya çalışın.

Alternatif olarak bu adımda kendi alan adınızı kullanmak istediğinize dair bir seçim yapabilirsiniz. Seçenekleriniz .me, .com, .net ve .org şeklinde. Bunu lütfen kendinizden emin olduktan sonra seçin aksi taktirde ilk bloğunuzu WordPress.com üzerinden ücretsiz olarak yaratmanızda fayda görüyorum. Zaten ilerleyen aşamalarda bu sisteme aşina olduktan sonra kendi alan adınızı kullanabileceğiniz ayarlara müdahale edebiliyor olacaksınız.

İşlemi tamamladığınızda aşağı inin ve “Create Blog” yani Blogumu Yarat linkine tıklayın.

Bu ekranda ücretli veya ücretsiz hesap seçme ekranı karşınızda olacak. Burada tercih tamamen sizi fakat benim tavsiyem ilk aşamada ücretsiz olarak sisteme aşina olmanız yönünde.

Adım 3: E-Posta Adresinizi Doğrulayın

Wordpress.com tarafından sisteme kayıt olurken vermiş olduğunuz e-posta adresine doğrulama postası gönderilecek. Blog sayfanızı aktif edebilmek için bu doğrulamayı onaylamanız gerekmekte.

2. Blog’unuzu Kurun

2. Blog’unuzu Kurun

Adım 1: Başlık ve Etiket Seçimi

Size gelen doğrulama mailini onayladıktan ve aktif ettikten sonra karşınıza aşağıdaki ekranda görülen alan gelecek. Bu alan içerisinde Blog Title (Blog Başlığı) alanına bir başlık girin. Tagline (Eetiket) alanı opsiyonel fakat burayada ilgili bir açıklama girmekte fayda var. Örnek olarak site başlığınızı Tasarım Dünyası olarak verdiğinizi düşünürsek etiket alanına da En son tasarım haberleri demeniz bloğunuz için oldukça faydalı ve açıklayıcı olacaktır. Yine bu alandaki son seçiminiz Language (Dil) ayarı olacak. Yayın yapacağınız dilide seçtikten sonra bir sonraki adıma geçiyoruz.

Adım 2: Görsel Temanızı Seçin

Wordpress kullanırken Blog’unuzun nasıl görüneceği konusunda seçtiğiniz tema belirleyici olacak. Temalar basit şekilde ve hiçbir kod bilgisine ihtiyaç duymadan sitenizin görüntüsü üzerinde değişiklik yapmanıza imkan tanır.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi seçebileceğiniz bir çok tema mevcut, bazıları ücretli ve bazıları ücretsiz şekilde sıralanmış durumda. Ayrıca seçimini yaptıktan sonra yine istediğiniz zaman yeni bir tema seçimi yapabilirsiniz.

Temalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için isimlerinin üzerine tıklayın, bu sayede temanın özelliklerini görebilir ve sitenizin nasıl gözükeceği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.

Ne zaman ki önizleme yaptığınız temadan memnun kalırsanız bir sonraki adıma geçebilirsiniz. (Next Step)

3. İlk Blog Haberinizi Yayınlayın

3. İlk Blog Haberinizi Yayınlayın

Adım 1: Haber Türü Seçimi

Temanızı seçtikten sonra WordPress.com sizi ilk blog haberinizi girme alanına yönlendirecek. Bu alanda karşınızda bir seçim ekranı olacak. Seçenekleriniz arasında Text (Düz Metin), Photo (Fotoğraf), Video (Video), Quote (Alıntı) ve Link (Bağlantı) yer almakta. Düz bir metin gireceğiniz varsayalım ve Text seçeneği ile devam edelim.

Adım 2: Metin Editörünü Deneyelim

Seçimimizi yaptıktan sonra WordPress.com metin editörüne yönlendirileceğiz. Daha önceden web tabanlı bir e-posta istemcisi kullandıysanız bu ekran size hiç yabancı gelmeyecek. (GMail veya Yahoo gibi) Temel olarak bu alan basitleştirilmiş bir Microsoft Word uygulamasına benzer.

Metin editörünün en üst kısmında yer alan kısımda yazdığınız yazıyı kalınlaştırmak, yana yatırmak, numaralandırmak veya alıntı yapmak gibi bir çok özellik bulunmaktadır.

Bir iki kelime girerek sistemi ve farklı özelliklerini lütfen test edin.

Adım 3: Başlık Seçimi

Başlığınız kuşkusuz ki bir blog haberi veya makalesi içerisindeki en önemli etkendir ve okuyucularınıza ulaşmak için doğru başlıkları kullandığınızdan emin olmanız gerekmektedir.

Adım 4: Blog Haberinizi Yazın

Bu alana deneme yapma amacı ile basitçe bir haber girişi yapın, tıpkı WordPress.com’un her alanında olduğu gibi bu alanıda daha sonra değiştirebilir veya tamamen kaldırabilirsiniz.

Adım 5: Fotoğraf / Resim Ekleme

Görseller bir haberin veya makalenin en ilgi çekici unsurlarındandır ve ziyaretçiyi haberi / makaleyi okumak adına cesaretlendirir.

Görsel eklemek için metin editörü üzerine gelin ve aşağıdaki görselde görülen fotoğraf simgesine tıklayın.

Eklediğiniz görselin hizalamasını yapabilir ve bir başlık verebilirsiniz.

Adım 6: Etiket Ekleme

Metin editörünün aşağısında Insert Tags (Etiketleri Yerleştir) alanı bulunmaktadır. Yazmış olduğunuz içerik ile ilgili aklınıza gelen başlıkları, virgülle ayırarak bu alana girin. Örnek olarak Facebook ile ilgili bir haber yaptığınızı varsayalım, bu alana “Facebook, Sosyal Medya, Zaman Tüneli” şeklinde etiketler girebilirsiniz. Her yazınız için dört adet etiket girmenizi tavsiye ediyorum.

Adım 7: Haberi Yayınlama

Nihayetinde “Publish Your Post” (Metni Yayınla) butonuna tıklayarak haberimizi canlı yayına sokabiliriz. Artık internet üzerinde kalıcı bir dökümanınız bulunmakta ve bu dökümana her yerden erişilebilmekte.

Adım 8: Tekrarla ve Tekrarla

Daha fazla blog haberi / makalesi girmek için sisteme kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra “New Post” (Yeni Yazı) butonuna tıklayarak ki bu butonu ekranınızın sağ üst köşesinde görebilirsiniz, yepyeni haberleri, makaleleri ve görselleri girmeye başlayabilirsiniz.

İşte bir bloga sahip olmak bu kadar kolay! Artık bu makaleyi okuduğunuza göre rahatlıkla kendinize internet üzerinde bir dünya kurabilir, istediğiniz alanlarda paylaşımlarda bulunabilir ve daha sonraki adımlara kendinizi hazır hale getirebilirsiniz.

Sosyal Medya ve Facebook, Twitter, Google, Pinterest, YouTube, LinkedIn gibi sitelerden güncel sosyal medya haberleri.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
3
2
2
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sule Edwar

Blog açmak Neden blog yazmalısınız ? Blog konusu seçme Bloglara okuyucu çekme Blog yönetimi ve sosyal medya Blog yazarak para kazanmak ve aklınıza g... Devamını Gör

benjamin be

Başlangıç yapacaklar için güzel bir yazı fakat profesyonel anlamda bir blog kurmak ve bu blog üzerinden gelir sağlamak için mutlaka özel bir domain (onedio.c... Devamını Gör