Nobel Ödüllü Yazar Elie Wiesel Hayatını Kaybetti
Yahudi Soykırımı’nın son tanıklarından olan Nobel ödüllü yazar Elie Wiesel yaşamını yitirdi. Yahudi toplama kamplarından sağ kurtulan Elie Wiesel, eserleriyle Yahudi Soykırımı'nın unutulmaması için mücadele vermişti.
Elie Wiesel 1928 yılında Romanya'da dünyaya geldi. Naziler tarafından Auschwitz ve Buchenwald Yahudi toplama kamplarına götürüldü. Annesi, babası ve en küçük kız kardeşi Naziler tarafından öldürüldü. Kendisi sağ kurtulan Elie Wiesel, 1945 yılında Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde felsefe ve edebiyat alanında eğitim aldı. Bir süre Fransa'da gazeteci olarak çalışan Wiesel, 1963'te ABD'ye giderek vatandaşlık aldı. Elie Wiesel, 1986 yılında Nobel Barış Ödülü’nü kazandı.
ABD'de yaşadığı yıllarda 40'tan fazla kitap yazan ve birçok edebi ödül alan Wiesel, kamplarda yaşadıklarını anlattığı 'Gece' adlı eseriyle ün kazandı.
"Ölümü büyük kayıp"
ABD Başkanı Barack Obama ise Yahudi yazarı ‘dünyanın vicdanı' şeklinde nitelendirerek onun çabalarını takdir etti. Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck da Elie Weisel'in ölümünün büyük bir kayıp olduğunu söyledi.
Gauck, “Muhteşem bir insanı, sıra dışı bir bilge ve yazarı kaybettik” şeklinde duygularını dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier de “Elie Wiesel'in ölümüyle insanları seven bir yazarı, bir bilgeyi kaybetmekle kalmadık; nefret, hoşgörüsüzlük ve şiddetle yorulmadan mücadele eden bir savaşçıyı da kaybetmiş olduk” dedi.
Sinema oyuncusu George Clooney de Wiesel'in ölümünün ardından, Yahudi Soykırımı'ndan kurulan yazarın insanlık mücadelesini sürdürme çağrısında bulundu.
Savaş karşıtı gruplardan tepki aldı
1986'da Nobel Barış Ödülü'nü alan Wiesel, İsrail'in Gazze'ye operasyon gerçekleştirdiği 2014 yazında İngiliz The Guardian ve Amerikan The Wall Street Journal, Washington Post ve New york Times gazetelerine verdiği ve dünya liderlerini 'Hamas'ı çocukları canlı kalkan olarak kullandıkları için kınamaya çağıran' ilan nedeniyle savaş karşıtı gruplardan tepki almıştı.
Filistin yanlısı kuruluşlar ve gruplar, Guardian gazetesine kınama mektubu göndererek, ilanda İsrail'in Gazze saldırılarına karşı çıkanların 'çocuk katili gibi gösterildiğini' belirtmişti.
Mektupta, 'Guardian'ın bu yanlış ve yanlı ilana yer vermesini kınıyoruz. Bunun özellikle İsrail'in Gazze bombardımanı sonucu 400'e yakın çocuk öldürülmüşken yapılması mide bulandırıcıdır' ifadelerine yer verilmişti.
Yahudilerden de tepki görmüştü
Wiesel'in bu ilanına Yahudilerden de tepki gelmişti. Holokost'tan hayatta kalanlar ve onların çocukları ile torunları New York Times gazetesine bir mektup göndererek tepkilerini göstermişlerdi.
327 kişinin imza attığı ve New York Times'da yayınlanan bildiride şu ifadelere yer verilmişti;
'Elie Wiesel’in bu sayfaları kullanarak, İsrail’in Gazze’yi yok etme çabası ve yüzlercesi çocuk 2 bin Filistinlinin cinayetini, yani meşru olmayanı meşrulaştırmak için tarihimizi istismar etmesi midemizi bulandırdı ve bizi öfkelendirdi.
Filistin halkına yönelik süregelen soykırım da dahil, tüm ırkçılık formlarına son vermek için hep beraber sesimizi çıkarmalı ve kolektif gücümüzü kullanmalıyız. Gazze’deki ablukaya son verilmesi için acil çağrıda bulunuyoruz. İsrail’in ekonomik, kültürel ve akademik olarak boykot edilmesi çağrısı yapıyoruz.'
Deutsche Welle Türkçe AA,Bianet,Onedio
Yorum Yazın