onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Mart Ayında En Az 139 İşçi Can Verdi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Mart Ayında En Az 139 İşçi Can Verdi

ATKN
02.04.2015 - 13:33 Son Güncelleme: 02.04.2015 - 16:49
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından paylaşılan verilere göre Mart ayında en az 139 işçi, yılın ilk üç ayında ise en az 351 işçi hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi tarafından paylaşılan rapordaki bilgiler ve rapordan notlar şöyle:

  • Havalar ısınınca tarım işçilerinin ölüm haberleri gelmeye başladı. İşkolunda mevsimlik tarım işçisi, çiftçi, çoban, orman işçisi ve balıkçı olmak üzere 41 emekçi can verdi.

  • Şubat ayında inşaatlarda iş cinayetleri azalmıştı. Bu durum; alınan önlemlerden değil, hava koşulları nedeniyle çalışmaya ara verilmesiyle ilgiliydi. Nitekim bu ay ülkemizin dört bir yanında 35 inşaat işçisi can verdi.

  • İnşaat sektörünün yıkımı; emeği, kenti ve doğayı kapsayan bir boyutta. Bir yandan işçiler kentsel dönüşüm, 3.köprü, AVM’ler, rezidanslar, baraj yapımı gibi devasa projelerde can verirken; bu projeler kentsel dokuyu ve doğayı da geri dönülemez bir biçimde tahrip etmekte. Yani inşaat patronları ve hamileri emeğe, kente ve doğaya karşı suç işlemekte. 

  • İşkolunda 16’sı tır, kamyon, servis minibüsü, yolcu otobüsü, moto kurye, kargo ve taksi şoförü olmak üzere 17 işçi can verdi. Ek olarak, özellikle ambarlarda yaşanan iş cinayeti bilgilerine ulaşılamadı.

  • Taşımacılık işkolunda 14-16 saate varan çalışma süreleri, araçların bakımının düzenli yapılmaması, yolların uygun olmaması gibi etkenler iş cinayetlerinin ana sebebi olarak karşımıza çıkmakta...

  • Mart ayında yaşamını yitiren 139 emekçinin 121’i işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 12’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 6’sı esnaflardan olmak üzere 18’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

  • Mart ayında işçiler en çok trafik/servis kazaları, ezilme/göçük, düşme, boğulma/zehirlenme ve diğer nedenlerden dolayı can verdi.

  • 'Diğer nedenler', İşçilerin çalışırken yıldırım düşmesi, silahla vurulma, kalp krizi ve intihar sonucu ölümlerini gösteriyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin intiharı

Japon mühendis Kishi Ryoichi'nin intiharı

Japon mühendisin ölümüne de değinen İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 'Ölüm haberi üzerine birçok etik değerlendirme yapıldı. Ancak Kishi Ryoichi arkadaşımızın da işe bağlı olarak intihar ettiği, bu intiharların uluslararası çalışma ilişkileri içinde –ki ilk olarak Japonya’da– işe/çalışmaya bağlı ölüm olarak kabul edildiği gerçeğini hatırlatmak istiyoruz...' dedi.

Yüksekten düşmeler iş cinayetlerinin önemli bir nedeni

  • Düşmelere en sık inşaatlarda rastlanıyor. Alınacak basit önlemlerle, örneğin düşme nedenli can veren 14 inşaat işçisi ölmeyebilirdi. Standart bir iskele, uygun bir emniyet kemeri, kenar korumaları ya da en basitinden bir ağ gerilmesi bile düşmeleri önemli bir oranda engelleyebilir. Ama tabi ki maliyet...

Mart ayında 13 kadın ve 126 erkek işçi can verdi

Mart ayında 13 kadın ve 126 erkek işçi can verdi
  • SGK İstatistikleri’ne göre yaşanan iş cinayetlerinde ölen kadınların oranı yüzde 2. Ancak kadın emeği ve paralel olarak kadın iş cinayetleri, görünmez kılınmaya çalışılıyor. Bu ay kadın iş cinayetlerinin genele oranının yüzde 9 olduğu belirlendi. Ancak en az kadın işçilerin çalışma koşullarından ve ölümlerinden haber alınıyor...

  • Bu ay kadın işçilerin iş cinayetlerindeki ölümleri ise tarım, tekstil, sağlık ve belediye işkollarında gerçekleşti.

  • Erkek işçilerin ölümlerini bu düzeyde artıran husus inşaat, maden ve taşımacılık işkollarının hemen hemen tamamına yakını oluşturuyor olmaları.

Mart ayında iş cinayetlerinde 4 çocuk ve 47 yaşlı işçi can verdi

Mart ayında iş cinayetlerinde 4 çocuk ve 47 yaşlı işçi can verdi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
  • Bu ay 4 çocuk işçi can verdi ancak isimleri ve tam olarak yaşları bilinmiyor. Çünkü can veren Suriye’den gelen mevsimlik tarım işçileri. Tek bilinen, “18 yaşının altında dört kız çocuğunun kimlik bilgisi tespit edilmiş olup cenazeleri Haseke’ye gönderilmiştir” bilgisi...

Mart ayında iş cinayetlerinde 16 göçmen işçi can verdi

Mart ayında iş cinayetlerinde 16 göçmen işçi can verdi
  • Göçmen işçilerin 14’ü Suriyeli, 1’i Afgan ve 1’i ise Japon... Böylece yılın ilk üç ayında göçmen iş cinayetleri 25’e ulaştı. Bu cinayetlerde can verenlerin 19’u ise Suriyeli. Bu durum savaştan kaçan insanların çalışırken öldüğünü gösteriyor.

Mart ayında iş cinayetleri en çok Şanlıurfa, Adana, Bursa, İstanbul, Aydın, Kocaeli ve Konya’da can aldı

  • İş cinayetleri sanayileşen illerde yoğunlaştı. 16 ölüm Şanlıurfa’da, 10 ölüm Adana’da, 7’şer ölüm Bursa ve İstanbul’da, 6’şar ölüm Aydın, Kocaeli ve Konya’da yaşandı.

Kaynak: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam