Kandırıldık! Son Günlerde Hepimizin İnanarak Paylaştığı Ama Doğru Olmadığı Ortaya Çıkan Haberler
Kandırıldık! Son Günlerde Hepimizin İnanarak Paylaştığı Ama Doğru Olmadığı Ortaya Çıkan Haberler
Teyit.org işbirliği ile...
Geçtiğimiz günlerde oldukça viral olup, sosyal medyada, web sitelerinde ve hatta gazetelerde paylaşılan bazı haberler gerçeği yansıtmıyordu. Teyit.org da sağ olsun, yine bu haberleri bizim için araştırıp gerçekleri ortaya çıkardı.
Bakalım neler olmuş ve işin aslı neymiş?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. "Araç sürücüsünün, polis ekibiyle yaşadığı çatışma sırasında öldürülmesini kaydeden videonun, Christchurch katliamının zanlısına ait olduğu iddiası."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fakat söz konusu gönderinin Christchurch’te, El Nur ve Linwood camilerine silahlı saldırı düzenleyen Brenton Tarrant’ın yakalanma ve öldürülme anını gösterdiği iddiası doğru değil.
İddia videodan alınan bir karenin Google ve Yandex üzerinden tersten aratılması sonucunda, söz konusu görüntülerin Yeni Zelanda’daki katliama değil, Florida’da yaşanan bir polis müdahalesine ait olduğu görülüyor.
2. "Fotoğrafın Yeni Zelanda’da yaşananlara karşı Kanada’da yapılan protestoyu gösterdiği iddiası."
Fakat fotoğrafın 15 Mart 2019 günü Yeni Zelanda’da iki camiye yapılan saldırıları kınamak için Kanada’da gerçekleşen bir protestoyu gösterdiği iddiası doğru değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İddia paylaşımlarda fotoğrafın Kanada’dan olduğu iddia edilmişti. Google Sokak Görünümleri üzerinden Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bulunan Esselam Camii’ne bakıldığında iddia fotoğraf ile aynı camii olduğu açıkça görülebiliyor.
3. "Fotoğrafın Hollanda’daki saldırıyı gerçekleştiren kişiyi gösterdiği iddiası."
Fakat söz konusu fotoğraf Utrecht saldırısını düzenleyen kişiyi göstermiyor. Hollanda’daki saldırının faili olarak gösterilen fotoğraf ve video Alman YouTuber Rainer Winkler’i gösteriyor.
4. "Cem Uzan’dan Türkiye’ye dönüş tweeti iddiası."
Ancak “DÖNECEM TÜRKİYE’M” tweetinin atıldığı @uzancc kullanıcı isimli hesap Cem Uzan’a ait değil.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca gerçek @CemCUzan hesabının takip ettiği kişiler arasında Cem Uzan’ın oğlu Sinan Uzan’ın Twitter hesabı da görülüyor.
5. "İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin seçim kampanyası için 2016 tarihli stok patates ve soğan dağıttığı iddiası."
Fakat fotoğraf İzmir’in halka 2019 yerel seçimleri öncesi dağıttığı 2016 tarihli stok patates ve soğanları göstermiyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Ödemiş ilçesine bağlı kooperatiflerden satın alınan 350 ton patates, ihtiyaç sahibi 135 bin aileye dağıtılmıştı.
6. "Karısıyla konuşmamak için 62 yıl sağır dilsiz taklidi yapan adam iddiası."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak ABD’de yaşayan Barry Dawson isimli bir adamın 62 yıl sağır ve dilsiz taklidi yaptığı ve karısının boşanmak istediği iddiası doğru değil. Haber parodi.
World News Daily Report’taki haberler daha önce de teyitlenmişti.
7. "Mısır’da idam edilmeden önce eşi ve çocuğunu görmek isteyen kişiye ait video iddiası."
Ancak videonun Mısır’da bir adamın idama götürülmeden önce hakimden son isteği olarak eşi ve çocuğunu görmek istediği anları gösterdiği iddiası doğru değil.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bu yalan haberlerin yayilmasini anliyorum, ama haber kaynagi olan kisinin ruh halini hic anlayamadim. Topluma yon verme istegi falan diyecegim ama cogu haber... Devamını Gör