Görüş Bildir
Haberler
Ekonomist Cevdet Akçay'dan İlginç Benzetme: Türk Ekonomisi 'Borçkoliktir', Borç Bulamayınca Krize Girer

Ekonomist Cevdet Akçay'dan İlginç Benzetme: Türk Ekonomisi 'Borçkoliktir', Borç Bulamayınca Krize Girer

Ekonomide son süreçte enflasyondaki yükseliş üzerinden faiz indirimleri tartışılıyor. Ekonomistler ısrarla faiz indirimlerinin kurdaki yükselişi tetiklediği ve enflasyondaki yükselişi yarattığını söylüyor. 

Dün Hazine Bakanı ise ekonomide Ortodoks politikalar yerine Heterodoks politikaların benimsendiğini açıkladı. 

Peki Türkiye ekonomisinde neler oluyor? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akçay'dan ekonominin dış borç bağımlılığına vurgu

Akçay'dan ekonominin dış borç bağımlılığına vurgu

Ekonomist Cevdet Akçay, 'İnadına, inadına faiz indirilince inadına inadına da döviz fiyatları patladı gitti. TL’ye olan güven kayboldu. Artık, Türk Lirası Türk ekonomisini taşıyamayacak hale gelmiştir. Türk ekonomisi dış borçkoliktir. Aynen alkolik gibi Türk ekonomisi dış borç bulamadığı zaman krize girer. Bugün yaşadığımız da aynen budur” dedi.

TÜSİAD ve Koç Üniversitesi ortaklığı ile oluşturulan Ekonomik Araştırma Forumu (EAF), “2022'ye Girerken Türkiye Ekonomisi” başlıklı çevrim içi konferans düzenledi.

'Türk ekonomisi dış borç bulamadığı zaman krize girer'

'Türk ekonomisi dış borç bulamadığı zaman krize girer'

Konferansta konuşan Akçay şunları kaydetti:

Türk ekonomisi dış borçkoliktir. Aynen alkolik gibi Türk ekonomisi dış borç bulamadığı zaman krize girer. Bugün yaşadığımız da aynen budur. Yaşadığımız tablonun temelinde yatan hadise budur. Dış borcu bulamadığı zaman krize girer. Evdeki şişelerin sonunu içen alkolik gibi oradan buradan topladıklarını içerek idare etmeye çalışıyor ama sonunda hiçbir şey kalmadı. Eh bakkal da alkol vermiyor.

Dünyadaki durumu TL'deki durumla çarpınca iş tamamen kontrolden çıkıyor

Dünyadaki durumu TL'deki durumla çarpınca iş tamamen kontrolden çıkıyor

Zaten böyle bir bela geldiği zaman hiçbir zaman tek başına gelmez. Yanında birtakım problemleri de getirir. Bir pandemi ortamı var. Bunun yarattığı çok önemli bir olay var. O da gıda maddesi fiyatlarındaki artış. Yüzde 40’a yakın artış var. Mesela bütün dünyada nebati yağı krizi var. Nebati yağı fiyatları yüzde yüzün üzerine artmış vaziyette. Bir de bunun Türk lirasının değer kaybıyla çarpınca iş tamamen kontrolden çıkıyor.

'Benzer krizlerde neler yapılacağını biliyorduk'

'Benzer krizlerde neler yapılacağını biliyorduk'

Şimdi klasik olarak Türkiye bundan önce benzer krizlere girdiğinde aşağı yukarı ne yapacağımızı biliyorduk. 

O da şuydu; işte IMF'yle anlaşma yapılıyordu. IMF bir meyhaneci, içki satan bir dükkandı. İşte bize de diyordu ki ‘Ben sana biraz döviz vereyim. Ayrıca bir paket veriyorum. Bütçe açıklarını azalt, devlet gelirlerini arttır, harcamalarını kıs' derdi. 

Ondan sonra işte bir 6-8 ay içinde tekrar normalize oluyordu. Yine biz ufak ufak alkol alıp yolumuza devam ediyorduk.

'Türkiye'de enflasyon faiz arasında doğrudan bir ilişki yoktur'

'Türkiye'de enflasyon faiz arasında doğrudan bir ilişki yoktur'

Bugünkü hükümet böyle bir IMF'e gitmem kompleksine girdi. O zaman nereden döviz bulacağız? 

Devamlı ‘Bu sıcak dövizle değil, ihracat artışıyla gelen dövizle döviz noksanımızı gidermemiz gerekir’ diyorduk. Döviz arzı artınca da bir müddet sonra döviz fiyatları stabilize olur deniyordu. Tabii bu zor bir süreç. Böyle paldır güldür yapılacak bir süreç değil. 

Ayrıca tabii birtakım çılgınlıklar yapıldı. Türkiye'de enflasyon faiz arasında doğrudan bir ilişki yoktur. Türkiye'deki enflasyonun sebebi devalüasyon veya Türk lirasının değer kaybıdır. Tuhaf bir şey çıktı ortaya, faizi indirince enflasyon da iner gibi artık sıfat takmak istemiyorum. Yanlış diyelim. Zırva falan demeyelim. Faiz inince döviz çıkıyordu. Bunu bilmeyecek bir şey yoktu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

'TL’ye olan güven kaybolmuştur'

'TL’ye olan güven kaybolmuştur'

Bin defa dediler. İnadına, inadına faiz indirilince inadına inadına da döviz fiyatları patladı gitti. 

Naci Ağbal geldiğinde, eski modelle adam ne yapsın faizleri arttırıp 1 TL civarında doları geri çekmişti ama Cumhurbaşkanlığı bu politikayı istemedi. Yani ne kadar zıttına gitmek mümkündü? Kediyi üzerimize sıçratmak için ne yapmak lazımsa o yapıldı. 

Geldiğimiz noktada şimdi bu ihracat artışıyla dövizin bollanması en azından arzın talebinden yüksek hale gelmesi konusu biraz zorlaştı. Çünkü bugünkü döviz talebi daha ziyade tasarrufçunun döviz almasından doğuyor. Şu an Türkiye'nin ithalat yapacak kadar dövizi var ama döviz talebi dediğimiz şey sadece reel sektörden de olmaz ki. Aynı zamanda yatırımcıların tercihlerinden doğar. Son zamanki patlamalarda tamamen bu yüzden olmuştur. TL’ye olan güven kaybolmuştur.

Türk ekonomisi çift paralı oldu: TL'den vazgeçeceğiz

Türk ekonomisi çift paralı oldu: TL'den vazgeçeceğiz

Çok zorlu bir sürece girdik. Daha ileri baktığımız zaman Türk lirasının artık Türk ekonomisini taşıyamayacak noktaya geldiği kanaatindeyim. 

Türk lirasından herhalde bir şekilde vazgeçeceğiz. 

Yani daha istikrarlı devam etmek için yine böyle işte euroya bağlanmak gibi. Türk ekonomisine bu açık ekonomide, küresel ekonomide taşıyamıyor. 

Türk ekonomisi çift paralı oldu. Her konuda 2 para birden kullanılınca bildiğimiz para teorileri çalışmıyor.

Ekonomik model diye bir şey yok!

Ekonomik model diye bir şey yok!

Model takıntısıyla yola çıkıldı ve bundan bir şekilde sapılmıyor. 

Bence yanlış hedef kovalanıyor. Arada da örnek ülke ilanları geliyor. Çin, Güney Kore örnekleri geliyor. Bu çok çok sakıncalı bir durum. Böylece gerçeklikten uzaklaşılıyor. 

Büyüme denen süreç çok komplike, böyle basitlikler kaldıramayacak kadar komplikedir. Bize model diye henüz bir şey sunulmuş değil. Saraydan bir doküman çıktı. Baş danışmanın dokümanı, muhtevası korkunç zayıf, içinde hiçbir şey yok. Modeli bırakın çerçeve diye algılanacak bir şey yok içinde. Daha da fenası içinde yanlışlar var.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Furkan

LAN BUNU EGE CANSEN SÖYLEDİ Cevdet AKÇAY BÖYLE BİRŞEY DEMEDİ BİLE DÜN AKŞAM... NERENİZLE DİNLİYONUZ