Görüş Bildir
Haberler
Ek Gıdaya Geçen Anneleri İçeriğimize Alalım! Bebeklerin Zeka Gelişimini Destekleyen 13 Besin

Ek Gıdaya Geçen Anneleri İçeriğimize Alalım! Bebeklerin Zeka Gelişimini Destekleyen 13 Besin

Bebeklerdeki beyin gelişimi, anne karnından başlayıp yetişkinliğe kadar devam ediyor. Hamilelik boyunca kendi tükettiğiniz besinlerden, bebek doğduğunda anne sütü ve daha sonra ek gıdaya kadar uzanan bu uzun süreçte bebeklerin yemesi gereken ve faydalarının oldukça fazla olduğu besinler mevcut. Anne adaylarının ve annelerin en çok araştırdığı konulardan biri haline gelen, bebeklerinin ek gıdaya geçtiği süreçte tüketmesi gereken besinlerdir. Bu besinler çocuğun hem bedensel sağlığına hem de zihinsel sağlığına iyi gelmesi ilk kurallarından biri olduğunu düşünerek, içeriğimizde ek gıdaya geçecek bebeklerin tüketmesi gereken ve zeka gelişimini destekleyen besinleri derledik. Buyurun okumaya!👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Anne sütü

1. Anne sütü

Anne sütünün içermiş olduğu Omega-3 ve DHA zekanın gelişmesinde rolü oldukça büyük. Hem bağışıklık güçlendiren hem de zeka gelişimi sağlayan anne sütünü bebekler ilk 6  ay boyunca tüketmesi gerekir. İlk ek gıdaya geçiş sürecinde de yine anne sütü temel gıda olarak görevini sürdürmeli. Anne sütünün içinde sindirimi düzenleyen probiyotik bakteriler mevcut. Probiyotiklerin bebek gelişimi için oldukça faydası bulunuyor.

2. Yumurta

2. Yumurta

Tavuk yumurtası da bebeklerin zeka gelişimini destekleyen besinlerden. Protein, vitamin ve minareller açısından zengin olan yumurta sinir sistemini uyarır. Yüksek protein içermesi ile konsantrasyonu geliştirir. Hafıza içinde gerekli takviyeleri içerir. DHA ve lesitin içermesi ile zeka gelişimini ve vücut gelişimini destekler. Ek gıdaya geçildiğinde bebeklere yumurta sarısıyla hazırlanmış yiyecekler verilebilir.

3. Tahıllar

3. Tahıllar

B ve C vitamini ağırlıklı içeren tahıllar, hücre gelişimine katkısı oldukça fazladır. Demir ve çinko desteği sağlayarak, zeka ve fiziksel gelişimini destekler. Beyin faaliyetleri için ve gerekli enerjiyi sağlama içinde tahıllar oldukça başarılıdır. Özellikle yulaf, protein ve lif bakımından çok zengindir. Yulaf ezmesi yiyen çocuklar, şekerli yiyecek tüketen çocuklara göre hafızayla ilgili görevleri daha iyi yerine getirdiği araştırmalarla saptanmıştır. Doğal tatlandırma yolu ile yulafı tarçın ile hazırlayabilir ve çocuğunuza yedirebilirsiniz. Fazla makarna, yani karbonhidrat içeren besinleri bebeğinizin tüketmesi zeka ortalamasını düşürür.

4. Yoğurt

4. Yoğurt

Sindirim sistemine katkısı ile bilinen yoğurt, beyin dokusunu geliştirmesi içinde önemli bir besindir. Protein ve B vitamini içermesi ile beyin yeteneklerini geliştirir. Beyin sağlığı için gerekli olan yağ yoğurdun içinde bulunur. Hücre zarı gelişimini yakından etkileyen yoğurdu bebeğinize çorba halinde, veya yemeğin yanında ılık bir şekilde verebilirsiniz.

5. Yeşil sebzeler

5. Yeşil sebzeler

6 aydan sonra ek gıdaya geçiş döneminde verilmesi gereken bir diğer besin de yeşil sebzelerdir. Hafıza güçlendirmesi ile tanınan ıspanak bebeklerin menüsünde yer alması gereken bir yiyecek. Yeşil fasulye, bezelye gibi mineral ve vitamin açısından zengin besinler beyin gelişimi için oldukça önemlidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Kırmızı et

6. Kırmızı et

Demir ve çinkonun içinde bulunduğu kırmızı et odaklanma ve hafızayı güçlendirme açısından oldukça faydalıdır. Yağsız olması gerekir ve baharatsız, tuzsuz bir şekilde, kıymadan yapılan yemekler veya çorba içine atılarak verilmelidir. Kırmızı et bir o kadar faydalıyken, işlenmiş yani salam, sucuk gibi etlerden uzak durulmalı.

7. Balık

7. Balık

Balık çeşitleri içinde özellikle somon, bebeğin zeka gelişimine katkısı oldukça çok olan bir türdür. Omega-3 yağ asidi, DHA ve EPA gibi yağlar içeren balık bebeğin düşünme yetilerini geliştiren faydalı bir besindir. Ton balığı, sardalya gibi balık çeşitleri de tercih edilebilir. Beynin %50-60 gibi bir oranı yağlardan oluşmaktadır. Bu yağları da en faydalı ve sağlıklı bir biçimde balıklardan alabiliriz.

8. Kuruyemiş

8. Kuruyemiş

Protein, mineral ve vitaminin oldukça kendini gösterdiği kuruyemişlerin de bebeklerin zeka gelişimine katkısı büyüktür. Zeka arttıran bu besinler sinir sistemi içinde oldukça faydalı.

9. Elma ve erik

9. Elma ve erik

Ek gıdaya alışıp, yaşı ilerledikçe ve artık normal gıdalar tüketmeye başlayınca çocuklarına elma ve erik gibi besinler tüketebilirler. Fazla oyun oynamaktan veya fazla hareket etmekten yorgun ve halsiz düşen çocukların tatlı ihtiyacı da artıyor. Elma ve erik tatlı ihtiyacını bastırmakla kalmayıp, kuersetin de içeriyor. Kuersetin güçlü bir bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı için oldukça faydalı bir antioksidandır.

10. Kırmızı lahana

10. Kırmızı lahana

Kırmızı lahananın en önemli özelliklerinden biri odaklanmayı arttırmaktır. Hafızayı korumak ve ileriki yaşlarda alzheimer gibi problemin önüne geçmesi ile her yaş grubunun tercih etmesi bir besindir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Çilek

11. Çilek

Yine hafıza güçlendiren besinlerden biri de çilektir. İçindeki fisetin ve flavonol bileşiği sayesinde bebeklerin hafızalarına katkıları azımsanmayacak kadar çok. Bunun yanında öğrenme becerileri içinde katkısı büyük.

12. Bitter çikolata

12. Bitter çikolata

Fazla kakao miktarı içeren bitter çikolata, güçlü bir antioksidandır. Çocuklarda dikkat dağınıklığını engelleyen bir besindir. Endorfin salgılayarak beyin reseptörlerini harekete geçiriyor. İçinde %30-40 gr kakao içeren bitter çikolata, az miktarda verilebilir.

13. Süt ürünleri

13. Süt ürünleri

Küçük yaşta yenilmesi gereken besinlerden biri de süt ve süt ürünleridir. Özellikle peynirler çocuk gelişimi için oldukça faydalı besinlerdir. Bilgi depolamak, bilgi göndermek ve beyin zarının esnekliğini sağlamak gibi faydaları bulunuyor. Her şeyin aşırısı zararlı olduğu gibi aşırı süt verilmesi zekayı azaltabiliyor.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
4
4
3
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın