Görüş Bildir
Haberler
Küçük Yaşta Edinilmesi Gereken Zeka Gelişimi Destekleyen Alışkanlıklar

Küçük Yaşta Edinilmesi Gereken Zeka Gelişimi Destekleyen Alışkanlıklar

Bilimsel olarak da zeka gelişimini desteklediği kanıtlanmış bazı alışkanlıklar mevcut. Zeka gelişimini sağlayan alışkanlıklar içeriğimizde.👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

Düşünme, çözüme varma, ayrım yapma, kavrama, öğrenme gibi birçok yeteneğe sahip insan beyni için bazı araştırmacılar, doğduğumuz andaki beynimizin belli bir kapasiteye kadar gelişebileceğini savunmuşlardı.

Düşünme, çözüme varma, ayrım yapma, kavrama, öğrenme gibi birçok yeteneğe sahip insan beyni için bazı araştırmacılar, doğduğumuz andaki beynimizin belli bir kapasiteye kadar gelişebileceğini savunmuşlardı.

Buna karşıt olarak bazı diğer araştırmacılar ise, zeka seviyesinin daha da arttırılmasının mümkün olduğunu savundular. Öğrendiğimiz ve edindiğimiz bazı alışkanlıklar, beyindeki nöronları harekete geçirmesiyle zekanın gelişimine katkısı bulunmaktadır. Peki bu alışkanlıklar nelerdir?👇

Buna karşıt olarak bazı diğer araştırmacılar ise, zeka seviyesinin daha da arttırılmasının mümkün olduğunu savundular. Öğrendiğimiz ve edindiğimiz bazı alışkanlıklar, beyindeki nöronları harekete geçirmesiyle zekanın gelişimine katkısı bulunmaktadır. Peki bu alışkanlıklar nelerdir?👇

1. Bir müzik aleti çalmak

Müzik aleti çalmak beyindeki nöronları harekete geçirerek, analitik düşünmeyi, yaratıcılığı arttırdığı, dil öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve matematik açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle küçük yaşta edinilen bu alışkanlık, çocuklar üzerinde gözle görülür bir farkı ortaya koymaktadır. Enstrüman çalmak, beynin bölümlerini aynı anda çalıştırdığı için daha yaratıcı çözümler sunmasını sağlar. Erken yaşlarda edinilen bu beceri insanları düzenli ve planlı çalışmaya yönlendirdiği gibi kavramsal ve duygusal alanlarda analiz yapabilme kolaylığı da sağlıyor.

2. Okumak

Okumak sonsuz materyalli bir olgu gibi düşünülebilir. Gazete, dergi, kitap, şiir, blog... Hem analitik hem de duygusal zekayı geliştiren okuma yapmak, ayrıca liderlik duygusu oluşturur. Pratik düşünme ile yöneticilik vasfını üzerinizde taşırsınız. Kitap okurken adapte olup, olayları ve karaktleri aklınızda tutmanız beyninizde yeni sinapslar oluşturur ya da sinapsları güçlendirir. Bu durumda hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca strese de oldukça etkili olan okuma %68 oranında stresi azaltır. Daha hızlı düşünmeyi ve sürekli yeni fikirler üretmeyi sağlayan okuma, kelime dağarcığına da katkısı oldukça çoktur. İlerde Alzheimer oranını da bir hayli düşürür.

3. Düzenli egzersiz

Vücudumuzu dinç ve sağlıklı tutmak için beslenmemize ve su tüketimimize dikkat ediyorsak, egzersiz yapmaya da özen göstermeliyiz. Düzenli egzersizler, hücrelerin BDNF adı verilen hafıza, öğrenme ve odaklanma yeteneklerinizi geliştiren, proteinleri destekler. ABD'de yapılan bir araştırma 20'li yaşlarda yapılan egzersizler, orta yaşlarda beynin korunmasına yardımcı olmaktadır. Koşu, yüzme, bisiklete binmek gibi kardiyo egzersizleri düşünme yetilerini ve hafızayı güçlendirmektedir. Egzersiz beyne daha fazla kan gitmesini ve mutluluk salgılayan hormonların salınımın artmasıyla, beynimizde nöronları harekete geçirip, hızlandırması beynimize iyi gelmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Yeni bir dil öğrenmek

Araştırma sonucu ortaya çıkan iki dil bilen insanların, bir dil bilen insanlara göre  farklılıkları ortaya çıkmış. Araştırmalarda iki dil bilenlerin hafızalarının güçlendiğini ve sorun çözme açısından daha proaktif olduğu gözlemlenmiş. Beynimizi daha aktif ve genç tutan yeni bir dil öğrenme aynı zamanda düşünce hızını arttırır. Sosyal ve duygusal yönde çalışan sağ lobu, analitik ve mantıksal yönde çalışan sol lobu yani beynin iki lobunu da aktif hale getirmesiyle, kapsamlı bir yarara sahiptir.

5. Düzenli öğrenim

Beyni geliştiren bir başka alışkanlık ise düzenli öğrenmedir. Sürekli beyni aktif ve açık tutan bu duruma zaman ayırmanız gerekmektedir. Sadece sınav haftaları çalışarak geçmek değil, her gün 1-2 saat ayırarak bir şeyi öğrenmeyi hedeflemek gerekiyor. Bazı bilim insanlarının da uyguladığı bu yöntem aslında oldukça yaygındır. 5 saat kuralı olarak geçer. Haftanın 5 saati (Bunu günde 1 saat olarak ayarlayabilirsiniz.) kendinize yeni bir şey katmak amacıyla ayırmalısınız. Öğrenmeli ve beyninizin gelişimini sağlamalısınız. Sadece öğrenmeye odaklanacağınız, kafanızı başka bir şeyle meşgul etmemeniz gereken o 1 saat, beyniniz ve sizin için oldukça faydalı olacaktır.

6. Beyin egzersizleri yapmak

Beyin egzersizi de yapmak adından da anlaşılacağı üzere beyne inanılmaz faydası bulunan bir alışkanlıktır. Nöronlar arası yeni köprüler kuran ve yeni sinapsisler oluşturan sudoku, bulmaca, yapboz, kart oyunları, hafıza oyunları ve herkesin bir ara evinde bulunan zeka küpü beyin egzersizi için birebirdir. Hem stresinizi alacak hem de beyninizi geliştirecek bu aktiviteleri uyguladığınızda siz de zamanla değişimi fark edeceksiniz. Pratik düşünme, hızlı yanıtlama ve çözüm odaklı olmanızı sağlayan bu alışkanlıkları tavsiye ediyoruz.

7. Meditasyon

7. Meditasyon

Tam konsantrasyonun sağlandığı ibadet, yoga ve nefes egzersizleri gibi uygulamalar araştırmalar sonucu incelendiğinde beyin üzerinde oldukça verimli aktivitelerdir. Tabii ki bunu da düzenli yapmanız halinde faydasını göreceksiniz. Stresi azaltan, depresyon ve anksiyete gibi durumlarla savaşan, sorunlara ve çözümlere daha çabuk odaklanmanızı sağlayan, hafızayı güçlendirip, yaratıcılığı arttıran yani beyin için birçok faydası bulunan meditasyon da önerilerimizden biri. 

Aslında küçük yaşta edinilmesi gerekilen bu alışkanlıklar için geç kalmış sayılmazsınız. Bu 7 alışkanlık daha pratik düşünmeye sizi itecektir. Oldukça kolay olan bu alışkanlıkları uygulamak günlük rutininize ekleyince kendinizdeki farka siz de şaşıracaksınız.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
72
28
11
8
7
7
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Meditasyonun balon olduğunu düşünürdüm yapanlara sesleniyorum : meditasyon gerçekten işe yarıyor mu ?