Küçük Yaşta Edinilmesi Gereken Zeka Gelişimi Destekleyen Alışkanlıklar
Bilimsel olarak da zeka gelişimini desteklediği kanıtlanmış bazı alışkanlıklar mevcut. Zeka gelişimini sağlayan alışkanlıklar içeriğimizde.👇
Düşünme, çözüme varma, ayrım yapma, kavrama, öğrenme gibi birçok yeteneğe sahip insan beyni için bazı araştırmacılar, doğduğumuz andaki beynimizin belli bir kapasiteye kadar gelişebileceğini savunmuşlardı.
Buna karşıt olarak bazı diğer araştırmacılar ise, zeka seviyesinin daha da arttırılmasının mümkün olduğunu savundular. Öğrendiğimiz ve edindiğimiz bazı alışkanlıklar, beyindeki nöronları harekete geçirmesiyle zekanın gelişimine katkısı bulunmaktadır. Peki bu alışkanlıklar nelerdir?👇
1. Bir müzik aleti çalmak
2. Okumak
Okumak sonsuz materyalli bir olgu gibi düşünülebilir. Gazete, dergi, kitap, şiir, blog... Hem analitik hem de duygusal zekayı geliştiren okuma yapmak, ayrıca liderlik duygusu oluşturur. Pratik düşünme ile yöneticilik vasfını üzerinizde taşırsınız. Kitap okurken adapte olup, olayları ve karaktleri aklınızda tutmanız beyninizde yeni sinapslar oluşturur ya da sinapsları güçlendirir. Bu durumda hafızanızı güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca strese de oldukça etkili olan okuma %68 oranında stresi azaltır. Daha hızlı düşünmeyi ve sürekli yeni fikirler üretmeyi sağlayan okuma, kelime dağarcığına da katkısı oldukça çoktur. İlerde Alzheimer oranını da bir hayli düşürür.
3. Düzenli egzersiz
Vücudumuzu dinç ve sağlıklı tutmak için beslenmemize ve su tüketimimize dikkat ediyorsak, egzersiz yapmaya da özen göstermeliyiz. Düzenli egzersizler, hücrelerin BDNF adı verilen hafıza, öğrenme ve odaklanma yeteneklerinizi geliştiren, proteinleri destekler. ABD'de yapılan bir araştırma 20'li yaşlarda yapılan egzersizler, orta yaşlarda beynin korunmasına yardımcı olmaktadır. Koşu, yüzme, bisiklete binmek gibi kardiyo egzersizleri düşünme yetilerini ve hafızayı güçlendirmektedir. Egzersiz beyne daha fazla kan gitmesini ve mutluluk salgılayan hormonların salınımın artmasıyla, beynimizde nöronları harekete geçirip, hızlandırması beynimize iyi gelmektedir.
4. Yeni bir dil öğrenmek
Araştırma sonucu ortaya çıkan iki dil bilen insanların, bir dil bilen insanlara göre farklılıkları ortaya çıkmış. Araştırmalarda iki dil bilenlerin hafızalarının güçlendiğini ve sorun çözme açısından daha proaktif olduğu gözlemlenmiş. Beynimizi daha aktif ve genç tutan yeni bir dil öğrenme aynı zamanda düşünce hızını arttırır. Sosyal ve duygusal yönde çalışan sağ lobu, analitik ve mantıksal yönde çalışan sol lobu yani beynin iki lobunu da aktif hale getirmesiyle, kapsamlı bir yarara sahiptir.
5. Düzenli öğrenim
Beyni geliştiren bir başka alışkanlık ise düzenli öğrenmedir. Sürekli beyni aktif ve açık tutan bu duruma zaman ayırmanız gerekmektedir. Sadece sınav haftaları çalışarak geçmek değil, her gün 1-2 saat ayırarak bir şeyi öğrenmeyi hedeflemek gerekiyor. Bazı bilim insanlarının da uyguladığı bu yöntem aslında oldukça yaygındır. 5 saat kuralı olarak geçer. Haftanın 5 saati (Bunu günde 1 saat olarak ayarlayabilirsiniz.) kendinize yeni bir şey katmak amacıyla ayırmalısınız. Öğrenmeli ve beyninizin gelişimini sağlamalısınız. Sadece öğrenmeye odaklanacağınız, kafanızı başka bir şeyle meşgul etmemeniz gereken o 1 saat, beyniniz ve sizin için oldukça faydalı olacaktır.
6. Beyin egzersizleri yapmak
Beyin egzersizi de yapmak adından da anlaşılacağı üzere beyne inanılmaz faydası bulunan bir alışkanlıktır. Nöronlar arası yeni köprüler kuran ve yeni sinapsisler oluşturan sudoku, bulmaca, yapboz, kart oyunları, hafıza oyunları ve herkesin bir ara evinde bulunan zeka küpü beyin egzersizi için birebirdir. Hem stresinizi alacak hem de beyninizi geliştirecek bu aktiviteleri uyguladığınızda siz de zamanla değişimi fark edeceksiniz. Pratik düşünme, hızlı yanıtlama ve çözüm odaklı olmanızı sağlayan bu alışkanlıkları tavsiye ediyoruz.
7. Meditasyon
Tam konsantrasyonun sağlandığı ibadet, yoga ve nefes egzersizleri gibi uygulamalar araştırmalar sonucu incelendiğinde beyin üzerinde oldukça verimli aktivitelerdir. Tabii ki bunu da düzenli yapmanız halinde faydasını göreceksiniz. Stresi azaltan, depresyon ve anksiyete gibi durumlarla savaşan, sorunlara ve çözümlere daha çabuk odaklanmanızı sağlayan, hafızayı güçlendirip, yaratıcılığı arttıran yani beyin için birçok faydası bulunan meditasyon da önerilerimizden biri.
Aslında küçük yaşta edinilmesi gerekilen bu alışkanlıklar için geç kalmış sayılmazsınız. Bu 7 alışkanlık daha pratik düşünmeye sizi itecektir. Oldukça kolay olan bu alışkanlıkları uygulamak günlük rutininize ekleyince kendinizdeki farka siz de şaşıracaksınız.
Yorum Yazın
Meditasyonun balon olduğunu düşünürdüm yapanlara sesleniyorum : meditasyon gerçekten işe yarıyor mu ?