Görüş Bildir
Haberler
Zihninizi Güçlendirmenin ve Beyin Sağlığını Geliştirmenin 13 Yolu

Zihninizi Güçlendirmenin ve Beyin Sağlığını Geliştirmenin 13 Yolu

Vücut sağlığımız için spor yapıyor veya iç organlarımızın sağlığı için ise yediklerimize ve içtiklerimize dikkat ediyoruz. Peki beyin sağlığımız için neler yapıyoruz? Vücudumuzun sağlığını korumak veya ileriki yaşlarda problem yaşamamak için nasıl spor veya bazı egzersizler yapıyorsak beyin sağlığımızı geliştirmek için de aynı yöntemi uygulayabiliriz. Beynimizin de tıpkı kaslarımız gibi formda ve güçlü kalması için küçük egzersizler mevcut. Rutininiz haline getirdiğinizde büyük değişiklikleri de fark edebileceğiniz bu egzersizler beyin sağlığına iyi gelmektedir. Beyninize farklı ve değişik deneyimler kazandırmak beyin sağlığına iyi gelir. Hafıza kaybını önlemek ve zihninizi güçlendirmek için sizi yormayacak egzersizleri denemelisiniz. Fiziksel ve duygusal duyuları birleştiren farklı uygulamalar denemek, farklı beyin bölgeleri arasında daha fazla bağlantıyı uyarır. Bu egzersizler beyninizin yaşlanmasına karşı güçlü etkiler oluşturur. Sabahları veya boş zamanlarınızda vaktinizi almayacak, beyninizi güçlendirecek egzersizler içeriğimizde.👇

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Diş fırçaladığınız elinizi değiştirin.

Yapılan araştırmalarda beyindeki zıt tarafların kullanılmasıyla, beyin korteksinin eldeki bilgiyi kontrol eden ve işleyen kısımlarını, hızlı bir şekilde geliştiğini göstermiştir. Fırçayı ve diş macununu sık kullandığınız elinizle değil, diğer elinizle kullanıp, dişlerinizi de o elinizle fırçalarsanız böyle basit bir yöntemle zihninizi güçlendirebilirsiniz.

2. Gözlerinizi kapatarak duş alın.

Gözlerinizi kapatarak duş aldığınızda, ellerinizi görmediğiniz için kendi vücudunuzun çeşitli dokularına dikkat edecek ve mesajlarınızı beyninize geri göndereceksiniz. Gözlerinizi değil, dokunsal duyularınızı kullanarak, muslukları bulun. Hissederek soğuk ve sıcak suyu ayarlayın.

3. Sabah rutininizi değiştirin.

3. Sabah rutininizi değiştirin.

Araştırmalar yapılan yeni şeylerin, beyin aktivitesini hızlandırdığı göstermiş. Yani rutin ve görev haline gelmiş şeylerin dışına çıkarak, beyninizi yanıltabilir ve güçlendirebilirsiniz. Her sabah kalktığınızda kahvaltıdan sonra üzerinizi giyiniyorsanız, bir sabah bunun tam tersini yapın veya köpeğiniz ile başka bir sokakta yürüyün veya her gün dinlediğiniz şarkıyı değil, farklı bir şarkı dinleyin. Böylelikle beyninizi uyararak, keskinleştirebilirsiniz.

4. Masada oturulacak yerleri değiştirin.

Çoğu ailenin bir koltuğu veya sandalyesi vardır. Sürekli aynı yere dizilir herkes. Kahvaltı da, akşam yemeğinde veya çay içerken herkesin belirli bir yeri olması sizin rutine bağladığını gösterir. Konumunuzu değiştirerek farklı bir sandalyeye oturun. Bakış açınız başka şeyler görsün, tuzluğa uzandığınız eliniz bile değişsin. Bu farklılık da beynin tembelleşmesinin önüne geçecektir.

5. Burnunuzla yeni bir bağlantı kurun.

5. Burnunuzla yeni bir bağlantı kurun.

Kahve kokusuyla uyandığınız bir günü hatırlarsınız ama muhtemelen bunun zamanını ve nedenini hatırlamıyorsunuz. Her gün kahve kokusu yerine başka kokular tercih edebilirsiniz. Vanilya, narenciye yada nane ile yeni bağlantılar kurarak yani öğlenleri nane yaprakları koklayarak beyninizde yeni sinir yolları kurabilirsiniz. Bunu şu şekilde de sağlayabilirsiniz, en sevdiğiniz kokunun özünü, bir hafta boyunca yatağınızın yanında tutun. Uyandığınız ilk önce derin bir nefes alıp verin, daha sonra rutin işinize dönün. Bu koku kahve kokusunun yerini alacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Farklı şekilde okuyun.

Her gece yatmadan önce içinizden okuduğunu bir kitap yerine, sesli bir şekilde veya okunan bir şeyi dinlemeye çalışın. Alışkanlık edindiğiniz normal okuma yerine, bu tür şeyler yapmanız beyninizin farklı bölgelerini çalıştırır. Okuyucu ve dinleyici rolleri değişebilir. Bir gün siz okuyabilir bir gün eşiniz veya arkadaşınız... Bu şekilde kitap yavaş bir şekilde bitse de beyninizin sağlığı için önemli bir aktivitedir.

7. Yemediğiniz şeyleri tüketin.

Ortaya çıkan verilere göre burnumuz 1 trilyon kokuyu ayırt edebilir. Kokunun beynimizin duygusal merkezine doğrudan bağlantısı bulunuyor. Bu yüzden alıştığınız kokular yerine farklı ve yeni kokular beklenmedik duygular uyandırabilir. Sizin tanımadığınız veya hiç yemek yapmadığınız bir mutfakta çeşitli, hiç kullanmadığınız baharatlarla, dolapta ne bulunuyorsa bir yemek yapmayı deneyin.

8. "10 Şey" oynayın.

8. "10 Şey" oynayın.

Beyninizin gündelik, basit durumları düşünmesi de beyin için güzel aktivitedir. Bunun için bir oyun önerebiliriz. Birinin size verdiği sıradan bir nesnenin kullanıldığı 10 farklı şeyi bulmalısınız. Mesela kupa da çay içebiliriz, çorba içebiliriz veya içine tatlı yapabiliriz. Bu oyun sizi yaratıcılığa ve düşünmeye itecektir.

9. Markette inceleme yapın.

Markette alışveriş yaptığınızda bütün ürünleri göremezsiniz. Hem çok çeşitli olması hem de yüksek raflar nedeniyle gözümüzden birçok ürün kaçabilir. Herhangi bir koridorda durun ve yukarıdan aşağıya doğru raflara bakın. Daha önce hiç görmediğiniz veya dikkatinizi çekmeyen bir şey varsa onu alın. İçinde bulunan bileşenleri okuyun ve düşünün. Satın almak zorunda değilsiniz. Rutininizi değiştirmek için farklı ambalajlı bir ürünü alıp, protein değerlerine bakabilirsiniz.

10. Değiştirip keşfetme oynayın.

10. Değiştirip keşfetme oynayın.

Bu oyunu oymayan yoktur herhalde. Beynimiz nesneleri birbirinden ayırmak için görsel ipuçları kullanır. Farklı şeyleri tanımlamak beyni harekete geçirir. Cebinize farklı boyutlarda bozuk paralar koyun ve hangi boyutun, hangi para birimi olduğunu anlamaya çalışın.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Gün içinde daha fazla sosyalleşin.

11. Gün içinde daha fazla sosyalleşin.

Yapılan araştırmalar sosyal iletişim eksikliğinin, bilişsel yeteneklerimiz üzerinden oldukça olumsuz etkileri olduğunu söylüyor. İnsanlarla sık sık diyalog kurmaya çalışın. Herkese günaydın ve iyi akşamlar demeyi ihmal etmeyin. Cevap alamasanız da bu alışkanlığınızı bırakmayın. Bir otomattan içecek alacağınız yerine, bir satıcıdan alın ve ona teşekkür edin.

12. Araç camlarınızı açın.

12. Araç camlarınızı açın.

Beynimizdeki anılarımızı işleyen bir alanımız olan Hipokmapus, seslerin, kokuların ve manzaraların ilişkilendirilmesiyle ilgilidir. Seyahat ederken camlarınızı açıp, yeni kokular ve sesler keşfedin. Beyniniz bunları daha çabuk kaydeder ve böylelikle yıllar sonra bile bir koku duyduğunuzda o günleri anımsarsınız. O koku eski sevgilinizin parfümü olmadığı sürece, bir problem yok.😂

13. Tanıdık nesneleri baş aşağı çevirin.

13. Tanıdık nesneleri baş aşağı çevirin.

Bir şeylerin sağ tarafına baktığınızda, sol sözel beyniniz hızlı bir şekilde dikkatinizi başka yerlere yönlendirir. Baş döndürücü olduklarında bir resmin şekillerini, renklerini ve ilişkilerini yorumlarken sağ beyin ağları aktifleşir. Sürekli baktığınız ve olağan duruşuna alıştığınız nesneleri ters çevirerek bakın. Bu beyninize farklı bir bakış açısı sunacak ve güçlendirecektir.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
7
6
5
3
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın