Görüş Bildir
Haberler
Erkeklerdeki Cinsel Sağlık Problemlerinin Bazı Psikolojik Nedenleri

Erkeklerdeki Cinsel Sağlık Problemlerinin Bazı Psikolojik Nedenleri

Aslında cinsel sorunlar erkek kadın ayırt etmeksizin hem ülkemizde hem de dünyada oldukça sık karşılaştığımız sağlık problemleri arasında. Sorun incelendiğinde, problemlerin birçoğunun psikolojik nedenlere dayandığı bilimsel olarak kanıtlandığını biliyoruz. Doktorunuza başvurup, doğru bir tedavi süreci takip edildiğinde, bu psikolojik nedenlere dayanan cinsel problemlerin önüne geçmek oldukça mümkün. Erkeklerde sertleşme bozukluğu veya erken ve geç boşalma gibi problemleri beraberinde getiren bu psikolojik nedenler içeriğimizde.👇

Kaynak: https://www.cetad.org.tr/73/sik-sorul...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Yetiştirilme koşulları ve geleneksel erkek cinsel rolü

Toplumumuzun temelini oluşturan geleneklerimiz, cinsel problemlerde de karşımıza çıkıyor. Geleneklerimiz ve yetiştirilme biçimlerimiz, küçük yaşta yaşanılan bazı olaylar, aslında kız çocuklarının ve erkek çocuklarının yetişkin bir birey olduklarında psikolojilerini büyük oranda etkilemektedir. Erkek çocuklarının yetiştirilirken erkek olmakla ilgili öğrendikleri bilgilerin çoğunu, her zaman seks isteyen ve cinsel birlikteliğe her zaman hazır olan bir erkek düşüncesi kapsar. Erkekler, kadınların arzularını doyurmak üzere yetiştirilirler ve cinsellikle sevgiyi birbirinden ayırmak zorunda olduklarının düşünürler. Yani erkekler cinsel birliktelik kurulabilecek kadınları ve evlenip, yuva kurulabilecek kadınları birbirinden ayırırlar. Bu nedenle de sevgi hissettikleri kadınlarla da cinsel ilişkiye girmekte zorlanırlar.

2. Negatif beden imajı ve düşük benlik saygısı

Cinsel işlev sorunu bir kez yaşandığı zaman bu durum bireyin kendi oluşturmuş olduğu algı üzerine, cinsel problemin devamına neden olabilir. Hatta giderek kötüleşmesi de bir ihtimaldir. Toplumumuzun dayatmış olduğu erkeklik olgusu, erkek birey üzerinde fazla baskı oluşturmaktadır. Bu olgu sertleşme sorunu ile çökebilir. Bir kez yaşanan bu durum bireyde kaygı oluşturur ve problemin sürekliliğine neden olur.

3. Pasif, bağımlı eş

Toplumumuzda cinselliğe yanlış yönlendirme üzerine, bireyler de farklı görevler üstlenmektedir. Mesela kadınların önemli bir çoğunluğu cinsel beraberlikte pasif ve hareketsiz kalırlar. Erkeklerin ise önemli bir bölümü, eşlerinin fazla aktif olmasından rahatsızlık duyabilirler. Ya da eşlerini uyarabildiklerini ve tatmin edebildiklerini görmek isterler. Eşin tepkisizliği, erkeğin uyarılmasını ve isteğini olumsuz yönde etkileyerek erken boşalmaya, isteksizliğe ve sertleşme zorluklarına neden olabilir.

4. Stres ve üzüntü kaynağı olan yaşam olayları

Hayatımızda yaşadığımız her gün farklı bir olayla karşı karşıya kalıyoruz. Bazıları bizi keyiflendirse de bazı olaylar keyfimizi kaçırmaya ve bizi üzüntüye itmeye yetiyor. Sevdiğiniz bir yakınınızı kaybetmeniz, ekonomik zorluklar, bir yakınınızın hastalığı gibi bireyde üzüntüye neden olan olaylar cinsel isteği azaltabilir. Böyle durumlarda kişiye destek olmanız ve yanında olduğunuzu göstermeniz gerekir. Yoksa durum daha da kötüye gidebilir.

5. Aldatılma veya eşin sadakatinden kuşkulanmak

Aldatılma, öfke, kızgınlık beraberinde yetersizlik duygularını da harekete geçirir. Bu da sertleşme sorununu ortaya çıkarır. Gerçek olmadığı halde eşin başka kişilerle ilgilendiğini düşünmek veya ilişkisi olduğunu düşünmek bireyde yetersizlik hissini uyandırır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Suçluluk duygusu

Başka birileriyle gizli bir ilişki ve başka birine ilgi duymaktan kaynaklanan veya eşe karşı ilgisizlik, ihmal gibi nedenlerle ortaya suçluluk duygusu çıkabilir. Bu hissedilen duygu doğru bir duygudur. Yani eşiniz veya sevgiliniz olduğu halde başka birinden etkilenmek, kendinizi kötü hissettirecektir. Bu da cinsel isteksizliğe neden olur. Yani eşinize ihanet etmeniz sizi cinsel sorunlarla karşı karşıya bırakır.

7. Tecrübesizlik

Erken boşalma problemlerinin altında yatan en önemli neden, boşalma kontrolünün sağlanmamış olmasıdır. Erkekler cinsel yaşamlarının başında boşalmayı kontrol edemezler. Heyecan, telaş, acelecilik, yakalanma endişesi ve uygunsuz ortamalar boşalma kontrolünün öğrenilmesini de zorlaştırır. Erkek bireyin cinsel deneyimi arttıkça ve rahatladıkça, boşalmayı kontrol etmeyi öğrenebilir. Deneyim arttıkça herkes kontrolü sağlayamayabilir ve bu da ilerde erken boşalma sorununu ortaya çıkarır.

Bu içerikler de ilgini çekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Anca erkekler kusurlu , hiç kadın yok .

DoctorWhat

kanka başlıkta "erkeklerdeki" yazıyor neyin duyarı bu