Görüş Bildir
Haberler
Ege Ordu’nun Kapatılması Ve Jandarma’nın İçişleri’ne Devri TBMM’de

Ege Ordu’nun Kapatılması Ve Jandarma’nın İçişleri’ne Devri TBMM’de

05.06.2014 - 16:11 Son Güncelleme: 05.06.2014 - 16:12

CHP’li Umut Oran Ege Ordu’nun kapatılacağı, Jandarma’nın ise İçişleri’ne devredileceği iddiasını MSB’ye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın, Ege Ordu Komutanlığı’nın kapatılacağı ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın tamamen İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı iddialarına açıklık getirmesini istedi.

 CHP’li Umut Oran, MSB’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye iki ayrı soru önergesi sundu. Önergelerde anıt bekleyen sorular şöyle:

  • Ege Ordu Komutanlığı’nın lağvedileceği bilgisi doğru mudur? Bu bilgi doğruysa gerekçesi nedir? Bilgi doğruysa lağvedilme kararının uygulamaya geçirileceği takvim/zamanlama nedir?

Ege Ordu’nun kapatılması ile NATO arasında ilişki var mı?

  • Türkiye’nin 4. Ordusu ve karargâhı NATO’ya bağlı olmayan tek ordu komutanlığı olan Ege Ordu Komutanlığı’nın kapatılmasında, NATO’ya bağlı olmamasının büyük payı olduğu iddiası doğru mudur? Ege Ordu’nun kapatılması için NATO vb. uluslarararası yapılardan gelen herhangi bir talep var mıdır? Varsa bu talep kimden gelmiştir ve içeriği tam olarak nedir?

Bağlı birlik ve TSK mensupları ne olacak?

  • NATO’dan bağımsız olarak 20 Temmuz 1975 tarihinde kurulan Ege Ordu Komutanlığında karargâhı ve bağlı birliklerinde bugün itibariyle kaç subay, astsubay, uzman erbaş ve sivil personel çalışmaktadır?

  • Ege Ordu Komutanlığı’nın kapatılması halinde bağlı birlikleri olan Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri, 57. Topçu Eğitim Tugayı (İzmir), 19. Piyade Tugayı (Edremit), 11. Motorize Piyade Tugayı (Denizli), 3. Piyade Eğitim Tugayı (Antalya) ve 1. Piyade Eğitim Tugayı’nın (Manisa) akıbetleri ne olacaktır?

Jandarma İçişleri’ne mi devrediliyor?

  • Jandarma Genel Komutanlığı’nın (JGK), Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı ile halen süren askeri hiyerarşi, atama, terfi ilişiği kesilerek, idari yönetim dışında tüm yetki, görev ve yapılanma açısından tamamıyla İçişleri Bakanlığı’na bağlanacağı bilgisi doğru mudur?

  • Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim 1923 tarihinde yeniden yapılandırılan jandarma teşkilatı, 10 Haziran 1930 tarihli 1706 sayılı Kanunla bugünkü yapısına kavuşturulmuşken, tam 84 yıl sonra böyle bir radikal değişikliğe neden gerek görüldü?

  • Kolluk kuvveti olsa da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı olan Jandarma Genel Komutanlığı’nın siyasi kişiliğin başında bulunduğu bir bakanlığa tam olarak bağlanmasının gerekçeleri nedir?

Fransa’da bile Jandarmanın başında general var

  • Halen Fransa’da dahi Ulusal Jandarma Teşkilatı, Denis Favier isimli bir generale bağlıdır. Fransız Jandarma Teşkilatı aynen bizde olduğu gibi idari açıdan İçişleri’ne, askeri açıdansa Savunma Bakanlığına bağlı iken niçin Türkiye çok daha radikal bir adım atmaktadır? Konunun AB mevzuatı ile herhangi bir ilgisi var mıdır?

Sınır tümen komutanlıkları ne olacak?

  • Jandarma sınır tümen komutanlıkları yeni yapılanmada kime bağlı olacak, İçişleri Bakanlığı’na mı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na mı Genelkurmay Başkanlığı’na mı bağlanacak? Jandarma sınır tümen komutanlıkları, Sınır Güvenliği Teşkilatına mı dönüştürülecek? Mevcut Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut komutanlıkları da oluşturulacak bu yeni sınır teşkilatına mı bağlanacak?

Jandarma, müsteşarlık veya genel müdürlüğe mi dönüşecek?

  • Jandarma Genel Komutanlığı, bağlandığı tarihte İçişleri Bakanlığı teşkilat yapısında hangi noktayla monte edilecek? Jandarma Genel Komutanlığı müsteşarlık veya genel müdürlük olarak mı yönetilecek? İçişleri Bakanlığı’na bağlandığı takdirde Jandarma teşkilatının en üst amiri kim olacak, asker mi yoksa sivil personel mi?

JÖH’ler ne olacak?

  • JGK’nın İçişleri’ne bağlanmasının ardından Jandarma Özel Harekat birliklerinin akıbeti ne olacak, buradaki personel hangi kuvvete-komutanlığa kaydırılacak?

  • Bugün itibariyle Jandarma Genel Komutanlığı’nda kaç orgeneral, korgeneral, tümgeneral, tuğgeneral, albay, yarbay, binbaşı, yüzbaşı, üsteğmen, teğmen, astsubay, uzman jandarma görev yapmaktadır? Bu personelin her bir rütbeye göre dağılımı ayrı ayrı nedir? Halen yurt genelinde kaç adet jandarma karakol, üs komutanlığı ve harekât merkezi bulunmaktadır?

  • Halen Jandarma Genel Komutanlığı personeli olan TSK mensubu subay, astsubay, uzman erbaşın, JGK’nın İçişleri Bakanlığına dahil edileceği tarih itibariyle statüleri, özlük hakları ne olacaktır?

İçişleri’ne polis yetmiyor mu?

  • Kolluk kuvveti olan polisin İçişleri Bakanlığına bağlı olması yeterli gelmiyor mu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0