onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
‘Başkanlık Sistemini İçeren Anayasa Değişikliği İçin Sonbaharda Referandum Hedefleniyor’

‘Başkanlık Sistemini İçeren Anayasa Değişikliği İçin Sonbaharda Referandum Hedefleniyor’

ATKN
12.02.2016 - 16:02 Son Güncelleme: 12.02.2016 - 16:27

Genel seçimin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gündemin ilk sırasına alınan başkanlık sistemini kapsayacak anayasa değişikliği için sonbaharda referanduma gidilmesi hedeflenirken; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, AKP'ye anayasayı tek başına değiştirme gücünü sağlama hedefiyle gidilecek bir erken seçime sıcak bakmıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ocak sonunda sivil toplum kuruşlarının içinde yer aldığı Türkiye Anayasa Platformu'nca düzenlenen 'Yeni Anayasa İçin Hep Birlikte' başlıklı toplantıda, başkanlık sistemini içerecek yeni anayasa değişikliği için yeni bir kampanya başlattı. Seçim dönemindeki kampanyasında başkanlık sistemini ön planda tutmayan ve seçimin ardından 'başkanlık sistemi Türkiye'nin en öncelikli konusu değil' diyen Başbakan Davutoğlu da son dönemde başkanlık sistemini daha net şekilde savunmaya başladı.

Reuters'ın haberine göre, yeni anayasanın yazımı için TBMM nezdinde oluşturan Anayasa Komisyonu'ndan muhalefetin başkanlık sisteminin getirilmesine karşı çıkmaları nedeniyle bir sonuç alınması beklenmezken, AKP ve hükümet yetkilileri, anayasa değişikliğini referanduma taşıma hedefindeler.

Meclis'te 317 sandalyesi bulunan AKP'nin, oy kullanma hakkı olmayan Meclis Başkanı dışarıda bırakıldığında, olası bir anayasa değişikliğini tek başına referanduma taşıması için 330 oy desteğine yani en az 14 sandalyeye daha ihtiyacı bulunuyor.

'Desteğin sağlanma ihtimali, kolay olmasa da var. Bu kapsamda bu yıl sonbaharda bir referandum hedefleniyor'

'Desteğin sağlanma ihtimali, kolay olmasa da var. Bu kapsamda bu yıl sonbaharda bir referandum hedefleniyor'

Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir yetkili, hem Erdoğan'ın hem de Davutoğlu'nun anayasayı referanduma götürecek kadar milletvekili desteğinin muhalefet partilerinden sağlamaya çalışacağını ve bu konuda 'çok iyimser ya da çok karamsar olmadıklarını' belirterek, 'Doğrudan muhalefet milletvekilleriyle temasa geçilmedi. Ancak bu desteğin sağlanma ihtimali, kolay olmasa da, var. Bu kapsamda bu yıl sonbaharda bir referandum hedefleniyor' dedi.

Diğer yandan anayasa değişikliği için muhalefet partilerinden destek aranırken AKP'den bir fire olup olmayacağı da tartışılıyor.

'AKP'den fire verilmemesi son derece kritik'

'AKP'den fire verilmemesi son derece kritik'
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bazı yetkililer, oylamada AKP'den fire verilmemesinin son derece kritik olduğunu belirtirken, 'muhalif' sayılabilecek bazı vekillerin tavırlarının yakından izleneceğini vurguluyorlar.

'Oylamada AK Parti'den çok fazla fire olacağını sanmıyoruz. En fazla beş fire olma ihtimali var' diyen Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir diğer kaynak, 'Referanduma götürmek için gerekli olan 14 milletvekilini de bulmak çok kolay olmayacaktır. Ancak ihtiyaç olan desteği bulmak için çalışılacaktır' dedi.

AKP'den üst düzey bir yetkili ise gerekli tedbirlerin alınması halinde tüm partili milletvekillerinin desteğinin alınabileceğini belirterek, 'Düzenleme teklif olarak verilir ve tüm milletvekillerinin imzası alınırsa, ayrıca parti kendi sistemi için gerekli tedbirleri alırsa fire olmayacaktır' dedi.

Oylamalar gizli yapılıyor

Oylamalar gizli yapılıyor

Anayasa değişikliği için yapılan oylamalar gizli gerçekleştiriliyor ve grup kararı alınamıyor.

Başbakanlık'tan üst düzey bir yetkili ise AKP'den herhangi bir fire beklemediğini belirterek, 'Yeni anayasa taslağımızı Meclis'e getirdiğimizde muhalefetten gereken desteği alabileceğimizi düşünüyoruz. Destekleyecek vekiller illa kendilerini afişe etmek zorunda değiller, partilerinde kalarak gizli oylamada ortaya çıkabilirler' dedi.

Muhalefet partilerinden üst düzey yetkililerse, AKP'nin kendi partilerinden bu desteği sağlayamayacağı görüşündeler.

Diğer partilerden yetkililer ne diyor?

Diğer partilerden yetkililer ne diyor?

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, 'Cumhurbaşkanı kirli pazarlık düşünüyorsa aklından çıkarsın. CHP'den başkanlık sistemine oy verecek tek kişi bulamayacak' derken, MHP'li üst düzey bir yetkili, 'Bizden destek gelmeyeceğini garanti edebilirim. Ama CHP ve HDP üzerinde ne yaparlar kestiremiyorum' diyor.

HDP'den bir yetkili ise sonbaharda referandumdan ziyade erken seçim beklediklerini dile getirerek, '330'a ulaşamayacaklarını düşünüyoruz. Bunun için seçim yapıp, 330 vekili seçim yoluyla elde etmeyi deneyecekler' görüşünü dile getirdi.

Referandumda bir düzenlemenin kabulü için katılımcıların yarısından fazlasının oyu gerekiyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Erken seçim riskli görülüyor

Erken seçim riskli görülüyor

Anayasa değişikliğini referanduma götürecek desteğin elde edilememesi durumunda AKP'nin anayasayı tek başına değiştirebilmesini sağlayacak en az 367 milletvekilini hedefleyen bir erken seçime gidilmesi ise Erdoğan ve AKP yönetimi tarafından riskli bir tercih olarak görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir yetkili, anayasa değişikliğini referanduma taşıyacak 330 milletvekilinin desteğine ulaşılamaması halinde 2017 ilkbaharında referandumun ikinci defa denenebileceğini söyledi.

Erken seçim ihtimalinin Davutoğlu tarafından yalanlandığını hatırlatan, Cumhurbaşkanlığı'na yakın üst düzey bir kaynak, 'Cumhurbaşkanı bir erken seçimin riskleri olabileceğini biliyor ve o da hükümetin erken seçime karşı çıkan tutumunu doğru buluyor' dedi ve ekledi:

'Parlamenter sistem fiilen çalışmıyor; seçilmiş cumhurbaşkanı ile başbakanın aynı anda görev yapıyor, 'Bu durum sürdürülemez duruma geldi. Eğer başkanlık sistemi için gerekli destek sağlanamazsa uygun ortam ve zaman beklenir.'

'Görüşülenlerin çoğu MHP'li, yeterli destek için ortam bulundu'

Hükümete yakınlığıyla bilinen kamuoyu araştırma şirketi MAK Danışmanlık'ın Başkanı Mehmet Ali Kulat ise başkanlık sistemine destek amacıyla Cumhurbaşkanlığı'nın bazı muhalefet milletvekilleriyle 'dolaylı' temas kurduğunu belirterek, 'En az 20 milletvekili ile kontak kuruldu. Kontağı kuranlar Saray'a yakın insanlar ve danışmanlar. Görüşülenlerin çoğu MHP'li. Muhalefetten yeterli destek için ortam bulundu. Sadece Anayasa Uzlaşma Komisyonu sürecinin bitmesi bekleniyor' dedi.

Kulat, referandum için destek bulunamaması halinde ise erken seçimin gündeme geleceğini belirtti.

Ercan Gürses - Orhan Coşkun, Reuters

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
122
49
21
19
11
4
4
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Sek...

Şu partiye oy verenlerin %90 ı başkanlık sistemi nedir desen bilemez ama gidip mal gibi evet e basar...

sadistrues

maalesef böyle bir gerçek var..

dürüst

oh be seçim olsun başkanlık tartışmaları son bulsun hayır oyunu zevkle basarım ki

phesus

sandıktan evet çıkarsa

Burak Can

Şahsen yaşadığım olayı aktarıyorum.. Akp seçmeni olan bir kadına başkanlık sistemini anlatmaya çalışıyordum. Kadına Türkiye'de diktatörlüğe kadar gidebileceğ... Devamını Gör