Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Asya ve Avrupa Üçüncü Kez Birleşti
1408 metre açıklığa sahip olan ve 2164 metre uzunluğu ile 'dünyanın en geniş köprüsü' olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün görkemli bir törenle açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından açılışı yapılan köprü 3 milyar dolara mâl oldu. Otomobiller, geçiş ücreti olarak 9,90 TL ödeyecek. Diğer yandan ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine bu köprüden olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış konuşmasında köprünün 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi.
Özel sektörün işleteceği ikinci köprü olan ve yapımına üç yıl önce başlanan köprünün açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım, TBMM Başkanı Kahraman ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.
Erdoğan: Muasır medeniyetler seviyesi üstüne çıkmak lafla olmuyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan açılış törenindeki konuşmasında, üç yıl önce köprünün temelini atışlarını anımsattı:
'O zaman Ulaştırma Bakanı, Sayın Başbakan Yıldırım'dı. Büyük bir coşkuyla attık temelini. Şimdi açılışını da bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet neye layıksa olacak. Bunları yapacağız zira muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor.'
'Bizim üzerimizde bir görev var, bu görevi yapıyoruz ve yapacağız' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal İstanbul projesinin ve Çanakkale Köprüsü'nün de hazırlıklarının sürdüğünü belirtti.
'Dünya filmleri burada çekilecek'
Erdoğan şöyle devam etti:
'Köprünün hem tekerlekli araç geçişini hem raylı sistemi birlikte sağlıyor olması bakımından kendi alanında dünyada öncü bir köprü, böyle bir özelliğe sahip. Şu anda iftiharla gördüğümüz, seyrettiğimiz bu köprü inşallah dünyada birçok şeye, yayınlara, inanıyorum ki öncü olacak. Bununla iftihar edeceğiz. Bunu göreceksiniz, dünya filmleri buralarda çekilecek, göreceksiniz. Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri. Biz bunlarla anılacağız. Bu yola bunlarla devam edeceğiz.'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşası süren yeni havalimanına da değinerek, 'İlk etapta 90 milyon yolcu gelecek. 2018'de açıyoruz. Bittiği zaman 150 milyon yolcu gelecek' dedi.
Erdoğan, '2013 yılının Haziran ve Aralık ayındaki saldırıları başımız dik olarak karşılayıp boşa çıkarmasaydık bugün burada olamazdık' ifadelerini kullandı.
Gaziantep saldırısı nedeniyle IŞİD'e tepki gösteren Erdoğan, 'Bunlar Müslüman falan değil, ellerinde taşıdıkları paçavra bayrak değildir, oradaki ifadelere bakmayın' diye konuştu, '12 - 13 yaşındaki yavruların vücutlarına bomba bağlayıp ölüme yolluyorlar' dedi.
'Kavramlar değişti, amaç aynı'
Erdoğan şöyle devam etti:
'Birliğimizi, beraberliğimizi bozmak için, milletimizin arasına her dönem farklı fitne tohumları ekilmek istenmiştir. Kimi zaman bu Alevi-Sünni fitnesi olmuştur. Kimi zaman Türk-Kürt fitnesi, kimi zaman ilerici-gerici fitnesi, kimi zaman sağcı-solcu fitnesi olmuştur. Kavramlar değişmiştir ama amaç hep aynı olmuştur. Geçmişte bu sebepten çok acılar yaşadık. Kardeşi kardeşe düşman ettiler, bizi birbirimize vurdurdular, ardından ellerini ovuşturdular. Biz her defasında akan gözyaşımızla, kanımızla, daralan yüreğimizle baş başa kaldık. 15 Temmuz uzun zamandır, defalarca tekrarlanan bu oyunun bozulduğu tarih olmuştur.'
Yıldırım: Malazgirt ve Büyük Taarruz'un yıldönümü
Erdoğan'dan önce konuşan Başbakan Yıldırım, bugünün 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin yıldönümü olduğunu hatırlattı, 'Bugün 26 Ağustos Gazi Mustafa Kemal'in Büyük Taarruzu'nu başlattığı günün de yıldönümü. Büyük taarruzla bütün dünyaya Türk'ün asla ve asla esareti kabul etmeyeceğini gösteren gündür.' dedi.
Üçüncü köprünün İstanbul Boğazı'na yeni bir gerdanlık olduğunu söyleyen Yıldırım, 'İşte bugün sevgili İstanbullular, Alparsan'ın ordularının ve Mustafa Kemal'in ordularının ve günümüzdeki onların temsilcilerinin Fırat Kalkanı operasyonunu yürüttüğü gündür' diye devam etti.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden ilk olarak Erdoğan geçti
10 ulaşım şeridi olacak
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen köprü, dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.
Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er karayolu şeridi ile ortada 2 demiryolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.
'Üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü'
Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak.
Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. 1408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de 'üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü' unvanını alacak.
Günlük 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi
Otomobiller için geçiş ücreti 9,90 TL
Avrupa'dan Asya'ya geçişte otomobillerin 9,90, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçların 13,20 liradan başlayan ücretler ödeyeceği köprüde, Asya'dan Avrupa'ya geçişler ücretsiz olacak.
Söz konusu ücretler, 2 Ocak 2017'ye kadar geçerli olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olacak.
Araçlar, köprü dahil devamında hangi kavşaktan çıkarsa oradaki mesafeye bağlı olarak köprü ücretine kilometre çarpı 8 sent eklenecek. Ona göre otomatik hesaplama yapılacak. Avrupa Yakasında Odayeri'nden ve Mahmutbey gişelerine kadar bütün bağlantı yolları tamamlandı, Anadolu Yakasında ise Riva, Çamlık, Paşaköy ve Kurtköy'den çıkış ve girişler mümkün olacak.
Ağır vasıtalar Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine bu köprüyü kullanacak
Köprünün hizmete girmesiyle ağır vasıtaların geçişi artık Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yerine Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden gerçekleşecek.
Yorum Yazın
Mahalle yanarken orospu saçını tararmış
Daha bu sabah Cizre'de şehitler vermişken, onlarca yaralı varken neden zafer kutlar gibi açılış yapılıyor? Şu an canlı yayını izliyorum, sanki şehitler veren... Devamını Gör
yine hülooooğ, yine padişahım çok yaşa, yine yol yabdı yauuuv, yine terör olaylarını israyil amariga yabdı yauuv, yine türkiye gelişiyor. Topunuzun allah bel... Devamını Gör