Görüş Bildir
Haberler
AKP'nin Erken Seçim Talebini Atlatma Planı: Seçim Yasası Bütçe Görüşmeleri Sonrasına Bırakılacak

AKP'nin Erken Seçim Talebini Atlatma Planı: Seçim Yasası Bütçe Görüşmeleri Sonrasına Bırakılacak

TBMM, yeni yasama yılına 1 Ekim'de başlıyor. AKP, muhalefetin erken seçim beklentisini ortadan kaldırmak için Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişikliği bütçe görüşmeleri sonrasına bırakmayı planladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

DW Türkçe'den Hilal Köylü'nün haberine göre, Yaz dönemini erken seçim ve ittifaklar tartışmasıyla geçiren Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 27'inci dönem 5'inci yasama yılına 1 Ekim'de başlayacak. Paris İklim Anlaşması'na onay, vergi paketi, sosyal medya düzenlemesi ve bütçe görüşmeleri yeni yasama yılında öne çıkan temel çalışma konuları.

AKP, erken seçim tartışmasını büyüten Seçim ve Siyasi Partiler Yasası'ndaki değişikliği ise meclisin gündemine Kasım'dan önce getirmemeyi planlıyor. Böylelikle erken seçim tartışmalarının önünün kesilmesi ve 2023'teki normal seçim takviminin işlemesi planlanıyor.

Anayasaya göre Seçim Yasası'nda yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak olan seçimlerde uygulanamıyor.

Anayasaya göre Seçim Yasası'nda yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak olan seçimlerde uygulanamıyor.

Seçim Yasası'nın mecliste kabul edileceği tarih aynı zamanda erken seçim olup olmayacağını da göstereceği için AKP, Seçim Yasası'ndaki değişikliğe ilişkin düzenlemeyi meclisin Ekim gündemine almadı.

Muhalefetin önce 2021, şimdi de Kasım 2022'yi işaret ederek Türkiye'de erken seçim tartışmasını başlattığını kaydeden AKP kaynakları, DW Türkçe'ye 'Muhalefetin 2022 sonbaharı için seçim beklentisi, bizim Seçim Yasası'ndaki değişiklik düzenlemesini bu yıl en geç Kasım'da çıkarmamıza dayanıyor. Kasım'ın üzerine bir yıl koyuyorlar, ortaya 2022 Kasım'ı çıkıyor. Ama biz Seçim Yasası'ndaki değişikliği ötelersek Kasım 2022'de seçim olmuyor, seçim 2023'e kalıyor' görüşünü aktardı.

Erdoğan ve Bahçeli'nin Seçim Yasası değişikliğinin TBMM'ye sunulmasına ilişkin takvimi netleştirmesi bekleniyor.

Erdoğan ve Bahçeli'nin Seçim Yasası değişikliğinin TBMM'ye sunulmasına ilişkin takvimi netleştirmesi bekleniyor.

AKP'nin Seçim Yasası'nda değişiklik düzenlemesini öteleme planına göre mecliste Kasım sonuna doğru bütçe görüşmeleri başlayacak. Bütçe görüşmeleri Aralık'ta da sürecek. Seçim Yasası'ndaki değişiklikler bütçe görüşmelerinden sonra TBMM'ye sunulursa 2021'de meclisten geçmesi için de zaman kalmıyor. Seçim Yasası'ndaki değişikliğin 2022 başına kalması ise seçimlerin 2023'e kalacağına işaret ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu konuda yeni bir görüşme yapması ve Seçim Yasası değişikliğinin TBMM'ye sunulmasına ilişkin takvimi netleştirmesi bekleniyor.

AKP ve MHP kurmaylarının verdiği bilgiye göre Seçim Yasası'na ilişkin değişikliklerde; Erdoğan ile Bahçeli'nin daha önce kamuoyuyla paylaştığı gibi seçim barajının yüzde 10'dan 7'ye düşürülmesi öne çıkıyor. Seçimlere girmek için mecliste gruba sahip olma şartı da kaldırılıyor. MHP'nin itirazlarından ötürü daraltılmış bölge sisteminden vazgeçiliyor. İttifaklar içinde baraj konusunda yeni bir değerlendirme yapılacak olsa da Seçim Yasası'nda büyük değişiklikler yapılmadan seçime gidilmesi öngörülüyor.

Öncelikli gündem, Paris İklim Anlaşması

Öncelikli gündem, Paris İklim Anlaşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 yıl önce imzalanan Paris İklim Anlaşması'nın mecliste onaylanacağını ilk kez geçen hafta New York'ta katıldığı BM Genel Kurulu'nda açıklamıştı.

Erdoğan, meclis açılmadan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın da gündemine gelen İklim Anlaşması'nın Kasım ayında Glasgow'da yapılacak Dünya İklim Zirvesi'ne kadar onay sürecinin tamamlanacağını duyurdu. Meclis açılır açılmaz öncelikli gündem maddesi Paris İklim Anlaşması'nın onaylanması olacak.

Yeni yasama yılının öncelikli diğer düzenlemeleri arasında vergi paketi ve sosyal medya düzenlemeleri öne çıkıyor. Esnafa vergi indiriminin öne çıktığı 55 maddelik vergi paketi yasa teklifinde, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan işletmelerin gelir vergisinden muaf tutulması öngörülüyor. Teklifte, meslek lisesi öğrencilerini istihdam eden işverenlere 760 liralık devlet desteği verilmesi, kalfalık yapan lise öğrencilerinin ücretlerinin de bin 200 liraya yükseltilmesi isteniyor. Teklifin yasalaşmasıyla YouTuber olarak bilinen tüm sosyal medya kullanıcılarının reklamlardan elde ettikleri vergiler, doğrudan kaynağından kesilecek.

Sosyal medyaya denetim geliyor

AKP, 'yalan haber ve dezenformasyonla mücadele' gerekçesiyle sosyal medya kuruluşları ile kullanıcılara denetim ve ceza öngören yasal düzenlemeyi de öncelikli gündemine aldı. Düzenlemenin sansüre yol açacağı yönündeki eleştirilere rağmen geri adım atmayan AKP, düzenlemeyle ilgili kuruluş temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen toplantılar sonrasında 'organize, örgütlü, belli bir amaca yönelik' olduğu tespit edilen sosyal medya paylaşımlarıyla ilgili olarak ceza uygulanmasını istedi.

Yeni düzenlemede sosyal medya paylaşımlarının denetimi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde bir birim oluşturulması öngörülüyor. Bu birim, dezenformasyon niteliğinde paylaşımlarda bulunduğu belirlenen sosyal medya kullanıcılarına 5 yıla kadar hapis cezası isteyebilecek. Sosyal medya kuruluşları da dezenformasyon nitelikli içerikleri 25 saat içinde kaldırmamaları durumunda ağır para cezalarıyla karşılaşabilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
10
9
3
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Melih Ugur Oktar

şeytan bile şapka çıkartıyor

Barney

bütçe görüşmesi dediğin zaten oturum açılacak, battık denecek, oturum kapanacak. bu kadar. o sıra seçime her türlü gelecek yani kaçış yok.

Hector Hector

çok saçma sanki yıllar sonrasına kalmış gibi. Zaten oy çokluğu akp/mhp de. ne zaman isterlerse o zaman seçim olacak. önceden erken seçime gittiklerinde laf e... Devamını Gör