Görüş Bildir
Haberler
Akit 'Zulüm 1938'de Son Buldu' Başlığını Böyle Savundu: 'Tahammül Edilmeliydi'

etiket Akit 'Zulüm 1938'de Son Buldu' Başlığını Böyle Savundu: 'Tahammül Edilmeliydi'

FreiGeist
21.06.2017 - 14:00 Son Güncelleme: 21.06.2017 - 15:07

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıldönümünde “Zulüm 1938’de son buldu” başlığıyla bir video yayınlayan Yeni Akit TV’nin sorumlu müdürü, kendini “Hakaret ve suç yoktur' diyerek tek cümle ile savundu. Beş sayfalık savunmasında ise soruşturma konusu yayının, haber verme ve eleştiri hakkının kullanılmasından ibaret olduğunu ifade etti. Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü maddelerinden örnekler sunulan savunmada  'tahammül ile karşılanmalıydı' denildi...

Küçükçekmece 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Akit Tv yayınlarından ve programlarından sorumlu müdür olan tutuksuz sanık Ali Özken hazır bulundu. 

İstanbul Barosu Başkanlığı, İzmir Barosu Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Ankara Genel Merkezi'ni temsilen avukatlar ile müştekiler de duruşma salonundaydı.

Savunma yapan Akit Tv'nin sorumlu müdürü Ali Özken kendisini “Hakaret ve suç yoktur" diyerek tek cümle ile savundu ve mahkemeye de 5 sayfalık savunma dilekçesini sundu.

Savunma yapan Akit Tv'nin sorumlu müdürü Ali Özken kendisini “Hakaret ve suç yoktur" diyerek tek cümle ile savundu ve mahkemeye de 5 sayfalık savunma dilekçesini sundu.

Özken savunmasının devamında soruşturma konusu yayının, haber verme ve eleştiri hakkının kullanılmasından ibaret olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin ifade özgürlüğü maddelerine örnekler sundu. 

Sanık Özken, yazılı savunmasını şu sözlerle tamamladı:

“10 Kasım 2015 günü yapılan yayın, Atatürk'ün saltanat rejimini kaldırarak kurduğu Cumhuriyet ve onun demokrasiye olan inancına uygun biçimde, farklı görüş ve düşünceler, çarpıcı, rahatsız edici bir dille ifade edilseler bile tahammül ile karşılanmalıydı. Yayının içeriğinde bu nitelemenin somut dayanakları da gösterilmiş, Mustafa Kemal'in özellikle Cumhuriyetin kuruluşundan sonra haksızlık ya da zulüm olarak yorumlanan ve yoğun olarak tartışılan bazı uygulamaları gösterilmiştir. Kurucu devlet başkanı olarak Mustafa Kemal'in kutsanmışlığından, masumiyetinden söz edilemeyeceğine göre, hatalarının velev ki ölüm gününde de olsa dile getirilmesi ceza tehdidi ile karşılanmamalıydı. İfade özgürlüğü zararsız veya kayıtsızlık içeren bilgiler ve fikirler için değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici ve ya rahatsız edici olanlar için de geçerlidir. AİHM kararlarında bu durum açıkça belirlenmiştir.'

Atatürkçü Düşünce Derneği: "Atatürk'ün adı 'Kamal' olarak bilerek yanlış yazılmıştır."

Atatürkçü Düşünce Derneği: "Atatürk'ün adı 'Kamal' olarak bilerek yanlış yazılmıştır."

Atatürkçü Düşünce Derneği Ankara Genel Merkezi ve İzmir Baro Başkanlığı adına söz alan Avukat Cemil Öz de Akit Tv ve Akit grubunun yıllardan beri Cumhuriyetin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hatırasına bilerek, isteyerek ve kasten saldırıda bulunduğunu belirterek şunları söyledi: 

'Davaya konu olan yayın incelendiğinde Atatürk'ün adı 'Kamal' olarak bilerek yanlış yazılmıştır. Atatürk zulmeden zalim olarak nitelenmiştir. Atatürk resmiyette öyle kabul edilen bir lider olarak kabul edilmiştir. Bu durum söz konusu yayının açıkca hukuka aykırı olduğunu göstermektedir. Sanık görevi itibariyle söz konusu yayınların hukuka aykırı yapılmamasını denetlemek zorundadır. Sanığın savunmasına katılmıyoruz.'

İddianamede, sanık Ali Özken hakkında "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

İddianamede, sanık Ali Özken hakkında "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Esasa ilişkin savunmasını yapması için sanık ve avukatına süre veren mahkeme, duruşmayı eylül ayına erteledi.

Ne olmuştu?

10 Kasım'da Akit Tv ve Yeni Akit Gazetesi'nin internet sitesinde yer alan ''Zulüm 1938'de son buldu'' manşetiyle yayınlanan video yargıya taşındı. 

İzmir ve Ankara Barosu Akit TV ve sorumluları hakkında suç duyurusunda bulundu. RTÜK, 10 Kasım yayını nedeniyle tepki çeken Akit TV’ye para cezası verdi, kanalın aynı suçu bir kez daha işlemesi halinde yayın lisansının iptal edileceği aktarıldı.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1492
429
105
95
66
59
27
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın