onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
ABD'nin Ay'a Ayak Basmasını Sağlayan Alman Asıllı Roket Uzmanı: Wernher von Braun

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

ABD'nin Ay'a Ayak Basmasını Sağlayan Alman Asıllı Roket Uzmanı: Wernher von Braun

Anıl Göç
22.05.2016 - 14:10

Herkesin yaşadığımız evrene ve uzaya karşı bir merakı olmuştur. Bazılarımız çocukluğunda astronot olmanın hayalini bile kurmuştur. Uzay bilimleri denince, herkesin aklına hemen NASA gelir. Uzaya çıkan bir çok astronot da insanlar tarafından tanınmış ve takdir edilmiştir. (Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Yuri Gagarin) Fakat, bir başarının ardındaki ağır yükü omuzlayan insanları o kadar da iyi tanımıyoruz. Bu amaçla, Amerikan uzay biliminin önemli isimlerinden olan, Wenher von Braun'un hayatını ve başarılarını sizlere tanıtmaya çalışacağız.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Wenher von Braun'un Gençliği

Wenher von Braun'un Gençliği

Braun, yukarıda da söylediğimiz gibi Amerikan uzay biliminin gelişmesine katkı sağlayan isimlerden birisiydi. Fakat, kendisi Amerikalı değildi, 1912 yılında Polonya da doğmuştu. Babası içişleri bakanlığında sıradan bir memurdu.

1915 yılında babasının memuriyeti sebebiyle Berlin'e taşındılar. Braun'un astronomiye olan ilgisi, annesinin ona küçükken aldığı bir teleskop vasıtasıyla gökyüzünü izlemesiyle başladı. Aynı zamanda Braun'un küçük yaştan itibaren müziğe de ilgisi vardı. Piano ve çello çalmayı öğrendi.

1925 yılına gelindiğinde bir uçuş okuluna kayıt oldu. Fakat burada fizik ve matematik derslerinde başarılı olamadı. Bunun üzerine ailesi tarafından daha kaliteli özel bir okula yollandı. Buradan mezun olduktan sonra 1930 yılında Berlin Teknik Üniversitesi'ne girdi.

Eğitim Hayatı

Eğitim Hayatı

1932 yılında Berlin Üniversitesinden çıktığında artık bir makine mühendisiydi. Fakat matematik, fizik ve astronomi alanında daha çok şey öğrenmek istiyordu. Berlin Friedrich-Wilhelm Üniversitesi'nde[bugünkü adı: Humboldt University of Berlin] yüksek lisans ve doktora yaptı. 

Braun eğitimiyle ilgilenirken II.Dünya Savaşı da git gide yaklaşıyordu.

II. Dünya Savaşı Yılları

II. Dünya Savaşı Yılları

Wenher von Braun, savaş yıllarında Hitler'in sayısız bilim adamından sadece birisiydi. Roketler üzerine çalışmalar yürütüyordu, gayet başarılı tasarımlar yaptı. Almanların İntikam Silahı adıyla andıkları ünlü V2 füzesini tasarladı. 1940 yılında Almanya'ya yaptığı hizmetlerden ötürü SS-Sturmbannführer [binbaşı] rütbesine layık görüldü.

Fakat 1945 yılında savaş, Almanya'nın  aleyhine  döndüğünde birçok bilim adamı canını kurtarmak için Amerika'ya sığınmıştı. Braun ise ne yapacağına karar verememişti. Savaşta askeri kara harekatlarının yükünü omuzlayan Ruslar, sinirli ve gaddar askerlerdi. Bunlara teslim olursa hayatının riske gireceğine kanaat getirip Amerika'ya sığınmaya karar verdi.

Savaştan Kaçış

Savaştan Kaçış

Wernher von Braun 2 Mayıs 1945 tarihinde, kardeşi ile birlikte bir Amerikan birliğine teslim oldu. Braun öncelikle ABD ve İngiliz istihbarat ekipleri tarafından sorgulandı. Daha sonra Paperclip kod adlı operasyonla birçok bilim adamıyla birlikte  ABD'ye götürüldü.

Fotoğraf: Braun Amerikan askerlerine teslim olduktan hemen sonra.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Amerika Yılları

Amerika Yılları

Braun, ABD'de birtakım askeri geliştirme projelerine katıldı. 1950 yılında Kore savaşının çıkmasından sonra kendisi ve ekibi Alabama'ya nakledildi.

Burada Redstone roketi ve nükleer başlıklı füzeler üzerine çalıştılar.

1955 yılında kendisine ABD vatandaşlığı verildi. Daha sonra Braun, Amerikan Ballistik Füze Ajansında çalışmaya başladı. Burada ekibiyle birlikte Redstone roketini temel alarak Jupiter-C isimli bir roket tasarladılar. 1958 yılında tasarlanan ve gayet başarılı olan Jupiter-C roketi uzay araştırmalarının da öncüsü oldu.

Soğuk Savaş Dönemi

Soğuk Savaş Dönemi

Redstone ve Jupiter-C roketlerinin başarıları büyük yankı uyandırmıştı. Uzay araştırmalarını hızlanmasıyla NASA, Alabama-Huntsville'de bir uçuş merkezi açtı. Von Braun, NASA'ya transfer edildi ve aynı zamanda 1960-70 yılları arasında bu uçuş merkezinin başkanlığını yaptı.

Wernher von Braun Satürn V Roketlerinin Önünde (1969)

Wernher von Braun Satürn V Roketlerinin Önünde (1969)

Soğuk savaş döneminde başlayan Rusya-Amerika uzay yarışı sırasında NASA'da görev yapan Braun, Apollo projeleri için en önemli unsur olan araç roketleriyle ilgileniyordu. En önemli başarısı şüphesiz ki 1969 yılında Ay yüzeyine inmeyi başaran Apollo 11 ekibinin uzay aracının roketini tasarlamasıydı. Satürn V adını verdiği bu roketler, astronotları Ay yüzeyine taşımanın yanı sıra, Amerika'nın Rusya karşısında uzay yarışını kazanmasını sağladı.

Apollo 11'in Kalkışını İzleyen Ekip

Apollo 11'in Kalkışını İzleyen Ekip

Wernher von Braun, ortada, boynunda dürbün olan.

Kariyerinin Dorukları

Kariyerinin Dorukları

Braun bütün bu başarılarının sonunda 1970 yılında NASA Planlama Bölümü Başkanı oldu. Kariyerinin doruk noktasına ulaşmıştı. Fakat bütün bu başarıların yanında vücudu yorgun düşmüştü. 1973 yılında kansere yakalandığı tespit edildi. Buna rağmen çalışmalarına devam etti. 1975 yılında kurulmasına öncülük ettiği Ulusal Uzay Enstitüsünün ilk başkanlığını yaptı. 1976 yılında artık iyice kötüye giden sağlık sorunları nedeniyle emekliliğe ayrılmak zorunda kaldı.

Bütün bu başarılı hayatına iki ülke, iki dünya savaşı sığdıran Wenher von Braun, 1977 yılının sıcak bir haziran günü, 65 yaşındayken Virginia'da hayata gözlerini yumdu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Bonus: Wernher Von Braun Roket Teknolojisini Anlatıyor (1955)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
İletişim: history.anilgoc@gmail.com
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
84
10
6
4
4
3
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

aya ulasan roketlerin tasarimin yaninda, ay gorevini bizzat onerende kendisidir. soguk savas rekabetinde uzayda amerika ruslarin gerisindeydi ve kendisi rusl... Devamını Gör

Fenikeli

yine Almanlar, yine Almanlar...

feyk

19uncu yuzyilin sonralari, 20inci yuzyilin baslarinda dunyadaki tum bilimsel ilerlemenin merkezi almanyaydi. oyleki bugun nasil ingilizce bilmeden bilime tek... Devamını Gör

Alı Karasoy

"...Ay yüzeyine taşımanın yanı sıra, Amerika'nın Rusya karşısında uzay yarışını kazanmasını sağladı." Hangi uzay yarışını kazandı, birisi bana bunu açıklayab... Devamını Gör