Görüş Bildir
Haberler
Tek Başına 2700 km Yaparak İran'ı Keşfeden Gezginin Gözünden 22 Fotoğraf

etiket Tek Başına 2700 km Yaparak İran'ı Keşfeden Gezginin Gözünden 22 Fotoğraf

Seymen Bozaslan
21.07.2017 - 18:02 Son Güncelleme: 22.07.2017 - 15:19

Ve yıllardır planda olan bir seyahati gerçekleştirme vakti geldi! Tahran'dan başlayacak seyahat ve Şiraz'a kadar gidecek seyahat tam 9 gün üzerinden planlanmış ve detaylandırılmıştı. 9 günde nereleri görebilirim, nerelerde keyfi yapabilirim listesi yaparak başladığım İran seyahatimde Tahran, Kashan, İsfahan, Yazd ve Şiraz şehirlerini görmeyi kafaya koydum ve atladım uçağa..

Birazdan sizlere İran'da 9 günde 2700 km yol yaparak gezdiğim bu 5 şehri ve gözlemlerimi anlatacağım. Şimdi derin bir nefes alın ve tüm ön yargılarınızı bir kenara bırakarak İran yazıma bir göz atın derim.

Tahran

Tahran

Ve hoşbulduk İran ! 9 günde 2700 km sürecek yolculuğumun startını verdim böylece. stanbul'dan yaptığım uçuşla ilk durağım başkent Tahran oldu. Öncelikle Tahran son derece gelişmiş ve nüfusu patlamış bir şehir. 18 Milyon insan yaşıyor, trafiği ve metro kalabalığı bizim İstanbul'u hafiften andırıyor gerçekten. Tahran Havalimanı şehir merkezi ulaşımı için taksiciler 30 35 dolar istese de aldanmayın. Bu güzergahın hakkı 40 TL. 

Karşıdan karşıya geçmenin ciddi bir tecrübe istediği Tahran'da, İran seyahatinizde olabildiğince az vakit geçirmenizi öneririm. Çünkü İran güneye indikçe güzelleşiyor.

Tahran'da Gezilecek Yerler

Tahran'da Gezilecek Yerler

Tahran'da gezilecek yerler oldukça fazla. Ben Gülistan Sarayı'ndan başladım. Dönemin ihtişamına ve cam sanatlarıyla süsledikleri devasal salonları gördükten sonra 'vaay' 'ooof' gibi tepkiler verdim. Etkilenmemek gerçekten elde değil. Gülistan Sarayı dışında, Sadabad Sarayı, Derbent, Azadi Tower, Milad Tower ise diğer görülmesi gereken yerler. Tahran'da gençlerin ağırlıklı takıldıkları, sosyalleştikleri  yer ise İranSahr Caddesi.

Kashan

Kashan

Tahran'dan 1,5 saat mesafedeki Kashan'a otobüsle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Kashan gezginler için Tahran'dan İsfahan'a gitmeden önce 1 günde gezilebilecek güzel bir şehir gerçekten.

Kashan'da Gezilecek Yerler

Kashan'da Gezilecek Yerler

Kashan'da birbirine çok yakın gezilecek inanılmaz yerler var. Bunların başında simetrik ve yeşil bahçesiyle ün salmış Fin Garden var. İran geleneksel evleri olarak bilinen Tabatabaei ve Abbasi Evleri de ziyaret edilmesini önerdiğim noktalardan. Terasına hayran kaldığım Sultan Amir Hamamı ve fotoğraf çekerken büyük keyif aldığım Agza Bozorg Camii'de Kashan'da öncelikler arasında.

İsfahan

İsfahan

İran seyahatinizde sizi etkileyecek en önemli merkezlerden birisi İsfahan. 16 km uzunluğunda olan Kapalıçarşı ve Dünyanın en büyük ikinci meydanı Nakş-ı Cihan şehrin hatta İran'ın en önemli simgelerinden. İran'a geldiğinizde en güzel alışverişi en güzel fiyatlarla burada yapabilirsiniz unutmayın. Son derece uygun fiyatlara bir sürü hediyelik çeşidi var.

İsfahan'da Gezilecek Yerler

İsfahan'da Gezilecek Yerler

İsfahan'da en önemli gezilecek yer Nakş-ı Cihan Meydanı ve meydan içinde yer alan Mescid-i Şah, Lütfullah Camiileri. Ayrıca Ali Kapı'da son derece önemli turistik merkezlerden birisi. İran mimarisi, gezdiğim her seyahatte kendini gösterdi. Fotoğrafta gördüğünüz gibi uzunlamasına havuzlarla yapılan bir çok mimari gördüm. Ayrıca, Khaju ve Si-o-seh Köprüleri de ziyarete değer eserlerden. Özellikle akşamları sıcaklardan kaçan halk kendini köprüye atıyor. Kimi sohbet ediyor, kimi kemanını, bağlamasını çalıyor. Akşamları buraya bir yürüyüş yapın derim.

Yazd

Yazd

İran'da en sevdiğim şehir. Çölün ortasında labirentler arasında kaybolmak hiç bu kadar keyifli olmamıştı gerçekten. Yazd'de bir sokak var. Adı barış. Bu sokakta birbirine kırgın olan iki kişi karşılaşırsa barışmak zorundalarmış. Eğer barışmazlarsa ve buna biri şahit olursa tüm köye haber gider ve ayıplanırlarmış. Ne güzel değil mi ?

Yazd Gezilecek Yerler

Yazd Gezilecek Yerler

Yazd gezerken büyük keyif alacaksın kesinlikle. Bir kere günün yarısını eski Yazd sokaklarına ayır lütfen. Kocaman duvarlı, labirentlerde müthiş keyif alacağına eminim. Ayrıca, Chakhmaq Meydanı, Dowlat Abad Bahçeleri, Sessizlik Kuleleri, Zerdüşt Ateşgahı da gezilecek diğer yerlerden bazıları. Sessizlik Kuleleri dışında genelde tüm turistik noktalar birbirine 1 km mesafede.

Şiraz

Şiraz

Yazd'den 400 km yol yaparak, kum fırtınalarını geçerek İran'ın en turistik şehri Şiraz'a geldim. En turistik çünkü gezilebilecek en çok müze ve  bahçe ve saraya burada denk geldim. Şiraz'a geldiysen 2 veya 3 gününü mutlaka buraya ayırmanı öneririm.

Şiraz Gezilecek Yerler

Şiraz Gezilecek Yerler

Şiraz'da en çok ziyaret edilen turistik noktalardan birisi Nasir El Mülk Camii. 07.00 ile 11.00 arasında renk cümbüşüne dönüşen camii fotoğraf çekmek için gelen ziyaretçilerin akınına uğruyor adeta. Pembeli Camii olarak da bilinen bu mabed dışında, Eram Bahçesi, Qavam Evleri ve Pisa Kulesi gibi yan yatmış Kerim Han Kalesini de ziyaret edebilirsiniz. Akşamları ise Şiraz sokaklarında mutlaka yürümenizi tavsiye ediyorum.

Şiraz KaşkayTürkleri Ziyareti

Şiraz KaşkayTürkleri Ziyareti

Şiraz'a geldiğimde bir arkadaşımdan aldığım iletişim bilgisiyle Şiraz'da yaylada yaşayan Kaşkay Türkü Ali'ye ulaştım. Telefonla yaptığımız ilk konuşma itibariyle Ali'nin misafirperveliğini hissettim. Şiraz Kerim Han Meydanı'nda buluşarak 50 km uzaklıktaki köylerine doğru yol aldık. 1 gün geçirdiğim Kaşkay Türkleri ile inanılmaz bir deneyim yaşadım. Bir kere köye gittiğimde Türkiye'den misafir var diye bir haber yayılmasıyla, bir çok kişiyle tokalaştım. Herkes bana hürmet etmek, misafirperverliğini göstermek için çok çabaladı. Hatta beni yöresel kıyafetleri ile karşılamaları daha da mutlu etti. Ülkemden kilometrelerce uzakta bu duygu gerçekten duygulandırdı. 

Kaşkay Türkleri için 5 önemli simge varmış. Kadın, Kurt, Kartal, Ocak ve  Ateş. Bunlardan biri eksik olunca biz Kaşkay değiliz derlermiş. Kaşkay Türkleri yılda mart ve ekim ayları olmak üzere yılda iki kere göç ediyorlar. Bu yolculuk 30 gün civarı sürermiş ve bu süreçte 250 km civarı yol yapıyoruz diyorlar. Genelde çadırda yaşayan Kaşkay Türkleri, hayvancılıkla uğraşıyorlar. Ben de bu misafirlikte 1 gecemi yaylada çadırda geçirdim. İnanılmazdı !

Kaşkay Türkü Ali

Kaşkay Türkü Ali

Kaşkay Türkleri genelde çadırda yaşıyor demiştim. Size şimdi bir insan profili anlatacağım. Fotoğrafta çadır önünde hasırda oturduğumuz ve safranlı çayımızı içtiğim kişinin adı Ali. Ali, 3 kitap yazmış, 4 dil bilen birisi. Kitaplığında 5000 civarı kitap var. Bana Yaşar Kemal, Orhan Pamuk'un Farsça çevrilmiş kitaplarını okuduğundan bahsetti. Dünya ve Fars edebiyatına inanılmaz ilgisi var. Sürekli okuyor ve çevresiyle paylaşıyor. Atatürk'e hayran olduğunu, Barış Manço'yu çok sevdiğini de konuştuk. İran'da böyle biriyle tanışmayı hiç düşünmemiştim.

2500 Yıllık Köy Abyaneh

2500 Yıllık Köy Abyaneh

İran'da beni en heyecanlandıran destinasyonlardan birisi oldu bu köy. Çölün ortasında bir an da yemyeşil bir çukurda, dağların arasında olan bu köy İsfahan ile Kashan şehirleri arasında yer alıyor. Köyü diğer köylerden farklı kılan ise hala günümüze kadar getirdiği gelenekleri. Kadınlar burada renkli giyiniyor. Bu köyde baharın her zaman olduğuna işaretmiş. Erkekler ise İspanyol paça havasında bir pantolonla geziyor. Bu giyimi İran'da başka bir yerde görmedimg gerçekten. UNESCO tarafından da koruma altına alınmış köyün nüfusu sadece 300.

Persapolis

Persapolis

Persapolis İran hikayesinin başladığı nokta. Şiraz'a 50 km uzaklıkta olan bu antik kente geldiğinizde hala dönemin izlerini görebileceğiniz bir çok detaya rastlayabilirsiniz. 1930 yılınca Chicago Üniversitesi tarafından ortaya çıkarılan bu kent günümüzde Pers İmparatorluğunun zamanında ne kadar ihtişamlı bir imparatorluk olduğunu gösteriyor bize.

İran Hakkında Kısa Kısa

İran Hakkında Kısa Kısa

Bir kere İran çok güvenli ve sorunsuz bir ülke. Seyahatim sırasında çok fazla tek başına dolaşan kadın turiste de denk geldim. Konuştuğumda herhangi bir sorunla karşılaşmadıklarını ilettiler.

İran'da turistik bir rota var. Tahran ile Şiraz arasındaki rotada halk turist görmeye son derece alışkın. Çat pat da olsa İngilizce anlaşabiliyorsun.

İran inanılmaz misafirperver bir toplum. İsfahan'da parkta otururken yanda oturan ailelerden zorla kaç kere ikram aldım hatırlamıyorum.

İran'da Facebook, Twitter, Couchsurfing gibi siteler yasak. Instagram ise sorunsuz.

İran para birimi Riyal. Fakat halk etiketlerde bir sıfır atarak Tümen kullanıyor. İlk gün bocalasan da sonradan alışıyorsun.

İran'da giyim malum. Kadınlar kafasını örtüyor. El ve ayak bileklerine kadar da kapanıyor. Erkekler de ise tek yasak var. Şort yasak.

İran'da rahatlıkla fotoğraf çekimi yapabilirsin. Kimse karışmıyor. Çok hikaye duydum gitmeden önce. Ama 4000 poz fotoğrafım var ve hiç sorun yaşamadım.

İran pahalı bir ülke değil. Türkiye'ye göre bir tık daha uygun hatta. Özellikle yeme içme.

İran'da sokaklarda sevgilinle elele dolaşabilir, parkta oturabilirsin.

İran Kadınları

İran Kadınları

İran kadınların sosyal hayat içinde yer aldığı bir ülke. Otobüs şoförü, otel yöneticisi, taksici, tezgahtar bir çok kadının çalışma hayatında farklı rollerde gördüm. Kadınlar gece yarısı dışarıya da çıkabiliyor, erkek arkadaşlarıyla flört de edebiliyor. İran'da kadınlar ile ilgili tek yasak başlarını kapamaları. Aksi bir durum yok.

İran Butik Cafe Kaynıyor !

İran Butik Cafe Kaynıyor !

İran'da çok tarz butik cafeler var. Bunlardan birisi fotoğrafta gördüğünüz Yazd Art House. Özellikle Tahran'da Tehroon Cafe, Sam Cafe gibi bir çok butik kahveciler var. İranlılar bu cafelerde vakit geçirmeyi gerçekten çok seviyor. İsfahan'da Kashan'da da çok fazla butik kahveciye denk geldim.

İran'da Ne Yiyelim Ne İçelim ?

İran'da Ne Yiyelim Ne İçelim ?

İran yediğin içtiğin bir çok lezzet içinde safran var. Buna alışmalısın. Kaçış yok. Yiyeceklerde işin başını pilav çekiyor. Her evde inanılmaz bir pilav tüketimi var. Hatta alışverişlerini 100 150 kilo yaparlarmış İranlılar. Ayrıca, deve eti, tavuklu ürünler de gayet ön planda. 

İçeçeklerde ise oh be diyebileceğim bir çok lezzete denk geldim. İran şerbeti, kavun suyu ve karpuz suyu listenin başında. Hayatımda hiç içmediğim kadar kavun suyu içtim sanırım. İran serbest olmasına rağmen meşrubat ürünlerini tercih etmeyen, az kullanan bir millet. Bunun sebebi ise açık. O zararlı kavun daha güzel diyorlar.

İran İçi Ulaşım

İran İçi Ulaşım

Şunu söylemek istiyorum İran'da otobüs seyahatleri son derece lüks. VIP seçeneğinde seyahat ederseniz geniş koltuk arası, uçak koltuğu ve kebaba varan ikramlarıyla son derece keyifli yolculuk yapabilirsin. Yolculukların fiyatı ise en az 15 TL  en fazla 40 45 TL. Nereye gidersen git.

Dikkat ! Bu bilette ismime 'Turist Bey' yazmışlar. Çünkü bileti alırken bazı otobüs firmaları çalışanlarıyla dil sorunu yaşadım. Genelde ingilizce ile anlaşabildğim İran'da tek sorun burasıydı. Tamam canım ingilizce olmasa da bilet verecek nasıl olsa ona bakarım demeyin. Çünkü bilet de Farsça. Biletinizi aldıktan sonra mutlaka Farsça-İngilizce bilen birine teyid ettirin derim. Terminallerde çok fazla turist var. Birini bulursunuz mutlaka.

İran'da bir de Şiraz ile Tahran arasında iç hat uçuş yaptım. Son derece güvenli ve 1,5 saat süren uçuş genel olarak uygun fiyatlarda. Birbirine iki uzak turistik şehir olan Tahran ile Şiraz arası 960 km. Bu süreyi otobüsle veya trenle 15 saatte gitmek yerine uçağı öneririm.

Couchsurfing İnanılmaz Yaygın

Couchsurfing İnanılmaz Yaygın

İran'da Couchsurfing yeni çıkan bir kanunla yasaklı siteler arasına girmiş. Fakat halk bir şekilde ulaşıyor ve İran'a gelmek isteyen misafirlere kapısını açıyor. İran'a gitmeden önce Couchsurfing kullanmanızı öneriyorum. Gerek ücretsiz konaklama imkanı olması, gerekse İran kültürünü daha yakından tanımanız için bulunmaz nimet. Uygulama içinde kalacağınız şehir ile ilgili Plan Trip oluşturduğunuzda bir çok mesaj alacaksınız zaten. Sonra evinizi seçmek size kalıyor. Mesela ben fotoğrafta gördüğünüz 1 İtalyan, 1 Alman ve 1 Taylandlı ile İsfahan'da Peyman'ın evinde kaldım. Genelde de bu 5li beraber gezdik.

Butik Oteller de Yaygın.

Butik Oteller de Yaygın.

İran'da sosyal hayatı tanımak için otelde de, çadırda da, evde de uyudum. Amacım İran'ın tüm sosyal hayatlarına bir kaç gün de olsa şahitlik yapmaktı. Biraz da otel anlatmak istiyorum. İran'da oldu da Couchsurfing'de aradığınızı bulamazsanız. Butik otellere yönelebilirsiniz. Booking.com İran'da çalışmasa da, bir çok farklı siteden otellere ulaşabilir rezervasyonlarınızı yapabilirsiniz. İran butik otel konusunda gayet temiz ve konforlu. Fiyatlar da uçmuyor.

İran'a Mutlaka Seyahat Etmelisiniz

İran'a Mutlaka Seyahat Etmelisiniz

İran samimiyeti, sohbeti ve güzel insanlarıyla en inanılmaz seyahatlerimden birisi oldu. İran içinde yaptığım 2700 km yolculukta çok fazla insanla tanıştım, harika anılar biriktirdim. Bu arada bir şey daha !  Ben bu seyahati tek başıma yaptım. İran'da çok ilginç bir tespitimi de paylaşmak istiyorum İran'a sadece Türkler gitmiyor. Dünyanın her yanından bir sürü turist gördüm.

İran bizi bekliyor..

Tüm seyahatlerimi Instagram'dan kaip etmek isterseniz:

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
209
72
26
15
14
13
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
görüncek adam

Türkmen adam Atatürk e hayranmış. Bir de Türkiye'de liderine küfür eden bir zihniyet var. İran atalarımızın geldiği yer, köklerini öğrenmek isteyen kişi geçt... Devamını Gör

Ayna Efendi

büyük selçuklunun kurulduğu topraklar anadolu türklerinin anadoludan önceki yurdudur

Timur Rıza

Tebriz ve güney azerbaycan bölgesi eksik kalmış, orada türkçe anlaşabilirdin

Ayna Efendi

https://www.youtube.com/watch?v=sd1vlSQHHPY

Mehmet Üstündağ

İran'da ki giyimi "MALUM" adı altında sanki kadınların isteği dışında bir şeymiş gibi göstermeni hiç mi hiç hoş karşılamadım.

Seymen Bozaslan

malumdan kastim sistem gereğini anlatmak. aksi bir şey değil.