1. Dünya Savaşı'nın 109. Yılında Bu Savaşın En Kritik Dört Cephesi
1. Dünya Savaşı'nın 109. Yılında Bu Savaşın En Kritik Dört Cephesi
28 Temmuz 1914'te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Veliahtı Franz Ferdinand'ın Saraybosna'da öldürülmesi sonrası patlak veren 1. Dünya Savaşı tam 4 yıl 3 ay sürdü. 10 milyona yakın insanın öldüğü tahmin edilen büyük savaşın sonucunda dünya dengelerini derinden etkileyen çok önemli sonuçlar doğdu. Sizler için Birinci Dünya Savaşı'nın dengelerini değiştiren en önemli dört cephesini derledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Savaşın ana üssünü Batı Cephesi oluşturuyordu. Almanya'nın Fransa, Belçika ve Hollanda'ya karşı kara harekatları yürüttüğü bu cephede dört sene boyunca çatışmalar devam etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük başarılarından birisi kuşkusuz Gelibolu Yarımadası'nda gerçekleşti.
Çanakkale Savaşı sırasında Anafartalar Grup Komutanı olarak görev yapan Yarbay Mustafa Kemal, savaş içinde Albay rütbesine savaş sonrasında ise general rütbesine yükseltildi.
Müttefik Kuvvetleri, 1916 yılının başlarında Çanakkale Boğazı'nı geçemeyeceklerini anlayarak bölgeden çekildiler. Bu savaşın dünya tarihini de doğrudan etkileyen sonuçları oldu.
Birinci Dünya Savaşı'nın bir diğer önemli cephesi Güney'de yaşandı. Osmanlı İmparatorluğu'na bağlı Arap Yarımadası ve Suriye, Irak çevresinde şiddetli muharebeler yaşandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Güney Cephesi'nde yaşananlar özellikle Türk milleti içinde önemli kırılmalara yol açtı. Bölgeyi korumak için savaşan Osmanlı askerleri, kendi vatandaşları olan yerli Arap halktan bekledikleri desteği göremeyince psikolojik olarak ayrışma yaşadı.
Birinci Dünya Savaşı'nın en kilit cephelerinden birisi de Kafkasya Cephesi'ydi. Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu'nun karşı karşıya geldi bu cephede, yakın tarihi ve hatta günümüzü yakından ilgilendiren olaylar yaşandı.
Birinci Dünya Savaşı'nın "bitmeyen savaş" olduğu ve İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar politik olarak devam ettiği ifade edilir. Bunun en önemli sebebi ise bu savaşın sonunda imzalanan Antlaşmalardır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın