onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yunanistan'ın Kader Haftası

Yunanistan'ın Kader Haftası

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yunanistan Başbakanı Tsipras, pazartesi günü sundukları yeni teklifi kreditörlerin kabul etmediğini açıkladı. Yunanistan'ın ise kreditörlerin yaptığı karşı teklifi reddettiği öğrenildi

Haziran ayı sonuna kadar borçlarını ödeyemezse Euro bölgesinden çıkması gündemde olan Yunanistan, sunduğu reform planına borç verenlerinden aldığı karşı teklifi reddetti. Başbakan Tsipras Brüksel'de temasları sürdürüyor.

Ekonomik kriz nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi borçlu olduğu kurumlara ödeme yapamayan Yunanistan'ın son reform planı kreditörler tarafından kabul edilmezken, Yunan yetkililerin Brüksel'den gelen karşı teklifi de reddettiği bildirildi. 

Yunan hükümetinden bir yetkili, bugün Brüksel'de AB, IMF ve ECB başkanları ile bir araya gelmek için Atina'dan ayrılmadan önce hükümet yetkililerine açıklama yapan Başbakan Tsipras'ın kreditörlerin Yunanistan'ın sunduğu tedbirleri kabul etmediğini söylediğini bildirdi. 

Karşı teklif reddedildi

Tsipras'ın bu açıklamasından bir süre sonra ise Brüksel'de adı açıklanmayan bir Yunan hükümeti yetkilisi, kreditörlerin ‘daha yüksek KDV artışı ve kamu harcaması kesintisi’ öngördüğü tahmin edilen önerisinin Atina tarafından reddedilip reddedilmediği yönündeki soruya “Evet reddedildi” yanıtını verdi. 

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble'nin sözcüsü Martin Jaeger da, Yunanistan'la AB ve IMF arasında bir anlaşmaya varılabilmesi için daha kat edilmesi gereken çok yol olduğunu söyledi.

Borç verenler ne istiyor?

Borç verenler ne istiyor?

Yunanistan Maliye Bakanı Janis Varufakis

Yunanistan’a borç veren kurumlar, teminat olarak yeni hükümetin vergi ve reform paketleri geçirerek, başta emekli maaşı ve KDV olmak üzere belli kalemlerde kemer sıkmasını istiyor. Başbakan Alexis Tsipras’ın hükümeti ise tam da bunun karşıt görüşünü savunarak iktidara geldi.

Atina'nın sunduğu son reform paketi

Atina'nın sunduğu son reform paketi

Yunanistan'ın 7.2 milyar euroluk kredi diliminin serbest bırakılması karşılığında uygulanacak reformlarla ilgili dün Brüksel'e sunduğu bu yeni teklifin ana maddeleri şu şekildeydi: 

  • Gelirlerin artırılması,

  • Devlet harcamalarında tasarrufa gidilmesi,

  • Savunma harcamalarının 200 milyon euro azaltılması,

  • Ülkeye acilen likitide sağlanarak ekonomik kalkınmanın başlatılması için, 27 milyar euro tutarında düşük faizli ve süreleri 2022 sonrası dönemde sona eren tahvillerin (SMP Bonds) Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) tarafından satın alınması,

  • Alt yapı ve yeni teknolojilerin Avrupa Komisyonu ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından finanse edilmesi,

  • Yıllık faiz dışı kredi oranlarının 2015 için yüzde 1, 2016 için yüzde 2 olarak belirlenmesi,

  • KDV oranlarının ilaçlarda yüzde 6, gıda maddelerinde yüzde 13, enerji tüketiminde yüzde 23 olarak üç kategoride belirlenmesi,

  • Anonim ve limited şirketlere uygulanan vergi oranlarının 2016 yılından itibaren kademeli olarak artırılması

  • 500 bin euro'nun üzerinde kar eden işletmelere yüzde 12 ek vergi uygulanması,

  • Lüks tüketim ürünlerine uygulanan ek vergi oranının yüzde 10'dan yüzde 13'e çıkarılması

  • Televizyon reklamlarının vergilerinin arttırılması,

  • Yolsuzlukla mücadele edilmesi ve yakıt kaçakçılığının önlenmesi,

  • 2016'dan itibaren erken emeklilik vakalarını kısıtlama yoluna gidilmesi, vergi mükelleflerinin maliyeye olan anlaşmazlıklarının çözümünün süratlendirilmesi

AB Komisyonu Başkanı Juncker: Teklif beklentiye uygun

AB Komisyonu Başkanı Juncker: Teklif beklentiye uygun

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Salı günü yaptığı açıklamada, Yunanistan hükümetinin mali krizin çözümüne yönelik Euro Grubu'na sunduğu teklifi ‘büyük bir adım’ olarak nitelemişti. 

Söz konusu teklifin geciktiğini belirten Juncker, 'Buna rağmen borç veren kurumların beklentilerine uygun' demişti.

Tsipras: Tavırları garip

Tsipras: Tavırları garip

Perşembe günü AB liderleriyle yeniden görüşecek olan Tsipras yolculuk öncesi gazetecilere, “bazı borç verenlerin uzlaşmaya yanaşmayan garip tavrının 'ya anlaşma istemedikleri ya da başka çıkarları olduğu' anlamına geldiğini” söyledi.

Bugün AB Komisyonu Başkanı Juncker'in yanı sıra IMF, AB Merkez Bankası ve Euro Grubu maliye bakanlarıyla görüşen Tsipras, perşembe günü Avrupa ülkelerinin liderleriyle bir araya gelecek. Tsipras liderlerle pazartesi günü de görüşmüştü.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yunanistan Ekonomi Bakanı: Temerrüde düşmeyeceğiz

Yunanistan Ekonomi Bakanı: Temerrüde düşmeyeceğiz

Yunanistan Ekonomi Bakanı George Stathakis, ülkesinin ay sonuna dek alacaklılarıyla anlaşmaya varacağından ve temerrüde düşmeyeceğinden emin olduğunu söyledi.

Yunanistan'da bir televizyon kanalına konuşan Stathakis, önlerinde çözmeleri gereken sadece birkaç konu kaldığını ifade etti.

Stathakis, bu konular arasında bazı borçlarının ertelenerek uzun vadeye yayılmasını ve Yunan Adaları'nın katma değer vergisi muaffiyetine sahip olmasının geldiğini belirtti.

S&P: Yunanistan, Euro Bölgesi'nde kalmayı sürdürecek

S&P: Yunanistan, Euro Bölgesi'nde kalmayı sürdürecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), temel senaryolarına göre Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmayı sürdüreceğini belirtti. 

S&P, 'Yunan bankalarındaki likidite sıkışıklığının, bankaların Güneydoğu Avrupa'daki iştiraklerine etkileri'ni inceleyen bir rapor yayımladı.

Raporda, Yunan bankalarının Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Romanya ve Sırbistan'daki iştiraklerinin sistematik öneme sahip olduğu aktarılarak, 'Mevduat sahiplerinin Yunanistan'ın mali sisteminden birikimlerini çekmeye devam etmesi, Yunanistan bankalarını yüksek likidite baskısıyla karşı karşıya bırakır' ifadelerine yer verildi.

Söz konusu risklerin gerçekleşmesinin, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk, Romanya ve Sırbistan'ın kredi derecelendirmesine potansiyel etkilerinin takip edileceği kaydedilen raporda, şu değerlendirmelere yer verildi: 'Temel senaryomuza göre Yunanistan'ın, Euro Bölgesi'nde kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Ancak Yunanistan ve kreditörleri arasındaki görüşmelerin sınırlı ilerlemesi, çıkışın ihtimal dahilinde bulunduğunu göstermektedir. Yunanistan'ın çıkışı, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) finansman kaybı ile birleştiğinde Yunanistan mali sisteminin iflasına neden olur ve Güneydoğu Avrupa'daki Yunan bankaları üzerinde negatif dalgalanmalar oluşturur.'

Sayılarla Yunanistan borç krizi

Sayılarla Yunanistan borç krizi

Yunanistan'ı iflastan ve eurodan çıkıştan kurtaracak bir anlaşma konusunda bekleyiş devam ederken, ülkenin borç durumuna dair bilmeniz gereken bazı sayılar:

Altı

Yunanistan'ın IMF'ye borcunu ödemesine kalan gün sayısı. Bu tarihe kadar ödeme yapılamazsa ülke temerrüte düşerek eurodan çıkabilir.

1,6 milyar euro

Ülkenin IMF'ye 30 Haziran'a kadar ödemesi gereken borcun miktarı.

7,2 milyar euro

Yunanistan'ın serbest bırakılması için uğraştığı yardım fonunun değeri. Bu fona erişebilirse temerrütü engelleyebilir.

4,2 milyar euro

Geçen hafta Yunan bankalarından çekildiği söylenen mevduat miktarı.

19

Yunanistan'ın ikna etmesi gereken Euro Bölgesi ülkesi sayısı.

Yüzde 175

Yunanistan'ın borcunun milli gelirine oranı. Oranın bu kadar yüksek olması, ülkenin daha fazla borçlanmadan mal ve hizmet üretemediğini gösteriyor.

Yüzde 25

Ülkedeki işsizlik oranı; yani iş arayan ama bulamayan insanların yüzdesi. 

AA, BBC Türkçe, BusinessHT, Reuters ve Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam