Görüş Bildir
Haberler
Yeşilçam'ın Unutulmaz Oyuncusu Tarık Akan'ın En İyi Filmleri

Yeşilçam'ın Unutulmaz Oyuncusu Tarık Akan'ın En İyi Filmleri

Kuruntugiller
06.02.2019 - 13:52

Yeşilçam'ın unutulmaz oyuncusu, hem salon hem sokak filmlerinin yakışıklı aktörü Tarık Akan, 1971 yılında başladığı kariyerine yüzden fazla film sığdırdı. Bizler de sizin için Tarık Akan'ın en iyi filmlerini listeledik.

Film açıklamaları beyazperde.com ve sinematurk.com'dan alınmıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hababam Sınıfı (1975)

Hababam Sınıfı (1975)

Öğrencilik hayatları haylazlık ve tembellik üzerine kurulu olan bir sınıf dolusu matrak öğrencinin, Özel Çamlıca Lisesi’nde yaşadığı yer yer eğlenceli, yer yer de dokunaklı öyküleri anlatan film, Hababam Sınıfı serisinin ilk filmidir. Keskin zekaları sayesinde tüm öğretmenlerini avuçlarında oynatıp okul düzeni ve eğitim sistemini alaşağı eden bu birbirinden renkli karakterdeki öğrenciler hem okulun hem de sinemamızın en yaramaz sınıfı olma özelliğinde. Ancak bu hükümdarlık okula atanan yeni müdür muavinin gelişiyle sarsıldığında, Hababam Sınıfı daha önce hiç karşılaşmadığı türden bir disiplin anlayışına ve zekaya sahip olan Mahmut Hoca tarafından unutulmaz derslere tabi tutulur.

Hababam Sınıfı serisinin ilk filmi olan bu yapıt Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eseri Hababam Sınıfı romanından uyarlanmıştı.

Canım Kardeşim (1973)

Canım Kardeşim (1973)

Kahraman, ağabeyi ve ağabeyinin dostu Halit, beraberce yokluk içinde ancak kendilerine yettikleri bir yaşam sürmektedirler. Bu buhranın içerisinden çıkmak için tek umutları Kahraman’ın okuması ve hayatta bir amacının olmasıdır. İçerisinde yaşadıkları yoksulluklarına rağmen bir şekilde mutlu ve iyimser kalabilmeyi başaran üçlünün tüm hayatları Kahraman’ın kanser olduğunu öğrenmeleriyle beraber geri dönüşü olmayan bir biçimde sarsılacaktır. Kahraman’ın hayatındaki son isteği ise bir televizyondur. Artık ona bir televizyon almak, geride kalan ikilinin tek amacı olacaktır.

Ertem Eğilmez’in Tarık Akan, Halit Akçatepe, Kahraman Kıral, Metin Akpınar, Adile Naşit, Kemal Sunal gibi sinemamızın değerli oyuncularını yanına alarak kotardığı filmi Türk sinemasının en içten eserlerinden biri olarak anılıyor.

Bizim Aile (1975)

Bizim Aile (1975)

Yaşar Usta, üç çocuğu ile dul kalmış bir adamdır; eşinin vefatından sonraysa kimseyle evlenmemiş, çocuklarına hem annelik hem babalık yapmıştır. Yaşar Usta ile aynı mahallede yaşayan komşusu Melek Hanım da 3 çocuğu ile zamanında dul kalmış, çocuklarını yetiştirmenin tüm zorluklarına katlanmıştır. Mahalledeki komşu ise Melek ile Yaşar Usta'nın tam birbirlerine göre olduğunu düşünürler. Ne yapar eder çöpçatanlık yaparak bu iki yalnız insanı evlendirirler. Ama birbirleriye yaşamak zorunda kalan 6 kardeş o kadar da hızlı uyum sağlayamayacaktır... 

Türk sinemasının en sevilen sıcak aile komedilerinden biri olan yapımda Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Şener Şen, Itır Esen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda yer alıyor.

Sürü (1978)

Sürü (1978)

Türkiye sinema tarihimizde bir başyapıt olarak literatüre geçen 'Sürü' filminde, feodal sorunlar beyazperde'ye başarılı bir gerçekçilik ile yansıtılıyor. Hamo (Tuncel Kurtiz) geçimleri hayvancılık üzerine kurulu, göçer bir ailenin reisidir. Hamo’nun oğlu Şivan (Tarık Akan), kaderin bir cilvesi olarak, aralarında kan davası olan düşman bir aşiretin kızı Berivan’la (Melike Demirağ) evlidir. Hamo, oğlundan olan üç çocuğu da yaşamadığı için Berivan’a bir türlü ısınamamaktadır. Berivan, Hamo’nun aşireti için uğursuz ve lanetlenmiş bir gelindir. Hamo, sürekli oğlunun aklını çelmek istemektedir. Şivan’ın Berivan’dan boşanmasını ister. Şıvan ise, babasının baskılarına karşı, yalnız ve çaresiz Berivan’i terketmez. Bu yüzden baba oğul surekli kavgalıdırlar.

Yol (1981)

Yol (1981)

Sıkı yönetim döneminin en iç acıtıcı dönemlerindeyiz... İmralı Cezaevi'nde yatan beş mahkum, kendilerine verilen bir izin sayesinde bir haftalığına köylerine dönebileceklerdir. Ancak yol uzundur, yol tehlikelidir, yol can alır. Dışarıdaki dünya içeridekinden hiç farklı değildir. Zulüm her yerdedir, bu topraklarda insan olmak hiç kolay değildir.

Anadolu topraklarından çıkmış en gerçekçi, en dokunaklı hikayelerin başını çeken Yol üzerine söylenecek çok fazla şey vardır. Yılmaz Güney'in sinemamızın yüz aklarından biri olan bu ölümsüz yapıtı, Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alarak evrensel anlamda da başarısını kanıtlamıştır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Mavi Boncuk (1974)

Mavi Boncuk (1974)

Dönemin en ünlü ve en ilgi çekici ses sanatçılarından biri olan Emel Sayın hem sesi hem de görünümüyle dinleyicilerini büyülemektedir. Emel Sayın'ın sahneye çıktığı gazinoya eğlenmeye giden bir arkadaş grubu hesabın fazla gelmesi nedeniyle mekan sahipleri tarafından hırpalanırlar. Bu olaya fazlasıyla bozulan gençler intikam almak için bir halının içine sararak Emel Sayın'ı kaçırırlar. Ünlü sanatçıyı geri vermelerinin tek şartı ise mekan sahibinden fidye almaktır. Zamanla aralarında büyüyen dostluk hem bu altı kafadarı hem de Emel Sayın'ı fazlasıyla etkileyecektir. 

Emel Sayın'ın başrollerinde bulunduğu film ünlü sanatçının müzik sanatının yanısıra sinemada da ne denli yetenekli olduğunu kanıtlar niteliktedir.

Maden (1979)

Maden (1979)

Zonguldak'ta madende çalışan işçiler, oldukça zor şartlar altında ve yetersiz güvenlik önlemleriyle geceli gündüzlü çalışmaktadırlar. Tek amaçları evlerine ekmek götürmek ve ailelerini geçindirmek olan bu işçilerden İlyas durumun ciddiyetinin farkındadır. Arkadaşları Nurettin ve Ömer'i de uyarır ve sendikanın harekete geçmesi, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması için imza toplar. Fakat işlerinden kovulma korkusuyla pek çok iş dayanışmaya ya da greve destek vermez. İlyas mücadelesinde yalnız kalır ve çıkar grupları tarafından tehdit edilir. Ama acı gerçek çok uzak değildir. Birkaç hafta sonra madende gerçekten ciddi bir patlama yaşanır ve İlyas'ın göçük altında kalır. Hayatını kaybeden işçilerden biri olur. Bunun üzerine maden işçileri İlyas'ın cansız bedenini omuzlarında taşıyarak birlik ve dayanışma sözü verirler...

Türk sinemasının 1970'lerde yaşadığı toplumsal gerçekçilik değişiminin en bilinen örneklerinden olan film, usta sinemacı Yavuz Özkan'ın imzasını taşıyor. Cüneyt Arkın'ı alışılmışın dışında bir rolde izlediğimiz yapımda Tarık Akan ve Halil Ergün de yer alıyor.

Ah Nerede (1975)

Ah Nerede (1975)

Ferit, Murat ve Ömer adlı üç kardeş ailesinden uzakta, İstanbul'da üniversite öğrencisidir. Fakat çapkın ve yakışıklı Ferit kızlarla gezip tozmaktan, Murat kumar oynamaktan, Ömer ise siyasi eylemlere katılmaktan okula gidecek vakit bulamazlar.

Bir gün Ferit'in arabası yolda kalır ve yardım bulmaya gider. Tam o sırada çimenlerin üzerinde uyuyan güzeller güzeli bir kızla karşılaşır ve aşık olur. Fakat Zehra hiç de kolay tavlanılacak bir kız değildir. Ferit, Zehra'yı tavlamaya çalışırken, bir yandan diğer sevgilileriyle, bir yandan da taşradan gelen nişanlısıyla uğraşmak zorunda kalır. Üstüne üstlük bir de Huriye ve belalı abisi sorunu vardır. En sonunda ailesi de çocuklarının okula gitmediğini öğrenir ve işler iyice karışır.

Tatlı Dillim (1972)

Tatlı Dillim (1972)

Filmde, Ferit ile Emine’nin evlilik süreci anlatılır. Emine, kendini görev yaptığı köyün insanlarına adamış idealist bir öğretmendir. Ferit ise zengin bir ailenin şımarık oğludur. Ferit’in oynadığı basketbol takımı kamp için bir köye gider. Bu köyde öğretmenlik yapan Emine ve Ferit’in inatlaşma ile başlayan hikâyeleri, zamanla aşka dönüşecektir.

Oh Olsun (1973)

Oh Olsun (1973)

Varlıklı iş adamı Fehmi Haznedar güçlü bir fabrikatördür. Üç oğla sahip olan adamın tek isteği çocuklarının eğitimlerini başarıyla tamamlayıp işe başlamalıdır. Üç çocuktan en büyük olanı kendi fabrikasında çalışmakta, diğer ikisi ise lise ve üniversitede okumaktadır. Yakışıklı Ferit üniversitede dersler dışında her şeyle ilgilenmektedir. Özellikle de kızlarla… Oğullarının yaptıkları haylazlıkları öğrenen baba onları fabrikalarında işçi olarak çalıştırmakla cezalandırır. Ferit fabrikada da rahat durmayarak güzeller güzeli Alev’le yakınlaşmaya çalışacaktır. Ancak bu kez bir farkla; genç adam hayatında ilk kez aşık olmuştur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Deli Deli Olma (2009)

Deli Deli Olma (2009)

Çocukken ailesiyle Rusya’dan göçen bir Malakan olan Mişka, ailesinden kalan piyano borcu yüzünden köyde ahır ahır dolaşıyordur. Karslı köy kızı Alma ise bu piyanoyu çalabilmek için adeta deliriyordur. 

Mişka ve Alma arasında oluşan sıcak bir dostluk üzerinden köyün kendine has hikayeleri ortaya çıkar. Bir taraftan da Mişka’nın hiç kavuşamadığı, ailesinin aksine sinirli bir kadın olan Popuç vardır.

Yalancı Yarim (1973)

Yalancı Yarim (1973)

Kayserili Mahmut’un kardeşi Ferdi, güzel görünümlü ve hızlı yaşamayı seven bir delikanlıdır. Zengin Abisinin ona her ay yüklü miktarda bir para göndermesinden ötürü de Abisine biat etmektedir. Bir gün sürpriz bir şekilde eşini koluna takan Abisi Ferdi’yi ziyarete gelir ve Ferdi’nin nişanlısıyla tanışmak istediğini kendisine belirtir. Nişanlı rolünü oynaması için Ferdi’ye hâlihazırda vurgun olan Alev’e haber salınır ve oyun başlar.

Türk sinemasının en değerli yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Ertem Eğilmez’in yönetmen koltuğunda oturduğu Yalancı Yarim, Tarık Akan, Münir Özkul, Halit Akçatepe, Metin Akpınar ve Kemal Sunal gibi isimlerden oluşan oyuncu kadrosuyla fazlaca dikkat çekiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
59
10
2
2
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Özlem Özkan

mekanın cennet olsun güzel adam..

Kubilay Kuş

Umut Dünyası ?