Yemek yerken ölebilirsiniz!
Yemek yerken ölebilirsiniz!
Ordu’da bir çocuk mısırın, bir diğeri de baklava parçasının soluk borusuna kaçmasıyla hayatını kaybetti. ABD’de yılda 500 ile 2000 kişinin hava yoluna kaçan yiyeceklerle öldüğünü belirten Prof. Karcıoğlu uyardı: Bir anlık dalgınlık ölüm getirebilir.
Geçtiğimiz günlerde Ordu'da anne ve babasıyla birlikte patlamış mısır yiyen 2 yaşındaki Yunus Emre Narlık, mısır tanesinin nefes borusuna kaçması sonucu öldü. Yine Ordu’nun Çaybaşı İlçesi’nde, baklava yiyen 14 yaşındaki Emre Aydoğdu da baklava parçasının solunum borusuna kaçmasıyla hayatını kaybetti. ntv'ye konuşan Acıbadem Bakırköy Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu, bu olaylarda olduğu gibi yabancı cisimle hava yolu tıkanmasının tehlikeli ve ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti.
Yabancı cisimle havayolu tıkanmaları iki türlü oluşuyor. Cismin doğrudan kendi mekanik etkisiyle tıkanma veya “kuru boğulma” denen, gırtlaktaspazm yani laringospazm. Laringospazm, ses tellerinin olduğu bölgede kontrolsüz kasılma ve soluğun dar bir aralıktan geçmek zorunda kalmasıyla gelişiyor.
ANLIK İHMALİN FATURASI AĞIR OLABİLİR
Bu tür olaylar sadece bebeklerin veya küçük çocukların başına gelmiyor. Çok sayıda yetişkin de nefes borusuna kaçan yiyecek ve içeceklerden dolayı zor anlar yaşıyor, hatta ölüyor. Öyle ki Amerika’da yabancı cisim aspirasyonlarına bağlı ölenlerin sayısı yılda 500 ile 2000 arasında değişiyor. Sorun erkeklerde yaklaşık 2 kat fazla görülüyor.
Her yaş grubunda görülebilen sorunun bebek ve küçük çocukları daha fazla tehdit ettiğini söyleyen Karcıoğlu, ebeveynlerin veya bakıcıların bir anlık ihmalinin telafisi güç sonuçlar doğurabileceğine vurgu yaptı, “Özellikle 1-3 yaş arasındaki çocuklar hem daha hareketli olduklarından, hem de her şeyi içgüdüsel olarak ağızlarına götürdüklerinden yabancı cisimle hava yolu tıkanması tehlikesi artıyor” dedi.
Çocuklarda hava yolu tıkanıklıklarına neden olan cisimler arasında oyuncak parçalarından leblebi, çekirdek, fındık- fıstığa, başörtüsü iğnesinden kusmuk parçalarına dek birçok risk faktörü bulunuyor. Prof. Karcıoğlu’na göre korunmada en etkili tedbir; tehlike unsuru oluşturan ve erişebileceği mesafede bulunan cisimlerle çocuğu tek başına bırakmamak: “Madeni para, çakıl taşları, çivi, cıvata, pil, düğme, iğne, oyuncaklar sık olarak yutulan ve hava yolu tıkanıklığına yol açabilen cisimler. Çoğunlukla yemek sırasında olsa da özellikle çocuklarda oyun sırasında veya ev ortamını 'araştırırken' bulduğu şeyleri ağzına atma şeklinde de görülmektedir.”
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın