onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yakın Tarihimizin Karanlık Sayfalarından Faili Hâlâ Bulunamamış 12 Siyasi Cinayet

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yakın Tarihimizin Karanlık Sayfalarından Faili Hâlâ Bulunamamış 12 Siyasi Cinayet

15.06.2021 - 08:00

Yakın tarihimizin karanlık sayfalarında kendine yer bulan faili meçhul cinayetler, kimi zaman 'derin devlete', kimi zaman çeşitli terör örgütlerine ve yabancı kaynaklı güç odaklarına bağlanmıştı. Sayısı binleri bulan faili meçhul ölümlerin en çarpıcı örneklerini sizin için derledik. İyi okumalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Sabahattin Ali

1. Sabahattin Ali

Yaşadığı dönemde siyasileri sıklıkla eleştirdiği için sık sık yasaklanan ve siyasilerin hışmına uğrayan, ölümünden seneler sonra popüler kültür tarafından yeniden 'keşfedilerek' haklı bir iade-i itibar yaşayan Sabahattin Ali, 1948 yılında Bulgaristan sınırını geçip Avrupa'ya gitmek üzere anlaştığı kamyon şoförü Ali Ertekin tarafından öldürüldü. Ertekin başta cinayeti 'milliyetçi hislerine' bağlasa da, sonrasında MİT tarafından azmettirildiğini ve Ali'yi öldürmesinin kendisine emredildiğini öne sürdü.

2. Gaffar Okkan

2. Gaffar Okkan

Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan, 2001 yılının Ocak ayında kimliği belirsiz kişiler tarafından pusuya düşürülerek açılan ateş sonucunda hayatını kaybetti. Cinayetin Hizbullah tarafından işlendiği iddia edilse de failleri hala bulunamadı.

3. Behçet Cantürk

3. Behçet Cantürk
web.archive.org

'Türkiye'nin Pablo Escobar'ı', uyuşturucu kaçakçısı Behçet Cantürk, 1994 yılında evinden ofisine giderken ortadan kayboldu. Cantürk ile şoförünün cesetleri, ertesi gün Sapanca Gölü'nün kıyısında bulundu. Susurluk Raporu'nda Cantürk cinayetiyle ilgili  'Kim olduğu ve ne yaptığı aşikar olmasına rağmen Devlet, Cantürk'le baş edememiştir. Yasal yollar yetmemiş neticede (sahibi olduğu) Özgür Gündem gazetesi plastik patlayıcılarla havaya uçurulmuş, Cantürk'ün devlete biat etmesi beklenirken adıgeçenin yeni bir tesis kurmak üzere harekete geçmesi üzerine, Türk Emniyet Teşkilatı tarafından öldürülmesi kararlaştırılmış ve karar infaz edilmiştir' ifadelerine yer verildi.

4. Ahmet Taner Kışlalı

4. Ahmet Taner Kışlalı

Bülent Ecevit hükümetinde Kültür Bakanı olarak görev yapan Kışlalı; önemli bir siyaset bilimci, akademisyen ve yazardı. 1999 yılının Ekim ayında, Cumhuriyet Gazetesi'ndeki son yazısını kaleme aldıktan sonra evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Kışlalı'nın arabasına bombayı kimin yerleştirdiği bilinmiyor. Akit Gazetesi, suikastten kısa süre önce Kışlalı hakkında yaptığı bir haberi (fotoğrafının üstündeki çarpı işaretiyle birlikte) manşetten vermişti.

5. Cem Ersever

5. Cem Ersever
tr.wikipedia.org

JİTEM'in kurucularından biri olan Cem Ersever, 12 Eylül darbesinin ardından Güneydoğu'da meydana gelen terör olaylarıyla ilgili istihbarat toplamak amacıyla kurulan örgütte aktif görev aldı. Ersever, Orgeneral Eşref Bitlis'in şüpheli ölümünü protesto etmek için ordudan istifa etti. İstifasının hemen ardından kaleme aldığı özgeçmişinde, '1984 yılından bugüne kadar yapılan yanlışlar, ihanetler ve uygulamalar konusunda Türk kamuoyunun aydınlatılması gerektiğine inanıyor ve görüşmeler sonunda belirlenecek bir tarihte Türk basınıyla kamuoyu önünde Celal Talabani'nin ihanetleri, PKK ilişkileri, Güneydoğu'daki gerçek durum, köy korucuları, itirafçılar, faili meçhul cinayetler hakkında ve bazı siyasilerin örgütsel konumları hakkında açıklamalarda bulunacağımı beyan ediyorum Güneydoğu Anadolu'daki olayların gerçekleri Türk milletinden gizleniyor' ifadelerine yer verdi. İstifasından kısa süre sonra, kafasına iki el ateş edilmiş cesedi Ankara'nın Elmadağ ilçesinde bulundu.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Çetin Emeç

6. Çetin Emeç
tr.wikipedia.org

Hürriyet ve Milliyet Gazetesi'nin genel yayın yönetmenliğini yapan gazeteci, 1990 yılında işine gitmek üzere evinden çıktığı sırada şoförü Sinan Ercan ile birlikte öldürüldü. Kabri Zincirlikuyu'da bulunan Emeç, 55 yaşındaydı.

7. Bahriye Üçok

7. Bahriye Üçok

Modernleşmenin sembol isimlerinden biri olan Üçok, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın öğretim üyesiydi. Üçok, 1990 yılında Ankara'daki ofisine gelen bir kargo paketinin içine yerleştirilmiş olan bombanın patlaması sonucunda hayatını kaybetti. Cinayeti 'İslami Hareket' adlı, varlığı şüpheli bir terör örgütü üstlendi.

8. Uğur Mumcu

8. Uğur Mumcu
tr.wikipedia.org

Yakın tarihimizin en trajik faili meçhul cinayetlerinden biri olan Uğur Mumcu suikastı, İBDA-C ve Hizbullah gibi örgütler tarafından üstlenildi ancak gerçek failler hala bulunamadı. Suç örgütü lideri Sedat Peker'in YouTube videoları ile yeniden gündeme gelen cinayet, Mumcu'nun arabasına yerleştirilen bir bomba ile işlenmişti. Mumcu, ölümünden önce (Susurluk kazası ile açığa çıkacak olan) siyaset - mafya ilişkilerinin derin boyutlarını araştırmaktaydı.

9. Nihat Erim

9. Nihat Erim
tr.wikipedia.org

1971-1972 yılları arasında Başbakanlık yapmış olan CHP'li siyasetçi, kısa süren görevinde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamıyla sonuçlanan 'Balyoz Harekatı'nı başlatmıştı. Erim, 1980 yılında DEV-SOL tarafından düzenlenen bir suikast sonucunda hayatını kaybetti.

10. Turan Dursun

10. Turan Dursun

Türk yazar, düşünür, eski imam Turan Dursun; İslamiyeti eleştirdiği çalışmalarıyla tanınıyordu. 1990 yılında, 55 yaşındayken evinin önünde düzenlenen silahlı saldırı sonucunda öldürülen Dursun'un ölümünü İslami Hareket adlı terör örgütü üstlendi, ancak failleri yakalanamadı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Necip Hablemitoğlu

11. Necip Hablemitoğlu
tr.wikipedia.org

Tarihçi ve yazar Hablemitoğlu, 2002 yılında Ankara'daki evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Ölümünden önce Fethullahçılar ve Alman vakıflarının Türkiye'de yaptığı çalışmalarla ilgili kaleme aldığı yazılarıyla tanınıyordu. Katledilmesinin ardından basılan 'Köstebek' adlı kitabında da FETÖ'nün tüm kurumlardaki yapılanmasına ışık tutmuştu.

12. Hrant Dink

12. Hrant Dink

Agos gazetesinin genel yayın yönetmeni, gazeteci Hrant Dink, 2007'nin Ocak ayında gazetenin Şişli'deki binasının önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetti. Katil zanlısı olan 19 yaşındaki Ogün Samast yakalandı, ancak cinayeti ayrıntılı olarak soruşturulamadı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
67
37
6
3
2
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Avatar Yangchen

Sabahattin Ali'yi görünce orada çok kötü oldum ya...

Kelebek Kelebek

Sadece Sabahattin Ali değil hepsine yazık oldu Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Bahriye Üçok savunmasız insanların canını almak Hangi kitapta dinde yazıyor Bir ca... Devamını Gör