Türk Kızılayı Dünyanın En Büyük Yardım Kuruluşları Arasında
Türk Kızılayı, Ortadoğu, Balkanlar, Asya ve Avrupa'da onlarca ülkeye götürdüğü yatırımlarla dünyanın en büyük yardım kuruluşları arasında yer aldı.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, AA muhabirine, Dünya Kızılay Kızılhaç hareketinin çok önemli bir üyesi olduklarını söyledi.
Derneklerinin, 1868 yılından beri milletin teveccühünü kazandığını ifade eden Akar, 'Kalitesi, götürdüğü hizmetler ve operasyon sahası itibariyle Türk Kızılayı, dünyadaki en itibarlı 3-4 ülke arasında bulunmaktadır. ABD, İsviçre, İran Kızılayı gibi ulusal büyük dernekler arasında bizim de ismimiz geçmektedir. Bu, dünyada lider ülke ve lider iyilik örgütü olmamızın bir neticesidir. Türk milletinin merhamet eliyiz. Milletimiz bizi bağrına basmış, kara gün dostu olarak kabul etmiştir' diye konuştu.
Psiko-sosyal destek
Srilanka ve Endenozya'da 2004'teki tsunamide önemli faaliyet yürüttüklerini anlatan Akar, orada çalışmalara ceset toplamakla başladıklarını, psiko-sosyal destekle devam ettiklerini belirtti.
Türk Kızılayı'nın onbinlerce kilometredeki ülkelere dahi operasyon yapabildiğini vurgulayan Akar, şunları kaydetti:
'Srilanka ve Endenozya'da faaliyetlerimiz bununla sınırlı değildi. Orada 3 köyde bin 453 konut yaptık. Camiler ve 2. Selim Toplum Merkezleri yaptık. Osmanlı mezarlarını yeniden dizayn ettik. Bunun gibi büyük eylemlere imza attık. Türk Kızılayı, bugün o coğrafyada minnet ve şükranla zikredilen ulusal bir dernektir.'
'Bağışlar artıyor'
Afganistan ve Pakistan'daki faaliyetleri de devam ettirdiklerini kaydeden Akar, Pakistan'da daimi ofisleri bulunduğunu, orada meydana gelen sel ve depremlerde insanların yardımına koştuklarını söyledi.
Akar, Balkan ülkelerine de el uzattıklarının altını çizerek, Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin ardından orada kamplar kurduklarını, bunun yanı sıra sosyal yardımların devam ettiğini kaydetti.
Özellikle Karadağ, Bosna Hersek ve Kosova'da yardımları sürdürdüklerini belirten Akar, Türk milletinin yardımlarını Balkanlar'da yaşayan mağdur insanlara ulaştırmaya çalıştıklarını söyledi.
Türkiye'de de yardımların sürdüğünü ifade eden Akar, kurban bağışlarından yapılan kavurmaları ihtiyaç sahiplerine evlerinde teslim ettiklerini anlattı.
Yardımların yerine ulaştığını görenlerin bağışlarını artırdığına dikkati çeken Akar, şöyle konuştu:
'Gayrimenkul bağışları alıyoruz. 4 bin 500'e yaklaşan bir gayrimenkul portföyümüz oluştu. Milyonlarca insanın duasını milletimiz adına biz alıyoruz. Bundan son derece mutluluk duyuyoruz. Faaliyet miktarını toplam olarak söylemek doğru değil ama bu yıl 40 milyon liralık bağış aldık. Bunların hepsini de mağdur insanlara ilettik. Biz, şartlı bağış alırız. Bu bağışları başka hiçbir yerde kullanmayız. Bir insan bize Irak'a ulaştırılmak üzere yardım verdiyse onu asla Suriye'ye yollamayız. Suriye'ye yardım için bağış yapmışsa da başka bir yere yollamayız. Bu şartlı bağışa kayıtsız şartsız bağlılığımız vardır.'
Erdal Türkoğlu, AA