Görüş Bildir
Haberler
Tescillendiler! 2018 Yılında Ödüllere Doymak Bilmeyen En İyi 30 Film

Tescillendiler! 2018 Yılında Ödüllere Doymak Bilmeyen En İyi 30 Film

Bu yıl da birçok film 'en iyi' olmaya aday oldu. Kimileri eli boş döndü kimileri de ödüllere doymak bilmedi. Bu listeye bütün ödül almış filmleri sığdıramadık ama en iyi 30'unu sizler için bir araya getirdik.

Şimdiden iyi seyirler!

30. Diamantino (2018)

30. Diamantino (2018)

IMDb: 6.4

2018 CANNES Eleştirmenler Haftası–Büyük Ödül

Şöhret kültü denince akla sahnelerden sonra futbol sahaları geliyor. Diamantino, tam da bu noktaya parmak basıyor, üstelik akla gelmeyecek kadar şatafatlı, renkli, sınırsızca eğlenceli bir şekilde. Filme adını veren Diamantino, Portekiz’in gururu, dünyanın en ünlü futbol yıldızıdır. Ama bir gün yeteneğini kaybeder ve parlak spor kariyeri rezilce sona erer. Böylece, Diamantino uluslararası komplolar, mülteciler, insan klonlama, neo-faşistler, Brexit göndermeleri ve “Diamantino” marka nevresim takımlarıyla dolu, hareketli ve absürd bir maceraya atılır.

29. İmgeler ve Sözcükler (2018) Le Livre D'image

29. İmgeler ve Sözcükler (2018) Le Livre D'image

IMDb: 6.6

2018 CANNES Özel Altın Palmiye, Sinefiller Birliği Büyük Ödülü

Hiçbir kalıba sığmayan, dünyanın en yaratıcı ve yenilikçi yönetmenlerinden Godard’ın bu son filmi yine kışkırtıcı, yine zorlayıcı, elbette politik ve zihin açıcı. Godard’ın kendi sesiyle 'Savaş geldi' diyerek başlattığı, bazılarına göre 'gözlere ve kulaklara hitap eden bir şiir' bazılarına göreyse 'bir korku filmi kadar güncel ve dehşet verici' olan İmgeler ve Sözcükler, bilge aktivist Godard’ın gözünden dünyanın hâlini anlatıyor. Farklı formatların, görüntü kaynaklarının, ses parçalarının kolajlandığı İmgeler ve Sözcükler, sinemada artık hiçbir şeye özgün denilemeyeceğini iddia eden bir zihin egzersizi, oryantalizmden sinema ahlakına kadar birçok konuya değinen görsel bir bombardıman, yine heyecan verici bir başyapıt.

28. Zavallı (2018) Pity

28. Zavallı (2018) Pity

IMDb: 6.7

2018 ODESSA En İyi Film, En İyi Yönetmen

2018 KARADAĞ En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu (Y. Drakopoulos)

Dünya prömiyerini Sundance’te yapan Zavallı, yalnızca mutsuz olduğunda mutlu olabilen, üzüntü bağımlısı, acınmaya muhtaç, kendine acısınlar diye her şeyi yapmaya hazır bir adamı izliyor. Zavallı, yeterince zalim olmayan bir dünyada yaşadığını düşünen bir adamın hikâyesini anlatıyor. 

Yannis Drakopoulos’un olağanüstü performansıyla öne çıkan Zavallı, rahatsız ettiği kadar güldüren bir dram. Filmin paralel evreni, gerçeğine yakın olsa da daha karanlık, daha tuhaf ve daha eğlenceli.

27. Ray & Liz (2018)

27. Ray & Liz (2018)

IMDb: 6.9

2018 LOCARNO Mansiyon

2018 BATUM En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu

Ünlü fotoğraf sanatçısı Richard Billingham, yönettiği bu ilk filminde, daha önce fotoğrafladığı kendi ailesini ve çocukluk günlerini bu kez sinema için mercek altına alıyor. Ray&Liz, Billingham’ın, filme adını veren anne ve babasının Birmingham’da bir toplu konutta geçen takıntı dolu, tuhaf, sefalet içindeki son derece sağlıksız ve bir o kadar da şok edici aile hayatını gözler önüne seriyor. Thatcher döneminin en gri zamanlarından günlük hayat manzaraları sunan film, yönetmenin kendi çocukluk ve gençliğinden anılarını da içeriyor. Dünya prömiyerini Ağustos ayında Locarno Film Festivali’nde yapan Ray&Liz, gerçek hayatı öyle başarılı yineliyor ki yeniden canlandırmayla sanat yapıtı arasında bir yerde duruyor.

26. Beğen, Sev ve Hemen Kaç (2018) Plaire, Aimer et Courir Vite

26. Beğen, Sev ve Hemen Kaç (2018) Plaire, Aimer et Courir Vite

IMDb: 6.9

2018 CANNES Sinefiller Birliği En İyi Senaryo Ödülü

2018 CABOURG En İyi Erkek Oyuncu

Aşk Şarkıları’yla genç aşkı, Banyodaki Adam’la tutkuyu anlatan ve Güzel İnsan’la yüreğimizi burkan Christophe Honoré’nin Cannes’da dünya prömiyerini yapan yeni filmi, kuşaklar arası aşkı mercek altına alan hüzünlü bir rüya gibi. Honoré’nin 'bir ilk aşk ve bir son aşk filmi, imkânsız bir aşkın değil imkânsız bir hayatın filmi' sözleriyle tanımladığı Beğen, Sev Ve Hemen Kaç, 1990’larda Paris’te geçiyor ve Jacques ile Arthur’un yakınlaşmasını izliyor: Jacques 40’ına basmak üzere olan bir yazar, Arthur ise sinemacı olmayı düşleyen bir öğrenci. Beğen, Sev Ve Hemen Kaç sevgi ve kaybetmek, gençlik ve yaş almak, flört ve cinsellik, geçmiş acılar ve gelecek umudu arasındaki çelişkileri derin bir duygusal süzgeçten geçirerek yansıtıyor.

25. Biz Hayvanlar (2018) We the Animals

25. Biz Hayvanlar (2018) We the Animals

IMDb: 7.1

2018 SUNDANCE Yenilikçilik Ödülü

2018 LA OUTFEST Jüri Büyük Ödülü

Böyle bir aile sevgisi çok ender perdeye yansır: Hem sert, hem sıcak, bir yandan da dağınık ve neşe dolu... Biz Hayvanlar, anne-babalarının aşk-nefret ilişkisinde arada kalan üç küçük erkek kardeşi merkezine alan, duygu dolu bir büyüme hikâyesi anlatıyor. İki kardeş, sağı solu belli olmayan babalarının izinde büyürken en küçükleri Jonah, kendine git gide bağımlı kalacağı bir hayal dünyası kuracaktır. İlk gösterimini Sundance Film Festivali’nde yapan Biz Hayvanlar, belgeseli In A Dream ile Oscar adayı olan yönetmen Jeremiah Zagar’ın ilk kurmaca filmi. Bir işçi ailesinin iç dinamiklerini kardeşlik ve aile içi şiddet yoluyla ve belgeselci gözüyle aktaran Biz Hayvanlar, kardeşleri canlandıran amatör çocuk oyuncuları, duygusal atmosferi ve animasyon sekanslarıyla dikkat çekiyor.

24. Üç Hayat (2018) Se Rokh

24. Üç Hayat (2018) Se Rokh

IMDb: 7.1

2018 CANNES En İyi Senaryo

İran sinemasının en yetkin isimlerinden Jafar Panahi’nin Cannes’da dünya prömiyerini yapan son filmi sosyal medyanın İran’daki popülerliğinden yola çıkıyor. Sanatçı, kendini ve ailesini bir sosyal medya olayının tam merkezine yerleştiriyor ve hem sanat dünyasını hem İran toplumunun huzursuzluğunu keskin gözlemciliğiyle mercek altına yatırıyor. Panahi, İran-Türkiye sınırında, ailesinin memleketi olan Azerice konuşulan köylerde çektiği Üç Hayat’ta film çekmesi yasaklandığı için intihar eden bir kızın mesajını instagram üzerinden alan ünlü yönetmen olarak kendini oynuyor. Filmde yer alan şiirler, devrim öncesinin en büyük sinema yıldızlarından, günümüzde film çekmesi yasak olan Shahrzad’a ait.

23. Muhteşem Kadın (2017) Una Mujer Fantástica

23. Muhteşem Kadın (2017) Una Mujer Fantástica

IMDb: 7.2

2018 OSCAR Yabancı Dilde En İyi Film

Marina, kendinden yaşça büyük olan sevgilisiyle mutlu bir ilişkisi olan trans bir kadındır. Gündüzleri garsonluk yapan Marina, geceleri ise gece kulübünde şarkı söyleyerek hayatını devam ettirir. Marina'nın bu düzenli hayatı, sevgilisinin ani ölümü ile birlikte tepetaklak olur. Artık Marina, hem geride ve yalnız kalmışlığın ağırlığı hem de kendisini dışlayan, hırpalayan bir toplumla mücade etmek zorunda kalır. Yoldaşının zamansız ölümünden sonra, Marina'ya dair her şey sorgulanmaya başlar. Orlando'nun ölümündeki etkisi, alışılmamış ilişkileri ve en önemlisi de kaybettiği sevgilisinin ardından yas tutma hakkı..

22. İz Bırakma (2018) Leave No Trace

22. İz Bırakma (2018) Leave No Trace

IMDb: 7.2

2018 TAORMINA En İyi Senaryo 

2018 BOSTON BAĞIMSIZ FİLM FESTİVALİ Jüri Büyük Ödülü

Jennifer Lawrence’ı sinemaya kazandıran Winter’s Bone’dan tam sekiz yıl sonra çektiği ilk filmde yönetmen Debra Granik, yeni gerçekçi yaklaşımından yine ödün vermiyor. İlk gösterimini Cannes’da Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapan İz Bırakma, Peter Rock’ın gerçek bir olaydan yola çıkan romanı My Abandonment’tan beyazperdeye uyarlanmış. Film, Portland şehri dışındaki ormanlık alanda herkesten uzakta yaşamlarını sürdüren bir baba-kızın hikâyesini anlatıyor. Başkaları tarafından bulunma ihtimaline karşı sürekli yer değiştiren, ormanda hayatta kalma oyunları oynayan ikili bir şekilde yakalanınca büyük şehrin ezici çarklarına uyum sağlayacak mıdır?

21. Müze (2018) Museo

21. Müze (2018) Museo

IMDb: 7.3

2018 BERLİN En İyi Senaryo

25 Aralık 1985’te hırsızlar Meksika Antropoloji Müzesi’ne girdiler ve ülkenin en değerli hazinelerini alıp götürdüler. Bu müze, Meksika’nın en saygın, en bilinir, neredeyse kutsal mekânlarından biriydi. Bu olay, tarihin en büyük müze soygunlarından biriydi. Yetkililerin soyguncuları uzun süre bulamadı, zaten ipucu da yoktu. Yıllar sonra, müzeyi talan edenlerin 30’lu yaşlarında iki veterinerlik fakültesi öğrencisi oldukları anlaşıldı. Alonso Ruizpalacios’un birçok festivalde ödüllendirilen Güeros’tan sonra çektiği ilk film olan Museo, Meksika’nın bu en kötü şöhretli soygununu içeriden bir bakış açısıyla anlatıyor.

20. En Karanlık Saat (2017) Darkest Hour

20. En Karanlık Saat (2017) Darkest Hour

IMDb: 7.4

2018 OSCAR En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

2018 OSCAR En İyi Erkek Oyuncu (Gary Oldman)

Deneyimli yönetmen Joe Wright'ın yönetmenliğini üstlendiği film, İkinci Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Winston Churchill'in, Hitler'in ordusuna karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor. Churchill, hayatının belki de en büyük sınavından geçecektir. Hayatında zor ve geri dönüşü olmayan ikilemlerden birini yaşar. Ya Nazi Almanyası ile barışçıl bir antlaşma yolu bulmaya çalışmalıdır ya da milletinin bağımsızlığı ve idealleri için Nazilerin karşısında sımsıkı durmalıdır. Durdurulamaz Nazi güçleri Batı Avrupa'da ilerlerken ve istila tehditi kapıdayken, bir yanda şüpheci bir Kral, bir yanda da kendisi karşıtı planlar yapan partisi varken Churchill bu zor zamanlarda dik durmalı, bir ulusu ayağa kaldırmalı ve dünya tarihinin ilerleyişini değiştirmelidir.

19. Suyun Sesi (2017) The Shape of Water

19. Suyun Sesi (2017) The Shape of Water

IMDb: 7.4

2018 OSCAR En İyi Film

2018 OSCAR En İyi Yönetmen (Guillermo del Toro)

2018 OSCAR En İyi Film Müziği

2018 OSCAR En İyi Yapım Tasarımı

Soğuk Savaş döneminin Amerika'sında yaşayan Elisa yalnız bir kızdır. Sessiz, rutin bir hayatı olan Elisa, gizli ve yüksek güvenlikli bir devlet laboratuvarında temizlikçi olarak çalışır. Ancak günün birinde Elisa'nın hayatı, iş arkadaşı Zelda ile devletin yaptığı gizli bir deneyi keşfetmesi ile değişir. Suda hapsedilen insansı bir yaratığın acımasız bir deneyde kullanıldığını fark eden Elisa, onunla iletişim kurmaya başlar. Aynı dili bilmeyen, aynı hayatlara sahip olmayan, hatta aynı genetikleri bile olmayan bu ikili, aralarında kurdukları tarifsiz bağ ile birbirlerinin hayatını değiştirecektir...

18. Kız (2018) Girl

18. Kız (2018) Girl

IMDb: 7.5

2018 CANNES En İyi İlk Film, Belirli Bir Bakış–En İyi Erkek Oyuncu (V. Polster)

2018 Kuir Palmiye FIPRESCI Ödülü

Cannes’ın En İyi İlk Film’i seçilen Kız, Belirli Bir Bakış bölümünde dünya prömiyerini yaptı ve başta Altın Kamera olmak üzere birçok ödül kazandı. Kız, profesyonel bir balerin olmak için çabalayan 15 yaşındaki ergen trans birey Lara’nın hikâyesini anlatıyor. Lara, bir yandan ergenliğin getirdiği huzursuzlukla başa çıkmaya çalışırken bir yandan da bale eğitimindeki zorlukları aşmaya çalışıyor. Yönetmen Dhont, 'böyle bir cesaret öyküsü, benim ilk filmimim konusu olmalı' diyerek 2009’da Belçika’da bir gazetede okuduğu haberden yola çıkmış. Kız, Oscar and the Wolf’un 'Strange Entity' şarkısına çektiği kliple de tanınan Dhont’un yönettiği ilk uzun metrajlı film.

17. Dogman (2018)

17. Dogman (2018)

IMDb: 7.5

2018 CANNES En İyi Erkek Oyuncu (M. Fonte)

2018 KUDÜS En İyi Film

Gomorrah ile mafya ve şiddet sarmalını ele alan Matteo Garrone’nin Cannes’da AltınPalmiye için yarışan son filmi, bu kez küçük bir kıyı kasabasında kötülüğün ve şiddetin toplumdaki izlerini arıyor. Dogman’in kahramanı sıradan bir adam: Ufak tefek köpek bakıcısı, 'Dogman' Marcello. Kasaba ahalisinin sevgisini hem sempatikliğiyle hem de torbacılıkla kazanan Marcello’nun belalı kokainman, eski boksör Simone’ye yakınlığı, sonunda hayatını alt üst ediyor. Git gide sertleşen atmosferi ve gerçekçi yaklaşımıyla Dogman, İtalya’nın en prestijli ödüllerinden Gümüş Kurdele’lerde sekiz dalda ödül kazanarak yılın en çok konuşulan filmlerinden biri oldu.

16. Phantom Thread (2017)

16. Phantom Thread (2017)

IMDb: 7.5

2018 OSCAR En İyi Kostüm Tasarımı

İngiliz modasının kalbinde yer alan ünlü terzi Reynolds Woodcock ve kız kardeşi Cyril, kendilerine özgü tarzları ile ülkenin önde gelenlerini giydirmektedir. Müzmin bir bekar olan Woodcock, hayatına giren kadınlarla arkadaşlık etmekte, onlardan ilham almaktadır. Genç, iradeli bir kadın olan Alma Reynolds’ın karşısına çıktığında ise işler değişir. Genç kadın Reynolds’un aklının başından alır ve kısa sürede onun ilham perisi olur. Reynolds’un kontrollü ve düzenli hayatı aşk kapısını çaldığında alt üst olur. 

Gerçek bir hikayeden uyarlanan filmde 3 Oscar ödüllü aktör Daniel Day-Lewis, modacı Charles James'i canlandırıyor.

15. Ben, Tonya (2017) I, Tonya

15. Ben, Tonya (2017) I, Tonya

IMDb: 7.5

2018 OSCAR En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Allison Janney)

Tonya Harding buz patenine gönül vermiş ve hırslı bir sporcudur. Buz pateni sporunda giderek yükselen Tonya, memnun edilmesi zor annesi, eski eşi Jeff Gillooly ile dengesiz ilişkileri ve hep daha iyi olmak adına kendini zorlaması gibi gerekçelerle stres içindedir. İki defa Olimpiyat ve iki defa da Skate America Champion ödülünü kazanan Tonya, eski eşinin de yardımıyla 1994 yılında ABD Şampiyonası öncesinde aynı dalda yarıştığı sporcu Nancy Kerrigan'ı sakatlaması için birini tutar. Ancak komplonun ortaya çıkması ile birlikte ödeyeceği bedeller Tonya için bir hayli zorlu olacaktır...

14. Mutlu Lazzaro (2018) Lazzaro Felice

14. Mutlu Lazzaro (2018) Lazzaro Felice

IMDb: 7.6

2018 CANNES En İyi Senaryo, Sinefiller Birliği En İyi Yönetmen Ödülü

2018 KUDÜS Özgürlük Ruhu Ödülü

2018 BATUM En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu, Eleştirmenler Jürisi--Mansiyon

Alice Rohrwacher’in Cannes’da ödül kazanan son filmi, günümüz dünyasını mistik öğelerle ele alan bir dostluk hikâyesi anlatıyor. Düz bir zaman çizgisi izlemeyen ve Super16 filmle çekilen Mutlu Lazzaro, filme adını da veren genç çiftçi Lazzaro’yu takip ediyor. Cenneti andıran bir köyde yaşayan iyilik timsali Lazzaro, en yakın arkadaşı asilzade Tancredi’yi aramak için hem mekânı hem de zamanı aşmayı göze alıyor. Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ödülü için adı çokça geçen Adriano Tardiolo, mucizesiz bir aziz kadar masum Lazzaro rolündeki performansıyla öne çıkıyor.

13. Climax (2018)

13. Climax (2018)

IMDb: 7.7

2018 CANNES Yönetmenlerin On Beş Günü­–En İyi Film

Tek Başına, Dönüş Yok, Boşluk ve Aşk gibi filmleriyle izleyicileri sonuna kadar zorlayan Gaspar Noé, Cannes’da prömiyerini yapan son filminde de kuralı bozmuyor. Gerçek bir haberden esinlenerek 'rüya ve kâbuslarını' perdeye yansıtan Noé, son filminin merkezine bu kez dansçıları yerleştiriyor. 'Cehennemvari bir sinemasal dans partisi' olarak tanımlanan Climax, gösterileri için hazırlanan bir dans grubunu izliyor. Dansçılar, son provalarını yaptıktan sonra beklenmedik bir gelişmeyle Noé tarzı olaylar birbirini kovalıyor. Paris’te dans savaşlarından dansçı-müzisyen Kiddy Smile tarafından seçilen dansçıların rol aldığı filmin koreografileri Diplo, Sia, Björk, Rihanna ve 30 Seconds to Mars’la çalışmış Nina McNeely’ye ait.

12. Kapan (2017) Get Out

12. Kapan (2017) Get Out

IMDb: 7.7

2018 OSCAR En İyi Özgün Senaryo

Chris sıradan bir siyahi gençtir. Sevgilisi Rose ile mutlu bir ilişkisi vardır. Rose bir gün Chris'i ailesinin mülküne davet eder. Avrupalı Amerikalı sevgilisinin ailesinde bir tuhaflık olduğunu sezen Chris bir süre sonra mülkte kalmakta olan siyahi kişilerin bir bir kaybolduğunu öğrenir. Bunun üzerine tuz biber olan şey ise başka bir siyahi adamın kendisine iş işten geçmeden gitmesi yönündeki uyarısı olur. Chris bir şeylerin ters gittiğini sezmeye başladığında kurtulması sandığından çok daha zor olacaktır...

Jordan Peele imzalı korku türündeki yapımın başrollerini Daniel Kaluuya, Allison Williams, Bradley Whitford üstleniyor.

11. Kelebekler (2018)

11. Kelebekler (2018)

IMDb: 7.8

2018 Sundance Film Festivali Jüri Büyük Ödülü (Dram)

Yolları yıllar önce ayrılan 3 kardeşi, aradan geçen 30 yıl geçmesine rağmen babaları bir araya getirmek ister ve onları Hasanlar Köyü’ndeki evlerine geri çağırır. Kardeşlerden en büyüğü Cemal, onları alır ve nedenini bilmedikleri bir yolculuğa çıkar. Üç kardeş köye gittiklerinde ise babalarının öldüğünü öğrenirler. Babaları, köyün acayipliklerinden biri olan kelebeklerin gelişinde gömülmeyi vasiyet etmiştir. Birbirlerini çok az tanıyan kardeşler köyde kaldıkları süre boyunca yaşadıkları olaylarla kendilerini, birbirlerini ve babalarının kim olduğunu anlamaya çalışır.

10. Soğuk Savaş (2018) Zimna Wojna

10. Soğuk Savaş (2018) Zimna Wojna

IMDb: 7.8

2018 CANNES En İyi Yönetmen

2018 Gdynia En İyi Film, En İyi Ses, En İyi Kurgu

Ida ile başta Oscar olmak üzere ödüle doymayan yönetmen Pawel Pawlikowski, yine İkinci Dünya Savaşı’nın küllerine dönüyor. Cannes’da dünya prömiyerini yaparak Pawlikowski’ye En İyi Yönetmen ödülünü kazandıran film, 1950’lerde, Soğuk Savaşsırasında, Stalinist Polonya’dan Berlin’e, Yugoslavya’dan bohem Paris’in gece kulüplerine uzanan, iki müzisyen arasındaki tutkulu aşkı anlatıyor. Zamanda sıçrayarak ilerleyen hikâyesi, melankolik havası, sade, siyah-beyaz görüntüleriyle birbirinden vazgeçemeyen iki âşığın tutkusunu perdeye aktaran filmin en güçlü yönlerinden biri de müzikleri. Caz ve şansonların yanı sıra folk ezgilerini de barındıran filmdeki şarkılar ve aranjmanlar Mazowsze ile avangart piyanist ve besteci Marcin Masecki’ye ait.

9. Icarus (2017)

9. Icarus (2017)

IMDb: 7.9

2018 OSCAR En İyi Belgesel Film

Belgeselin yönetmeni Bryan Fogel, sporda dopingin etkisini araştırmaya başlar. Aynı zamanda amatör bir bisikletçi olan Fogel, dopingi kendi üzerinde uygulayıp performansındaki değişiklikleri izleyecektir. Bunun için de Rus bilim adamı Dr. Grigory Rodchenkov ile birlikte çalışmaya başlar. Fogel ve Rodchenko, doping etkisini araştırmak için çıktıkları yolda şok edici sonuçlarla karşılaşır. Rusya’nın devlet destekli doping programına ulaşan ikili, dev bir doping skandalının ortasına düşer.

8. Dunkirk (2017)

8. Dunkirk (2017)

IMDb: 7.9

2018 OSCAR  En İyi Film Kurgusu

2018 OSCAR En İyi Ses Kurgusu

2018 OSCAR En İyi Ses Miksajı

Christopher Nolan'ın 2. Dünya Savaşı'nın kaderini belirleyen olaylardan biri olan Dunkerque Tahliyesi'ni konu edinen filmi, yüz binlerce İngiliz ve müttefik askerlerinin, düşman askerleri tarafından etrafının sarılması ile başlar. Arkaları deniz olan bir yerde sıkışan askerler, düşman saldırısına karşı çaresiz bir durumda kalırlar. Baş rollerinde Mark Rylance, Kenneth Branagh ve Tom Hardy'nin yer aldığı filmin kadrosunda ayrıca Jack Lowden, Aneurin Barnard ve ilk kez film deneyimini yaşacak olan Fionn Whitehead ile Harry Styles da yer alıyor. Filmi kendi senaryosundan uyarlayacak olan yönetmene yapımcılık koltuğunda da Emma Thomas eşlik ediyor.

7. Kefernahum (2018) Capharnaüm

7. Kefernahum (2018) Capharnaüm

IMDb: 8.0

2018 CANNES Jüri Ödülü

Lübnanlı yönetmen Nadine Labaki’nin son derece dokunaklı son filmi, işte bu diyalogla başlıyor. Kefernahum, 12 yaşındaki Zain’in kısacık hayat hikâyesini anlatıyor. Ailesinden sadece sevgi gördüğünü, bunun dışında hep ihmal edildiğini söyleyen, nüfusa kayıtlı bile olmayan Zain, Beyrut’un en fakir mahallelerinde bazen tek başına, bazen mülteci bir kadının sıcak kucağında hayat mücadelesini sürdürüyor ve sonunda anne-babasını mahkemeye veriyor. Çocukluk, aile, göçmenlik, sevgi gibi evrensel kavramları işleyen filmde Zain rolünü olağanüstü bir performansla üstlenen küçük Zain Al Rafeea, gerçekte Beyrut’ta Suriyeli mülteci bir ailenin çocuğu olarak tıpkı filmdeki gibi zorluklar yaşamış. Nadine Labaki, 2008’de Karamel adlı filminin gösterildiği İstanbul Film Festivali’ne konuk olmuştu.

6. Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (2017) Blade Runner 2049

6. Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı (2017) Blade Runner 2049

IMDb: 8.0

2018 OSCAR En İyi Görüntü Yönetimi

2018 OSCAR En İyi Görsel Efekt

'Blade Runner 2049'da ilk filmdeki hikayenin üzerinden geçen 30 yıl sonrası anlatılmaktadır. Los Angeles Polis Departmanı'nda görev yapan Memur K, toplum yaşamını kaosa sokacak olan ve uzun zamandır saklı kalan bir sırrı açığa çıkartır. Bir felaketi önleyebilmesi için eski ödül avcısı Rick Deckard'ı bulup ondan bazı sorularına yanıt alması şarttır.

5. Sarayın Gözdesi (2018) The Favourite

5. Sarayın Gözdesi (2018) The Favourite

IMDb: 8.1

2018 VENEDİK Jüri Büyük Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu (O. Colman)

'The Lobster', 'Köpekdişi', 'Kutsal Geyiğin Ölümü' gibi her filmi büyük ses getiren Yorgos Lanthimos’un, prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde ödül kazanan son filmi, yönetmenin önceki filmlerine kıyasla çok farklı, çünkü bir dönem filmi. 18. Yüzyılda geçen filmde Fransa ile savaş sürerken iki soylu kuzen, Marlborough Düşesi Sarah ile akrabası genç Abigail, İngiltere Kraliçesi Anne’in gözdesi olmak için birbirleriyle rekabete girer. Kraliçe Anne’in sağlığı bozulurken iktidar, hırs, aşk ve hasetten güç alan saray entrikaları alıp başını gider.

4. Arakçılar (2018) Manbiki Kazoku

4. Arakçılar (2018) Manbiki Kazoku

IMDb: 8.1

2018 CANNES Altın Palmiye

2018 MÜNİH En İyi Uluslararası Film

Hirokazu Kore-eda’nın Cannes’dan Altın Palmiye’yle dönen yeni filmi, yönetmenin sevilen tarzını yansıtan dokunaklı bir aile dramı. Filmin kahramanları, ufacık bir evde yaşayan ve geçinmek için süpermarketlerden yiyecek çalan bir aile. Sokakta terk edilmiş küçük bir kızı kendilerince evlat edinen aile böylece büyüyor, ancak bu iyilik cezasız kalmıyor.

3. Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

3. Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri (2017) Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

IMDb: 8.2

2018 OSCAR En İyi Kadın Oyuncu (Frances McDormand) 

2018 OSCAR En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Sam Rockwell)

'Üç Billboard Ebbing Çıkışı, Missouri', kızının cinayetini aydınlatmak isteyen bir anneyi temel alıyor. Kızının cinayet davasında bir suçlu bulunmadan aylar geçtikten sonra, Mildred Hayes cesur bir hamle yapar. Kentin saygıdeğer polis şefi William Willoughby'ye yöneltilen tartışmalı bir mesajla kentin ücra bir yolunda üç adet billboard kiralar. Şiddet eğilimli, çocuksu bir annenin çocuğu olan, şefin sağ kolu Dixon'ın adı olaya karıştığında, acılı anne ile güvenlik güçleri arasındaki savaş daha da şiddetlenecektir...

2. Coco (2017)

2. Coco (2017)

IMDb: 8.4

2018 OSCAR En İyi Animasyon Filmi

2018 OSCAR En İyi Özgün Şarkı (Remember Me)

Coco, 12 yaşındaki Miguel'in ölüler diyarındaki macerasını anlatıyor. 12 yaşındaki Miguel'in en büyük kahramanı efsanevi Meksikalı gitarist Ernesto de la Cruz'dur. Ancak Cruz hayatını kaybetmiştir ve Miguel'in onunla tanışma imkanı yoktur. Her gün onun şarkılarını dinleyen Miguel günün birinde ünlü müzisyenin gitarını bulur. Ancak gitarı çalması onu bir anda Ölüler Diyarı'na götürüverir. Çıkış yolunu arayan Miguel, düzenbaz Hector'la karşılaşır ve birlikte Miguel'in aile tarihinin ardındaki gerçek hikayeyi keşfetmek için olağanüstü bir yolculuğa çıkarlar...

1. Roma (2018)

1. Roma (2018)

IMDb: 8.5

2018 Altın Aslan - En İyi Film

Oscar, Akademi ve BAFTA ödülleri ile son dönemde sinema dünyasının en başarılı yönetmenlerinden olan Alfonson Cuaron'un 'Roma' isimli filminin ilk gösterimi Venice Film Festivali'nde gerçekleştirildi. Hem öyküsü hem de sinematografisi ile bolca beğeni topladı. Roma ile Cuarón, kendi çocukluğundan ilhamla 1970'ler siyasi ortamında geçen, sosyal hiyerarşi ve aile içi çatışmaları konu edinen bir filme imza attı.

Meksiko'da orta sınıftan ailelerin yaşadığı Roma mahallesinde, bir evde hizmetçi olarak çalışan genç Cleo'yu (Yalitza Aparicio) odağına alan film, zaman ve mekanın insanlar üzerindeki gücü ve etkisini konu ediniyor.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
138
42
15
15
5
4
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Paco Hernandez

30 yaşında adamım, Coco'da hüngür hüngür ağladım amk!..

Gizem Yenikler

çok duygusal film normal

Melis

#8 Dunkirk i izleyeli baya oldu aşırı güzeldi. #13 ise dün kız arkadaşımla izlemeye gittik onun midesi bulandı ama ben aşırı eğlendim, filmden kafam güzel ol... Devamını Gör

haylaz adam

#11 kelebekler filmi harikaydı. patlayan tavuklara ve filmin sonunda acayip güldüm :) izleyin mutlaka