Rusya, NATO ile ilişkisini yeniden şekillendirmede 'kritik bir an'dan söz ediyor. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riyabkov, 'Ukrayna'nın asla ve asla NATO üyesi olmamasını sağlamak bizim için kesin bir zorunluluktur' dedi.
Putin, Ukrayna'nın NATO'ya katılması halinde ittifakın Kırım'ı yeniden ele geçirmeye çalışabileceğini söyledi.
Moskova, NATO ülkelerini Ukrayna'ya silah 'pompalamak' ve ABD'yi Rusya'nın gelişimini kontrol altına almak için gerilimi körüklemekle suçluyor.
Putin, 'Rusya'nın geri çekilecek başka yeri kalmadı; bizim kılımızı kıpırdatmadan oturacağımızı mı sanıyorlar?' diye şikâyet etti.
Aslında Rusya, NATO'nun 1997 öncesi sınırlarına dönmesini istiyor.
NATO'nun doğuya doğru genişlemesinin artık son bulmasını ve Doğu Avrupa'daki askeri faaliyetlerine son verilmesini talep ediyor. Bu, muharebe birliklerinin Polonya ve Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya'dan çekilmesi; Polonya ve Romanya gibi ülkelerde hiçbir füzenin konuşlandırılmaması anlamına geliyor.
Putin, Batı'nın 1990'da NATO'nun 'doğuya doğru bir cm. bile genişlemeyeceğine' söz verdiğini ama bu sözünü tutmadığını söylüyor.
Ancak bu, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden önceydi, dolayısıyla o zamanki Sovyet Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov'a verilen söz, yalnızca Almanya'nın birleşmesi bağlamında Doğu Almanya'ya atfendi.
Gorbaçov daha sonra 'NATO'nun genişlemesi konusu o sırada hiç tartışılmadı' demişti.
Rusya ayrıca ABD ile nükleer silahların her ülkenin kendi sınırları dışına konuşlandırılmasını yasaklayan bir anlaşma önerdi.
Rusya, Kırım'da tarihsel bir hak iddiası olduğunu öne sürerek yarımadayı ele geçirdi. Ukrayna, Aralık 1991'de dağılan Sovyetler Birliği'nin bir parçasıydı ve Putin bunun 'tarihi Rusya'nın dağılması' olduğunu söyledi.
Putin geçen yıl Rusları ve Ukraynalıları 'tek millet' olarak adlandırmıştı; bu, onun Ukrayna'ya dair düşüncesi hakkında ipucu veriyor. Ukrayna'nın mevcut liderlerini 'Rus karşıtı bir proje' yürütmekle suçladı.
Rusya, ayrıca doğu Ukrayna için 2015'te imzalanan Minsk barış anlaşmasının yerine getirilmemesinden de rahatsız.
Ayrılıkçı bölgelerde bağımsız gözlemcilerin gözetiminde seçimlere gidilmesi yönünde hala bir düzenleme yok. Rusya, uzun süredir devam eden ihtilafın bir parçası olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor.
Yorum Yazın
Gecenlerde Boris Johson “Eğer Ukrayna’yı işgal ederseniz bir çok Rus annenin evladı geri dönmeyecek” demişti. Mecliste hiç alkış, ses filan çıkmadı normal di... Devamını Gör
hadi oradan Putin. hem Ukrayna'yı arka bahçen olarak kullanmaya çalış, onları köylü gibi gör sonra tek millet politikası yap.