onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
"Restoran Açmak İstiyorum!" Diyenlerin Yapması Gereken 11 Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

"Restoran Açmak İstiyorum!" Diyenlerin Yapması Gereken 11 Şey

Umut Akyol
23.12.2014 - 09:52 Son Güncelleme: 23.12.2014 - 23:17

Lezzetlerle dolup taşan bu topraklarda yaşayan herkesin aklından en az bir kere geçirdiği şeydir. Bir restoran açsam.

İşte bu yazıda 'restoran açmak istiyorum' diyen o iyi insanların restoran açmak için yapması gerekenleri var. Bazıları kolay bazıları zor. Ancak öyle veya böyle bunları yapmadan restoran açılmaz. Açılsa da o restoran tutmaz, tutsa da uzun ömürlü olmaz, uzun ömürlü olsa da tek şubeyle kalır büyümez, büyüse de yurt dışına açılamaz, yurt dışına da açılsa diyecek de laf kalmaz. 

Sadece restoran olarak düşünmeyin.  Bu yazı sadece restoran açmak isteyenler için değil. olaya bakış açınıza göre hızlı yemek, cafe, fırın, bistro, esnaf lokantası, meyhane açmak isteyenler için de geçerli.

1. Önce Önceki İşler

1. Önce Önceki İşler

Başarılı bir restoranınızın olması için aşağıdaki soruların hepsine evet cevabı vermeniz gerekir. Belki bir tane hayır kabul edilebilir, ama hayır sayısı iki olursa daha yol yakınken hiç bu işe girmeyin. Yazının tamamını okuduğunuzda hepsinin mantıklı bir açıklaması olduğunu siz de kabul edeceksiniz.

  • Yemek yemeyi sever misiniz?

  • Paylaşmayı sever misiniz?

  • İnsanlarla iletişiminiz güçlü mü?

  • Güler yüzlü müsünüz?

  • Hiç tatil yapmadan tüm hafta çalışabilir misiniz?

  • Aileniz sürekli ve göreceli olarak düzensiz çalışma saatlerinize anlayış gösterecek mi?

  • Her şeyle ilgilenir, ama uzmanlık gerektiren bir işte geriye çekilir ve işi uzmanına bırakabilir misiniz?

  • Eleştiri kaldırabilir misiniz?

  • Sosyal medyayı kullanıyor musunuz veya kullanmasanız bile sosyal medyanın önemini kavrayıp bu konuda bir şeyler yapıyor musunuz?

  • 'Tadı koru, ancak kendini yenile' tavsiyesi bir anlam ifade ediyor mu?

  • Uzunca bir süre ilk harcadığınız parayı bile çıkarmadan hayatınızı sürdürebilecek birikiminiz var mı?

2. Nasıl Bir Yer Açsam?

2. Nasıl Bir Yer Açsam?

Bu tamamen size bağlı. Öte yandan bu soruya cevap verirken kendinizi ve kendi yeteneklerinizi iyi değerlendirmelisiniz. Bu yetenekler  fiziksel özelliklerinizle dahi ilgili olabilir.

Mesela sımsıcacık, buharı tüten leziz mi leziz simit, poğaça, açma gibi ürünler satacaksanız o zaman erken kalkmanız gerekir. Basit bir hesapla satışlar sabah 06:30 gibi başlayacaksa siz bu saatten birkaç saat önce çalışmaya başlayacaksınız demektir. Burada şu önemli, belli bir zaman geçince belki işi işletme müdürüne devredebileceksiniz, ancak o zaman gelene kadar o tecrübeyi siz kendiniz çalışarak elde edeceksiniz.

Yukarıdaki örnekten yüzlerce verilebilir. Bu örnekleri kendiniz için vermeli ve çoğaltmalısınız. Kafanızda açtığınız yeri olabildiğince canlı olarak canlandırın. Mutfak, menü, masalar, müşteriler, çalışanlar, restoranın önünden geçen insanlar, hesabı nasıl aldığınız, çalan müzik, ortam sesi...

Nihayet tüm bunları kafanızda oturttuğunuzda nasıl bir yer açacağınıza da karar vermiş olursunuz. Tabi olay sadece hayal etmekle ilgili değil, lütfen devam edelim.

3. Restoranımı Sıfırdan Açarsam Restoran İsmimi Seçerken Neye Dikkat Etmeliyim? (Marka Yolu)

3. Restoranımı Sıfırdan Açarsam Restoran İsmimi Seçerken Neye Dikkat Etmeliyim? (Marka Yolu)

http://menuburada.com/araclar/restoran-isimleri

http://menuburada.com/araclar/tum-restoranlar/

http://online.tpe.gov.tr/

Bu ciddi anlamda önemli bir konu. Burada iyi bir isim seçmenin önemini veya hangi tür isimlerin iyi olacağını anlatmak yerine restoran ismi ve marka konularından bahsetmek istiyorum. Sonuçta restoranınızın ismi önce restoran sahibi olarak sizin seveceğiniz sonra tabi ki müşterilerinizin seveceği bir isim olmalı. Sadece sizin seveceğiniz bir isim pek mantıklı değil. Ancak ne olursa olsun her koşulda marka tescili yaparak koruyabileceğiniz bir isim olmalı. Bu da demektir ki hem başkalarına ait markalardan uzak durmalısınız hem de marka tescili yapılabilecek bir isim bulmalısınız.

Önce temelden başlamak ve markayla patent arasındaki farkı açıklamak gerekiyor. Marka isminizi korur, patentse bir buluşunuzu korur. Yani bir restoran ismini korumak istiyorsa marka tescili yaptırmalıdır. Öte yandan mesela bir dakika içinde lezzetli mi lezzetli lahmacun yapan bir makine yaptıysanız, o zaman patent yoluna gitmelisiniz.

Marka öyle bir şeydir ki ortalama bir insan markanızı duyduğunda, gördüğünde, hatta yeni nesil markalarda olduğu gibi kokladığında veya tattığında sizi hiçbir şüpheye yer düşmeden rakiplerinizden sizi ayırt edebilir. Aklına doğrudan siz gelirsiniz. Bir ismi bir kere sizin markanız haline getirdiğinizde ve kimsenin sizin markanızı kullanmasına izin vermediğinizde ileride yüzlerce şubesi olan bir restoran zinciri haline gelebilirsiniz. Markanızı korumanız böyle olacağınızı garantilemez, başarılı olmak için başka bir sürü şey de becermelisiniz,  ancak markanızı korumazsanız o kadar büyüyemeyeceğinizi garantilersiniz. Başarılı olsanız dahi kendi çapınızda takılır, yolunuzu bulursunuz, ancak o kadarla kalırsınız.

Burada şunu da düşünebilirsiniz. Aynı markanın soluna, sağına, altına, üstüne başka şeyler ekleyerek açılan bir sürü restoran var. Marka bu kadar önemliyse bu nasıl oluyor?

Aslında cevabı çok basit. Bu durum markasını korumayan beceriksiz girişimciler yüzünden oluyor. Markanızı almak iyi bir adım olabilir. Ama onu korumadıktan sonra markanızı almanın pek bir anlamı yok.

Aklınıza ülkemizden veya dünyadan birçok büyük restoran zinciri getirin. Hiç onların isimlerinin soluna, sağına, altına, üstüne bir şeyler ekleyerek açılmış restoranlar gördünüz mü, gördüyseniz bile ömürleri uzun oldu mu? Markasını koruyan girişimler bu tür bir duruma rastladıkları anda yasal yollara başvuruyorlar ve markalarını çalan diğer girişimcilerin deyim yerindeyse analarından emdikleri sütü burunlarından getiriyorlar. Aslında doğrusu da bu. Ancak bu sayede markanızı yayabilirsiniz. Bunun başka bir yolu da yok.

Bu arada şunu söylemekte fayda var. Başka bir restoran tarafından kullanılan ancak henüz marka tescili yapılmayan bir ismi bulsanız da diğer restoran bu durumu farkedip siz marka tescili yapmış olsanız bile kendi hakkını koruyabilir, bu yüzden en iyisi tamamen sahiplenebileceğiniz bir isim bulmaktır.

4. Yoksa Bir Restoran Zincirinin Şubesini mi Açsam? (Franchise Yolu)

4. Yoksa Bir Restoran Zincirinin Şubesini mi Açsam? (Franchise Yolu)

http://menuburada.com/araclar/restoran-zincirleri/

http://menuburada.com/araclar/zor-karsilastirma

Yukarıdaki görüntüde Starbucks (kırmızı), Kahve Dünyası (yeşil) ve Kocatepe Kahve Evi (mavi) şubelerinin Ankara’daki bir bölgedeki dağılımını görebiliyorsunuz. Kırmızı ve mavi noktaların olduğu ve iş yaptığı bir yere yeşil bir Kahve Dünyası şubesi açmak kötü bir fikre benzemiyor.

Bir restoran zincirinin şubesini açtığınıza daha az tehlikeye girerek bir markanın bilinirliğinden yararlanarak ilerlemeyi tercih ediyorsunuz demektir. Bu durumda en önemli şey hangi restoran zincirini tercih edeceğinize karar vermeniz. Bu o kadar önemli bir karar ki başarılı veya başarısız olacağınızı doğrudan etkileyecek.

O bölgede hangi restoran zincirleri yayılmış, o bölgeye benzeyen başka bölgelerde tutmuş ama henüz o bölgede yayılmamış bir restoran zinciri var mı, bu bölgede daha önceden kapanan restoran zincirleri olmuş mu?

Bunlar gibi birçok soruya cevap verdiğiniz zaman başarısızlık şansını azaltmış oluyorsunuz.

5. Menüde Hangi Yemekler Olacak, Peki Fiyatlar Ne Olacak?

5. Menüde Hangi Yemekler Olacak, Peki Fiyatlar Ne Olacak?

Mutfak seçimi, menüde hangi yemekler olacağı, bunların fiyatları nasıl bir yer açmak istediğinizi düşündüğünüzde kafanızda canlandırdığınız o restoranla ve tabi ki müşterilerinizle doğrudan bağlantılı. Sonuçta fiyatlandırma o kadar önemlidir ki yanlış fiyatlandırma doğrudan kepenkleri kapatmanıza giden yolu açabilir. 

Yine de temel bir kuraldan söz edilebilir. 

İleride büyümek ve şubeleşmek istiyorsanız tek bir yemekte uzmanlaşmak iyi olacaktır. Dünyada binlerce ülkemizde yüzlerce şubesi olan restoran zincirlerini düşünürseniz hepsinin de uzmanlıkları vardır. Gerçekten de büyük bir mutfağınız varken şubeleşmek zordur, ülke içinde bunu becerebilseniz bile ülke dışına yayılmanız hemen hemen imkansızdır.  Çok sayıda ürün için aynı tadı tutturmak, aynı aşçıları yakalamak çok zordur, gereksiz yere gücünüzü çalar. Tabi bu kesin bir kural değil. Ancak restoranınızı sürükleyen tek bir ürün olursa işiniz kolaylaşacaktır. Herhangi bir yemekle ilgili akla ilk gelen ve tavsiye edilen restoran olmak önemli fayda sağlar.

Fiyatlarla ilgili şu söylenebilir. Fiyatınız ne olursa olsun makul ve hesaplı olmalı. Örnekle açıklamak gerekirse bir restoran lahmacunun tanesini 30 TL'ye satabilir, bu fiyat o restoranın müşterisi için hesaplı geliyor, hatta 'aaa lahmacunun fiyatı ne kadar da uygun' deniyorsa o zaman iyi bir fiyatlama yapılmış demektir. Çok satmak istiyorsanız, çok müşteriniz olsun istiyorsanız fiyatlarınız hesaplı olmalı. Bu fiyatlama kuralına aykırı başarılı restoranlara hemen hiç rastlayamazsınız.

6. Tadı Koru, Ancak Kendini Yenile

6. Tadı Koru, Ancak Kendini Yenile

Yıl 1985. Coca Cola dünyanın en çok satan içeceği, herkes tadını çok seviyor. İşler iyi gidiyor. Derken Coca Cola yöneticileri Coca Cola'nın tadını değiştirmeye karar veriyorlar. Yeni Coca Cola'ya da 'New Coke' diyorlar.

Tüketicilerle gözü kapalı olarak yapılan tat denemelerinde yeni ürün daha başarılı oluyor. Bunun üzerine piyasaya sürülüyor.

Piyasaya sürüldüğü anda büyük bir tepkiyle karşılaşılıyor. Gerçekten yeni tad daha iyi omasına rağmen insanlar yıllardır alıştıkları tadın değişmesinden hoşlanmıyorlar. Satışlar düşüyor ve 400 binden fazla şikayet alıyorlar.  Coca Cola hatasından vazgeçiyor ve eski tada geri dönüyor.

Burada ders şu:

Eğer iyi bir tat yakaladıysanız, tadı koruyun. Öte yandan tıpkı Coca Cola'nın yaptığı gibi asıl tadınızı koruyarak yeri ürünler çıkarın, tasarımınızı değiştirin, kendinizi ve mekanınızı yenileyin, hem sosyal hem teknolojik gelişmeleri takip edin.

7. Restoranımı Nerede Açsam 1/3: Bir Kuş Olsam İstanbul'a Yukarıdan Baksam Hangi Bölgelerde Ekmek Bulurum?

7. Restoranımı Nerede Açsam 1/3: Bir Kuş Olsam İstanbul'a Yukarıdan Baksam Hangi Bölgelerde Ekmek Bulurum?

http://menuburada.com/araclar/en-iyi-bolgeler/

Yemek işindeki birisinin en çok dikkat etmesi gereken şeylerden birisi de konum. İşlek bir caddede restoran açmak kiraları yükseltir, ancak müşteri sayısına olumlu etkisi vardır.  Ara sokaklarda kalıp kira maliyetini düşürüp paket servisten yürümekse bambaşka bir yoldur.

Konum seçerken önce büyük fotoğrafa bakmak ve yaşadığınız şehirdeki yemek bölgelerini belirlemek gerekir. Bir kere bu bölgeleri belirledikten sonra cadde, AVM gibi seçenekleri listeyelebilirsiniz.

8. Restoranımı Nerede Açsam 2/3: Hangi Caddede Hangi Restoranlar Tutuyor?

8. Restoranımı Nerede Açsam 2/3: Hangi Caddede Hangi Restoranlar Tutuyor?

http://menuburada.com/araclar/en-iyi-caddeler/

Yukarıdaki görüntüde Bağdat Caddesi'ndeki restoranları görebiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse eğer Bağdat Caddesi'nde bir restoran açacaksanız bu caddeyi ve çevresini çok iyi incelemelisiniz. Hangi restoranlar var, hangi tür yerler tutuyor, hangi tür yerler kapanmış gibi birçok sorunun cevabını araştırmalısınız.

Bunları araştırmadan işe girmeniz diğer her şeyi doğru yaptığınız halde batmanızla sonuçlanabilir. Konum hakkında ne kadar çok şey söylense o kadar iyidir. Hatta konum o kadar önemli denebilir ki başka şeyleri yanlış yapsanız dahi doğru konumu seçerek yaptığınız yanlışları düzeltmeye vakit kazanabilirsiniz.

9. Restoranımı Nerede Açsam 3/3: Hangi AVM'de Hangi Restoranlar Tutuyor?

9. Restoranımı Nerede Açsam 3/3: Hangi AVM'de Hangi Restoranlar Tutuyor?

http://menuburada.com/araclar/avm-listesi-ve-restoranlari/

AVM'lerin kiraları yüksektir,  ancak AVM'ler düzenli müşteri sağlarlar. Buna rağmen herkes şuna tanık olmuştur. Aynı AVM'de birbirinden birkaç metre ötedeki restorandan birisi çok iyi iş yaparken diğeri o kadar da iyi iş yapmıyordur.

Bu tür bir durumdan kaçınmak için ilgilendiğiniz AVM'deki restoran dağılımını, açılmış ama kapanmış restoranları çok iyi araştırmanız gerekir. Mesela bir de farkettiniz ki koca AVM'de bir tane bile lahmacuncu yok. Bir lahmacuncu açıp AVM'deki tek lahmacun satan yer olmak fena fikir olmayabilir.

10. Ne Tür Yasal İzinler Almak Gerekir, Resmi İşlemler Nedir, Bunun Bir de Çalışanları, Tasarımı, Masası, Sandalyesi, Eti, Sütü Var, Var da Var

10. Ne Tür Yasal İzinler Almak Gerekir, Resmi İşlemler Nedir, Bunun Bir de Çalışanları, Tasarımı, Masası, Sandalyesi, Eti, Sütü Var, Var da Var

Şimdi burada çok önemli bir noktadayız. Amacımız çok net. Amacımız üzüm yemek, yani bağcıyla işimiz yok. 

Size en başta bir soru sormuştuk. Demiştik ki, her şeyle ilgilenir, ama uzmanlık gerektiren bir işte geriye çekilir ve işi uzmanına bırakabilir misiniz? İşte bu sorunun cevabı mutlaka ama mutlaka evet olmalı. Biz de 'evet' cevabını verdiğinizi düşünerek sizin sorunuzu cevaplıyoruz.

Yasal izinler, gerekli resmi işlemler, ruhsat denetimleri vb. konularda bu alanda tecrübesi olan muhasebeciler size yardımcı olacaktır. Yasal mevzuat sık sık değişiyor. Bu yüzden mutlaka ama mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.  Aynı sebepten dolayı daha önceden sizin açtığınız türde ve konumda restoran açmış bir girişimci olsa dahi sizi istemeden yanıltabilir.

Diğer konularda da tavsiyem benzer şekilde olacak. Uzmanlardan yardım almak. Tabi ki uzmanlarla çalışmak imkanlarınızla doğru orantılı olacak. Bir kere muhasebeciniz olmadan işe girmeyin. Öte yandan bir iç mimarla çalışamıyorsanız bile bu konularda zevkli bir arkadaşınızın fikrini alın, çevredeki diğer yerleri inceleyin. 

Kariyer sitelerinden yararlanamıyorsanız Linkedin, Facebook hatta Twitter gibi sosyal ağları araştırın. Malzemeler konusunda seçici olun, kullandığınız ürünleri çok iyi tanıyın, hangi malzemeleri kullandığınız konusunda müşterilerine karşı açık olun. Mutfağınızı her zaman müşterilerinizi çekinmeden gösterebilecek şekilde tutun.

11. Son Tavsiye

11. Son Tavsiye

Yemek konusunda işinizi tutkuyla severek ve güler yüzle yapmanız her kalbi açacak bir anahtardır. Basit ama en etkili.

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
286
97
35
20
19
15
7