Görüş Bildir
Haberler
Peki Süreç Nasıl İşleyecek? F-35'ler ve Türkiye'ye Teslimatı Hakkında Merak Edilenler

Peki Süreç Nasıl İşleyecek? F-35'ler ve Türkiye'ye Teslimatı Hakkında Merak Edilenler

FreiGeist
22.06.2018 - 15:40 Son Güncelleme: 23.06.2018 - 09:14

Türkiye ve ABD'nin de aralarında bulunduğu dokuz ülkenin katkılarıyla geliştirilen F-35 savaş uçaklarının Türkiye'ye teslimatının dondurulmasına dair ABD Kongresi'nde girişimler hayata geçerken, Türkiye'ye ilk uçağın teslimi ABD'de gerçekleştirdi.

ABD Teksas-Fort Worth'te yer alan Lockheed Martin tesislerinde tören düzenlendi. 📹

F-35'lerin mevcut diğer savaş uçaklarından en büyük farkı ne?

F-35'lerin mevcut diğer savaş uçaklarından en büyük farkı ne?

Uçaklarla ilgili merak edilenleri, F-35 teslim törenini ABD'de takip eden Hürriyet Daily News Ankara Temsilcisi Serkan Demirtaş anlattı. 

BBC Türkçe'ye konuşan Demirtaş'ın aktardığı bilgiye göre, bu uçakların önceki nesil savaş uçaklarından iki önemli farkı var: Birincisi gizli kalabilmeleri, ikincisi çevrelerindeki her şeyi görebilmeleri.

Bir taraftan radarlara yakalanmama özelliği ve manevra kabiliyeti sayesinde gizlilik içerisinde operasyon yapabiliyorlar.

Diğer taraftan da ve içindeki ekipmanlar sayesinde uçtuğu bölgedeki yaklaşık 300 kilometrelik bir uzaklıkta 360 derece deniz hava ve karadaki hareketleri izleyebiliyor, hareketleri takip edebiliyorlar.

Peki teslim edilecek F-35'ler ne zaman Türkiye'ye gönderilecek?

Peki teslim edilecek F-35'ler ne zaman Türkiye'ye gönderilecek?

2019'un üçüncü çeyreğinde uçakların Türkiye'ye yerleştirilmesi öngörülüyor. 2020'nin dördüncü çeyreğinde de operasyonel hale geçmeleri bekleniyor.

Türk pilotlara verilecek eğitimin ardından uçakların 2019 sonunda Türkiye'ye getirilmesi ve 2020'de faaliyete girmesi bekleniyor.

Türk pilotlara verilecek eğitimin ardından uçakların 2019 sonunda Türkiye'ye getirilmesi ve 2020'de faaliyete girmesi bekleniyor.

Bu uçakların radar sistemleri, kontrol mekanizmaları önceki uçaklardan farklı olması nedeniyle pilotların da farklı bir eğitimden geçmesi gerekiyor.

Türk Hava Kuvvetleri bu aydan itibaren Arizona'daki hava üssünde eğitime başlayacak ve o ana eğitim süreci bir sene sürecek. Bunun ardından eğitimi alan Türk eğitmenler diğer pilotları eğitmeye başlayacak. Bu süreçte diğer uçaklar da Türkiye'ye teslim edilmeye başlayacak ve 2020'nin dördüncü çeyreğinde operasyonel hale gelecek.

ABD Senatosu'nda kabul edilen yasa tasarısında Türkiye'ye F-35'ler de dahil "büyük savunma sanayi teçhizatlarının" teslimatının dondurulması istenmişti.

Uçakların Türkiye'ye gönderilmeme ihtimali var mı?

Uçakların Türkiye'ye gönderilmeme ihtimali var mı?

Demirtaş'ın bu soruya yanıtı şu şekilde:

'Teslimata karşı çıkanların gerekçelerinden ilki Rus yapımı S-400'lerin Türkiye'ye satılıyor olması. Bu yüzden NATO operasyonları ve askeri ekipmanların güvenliği açısından bir takım kaygılar dile getiriliyor. F-35'lerin içinde çok gelişmiş yazılımlar olduğu için ülkeye yerleştirilecek S-400 sistemleri ile güvenlik sıkıntısı yaşanabileceği dile getiriliyor.

İkinci bir husus da Papaz Brunson'un tutukluluğunun devam etmesi. Bu ABD'deki Evanjelist çevrelerde tepkiyle karşılanan bir durum ve iki ülke arasındaki her konuda gündeme geliyor.

Aslında ABD yönetimi ve Kongre'de münferit bir F-35 problemi yok. Bu S-400 ve Brunson'un durumundan kaynaklanan bir sonuç.

Bu törenin yapılıyor olması Lockheed Martin açısından Kongre'deki sürecin bir etkisinin olmadığını gösteriyor. Ama Kongre'de uçakların teslim edilmemesi için bir yasa çıkarsa başka türlü tartışmalar ortaya çıkacaktır.

Kongre'de gelişen sürecin nasıl etki edeceğini söylemek çok mümkün görünmüyor ama bir taraftan da bu konuları diplomatik olarak görüşüp yakından takip etmemiz gerekecek.'

Türkiye bu uçakların üreticisi konumunda. Uçaklar Türkiye'ye teslim edilmezse, Türkiye üretimden çekilebilir mi?

Türkiye bu uçakların üreticisi konumunda. Uçaklar Türkiye'ye teslim edilmezse, Türkiye üretimden çekilebilir mi?

Bunun çok uzak bir senaryo olacağını ifade eden Serkan Demirtaş, Türkiye'deki Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Lockheed Martin arasında 2007 yılında imzalanmış bir anlaşma olduğunu hatırlattı ve şöyle devam etti:

'Türkiye bu uçakları alıyor ama Türk firmalarının ürettiği parçalar da uçaklarda kullanılıyor. Bir yandan Türkiye'nin bu projeye katılımı devam ediyor ve bu Türk savunma sanayii açısından bir fırsat yaratıyor. Türkiye'nin projeye yaptığı parça üretimi sonucunda ülkenin ihracatına yaklaşık 12 milyar dolar gibi bir katkı potansiyelinden bahsediliyor. Bu yüzden kısa vadede böyle olumsuz bir sonuçla karşılaşacağımızı düşünmüyorum.'

BBC Türkçe ve AA

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
19
6
3
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

F-35 Müşterek bir program, Türk firmaları bu uçağın 400 adet parçasını üretiyor, her üretilen F-35 ten para kazanılıyor. Son fotoğrafta F-35 in sağında seyir... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bu arada F-35 için Türkiye, imal edeceği parça ve yapacağı mühendislik çalışmalarından 12 milyar dolar gelir elde edecek

Erhan Armada Ozsoy

lockheed martin niye füzelerin üzerinde de bu marka işaretli? yazılımları ve uçak teknolojisini neden geliştiremiyoruz? 2019 da THY göklere Uöak yapıcakt... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

NATO uyesi ve birligin ikinci en buyuk ordusuna sahip bir ulkenin bu teknolojiden yararlanamamasi zaten mantik disiydi. NATO ikinci en buyuk orduya sahip ulk... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

İsrail ortadoğuda ki tek F-35 e sahip ülke olmayı istiyor bu yüzden bizim almamamız için baskı yapıyorlar.