Özgün Coğrafyası ve Tarihi İle Dikkat Çeken Latin Amerika Ülkesi Şili Hakkında Birbirinden İlginç Bilgiler
Özgün coğrafyası ve tarihi ile dikkat çeken Latin Amerika ülkesi Şili hakkında birbirinden ilginç bilgileri sizin için derledik. İyi okumalar!
Güney Amerika ülkesi Şili, özgün coğrafi konumu ile dikkat çekiyor.
Başkent Santiago, Şili'nin denize kıyısı olmayan nadir şehirlerinden biri.
Şili'de 1500'lere kadar İnkalar yaşıyordu.
Şili, 18 Eylül 1810 tarihinde bağımsızlığını ilan etti.
Sosyalist lider Salvador Allende, 1970 yılında seçimleri kazanarak devlet başkanı oldu.
Darbeyi yapan ekibin başında, bizzat Allende tarafından göreve getirilen General Augusto Pinochet vardı.
Pinochet, 1990 yılına kadar ülkeyi demir yumrukla yönetti.
Pinochet, 1998 yılında bel fıtığı tedavisi için gittiği Londra'da tutuklandı.
Şili, dünya üzerindeki en büyük bakır rezervine sahip!
Şili'nin bakırdan sonraki en büyük ihraç kalemi, şarap.
Şili, dünya üzerinde en çok şarap ihraç eden beşinci ülke. Ülkeye 'bağcılık' kavramını yirminci yüzyıl sonunda göç eden Fransızların getirdiği düşünülüyor. Kışın Ant Dağları'ndan inen kar suları nedeniyle verimli topraklarda herhangi bir bağ hastalığına rastlanmıyor, üzümler ilaçlanmıyor.
Şili'ye giderken yanınıza yaş meyve almayın!
Şili'ye uçakla giderken yanınıza aldığınız bir elma yüzünden havaalanında uyuşturucu kaçakçısı muamelesi görebilirsiniz. Şili kanunları, ülke sınırından yaş meyve ve sebze sokulmasına izin vermiyor. Bu konuda belirlenen yasal sınırlar çok net, eğer yanınızda bitkisel veya hayvansal bir gıda varsa, ne olduğunu detaylı bir şekilde açıklamanız için bir form doldurmanız isteniyor. Kısacası Şili'ye giderken bagajınıza herhangi bir gıda almamanız yerinde olur.
1960'ta yaşanan "Büyük Şili Depremi", bugüne kadar kaydedilen en şiddetli deprem.
Deprem tam 9.5 şiddetindeydi ve tüm ülkeyi tam 10 dakika boyunca salladı. Depremin ardından yaşanan tsunamiler Hawaii, Filipinler, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı olumsuz etkiledi, Japonya'da 200 kişinin ölümüne sebep oldu. Deprem sonucunda ülkede yaşanan can kaybının 6000 kişiyi bulduğu tahmin ediliyor.
Şili'de büyük bir Filistinli nüfusu var!
Ülkede 500 binden fazla Filistinlinin yaşadığı düşünülüyor. İlk dalganın 1850'lerde yaşanan Kırım Savaşı esnasında çocuklarının Osmanlı adına savaşmasını istemeyen Filistinli Hristiyanlardan oluştuğu biliniyor. İkinci dalga İsrail devletinin kuruluşu ile, üçüncü dalga ise İsrail'in Kudüs'ü işgal etmesiyle göç etmiş. Ülkede Filistinli göçmenlerin izlerini hayatın her alanında gözlemlemek mümkün.
Yorum Yazın