onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Dünyada En Hızlı Hareket Edebilen 25 Canlının Hangi Hayvanlar Olduğunu Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Dünyada En Hızlı Hareket Edebilen 25 Canlının Hangi Hayvanlar Olduğunu Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Petek Yiğit
08.05.2023 - 09:02

Dünya üzerindeki en hızlı hayvanları merak ediyor musunuz? Hızlarına göre sıralanmış en hızlı 25 hayvanın listesini sizler için derlediğimiz bu içerikten başka yere bakmanıza gerek yok o halde! İyi okumalar diyor ve sizi daha fazla tutmuyoruz. :)

Kaynak: https://list25.com/25-fastest-animals...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

25. Goril- 32.18 km/sa

25. Goril- 32.18 km/sa

Goriller Afrika'da bulunan büyük maymunlardır. Boyutları ve güçleriyle bilinirler. Yetişkin goriller 1,8 metre uzunluğa ve 250 kadar ağırlığa kadar ulaşabilir.

Goriller hızlı koşucular değildir. Kısa süreli tetiklenmelerle 32 km/sa hıza ulaşabilirler. Bununla birlikte, dört ayak üzerinde hareket ederken tipik olarak yaklaşık 10-11 km /sa sabit bir hızda hareket ederler.

24. Şempanze- 33.79 km/sa

24. Şempanze- 33.79 km/sa

Şempanzeler Afrika'da bulunan bir büyük maymun türüdür ve zekaları ve insanlarla olan yakın genetik ilişkileri ile bilinirler.

Yetişkin şempanzelerin boyu 1,2-1,7 metreye kadar ulaşır ve ağırlıkları 40-60 kg arasındadır. Çevik tırmanıcılardır ve ağaçlarda hızla hareket edebilirler, tırmanırken de 34 km/sa  hıza ulaşabilirler.

23. Filler- 40.23 km/sa

23. Filler- 40.23 km/sa

Filler hızlı koşucular değildir, kısa süreli tetiklenmelerle saatte 40 km/sa ulaşabilirler. Bununla birlikte, tipik olarak yaklaşık 24 km/sa sabit bir hızda hareket ederler.

Filler, habitat kaybı ve fildişi dişleri için kaçak avlanma nedeniyle tehdit altındaki türler olarak kabul edilir.

Kalan popülasyonları korumak ve yasadışı fildişi ticaretini önlemek için koruma çalışmaları yürütülmektedir.

22. Kanada Geyiği- 45 km/sa

22. Kanada Geyiği- 45 km/sa

Geyikler hızlı koşuculardır ve kısa mesafelerde saatte 45 km/sa hıza ulaşabilirler.

Ancak daha uzun mesafelerde genellikle 32-40 km/sa hızla koşarlar. Özellikle erkeklerin dişileri çekmek için yüksek sesle borazan sesi çıkardığı çiftleşme dönemlerinde çıkardıkları seslerle tanınırlar.

21. Dev Panda-45 km/sa

21. Dev Panda-45 km/sa

Dev Panda, orta Çin'e özgü büyük bir ayıdır. Kendilerine özgü siyah-beyaz kürkleriyle tanınırlar. Ayrıca sadece bambulardan oluşan yeme biçimleri de dikkat çekicidir. Şaşırtıcı bir şekilde pandalar yüzebilir. Ağaçlara tırmanabilir ve hatta kısa süreliğine koşabilirler.

En yüksek koşu hızları kısa mesafelerde 40 km/sa'e kadar ulaşabilir. Dev Pandalar zamanlarının çoğunu yemek yiyerek, uyuyarak ve ağaçlara tırmanarak geçirmeyi severler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

20. Gergedanlar- 48 km/sa

20. Gergedanlar- 48 km/sa

Siyah ve beyaz gergedanlar kısa aralıklarla 48 km/sa hıza kadar koşabilirler. Büyük ve ağır hayvanlardır, 2.300 kg ağırlığa ve 1,8 metre uzunluğa kadar ulaşırlar. Her iki tür de geleneksel tıpta kullanımı ve statü sembolü olarak çok değerli olan boynuzları için kaçak avlanma nedeniyle nesilleri tehlike altında olan türlerden biri olarak kabul edilmektedir.

19. Gri Kangru- 56 km/sa

19. Gri Kangru- 56 km/sa

Gri Kangurular dünyanın en büyük keseli hayvanlarıdır. Bu etkileyici hayvanların yaşam yeri Avustralya'dır. İnanılmaz zıplama yetenekleriyle bilinirler ve tek bir sıçrayışta 9 m kadar mesafeye zıplayabilirler.

Ayrıca kısa tetiklenmeyle saatte 56 km/sa hıza ulaşabilirler. Gri Kangurular sosyal hayvanlardır. Çete ya da birlik adı verilen gruplar halinde yaşarlar. Bu birlikler, boomer olarak bilinen baskın bir erkek tarafından yönetilir.

18. Mavi Afrika Antilobu- 56.32 km/sa

18. Mavi Afrika Antilobu- 56.32 km/sa

Mavi Antiloplar otçul hayvanlardır. Kısa mesafelerde 64 km/sa hıza kadar koşabilirler. Mavi Antiloplar yıllık göçleri ile bilinirler. Bu muhteşem olay, onların su ve taze otlaklar aramak için ülkeler arası yürüyüşleridir. Büyük sürüler halinde hareket ederler ve dünyanın en büyük memeli göçlerinden biri olarak kabul edilir.

17. Kurtlar- 64 km/sa

17. Kurtlar- 64 km/sa

Kurtlar kuzey yarımkürede bulunan bir köpek türüdür. Hızlı koşuculardır ve kısa mesafelerde 56 km/sa hıza ulaşabilirler. Hızlarını öncelikle geyik ve kanada geyiği gibi hayvanları avlamak için kullanırlar. Ayrıca yiyecek ve bölge aramak için uzun mesafeler kat ederler.

16. Tazılar- 72 km/sa

16. Tazılar- 72 km/sa

Tazılar yüzyıllardır yabani tavşan, tilki ve geyik gibi küçük av hayvanlarını kovalamak için yetiştirilmektedir. Günümüzde hala yarışlarda kullanılmakta ve ayrıca nazik ve sevecen doğaları nedeniyle harika evcil hayvanlar olmaktadırlar. En hızlı köpek ırklarından biridir ve tetiklendiklerinde 2 km/sa hıza ulaşabilirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

15. Deve Kuşları- 72.42 km/sa

15. Deve Kuşları- 72.42 km/sa

Devekuşları Afrika'ya özgü uçamayan kuşlardır ve ayrıca yaşayan en büyük kuşlardır. Erkekleri 2,7 m uzunluğa ve 145 kg ağırlığa kadar ulaşabilir. Devekuşlarının uzun, güçlü bacakları vardır ve saatte 72 km/sa hıza kadar koşabilir ve bu hızı uzun mesafeler boyunca koruyabilirler

14. Doğu Afrika Ceylanı- 80 km/sa

14. Doğu Afrika Ceylanı- 80 km/sa

Doğu Afrika Ceylanları, Doğu Afrika savanlarında bulunan bir ceylan türüdür. Hızları ve çeviklikleriyle bilinirler ve koşarken 80 km/sa hıza ulaşabilirler. Bu hızlarını kısa mesafelerde koruyabilirler, bu da onları çok hızlı koşucular yapar.

13. Aksungur kuşları- 80.46 km/sa

13. Aksungur kuşları- 80.46 km/sa

Aksungurlar en büyük ve en güçlü şahinlerdir ve yüksek hızlarda uçabilirler. Bazı araştırmacılar en yüksek hızlarının 64-80 km/sa arasında olduğunu tahmin etmektedir. Avlanırken bu hızlarını koruyabilmeleri onları çok hızlı ve çevik yırtıcı kuşlar yapar. Avlanma teknikleri yüksekte uçmak ve avı uzaktan tespit etmektir. Daha sonra bu zeki kuşlar aşağıya dalar ve keskin pençeleriyle avı yakalar.

12. Zebralar- 80.46 km/sa

12. Zebralar- 80.46 km/sa

Zebralar aynı zamanda çeviklikleriyle de bilinen ve en yüksek hızları saatte 40-50 km arasında değişen hayvanlardır. Koşarken keskin dönüşler ve ani duruşlar yapabilirler, bu da yırtıcıların onları yakalamasını zorlaştırır.

11. Amerikan Antilobu- 88 km/sa

11. Amerikan Antilobu- 88 km/sa

Pronghorn olarak da bilinen Amerikan antilobu, Kuzey Amerika'nın batı ve orta bölgelerinde bulunan ve hızları ve dayanıklılıklarıyla bilinen hayvanlardır. Kısa mesafelerde 89 km/s hıza kadar koşabilirler ve daha uzun mesafelerde yaklaşık 48 km/saat sabit bir hızı koruyabilirler. Bu yetenekleri onları Kuzey Amerika'daki en hızlı kara hayvanlarından biri yapar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Beyaz Yanlı Musur- 88 km/sa

10. Beyaz Yanlı Musur- 88 km/sa

Beyaz yanlı musur, tetiklenmeylev 89 km/s hıza ulaşabilen küçük bir deniz memelisi türüdür. Kuzey Pasifik Okyanusu'nda bulunurlar. Bu musurlar, hızlı yüzücü ve çevik olmalarıyla bilinir. Genellikle teknelerin ve gemilerin baş dalgalarına binerken görülürler.

9. Thoroughbred Atları- 88 km/sa

9. Thoroughbred Atları- 88 km/sa

Ortalama bir at saatte yaklaşık 30-40 mil hızla koşabilir. Bazı at cinslerinin kısa tetiklenmelerle saniyede 55 km/sa kadar hıza ulaştığı kaydedilmiştir. Örneğin safkan atlar hızlarıyla bilinir ve yarışlarda kullanılır. Bunlar hız ve dayanıklılık için seçici yetiştirmenin sonucudur.

8. Kara Antilop- 98 km/sa

8. Kara Antilop- 98 km/sa

Kara Antilop, Hindistan ve Nepal'in otlaklarında ve savanlarında bulunan bir antilop türüdür. Hızı ve çevikliği ile bilinir ve saniyede 27 metreye kadar hıza ulaşabilir, bu da onu karada en hızlı koşan hayvanlardan biri yapar. Kara geyik ince ve zarif bir vücuda ve hızlı koşmaya adapte olmuş uzun bacaklara sahiptir.

7. Yelken balığı- 109 km/sa

7. Yelken balığı- 109 km/sa

Yelken balığı, hızı ve gücüyle bilinen büyük bir yırtıcı balıktır. Saniyede 30 metreye kadar hıza ulaşabilen bu balık, dünyanın en hızlı yüzen balıklarından biridir. Yelken balığı Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanuslarının tropikal ve subtropikal sularında, tipik olarak açık okyanusta bulunur. Bununla birlikte, kıyıya yakın koylarda ve haliçlerde de bulunabilirler.

6. Kara marlin- 128 km/sa

6. Kara marlin- 128 km/sa

Kara Marlin, hızı ve gücüyle tanınan büyük bir yırtıcı balıktır. Saniyede 35 metreye kadar hıza ulaşabilen bu balık, dünyanın en hızlı yüzen balıklarından biridir. Kara marlin, Hint ve Pasifik Okyanuslarının tropikal ve subtropikal sularında, tipik olarak açık okyanusta bulunur. Bununla birlikte, kıyıya yakın koylarda ve haliçlerde de bulunabilir. Siyah deniz memelileri çok büyük olurlar. Oltaya takıldıklarında sudan güçlü ve akrobatik sıçrayışlarıyla bilinirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Çita- 120 km/sa

5. Çita- 120 km/sa

Çitalar en hızlı kara hayvanı olarak bilinirler. İnanılmaz bir şekilde, 460 m mesafeye kadar kısa patlamalarla120 km/s hıza ulaşabilirler. Çitalar, süper yüksek hızlarda koşmalarını sağlayan benzersiz bir vücut yapısına sahiptir. Esnek bir omurgaya, büyük burun deliklerine ve koşarken çekiş gücünü korumalarına yardımcı olan geri çekilemeyen pençelere sahiptirler.

4. Fregatkuşu- 152 km/sa

4. Fregatkuşu- 152 km/sa

Savaş Adamı kuşu olarak da bilinen fregatkuşu, güçlü ve çevik uçuşuyla bilinen bir deniz kuşudur. Saniyede 42 metreye kadar hıza ulaşabilen bu kuşlar, düz uçuş yapan en hızlı kuşlardan biridir. Bu kuşlar dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde, kıyılara ve adalara yakın yerlerde bulunur ve onlara büyük manevra kabiliyeti ve hız kazandıran uzun, dar kanatları ve çatallı kuyruklarıyla tanınırlar.

3. Omurga Kuyruklu Ebabil- 151 km/sa

3. Omurga Kuyruklu Ebabil- 151 km/sa

Omurga Kuyruklu Ebabil olarak da bilinen Beyaz Boğazlı İğne Kuyruk, hızlı ve çevik uçuşuyla bilinen bir ebabil türüdür. Saniyede 69 metre hıza ulaşabilen Beyaz Boğazlı İğne Kuyruk, dünyanın en hızlı kuşlarından biridir. Göçmen kuşlardır ve Avustralya, Yeni Gine ve buralara yakın adalarda bulunurlar.

2. Altın Kartal- 322 km/sa

2. Altın Kartal- 322 km/sa

Altın kartal, güçlü ve hızlı uçuşuyla bilinen büyük bir yırtıcı kuştur. Alaca Şahin kadar hızlı olmasa da, av dalışı sırasında 320 km/s hıza ulaşabilen çok hızlı bir kuştur. Alaca Şahin gibi, Altın kartal da avını yakalamak için stoop adı verilen bir av dalışı kullanır.

1. Aladoğan- 389 km/sa

1. Aladoğan- 389 km/sa

Alaca Şahin, avını yakalamak için dalarken 389 km/sa gibi inanılmaz hızlara ulaşabilen dünyanın en hızlı kuşu olarak bilinir. Bu inanılmaz hıza, stoop adı verilen av dalışı sırasında ulaşır. Bu, şahinin avına doğru serbest düşüşe geçip son anda dalıştan vazgeçerek saldırmasıyla gerçekleşir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
21
9
4
2
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yesil

Aladoğan : Ben mermiyim.

mamamia

boz ayılar? saatte 50-60 km Leopar 112 km/ saat

el-extranjero

İçerikte mil/saat, km/saat ve m/saniye olarqk 3 farklı birim kullanılmış. Keşke alıntılarken çevirseydiniz.