Görüş Bildir
Haberler
Liderlerin Yeni Anayasa Görüşmelerini 'Kırmızı Çizgiler' Şekillendirecek

Liderlerin Yeni Anayasa Görüşmelerini 'Kırmızı Çizgiler' Şekillendirecek

ATKN
24.12.2015 - 13:16 Son Güncelleme: 24.12.2015 - 13:18

Türkiye yeni yıla yeni bir anayasa tartışmasıyla giriyor. Daha önce muhalefetle konuyu görüşeceğini açıklayan ve randevu talep eden Başbakan, Meclis'teki tüm siyasi parti liderleriyle görüşecek. Görüşmeleri liderlerin 'kırmızı çizgileri' şekillendirecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Davutoğlu'na ilk yanıt CHP'den gelmiş, Kılıçdaroğlu görüşme için 30 Aralık tarihini işaret etmişti. HDP de aynı tarih için olumlu yanıt vermiş, MHP Lideri Devlet Bahçeli ise Davutoğlu'na 4 Ocak için randevu vermişti.

Gündemde 5 başlık

Gündemde 5 başlık

BBC Türkçe'nin haberine göre Davutoğlu'nun liderlere beş başlıkla gitmesi bekleniyor.

Başbakan Davutoğlu'nun daha önce sinyallerini verdiği bu başlıklar, 'bütçenin bir an önce çıkarılması', 'anayasal reformlar dahil, uzlaşılan reformların yaşama geçirilmesi', 'partilerin ortak vaatleri olan emeklilik maaşı dahil olmak üzere hazırlanacak paketin çıkartılması', 'anayasa konusunun ciddiyetle tartışılması' ve 'iç tüzük konusunda genel kurul çalışmalarının 'yasama' ve 'tartışma' günleri olarak ayrılması' olarak sıralanıyor.

MHP'yle mi yoksa HDP'yle mi?

MHP'yle mi yoksa HDP'yle mi?
MHP'yle mi yoksa HDP'yle mi?
İçeriğin Devamı Aşağıda

Partilerin kırmızı çizgileri nedeniyle AKP, süreçte özellikle MHP ve HDP arasında tercih yapmak zorunda kalacak gibi görünüyor.

Her ne kadar Davutoğlu'nun dosyasında 5 başlık bulunsa da randevuların 'yeni anayasa tartışmaları' etrafında şekillenmesi bekleniyor.

Bu konuda CHP, Anayasanın ilk 4 maddesi ile Başkanlık Sistemi tartışmasının, kendisi açısından 'kırmızı çizgi' olduğunu açık bir şekilde ifade ediyor.

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, bu yöndeki sorulara daha önce 'ilk 4 madde değişmez. Eğer bir kırmızı çizginiz var mı derseniz, ilk 4 madde CHP'de kırmızı çizgiler' karşılığını vermişti.

CHP gibi MHP de 'ilk 4 madde' hassasiyetini randevuda gündeme getirmeye hazırlanıyor.

Seçim kampanyası sırasında sık sık bu vurguyu yapan MHP de önceliklerini 'resmi dil ve bayrağın tartışılmazlığı, din ve vicdan hürriyetini garanti altına alacak şartların teminat altına alınması, üniter yapı ve sınırların tartışılmazlığı ve demokrasi, sosyal hukuk devleti' olarak belirledi.

AK Parti tercih yapmak zorunda

AK Parti tercih yapmak zorunda

HDP açısından ise anayasa tartışmaları öz yönetim tartışmasının gölgesinde geçecek gibi görünüyor. 7 Haziran seçimleri kampanyasında 'Erdoğan'ı başkan yaptırmama' söylemini kullanan HDP içinde 1 Kasım seçimleri sonrası başkanlık sistemiyle ilgili farklı isimlerden farklı yorumlar geldi.

HDP cephesinde, başkanlık sisteminin nasıl tartışılması gerektiğine dair bakışın değişip değişmediği netleşmedi. HDP'nin 'öz yönetim' konusundaki duruşu nedeniyle AKP'nin iki partiyle birlikte süreci götürmesi neredeyse imkansız. Dolayısıyla AKP'nin daha sürecin başında MHP ile HDP arasında tercih yapması gerekecek.

Taraflar yeni yılla birlikte yeni anayasa konusunda görüşlerini masaya koyacak ancak, sandalye çoğunluğu nedeniyle AKP'nin hangi partiyle uzlaşma arayacağı, yeni dönemin yol haritasını da ortaya çıkartacak.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
16
6
3
1
0
0
0