Kira Artışı Sınırlanınca Boş Evler Arttı: Sorunu Dünya Ülkeleri Nasıl Çözüyor?
Geçen yıl enflasyonda yükselişle hem yatırım aracına dönüşen hem de maliyetlerdeki artışlarla yükselen ev fiyatları, İstanbul gibi metropollerde de yabancıların müşteri portföyleri içinde yer almasıyla arşa erdi. Enflasyonla grift bir tetikleme yaratan konut fiyatları ve kiralardaki artışlar yüzde 25 oranında sınırlandı. 2023 Haziran sonunda sonlanması beklenen bu artış sınırlamasının uzamasıyla diğer yatırım araçlarındaki getiri oranları nedeniyle gayrimenkul yatırım olmaktan bir nebze çıkarken, kiralama tamamen çıkmaya başladı. Bu da azalan arzı daha da sınırlayarak, kiralarda yükselişe ve boş ev sorununa yol açıyor. Nasıl çözüleceği ise bir muamma olmaya devam ediyor.
İstanbul’da ev fiyatlarındaki yükselişle artan barınma sorunu, kira sınırlamasıyla büyümeye devam ediyor.
İBB, boş evlerle ilgili vergi ve teşvik gibi uygulamalar üzerinde çalışıyor. Dünyada boş ev sorunu var mı? Konut sorunu olan yerlerden nasıl önlemler alınıyor?
OECD raporunda boş konut oranının en düşük olduğu ülkeler İzlanda, İsviçre ve İngiltere olurken, boş konut oranı yüzde 3’ün altında olduğu görülüyor. OECD listesinde Türkiye görülmüyor.
"Şehirler zenginlerin eğlence parklarına dönüştü"
Boş ev sorununa karşı Kanada’nın Vancouver kentinde, 2017 yılında alınan bir kararla, 6 aydan fazla boş kalan ve özel bir gerekçe sunulmayan evlerin, yıllık yüzde 1 sonrasında yüzde 3’e yükseltilerek vergi ödeme zorunluluğu bulunuyor. Uygulama eyaletteki boş ev sayısını 3 yılda 2200’den 1600’e düşürüyor.
Avustralya Melbourne'de 2018 yılında alınan bir kararla, yine 6 aydan fazla bir süre boş olan evden, evin değerinin yüzde 1’i kadar yıllık vergi alınıyor.
Hollanda Amsterdam'da 6 aydan fazla boş kalan bir evin sahibi 9 bin Euro’ya kadar ceza verilmesine hazırlanan bir yasal düzenleme konuşuluyor.
İspanya’da da geçen ay parlamentonun onayladığı konut yasasında, belediyelere, boş evlerin emlak vergilerini yüzde 150’ye varan oranda artırma yetkisi veriliyor.
Almanya Berlin'de 2022 yılında aldığı bir kararla, kısa süreli ev kiralama önlemleri sertleşti.
Fransa’da 2013 yılından bu yana boş evler için vergi alınıyor. Barcelona Üniversitesi’nin hazırladığı rapora göre 2013 ila 2017 yılları arasında bu vergi sayesinde boş ev sayısı yüzde 13 oranında azaldı.
Dünyanın farklı metropollerinde görülen boş ev sorunu, yasal önlemler ve değişikliklerle yerel yönetimlerin de yetkilendirilmesiyle çözülüyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın