onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kıbrıs Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kıbrıs Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

Elif Ateş
16.12.2021 - 10:36

Osmanlı İmparatorluğu, 13.yy'dan 20.yy'a kadar varlığı sürdürmüş bir Türk devletidir. Bilecik'in Söğüt ilçesinde kurulan bu devlet, sınırlarını zamanla değiştirerek oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Bugünkü Arnavutluk, Bulgaristan, Romanya, Macaristan'ın bir bölümü, Kafkasya, Irak, Suriye, Mısır ve Akdeniz'İn doğusundaki adalara kadar sahip olmuştur. Osmanlı'nın bir imparatorluğa dönüşmesine yol açan en büyük etken, II. Mehmet'in İstanbul'u fethetmesidir. Dünyanın en uzun süre hüküm süren imparatorlukların arasında yer alan Bizans, 1058 yıl sonra Osmanlı Devleti tarafından yıkılmıştır. Peki, Kıbrıs hangi padişah döneminde fethedilmiştir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Osmanlı Devleti tarih boyunca pek çok yeri fethetmiş, sayısız başarılara imza atmıştır. Bunlardan biri de Venedik Cumhuriyeti ile yaptığı savaşlardır. Osmanlı- Venedik Savaşları'nın dördüncüsü olan Kıbrıs Seferi'ne daha sonra farklı devletlerde katılmıştır. Venediklilerin safında yer alan devletlere Kutsal İttifak adı verilmiştir. Bu devletler; İspanyol İmparatorluğu, Papalık Devleti, Ceneviz Cumhuriyeti, Hospitalier Şövalyeleri ve Savoya Dükalığı'dır. Bu fetihte hem Osmanlı hem de Venedik Cumhuriyeti oldukça ağır kayıplar vermiştir. Kıbrıs'ın fethi ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Kıbrıs Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

Kıbrıs Hangi Padişah Döneminde Fethedildi?

Kıbrıs adası, 1489 yılında beri Venedik Cumhuriyeti'nin hakimiyeti altındaydı. Girit'ten sonra Venediklilerin en önemli denizaşırı topraklarından biriydi. Aynı zamanda ticaret yollarına yakınlığı ve pamuk, şeker gibi ürünlerin üretiminden kaynaklı pek çok devlet tarafından ele geçirilmek istenen bir bölgeydi. Hacca gitmek isteyen Müslümanların orada bulunan korsanlar tarafından durmadan saldırıya maruz kalmaları Osmanlı Devleti'ni sefer yapmaya zorladı.

Dönemin padişahı II. Selim, Kıbrıs'ın fethi için hazırlıklara başladı. Bu durum Venediklilerin kulağına gitti ve onlarda Kıbrıs ile Girit adalarının savunmalarını genişletmeye başladılar. 1570 yılında Osmanlı Devleti, Venediklilere bir elçi göndererek Kıbrıs'ın Osmanlılara verilmesini talep etti. Fakat bu istekleri reddedildi. 

Bunun üzerine birkaç ay sonra Osmanlı donanması, 400'e yakın gemisi ve 100 bine yakın askeri ile yola çıktı. Kıbrıs adasının güneyinde bulunan Lamaka yakınlarından karaya çıktılar ve Lefkoşa'ya doğru yürümeye başladılar. Lefkoşa kuşatması 2 aya yakın sürdükten sonra Osmanlı'nın galibiyeti ile son buldu. Papalık Devleti, Ceneviz ve İspanyol gemilerinin oluşturduğu Haçlı donanması, Venediklilere yardım için geldiler. Ancak Lefkoşa'nın düştüğü haberini aldıktan sonra geri döndüler. Daha sonra Girne, Gazimağusa da teker teker alındı. 1571 yılında II. Selim komutasındaki Osmanlı ordusu, Kıbrıs'ı fethetmiş oldu.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın