Görüş Bildir
Haberler
Osmanlı'nın İlk Yenilgisi Hangi Savaştır?

Osmanlı'nın İlk Yenilgisi Hangi Savaştır?

Elif Ateş
17.11.2021 - 11:57

Osmanlı Devleti, 1299 yılında Oğuz Türklerinden olan Osman Gazi tarafından kurulmuştur. Bu devlet, Osmanlı Hanedanlığı hükümdarlığında Orta Çağ'dan Yakın Çağ'a kadar varlığını sürdürmeyi başarmıştır. İlk başlarda Bilecik'in küçük bir bölgesinde kurulan Osmanlı Devleti, büyüyerek İmparatorluk haline gelmiştir. Bu süreç boyunca sadece Bizans İmparatorluğu ile değil pek çok devletle de savaşa girmiştir. Bazen topraklarını kaybetmiş, bazen de savaşlardan zaferle ayrılarak sınırlarını genişletmiştir. Peki, Osmanlı Devleti'nin ilk yenilgisi hangi savaştır? işte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Osmanlı Devleti, 14.yy'da fethetmek amacıyla Sırbistan'a doğru ilerlemeye başladı ve Bosna Krallıkları zor durum altında kaldı. Balkanlarda bulunan krallıklar Osmanlı Devleti'ne karşı ittifak yapmaya karar verdiler. Bu birliklerden olan Sırp Krallığı, Hırvat ve Arnavut Prenslikleri, Bosna Krallığı Osmanlı Devleti'ne hiç beklenmedik bir zamanda saldırmak üzere planlar yaptılar. Bunun içinde Anadolu Beyliklerinden en güçlüsü olan Karamanoğulları Beyliği ile anlaşma yapmaya karar verdiler. Bu durum sonucunda Osmanlı Devleti ile büyük bir savaş yapıldı. Bu savaşta Osmanlı Devleti sadece topraklarını kaybetmekle kalmadı ciddi hasarlar aldı. Osmanlı Devleti'nin ilk yenilgisini yaşadığı savaş ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

Osmanlı'nın İlk Yenilgisi Hangi Savaştır?

Osmanlı'nın İlk Yenilgisi Hangi Savaştır?

Ploşnik Savaşı, Osmanlı Devleti'nin ilk yenildiği savaş olarak tarihe geçmiştir. Bu savaşın tarihi bazı kaynaklara göre 1386, bazılarına göre ise 1387'dir. Dönemin Osmanlı hükümdarı Sultan Murad, ilk başta Karamanoğlu Alaüddin Beyi Konya'da yendi. Daha sonra yanında bulunan bir kısım askeri Şahin Paşa komutasında Bosna'ya gönderdi. Topliça Nehri'nin kenarında Ploşnik diye anılan bir bölgede Şahin Paşa ve askerleri karşısında düşman birliklerini bulamayınca 18.000 asker bölge de bulunan ganimetleri yağmalamaya başladı. Şahin Paşa'nın yanında ise sadece 2.000 akıncı birliği kaldı.

Ancak Sırp ve Boşnak birlikleri Osmanlı kuvvetlerini izlemekteydi. Bu durumu fırsat bilen 30.000 kişilik askeri birlik bir anda Osmanlı askerlerinin karşısına çıktı. Sırp birlikleri, merkezde bulunurken, Sırp süvari kuvvetleri ve kanatlardan okçu hafif süvari desteği ile hücuma geçti. 2000 kişilik Osmanlı birliği, karşı tarafın askerlerinin sayısının fazla olmasından dolayı geri çekildi. Ayrıca Sinan Paşa bu saldırı karşısında canını zor kurtardı. Sırplar bunun üzerine yağmalama yapan 18.000 askerin üstüne saldırdı. Bu durum karşısında Osmanlı Devleti neye uğradığını şaşırdı ve sadece 5.000'ni Sırp askerlerden kaçabildi.

Bu savaş ile Osmanlı büyük bir bozguna uğradı ve fetihleri durma noktasına geldi. Ploşnik Savaşı'nı kazanan Sırplar ve Boşnaklar daha da cesaretlendi ve yaklaşık 1 yıl sonra Kosova Savaşı başladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
64
31
13
11
11
11
10
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın