Görünce Bile İştahı Açılıyor İnsanın! Güzide Şehrimiz Kayseri'den 12 Yöresel Tarif
Lezzet tutkunları için harika bir sofra kuruyoruz, mantının her çeşidinden, geleneksel tatlılara ne arasanız var. Çünkü Kayseri'deyiz!
1. Kayseri Yağlama
Malzemeler
500 gr kıyma
2-3 adet soğan
5 adet sivri biber
3-4 adet domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Sıvı yağ
Tuz, karabiber, pul biber, çok az kimyon
İsteğe bağlı maydanoz
Yapılışı
Küçük küçük doğradığınız soğanları yağda kavurun. Ardından kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Daha sonra biber, salça, domates ve baharatları da ekleyip pişirin. Piştikten sonra üzerine biraz sıcak su ekleyip bir kaç dakika daha pişmesine izin verin. Dilerseniz en son maydanoz da ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız iç harcı lavaşların üzerine döküp lavaşları üst üste koyun. Hafif çıtır olması için 10-15 dakika fırında beklettikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek afiyetle yiyebilirsiniz.
2. Sucuklu Köfte
Malzemeler
400 gram yağsız dana kıyma
100 gram dana iç yağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı acı kırmızı toz biber
Yarım tatlı kaşığı kimyon
1 tutam karabiber
1 küçük tutam yenibahar
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı çemen
Yapılışı
Kasapta kıyma ile birlikte iç yağını çektirin. Sarımsağı ezerek püre haline getirin. Yoğurma kabına kıymayı, baharatları ve sarımsağı alarak iyice yoğurun. Toparlanan kıymayı tezgaha serdiğiniz streç filmin üstüne koyun ve hafifçe yayın. Sorasında 5 santimetre çapında rulo olacak şekilde streç ile sarın. Kenarlarından çevirerek streci sıkarak kapatın. Bu şekilde hazırladığınız ruloyu buzdolabında 12 saat kadar dinlendirin. Pişirmeden önce buzdolabından çıkarın ve 1 santimetre kalınlığında dilimleyin. Döküm ızgarada ya da yağsız tavada önlü arkalı kızartarak servis yapın.
3. Kayseri Mantısı
Malzemeler
Hamuru için;
1 kilo un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tuz
Yeterince su (hamurun kıvamı kulak memesinden daha sertçe olmalı)
İç harcı için;
Yarım kilo orta yağlı kıyma
1 tane kuru soğan
Kırmızı toz biber ve tuz
Yapılışı
Hamuru yoğurarak işe başlıyoruz öncelikle un yoğurma kabına alınır üzerine tuzu ve yumurtası eklenir ve az az su vererek sert kıvamda bir hamur yoğurulur bu hamur 3 eşit bezeye ayrılır, bezelenir ve bir kenarda yarım saat dinlenmeye bırakılır. İç harcı için kıyma bir kaba alınır üzerine incecik doğranmış kuru soğan tuz ve toz kırmızı biber eklenip yoğurulur ve buzdolabına alınır. Bezelerden bir tanesi unlanmış tezgaha alınır burada çok ince olmayacak şekilde üzeri çok hafif unlanır ve kesici oklava ile biraz bastırarak bir kere enden bir kere boydan oklavayla geçilir. Hazır olan kareler tek tek alınıp parmak ucu ile kıymalı harçtan ortasına yetecek şekilde konur. Kalan tüm karecikler aynı şekilde kapatılır ardından hemen pişirilecekse bir tepsinin üzerine sonra pişirilecekse buzluğa yine tepsi üzerinde yerleştirilir daha sonra çıkarıp pişirebilirsiniz.
4. Kurşun Aşı
Malzemeler
Kıymalı köfte için;
300 gram kıyma bir orta boy soğan
1'er çay kaşığı karabiber, kimyon ve tuz
Bulgurlu köfte için;
1 su bardağı ince köftelik bulgur
Islatmak için 1 su bardağına yakın ılık su
2 yemek kaşığı un
1 yumurta
1 orta boy soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı karışık salça
Yeteri kadar su ve tuz
1 su bardağı haşlanmış nohut
Bir tutam maydanoz
Tuz
Yapılışı
Bulgurlu köfte için bulguru bir kapta ıslatın. Üzerini kapatıp yarım saat kadar bekletin. Daha sonra üzerine unu ekleyip karıştırın. Yumurta ve tuzu ekleyin, azar azar su ilave ederek macun kıvamında bir hamur elde edin. Çok cıvık olursa şekil almaz. Dikkat edin! Hamurdan bilye büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.
Kıymalı köfte için; Soğanı rendeleyin. Avucunuzda suyunu sıkıp kıymaya ilave edin. Tuz ve baharatları ekleyip 5 dakika kadar yoğurun. Bulgurlu köfteden biraz daha büyük köfteler hazırlayın. Diğer tarafta tencereye bir orta boy soğanı doğrayın. Zeytinyağı ile soteleyin Salçayı ekleyip karıştırın. 6-7 su bardağı kadar su, 1 çay kaşığı tuz ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynayan suya bulgurlu ve kıymalı köfteleri aynı anda ilave edin. Haşlanmış nohutu ekleyin. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kadar pişirin. İnce kıyılmış maydanozu ekleyip ocaktan alın.
5. Kayseri Tepsi Mantısı
Malzemeler
3 su bardağı un
1 yumurta
Tuz
Ilık su
İç harcı için;
300 gram dana kıyma
1 büyük boy soğan
Kırmızı toz biber
Tuz
Üzeri için;
Tereyağı
Domates salçası
1 bardak su
Yapılışı
Kuru malzemeleri bir araya getirin ve aldığı kadar ılık su ekleyerek yavaş yavaş yoğurun. Yarım saat kadar hamuru dinlendirin. Hamur dinlenirken kıyma harcını hazırlayın. Dinlenen hamurdan bezeler oluşturup tek tek açın. Açılan hamuru katlayıp keserek küçük kareler oluşturun. Her bir kareye iç harçtan koyun ve ortası açık kalacak şekilde uçlarından kapatarak yağlanmış tepsiye dizin. Ocakta erittiğimiz tereyağına salça ve su eklenip karıştırın. Hazırlanan sos mantıların üzerinde gezdirin. 180 derecede daha önceden ısıtılmış fırında suyunu çekene dek pişirin. Sarımsak yoğurt ile servis edin.
6. Tahinli Katmer
Malzemeler
5 su bardağı un
2-2.5 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
150 gram tereyağı + 50 gram margarin
1 su bardağı tahin
Pişirmek için az sıvı yağ
Yapılışı
Un ve tuzu yoğurma kabında karıştırın. Suyu azar azar ekleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur hazırlayın. Üzerini nemli bir mutfak beziyle kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin. Tereyağı ve margarini eritip tahinle karıştırın. Dinlenen hamuru 8 eşit parçaya bölün. Merdaneyle yaklaşık 30 cm boyutunda açın. Tahinli yağdan 2 kaşık döküp her yerine yayın. Hamuru rulo şeklinde sarıp kendi etrafında dolayın. Bütün hamurları bu şekilde hazırlayıp bu sefer 10-15 dakikalığına buzdolabına koyun. Teflon bir tavayı sıvı yağla hafifçe yağlayıp ısıtın. Hamur parçalarını büyük pasta tabağı büyüklüğünde merdaneyle açın. Orta ateşte iki tarafını da kızartın. Yanında peynir ve reçel mutlaka olsun.
7. Çiriş Yemeği
Malzemeler
500-600 gram çiriş otu
1 orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağı
1.5 yemek kaşığı domates salçası
Yarım su bardağı köftelik bulgur
Pul biber
Karabiber
Kaya tuzu
İstenirse et suyu
Yapılışı
Çiriş otlarının kök kısımlarını bıçakla kesip temizleyin. Ucundaki kötü olmuş kısımlarını da kesip temizleyin ve 1-2 santim genişliğinde doğrayın. Doğradığınız çirişleri bir leğenin içine alıp üzerine su doldurun. Yarım saat kadar bekletip toprakları dibe çöksün ve sonra suyun içinden bir süzgecin alın. Üzerindeki topraklar tamamen çıkana kadar yıkayın ve süzülmeye bırakın.
Kuru soğanı soyup yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Orta boy bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını alıp üzerine doğradığınız soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar soteleyip üzerine salçayı ekleyin. Salçayı bir iki dakika çevirip üzerine yıkadığınız çiriş otlarını ilave edin. Üzerine pul biber, karabiber, kaya tuzu ve soğuk su ekleyip kaynamaya bırakın. İsterseniz et suyu da ekleyebilirsiniz ve böyle çiriş çorbası çok daha lezzetli olur. Eklediğiniz su otların üzerine çıkmasın çünkü biraz kaynayınca suyunu salacak. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp çirişin pişmesini bekleyin. Çirişler biraz pişince üzerine bulguru ekleyip kaynatmaya devam edin. Eğer katılaşırsa biraz kaynar su ilave edip kaynatabilirsiniz. Bulgurlar pişince ocağı kapatıp çiriş çorbasını biraz dinlendirip sıcak sıcak servis edin.
8. Yağ Mantısı
Malzemeler
Hamuru için;
3 su bardağı un
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım su bardağı ılık süt
1 adet yumurta
İç harcı için;
200 gram kıyma
1 adet soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı pul biber
Kızartmak için;
- 3 su bardağı kızartma yağı
Sosu için;
1 kase yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Yapılışı
Soğanı rondodan geçirip suyunu sıkın. Kıyma, soğan ve baharatları bir kasede yoğurun ve iç harcınızın üzerine streç film kapatarak buzdolabında dinlendirin. Unu bir kaba eleyin. Ilık süt, maya, yoğurt, tuz ve yumurtayı unla karıştırın. Ele yapışmayan pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar yoğurun. Hamuru yaklaşık 35-40 dakika kadar oda sıcaklığında mayalandırın. Mayalanan hamuru oklava yardımıyla inceltin. Hamuru büyük kare parçalara bölün ve hazırladığınız iç harcı ortalarına doğru yerleştirin. Bohça şeklinde kapatarak kızgın yağda kızartın. Fazla yağı süzmesi için önce kağıt havlu üzerinde dinlendirerek emdirin. Sosu için; tereyağını eritin salçasını ekleyip biraz kavurun. Sarımsaklı yoğurdu hazırlayın ve üzerine hazırladığınız sosu dökün Kızarttığınız yağ mantılarını sosa batırarak yiyin.
9. Gilaburu Suyu
Malzemeler
2 kilo gilaburu meyvesi
1 litre saf su (içme suyu)
1 çay bardağı toz şeker
Yapılışı
Meyveleri yıkayıp süzelim ve kevgirden geçirelim isterseniz katı meyve sıkacağı da kullanabilirsiniz elde ettiğimiz koyu özütü içilebilir kıvama getirebilmek için 1 litre su ekleyip 1 çay bardağı şeker ilavesi ile iyice karıştıralım içeceğimiz hazırdır isterseniz şeker ilave etmeyebilirsiniz.
10. Aside
Malzemeler
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı pekmez
2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı
Derin bir kabın içerisinde un, süt, su ve şekeri buluşturup güzelce karıştırıyoruz. Pekmezi ekleyip yine karıştırmaya devam ediyoruz. Tereyağını tavaya alıp iyice eriyince yaptığımız pekmezli karışımı döküp orta ateşte sürekli karıştırarak koyu ama akıcı bir kıvam aldıktan sonra ocaktan alıyoruz. Üzerini kırılmış ceviz ile süsleyip servis yapıyoruz.
11. Nevzine
Malzemeler
1 adet yumurta
125 gram eritilmiş tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağı
1 çay bardağı süt
1 su bardağı tahin
1 paket vanilya
1 çay kaşığı dolusu karbonat yada kabartma tozu
1.5 su bardağı iri kırılmış ceviz içi
3.5 - 4 bardak un
2 yemek kaşığı sirke
Şerbeti için;
3 su bardağı su
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı dut yada üzüm pekmezi
Yapılışı
Unu bir kabın içine boşaltın kuru karbonat ve vanilyayı ekleyin. Unun ortasını açın ve tüm sıvı malzemeyi ekleyin. Yoğurun ve yumuşak bir hamur elde edin. Cevizi ekleyin. Yoğurun. Fırın tepsisini yağlamayın. Hamuru tepsiye koyun ve elinizle bastırarak her tarafa eşit miktarda yayın. 30 cm uzunluğunda bir tepsi yeterlidir. Üzerine çatalla çizikler atın. Arzu ederseniz üzerlerine ekstra cevizler batırın ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dk kadar pişirin. O pişerken su ve şekeri ocağa koyun. Kaynayınca ocağın altını kapatın ve pekmezi ekleyin Şerbeti ılıtın ve fırından çıkan sıcak tatlıya dökün. 3-4 saat dinlendirerek servis edin.
12. Yoğurt Tatlısı
Malzemeler
3 yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 yemek kaşığı yoğurt
2.5 kahve fincanı irmik
4 kahve fincanı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
9 kahve fincanı şeker
9 kahve fincanı su
1 dilim limon
Yapılışı
İlk olarak su, şekeri ve limon ekleyip 5 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın. Şeker ve yumurtayı beyazlaşana kadar çırpın. Yoğurdu ekleyip tekrar çırpın ve irmik, un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyin. Son kez iyice çırpın. Tepsiyi yağlayıp hamuru ekleyin ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Sıcaklığı çıktıktan sonra şerbetini dökün. Yaklaşık 2 saat dinlendirin. Dilediğiniz gibi süsleyin.
Bu içerikler de ilginiz çekebilir:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Uzun zamandır şöyle güzel yemek yiyemedik çünkü annem Noodle müptelası her çeşidini severek yiyor dolayısıyla bizde onunla birlikte yiyoruz uzak doğuluların ... Devamını Gör