onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Ülkemizin Dört Bir Yanından Farklı Yörelere Ait “Hepsi mi Lezzetli Olur?” Dedirten Mantı Çeşitleri

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Ülkemizin Dört Bir Yanından Farklı Yörelere Ait “Hepsi mi Lezzetli Olur?” Dedirten Mantı Çeşitleri

Ülkemizin dört bir yanından mantı çeşitlerini gelin bu tariflerle deneyelim!

1. Mantı denildiğinde ilk akla gelen: Kayseri Mantısı

1. Mantı denildiğinde ilk akla gelen: Kayseri Mantısı
www.nefissyemektarifleri.com

Malzemeler:

Hamuru için:

1,5 su bardağı un

1/4 su bardağı su

1 yumurta

Harcı için:

200 gr kıyma

1 kuru soğan

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

Sosu için: 

2 yemek kaşığı tereyağı

1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası

1 tatlı kaşığı nane

1 su bardağı et suyu ya da mantının haşlama suyu

Hazırlanışı:

Mantı hamurunu hazırlamak için unu oval bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını açın. Yumurtayı ekleyin. Yumurtayı una yedirerek suyu azar azar ekleyin. Tüm malzemeyi toparlanana kadar karıştırın. Toparlanan hamuru mutfak tezgahı üzerine alın. Özleşene kadar, bastırarak yoğurmaya devam edin. Ardından; üzerini örtün ve 10 dakika kadar dinlendirin.

Mantının iç harcını hazırlamak için ise kuru soğanı rendeleyin. Ardından kıyma, tuz, karabiber ve rendelenmiş soğanı bir kapta karıştırın.

Hazırladığınız hamuru iki bezeye ayırın. Hamurları, unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla yuvarlak şeklinde açın. Hamuru iki parmak kalınlığında boyuna kesin. Ardından enine keserek küçük kareler elde edin. Aynı işlemi diğer hamur bezesine de uygulayın. Küçük mantı karelerinin orta kısımlarına hazırladığınız kıymalı iç harçtan yerleştirin. Uç kısımlarını karşılıklı olarak kapatın ve orta noktada hamurları birleştirin.

Derin bir tencerede su kaynatın. Hazırladığınız mantıları, kaynar suda 8-10 dakika kadar haşlayın. Haşlanan mantıları, bir kevgir yardımıyla süzdükten sonra servis tabağına alın.

Sosu için ise tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Biber salçasını katıp, 2- 3 dakika kadar kavurun. Naneyi ekleyip, karıştırın. Mantıyı haşladığınız et suyundan ilave edin ve sosun kıvamını açın. Servis tabağına aldığınız mantının üzerine çırpılmış yoğurt ve hazırladığınız sostan ekleyerek, ılık olarak servis edin. Afiyet olsun!

2. İç Anadolu yöresinden çıkan nohutlu mantı: Nevşehir Mantısı

2. İç Anadolu yöresinden çıkan nohutlu mantı: Nevşehir Mantısı

Malzemeler:

Hamuru için:

2 su bardağı un

1 su bardağı ılık su

1 yemek kaşığı kuru maya 

1 tatlı kaşığı tuz

Harcı için:

250 gram dana kıyma

1 orta boy soğan

3 yemek kaşığı tereyağı

1/2 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

2 yemek kaşığı tereyağı

3 gram domates ya da 1 yemek kaşığı salça

2-3 diş sarımsak

1/2 tatlı kaşığı tuz

1/4 tatlı kaşığı karabiber

Hazırlanışı:

Hamuru için tüm malzemeleri yoğurun ve 30 dakika dinlendirin. Yapışmaz bir tavaya tereyağı ve kıymayı koyup kavurun. Suyunu salıp çekince soğanları ekleyin. Soğanlar saydamlaşınca tuzu ve sıcak suyu ekleyip suyunu çekene dek kısık ateşte pişirin. Hamuru ortasından bölün ve iki adet beze elde edin. Sırayla hamurları açarak 1-2 mm olacak şekilde yufkalar oluşturun. Açılan yufkalardan 3-4 cm'lik kareler kesin. İçlerine bir çay kaşığı harç koyun. Karelerin iki ucunu birleştirerek üçgen bohçalar elde edin. Elinizdeki hamur bitene kadar işlemi tekrarlayın. Pişirme aşamasında bir tencereye 5 lt su ve bir çorba kaşığı tuz koyup kaynatın. Mantıları 5-10 dakika pişirdikten sonra süzerek tabağa alın. Başka bir tavada tereyağı ve sarımsağı kavurun. Kıvam almaya başladığında tuz ve karabiberi ekleyerek ocaktan alın. Bir tencerenin içerisinde sosu ve mantıları birleştirin 10 dakika demlendirin ve yoğurt ile birlikte servis edin. Afiyet olsun!

3. Karadeniz bölgesine giriş yapalım: Sinop Mantısı

3. Karadeniz bölgesine giriş yapalım: Sinop Mantısı
www.lezzet.com.tr

Malzemeler:

Hamuru için:

2 yumurta

2 su bardağı su

Aldığı kadar un

İç harcı için:

1 adet soğan

400 gram kıyma

1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Haşlamak için:

Zeytinyağı

Tuz

Su

Sosu için:

3 diş sarımsak

2 su bardağı yoğurt

200 gr tereyağı

2 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi

Hazırlanışı:

Hamur için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir kaba alarak yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örterek dinlenmeye bırakın. İç harcını hazırlamak için soğanı geniş bir kaba rendeleyin. Kıyma ve karabiber ekleyip karıştırın. Dinlenen hamuru iki bezeye ayırın. Bezelerden bir tanesini unla birlikte açın ve kare parçalar kesin. Kare parçalara kıymalı harçtan yerleştirip hamurun iki çapraz köşesini içe ve dışa bükerek kapatın. Tencerenin içine çok az zeytinyağı ve tuz ekleyin. Mantı hamurunu tencerede haşlayın. Sosu için, ezdiğiniz sarımsakları yoğurda ekleyerek hafif çırpın. Pişen mantıları bir servis tabağına alın. Üzerine tereyağında kavurduğunuz cevizleri ilave edin ve yoğurtla birlikte sunuma hazırlayın. Afiyet olsun!

4. Bodrum'un biraz da mantısını konuşalım: Bodrum Mantı

5. Kızarmış mantıyı Bodrum'a kaptırmayan Kayseri'nin meşhur: Yağ Mantısı

5. Kızarmış mantıyı Bodrum'a kaptırmayan Kayseri'nin meşhur: Yağ Mantısı
www.ardaninmutfagi.com

Malzemeler:

Hamuru için:

½ paket kuru maya

1,5 su bardağı ılık su

1 adet yumurta

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 yemek kaşığı yoğurt

5 su bardağı un

Tuz

İç harcı için:

200 gr. kıyma

1 adet soğan – rende

Tuz

Karabiber

Kırmızı pul biber

Kimyon

Kızartmak için:

Ayçiçek yağı

Üzeri için:

Sarımsaklı Yoğurt

3 – 4 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

Hazırlanışı:

Maya ve suyu bir karıştırma kabına alın ve karıştırarak mayayı eritip 5 dakika bekletin. İçerisine yumurta, zeytinyağı ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Ununuzu karıştırma kabına alın ve ortasını açın. İçerisine sıvı harcı ilave edin ve önce bir çatal yardımıyla ardından elinizle yoğurun. Kenarlarından tuz ilave edin ve yoğurmaya devam edin. Hamurunuz isterse biraz un ilave edebilirsiniz. Hamurunuzu karıştırma kabınıza koyun ve streç filmle iyice kapatıp 1 saat mayalamaya bırakın. İç harcı yapmak için nir karıştırma kabında kıyma, soğan, tuz, karabiber, pul biber ve kimyonu ekleyip yoğurun. Daha sonra hamurunuzu unladığınız tezgaha alın ve un serperek açın. Hamurunuzdan 5 cm’lik kareler kesin. İçlerine hazırladığınız kıyma harcından yerleştirin. Uçlarını birleştirip bohça olacak şekilde kapatın. Tavanızı ocağa alın ve ayçiçek yağını ilave edip kızdırın. Hazırladığınız mantıları birleşme tarafları alta gelecek şekilde tavanıza ekleyin ve kızartın. Kızarttığınız mantıları kağıt havlunun üzerine çıkartın ve fazla yağını süzdürün. Servis etmek için;

Hazır olan mantılarınızı servis tabağına alın. Bir karıştırma kabında yoğurt ve sarımsağı karıştırın. Bir tavada tereyağını eritin. İçerisine salçayı ilave edin ve hafif kavurun. Mantılarınızın üzerine önce sarımsaklı yoğurt ardından hazırladığınız salçalı yağdan gezdirerek servis edin. Afiyet olsun!

6. Hıngel, halita, haluj nam-ı diğer: Çerkes Mantısı

6. Hıngel, halita, haluj nam-ı diğer: Çerkes Mantısı
www.yemektekeyifvar.com

Malzemeler:

Hamuru için:

1 yumurta

1 tatlı kaşığı tuz

5 su bardağı un

2 su bardağı su

İç harcı için:

5 patates

1 soğan

4 yemek kaşığı sıvı yağ

1 tatlı kaşığı tuz

1/2 tatlı kaşığı karabiber

Sarımsaklı yoğurt için:

5 yemek kaşığı yoğurt

2 diş ezilmiş sarımsak

Tereyağlı sos için:

2 yemek kaşığı tereyağı

1/2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Hazırlanışı:

İç harcı için patatesleri soyun ve iri küpler halinde doğrayın. Soğanı küçük küçük doğrayın ve sıvı yağla birlikte kavurun. Kavrulan soğana patatesleri, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyin. Soğuması için bir kenara alın. Hamuru için unu yoğurma kabına alın. Yumurta ve tuz ilave ederek karıştırın. Su eklediğiniz hamuru toparlayıncaya kadar yoğurun. Toplanan hamuru un serptiğiniz tezgaha alın ve un ekleyerek yoğurun. Oluşturduğunuz hamuru iki parçaya bölün. İlk parçayı unladığınız tezgahta oklavayla açın. Hamuru bir su bardağı yardımıyla yuvarlak yuvarlak kesin. Her yuvarlak parçanın ortasına 1 tatlı kaşığı patatesi harçtan ekleyin ve kapatın. Bir tepsiyi unlayın ve kapattığınız mantıları tepsiye dizin. Tüm hamur bitene kadar bu işlemi uygulayın. Büyük bir tencerede su kaynatın ve içerisine biraz tuz ekleyin. Kaynayan suya mantıları parça parça atın ve pişene kadar tencerenin kapağını kapatın. Mantılar suyun yüzüne çıktığında mantılar hazır. Sarımsaklı yoğurt için yoğurt, sarımsak ve tuzu çırpın. Tereyağını eritin, pul biberi yağın içerisinde yakın. Pişen mantının üzerine eriyen tereyağını dökün ve yoğurt ile birlikte servis edin. Afiyet olsun!

7. Farklı yörelerde farklı isimlerle anılan ve yapılan Artvin yöresinin yufkalı mantısı: Siron

7. Farklı yörelerde farklı isimlerle anılan ve yapılan Artvin yöresinin yufkalı mantısı: Siron
mutfaksirlari.com

Malzemeler:

Zemin için:

1 paket hazır fırınlanmış siron ya da yufka

4 su bardağı et suyu

Tuz

Kıymalı Harcı için:

250 gr kıyma

1 adet küçük kuru soğan

1 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım su bardağı su

Tuz

Karabiber

Servisi için:

Sarımsaklı yoğurt

Hazırlanışı:

Yufka düz bir zemine serin. Boş olarak rulo şeklinde sarılır. Sarma işlemini sıkı bir şekilde yapın. Ruloları 2-3 cm uzunluğunda parçalara bölün. Kesilen her bir parça uygun büyüklükte bir kaba dik olarak yan yana gelecek şekilde yerleştirin ve kızarana kadar fırınlayın. Kıymalı harç için yemeklik doğradığınız soğanı 1 yemek kaşığı tereyağı ile orta boy bir tencerede pembeleşinceye kadar kavurun. Kavurduğunuz soğanlara kıymayı ilave edin ve suyunu salıncaya kadar kavurun. Tencereye salçayı ekleyin ve kavurmaya devam edin. Suyu, tuzu ve karabiberi ekleyerek suyunu çekinceye kadar ara sıra karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Bir kap içine dizdiğiniz sironlara sıcak et suyunu kepçe ile ilave edin. Suyunu çekmeye başladığında 180 derece önceden ısıttığınız fırına alın ve 5-10 dakika kadar pişirin. Fırından çıkan sironların üstüne sarımsaklı yoğurdu bir kaşık yardımıyla yayın. Üstüne kıymalı harcı dökün ve isteğe göre biraz maydanoz ekleyerek servis yapın. Afiyet olsun!

8. Tepside pişen mantının keyfine varmak isteyenler için: Kayseri Tepsi Mantısı

8. Tepside pişen mantının keyfine varmak isteyenler için: Kayseri Tepsi Mantısı
www.lezzet.com.tr

Malzemeler:

Hamuru için:

4.5 su bardağı un

1 adet yumurta

1 çay bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

Harcı için:

250 g orta yağlı kıyma

2 çorba kaşığı tereyağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

2 adet kuru soğan

Sosu için:

1 çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

1 çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

Sarımsaklı yoğurt

Hazırlanışı:

Yumurta, su ve tuzu karıştırıp, içerisine unu azar azar ekleyerek pürüzsüz ve sert bir hamur elde edene kadar yoğurun. 30 dakika dinlendirin. Soğanları çok ince doğrayın. Kıymanın içerisine soğan, kırmızı toz biber, karabiber ve tuzu ekleyerek karıştırın. Dinlenen hamuru üç bezeye ayırın. Bezeleri oklava ile yufka büyüklüğünde açın. 1 cm genişliğinde şeritler kesin, kesilen şeritleri 1 cm’lik karelere bölün. Mantı hamurlarının ortasına iç harcından koyun. Hamurların ortası açık kalacak şekilde dört ucunu bir araya getirerek mantıları hazırlayın. Yağlanmış tepsiye mantıları düzgünce sıralayın. Salçaları tereyağında kavurun. Tuz, karabiber ve 2 su bardağı suyu kaynatarak sos hazırlayın. Tepsideki mantıları önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardığınız mantıya sıcak sosu gezdirin. Üzerine sarımsaklı yoğurdu ilave ederek servis yapın. Afiyet olsun!

9. Tepsi mantısını bir de Çorum ve Nevşehir usulü deneyin: Kuru Mantı

9. Tepsi mantısını bir de Çorum ve Nevşehir usulü deneyin: Kuru Mantı
www.nurselinmutfagi.com

Malzemeler:

Hamuru için:

8 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz 

3 bardak su

İç harcı için:

500 g dana kıyma

1 yemek kaşığı tereyağı 

1 tatlı kaşığı tuz

1 çay kaşığı karabiber

Sosu için:

1 yemek kaşığı domates salçası

2 bardak su

Hazırlanışı:

Geniş bir kaba 8 bardak un koyun. Tuzu atılır ve aldığı kadar su ile sert kıvamlı bir hamur yoğurun. Tutulan hamurdan cevizden biraz büyük bezeler ayırın. Kıymayı tavaya alın ve kavurun. Rengi dönünce tereyağı ekleyin, tuz ve karabiberi atarak ocaktan alın. Kaynayınca doğranan maydanozlar ile birlikte harmanlayın ve soğumaya bırakın. Bezeleri açıp çay bardağının ağzı ile yuvarlaklar kesin. Yuvarlak hamurların içine soğuyan iç harçtan koyun ve bohça şeklinde kapatın. Üzerine sıvı yağ gezdirilen fırın tepsisine hiç boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Tepsinin üzerine tereyağını parça parça tereyağ bırakın ve ocakta çevirerek pişirin. Altı pişince aynı boyda olan bir tepsiye ters çevirerek diğer yüzünü pişirin. Domates salçası, su ve pul biberle pişirilerek hazırlanan sosu mantının üzerine gezdirin. Afiyet olsun!

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun!🧡

Bu içerikler de ilginizi çekebilir; 👇🏻

category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
22
12
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kemal Kabal

Geçen elime yoğurtlu sarımsak damladı elim bile lezzetli oldu :) Yoğurtlu sarımsağı neye koyarsan koy lezzetli olur. :)

Onur

Manti kırmızı çizgimdir. Mantının anavatanı kafkaslar olduğu için diğer yöreler üzülmesin ama gerçek manti kafkas yöresinde yapılandır. Evet belki öbürleri l... Devamını Gör

Sinan

Dünyanın en güzel yemeği.