Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Karantina Dönemindeyken Yapmaktan Bir An Önce Vazgeçmeniz Gereken 32 Hayati Yanlış
Bu aralar kesinlikle yapmamaya özen göstermemiz gereken durumlar var. Siz de bu yanlışları yapıyorsanız bırakmaya ve dikkat etmeye çalışın.
1. Panik yapmak.
2. Bağışıklık sistemini düşünmeden beslenmek.
3. Sık el yıkamamak veya sabun kullanmamak.
Ellerinizi yalnızca suyla yıkadığınızda bakteri ve virüslerden arınmıyorsunuz. Ellerinizi sık sık mutlaka yıkamalısınız. Tuvaleti kullandıktan sonra, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra ve yiyecek hazırlamaya veya tüketmeden önce - temel olarak pratikte olduğu kadar sık.
4. Sürekli yüzüne dokunmak.
Uzmanlar, mikropların çoğunlukla gözlerimize, burnumuza veya ağzımıza dokunduğumuzda vücudumuza girdiğini söylüyor.
5. Elleri 20 saniyeden daha kısa sürede yıkamak.
Uzmanlar, 20 saniyeden az yıkamanın mikropları elinizden uzaklaştıramayacağını söylüyor.
6. Ağız kapatmadan öksürmek veya hapşırmak.
Öksürüken veya hapşırırken tek kullanımlık mendille ağzınızı ve burnunuzu kapatın. Tek kullanımlık mendil bulamıyorsanız ağzınızı dirseğinizin içiyle kavrayın.
7. Kapı koluna dikkatsizce dokunmak.
Araştırmacılar, Koronavirüsün kapı kolları gibi sert yüzeylerde iki-üç gün yaşayabildiğini buldu. Bu yüzden ellerinizi düzenli olarak yıkamak ve kapıları mümkünse kolunuz veya dirseğinizle itmek özellikle önemlidir.
8. Sosyal mesafeyi korumaya dikkat etmemek.
Sosyal mesafeyi korumak virüsün yayılmasını engelleyen en önemli etken.
9. Kalabalık ortamlara girmek, toplantılar düzenlemek.
Düğünler, asker eğlenceleri, toplantılar...kalabalık her ortam tehlikenin büyümesinde büyük etki yaratır.
10. Tokalaşmak.
Sosyal mesafeyi koruyorum diyerek 1 metre mesafeden tokalaşmak hiçbir işe yaramaz!
11. Gereksiz yere onlarca maske almak ve depolamak.
Uzmanlar hastalık belirtileri göstermiyorsanız maske takmanın bir işe yaramayacağını hatta dolaylı yoldan zarar verebileceğini söylüyor. Gereksiz yere onlarca maske almak hastaların ve sağlık çalışanlarının maske temin edememelerine yol açıyor.
12. Çok fazla gıda depolamak.
Market raflarını boşaltmak ve eve gereksiz yere gıda depolamak ihtiyacı olan kişilerin gıdalara ulaşamamasına neden olur. Eğer daha düşünceli bir alışveriş yaparsanız düzen biraz daha hızlandrılmış ama eksiksiz şekilde devam eder.
13. Acil bir durum olmadığı halde hastaneye gitmek.
Şu an virüs kapmak için en tehlikeli yerlerden biri hastane. Bu yüzden acil bir durum olmadıkça ve Koronavirüs semptomlarını göstermedikçe hastaneye gitmekten kaçının.
14. Çok fazla alkol almak.
Çok fazla içmek kan basıncını artırabilir ve bağışıklığı güçsüzleştirebilir.
15. Az uyumak.
Uyku, bağışıklık sistemimizin yeniden şarj olduğu bir zaman.
16. Sürekli Koronavirüs ile ilgili haberleri takip etmek ve meditasyon gibi rahatlatıcı aktiviteler yapmamak.
Sürekli ilgili haberler izlemek anksiyetenizi artırabilir. Bu yüzden farklı şeylere odaklanmak ve rahatlamak en iyisidir. Tabii ki tedbiri elden bırakmadan.
17. Yaşlı aile bireylerini düşünmemek ve onları kontrol etmemek.
Onların şu an bize en çok ihtiyaçları olduğu dönem! Ama uzaktan. Nasıl olduklarını sormak ve kesinlikle dışarı çıkmamaları gerektiğini hatırlatmak için sık sık telefon görüşmeleri yapın.
18. Egzersiz yapmamak.
Bölgenizde spor salonları kapalı olsa da günlük egzersiz sağlıklı kalmak için çok önemlidir. Neyse ki online uygulamalar ve siteler sayesinde evde egzersiz yapmak her zamankinden daha kolay.
19. Doğruluğunu bilmediğiniz haberleri paylaşmak.
Hepimiz arkadaşlarımızın, sevdiklerinizin ve topluluğumuzun COVID-19 hakkında bilgilendirilmesini istiyoruz, ancak paylaştığınız bilgilerin doğru kaynaklardan verildiğinden emin olmalısınız. Gereksiz bilgi kirliliği ve telaşa neden olabilirsiniz.
20. Şüphelenmenize rağmen aynı şekilde yaşamaya devam etmek.
Koronavirüs kaptığınızdan şüpheleniyorsanız kendinizi karantinaya almanız ve diğer kişilerle mesafenizi koruyup maske takmanız, farklı tuvalet ve kişisel eşya kullanımına özen göstermeniz önemli.
21. Alışveriş arabalarının tutamaçlarına dikkatsizce dokunmak.
Alışveriş arabalarının kolları en çok bakteri ve virüs barından yerlerden biri. Bu kollara dokunmak zorunda kaldığınızda ellerinizi yıkayana kadar kesinlikle yüzüne dokunmamaya dikkat edin.
22. Umumi ekranlara ve tuş takımlarına dokunmak.
Asansör düğmeleri, ortak kullanılan kalemler, market tartıları ve ekspres kasalarda bulunan ekranlara dokunmamaya çalışın. Dokunmak durumundaysanız ellerinizdeki virüsü transfer etmemek için dikkatli olun.
23. Telefon, mouse ve klavyeleri dezenfekte etmemek.
Bir yerlere dokunduktan sonra elinizi yüzünüze götürmeseniz de mutlaka işiniz telefona düşebiliyor. Ayrıca eğer telefonunuzu bir nedenden dolayı başka birine verdiyseniz de mutlaka dezenfekte etmelisiniz.
24. Havluları uzun süre kullanıp sık yıkamamak.
Uzmanlar, mutfak ve el havlularınızı iki günlük kullanımdan sonra sıcak suda, alkol içeren bir deterjanla yıkamanızı öneriyor.
25. Merdiven altı imalatla yapılmış veya %60'dan az alkol içeren dezenfektan kullanmak.
Uzmanlar mikropları öldürmek için % 60 ve üzerinde bir oranın gerekli olduğunu söylüyorlar.
26. Yüksek tansiyonu es geçmek.
Yüksek tansiyon için ilaç kullanıyor veya yaşam tarzınızda değişikliğe gidiyorsanız, bunlara devam edin. Yüksek tansiyon, COVID-19 ile enfekte olan kişiler için daha kötü sonuçlarla ilişkilendirilmiştir.
27. Ödemeleri nakit gerçekleştirmek.
İlk raporlar, paranın Koronavirüsün yayılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir. Mümkün olduğunca online ya da temassız ödeme seçeneklerinden yararlanın.
28. Dini alanlara gitmek.
Şu anda genel olarak kalabalıklardan kaçınma zamanı. Dininizin gerektirdiklerini evinizde gerçekleştirmeye çalışın.
29. Kalabalık şekilde, dikkatsizce yolculuk etmek.
Özellikle toplu taşımalar virüsün yayılabileceği ortamlar. Eğer semptomlarınız varsa mutlaka maske ve eldiven takın. Ayrıca ellerinizin sterilizasyonuna da dikkat edin. Mümkün olduğunca kullanmamaya çalışın.
30. Çocuk oyun alanlarını kullanmak.
Çocuklar öksürürken ve hapşırırken ağızlarını kapatmak için genellikle ellerini kullanır. Bu da virüslerin çocukların kullandığı alanlarda yayılma riskini artırır.
31. Sarılmak.
Uzun zamandır görmediğiniz bir arkadaşınız ya da aile bireyinizle karşılaşmış dahi olsanız bu aralar sarılmamaya ve yaklaşmamaya özen gösterin.
32. Büyük anne ve babaları ya da huzur evlerini ziyaret etmek.
Onların sizleri gördüklerinde ne kadar mutlu olduklarını biliyoruz ancak bu aralar onları korumak için yalnızca telefonla görüşmeniz en iyisi.
Yorum Yazın
11numaraya baktım, şimdi madem maske korumuyor hastalıktan ya da hastalık belirtisi göstermeden kullanmak gereksiz ise sağlık çalışanları neden kullanıyor? S... Devamını Gör
kisaca gotunun ustunde otur
çekinmeden dışarda bir yerde oturabilmek sinemaya gidebilmek şanslıysak günlük hayatta yapabildiğimiz benzeri şeyler meğer ne kadar büyük nimetmiş