İstanbul UNESCO'ya Ev Sahipliği Yapıyor: Ani Harabeleri Dünya Mirası Olma Yolunda
Bu yıl İstanbul’un ev sahipliğini yaptığı 40. Dünya Miras Komitesi Toplantısı, Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi’nde dün başladı. Komite, Türkiye’den 10 yeni alanın kaydedileceği geçici listeyi gözden geçirecek. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıt için dünya genelinde sunulan 29 yeni adaylık dosyası arasında, Türkiye’nin sunduğu Ani Arkeolojik Alanı başvurusu da yer alıyor.
İstanbul, 10-20 Temmuz'da düzenlenecek Dünya Miras Komitesi'nin 40. toplantısı için ev sahibi oldu.
Toplantının açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Valisi Vasip Şahin, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz ve bazı ülkelerin bakanları da katıldı.
Bokova: 'Dünyanın herhangi bir yerinde bir kültür mirası yok edildiğinde tüm insanlık acı çekiyor'
Törende konuşan UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, dünyanın herhangi bir yerinde bir kültür mirası yok edildiğinde tüm insanlığın acı çektiğinin altını çizdi.
Bokova, tüm kültürlerin hak ve onur açısından eşit olduğunu belitti ve dünya mirasının ve kültürel çeşitlliğin saldırı altında olduğunun altını çizdi.
Yıldırım: 'UNESCO'ya çok büyük görev ve sorumluluklar düşüyor'
Başbakan Yıldırım, toplantının açılış törenine gönderdiği mesajında UNESCO'ya çok büyük görev ve çok büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
Yıldırım, UNESCO'nun kurulduğu günden bu yana dünya kültür mirasını korumak için büyük gayretler göstermesine rağmen henüz hedeflediği noktaya geldiğinin söylenemeyeceğini belirterek, şunları kaydetti:
'Bir yandan dünyanın birçok yerinde devam eden savaşlar, medeniyetlerin bize bıraktığı bu tarihi, doğal, kültürel değerleri bir bir yok ediyor, bir yandan da medeniyet ve gelişme adına geçmişimize yönelik eserleri kendi elimizle yok etmeye devam ediyoruz. İşte bu noktada UNESCO'ya çok daha büyük görev, çok daha büyük sorumluluklar düşüyor. Uluslararası toplum, UNESCO bünyesinde yapılacak çalışmalara daha fazla katkı sağlamalı ve geçmişten günümüze gelen mirası gelecek nesillere taşıma konusunda daha fazla sorumluluk üstlenmelidir. Bunun için hem Birleşmiş Milletler üyesi devletlere büyük görev düşmektedir. İstanbul'da gerçekleştirilen bu komite toplantısında UNESCO'nun gelecek yıllardaki rolü ve tarihi, doğal, kültürel değerleri korumaya yönelik alacağı kararların ülkemiz ve bütün dünya ülkeleri için çok önem ve anlam ifade ettiğini düşünüyorum. Tüm katılımcılara başarılar diliyorum.'
Avcı: 'Dünya Miras Fonuna yaptığımız yıllık katkı payını önümüzdeki dönemde %1’den %2’ye çıkarıyoruz'
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı da, UNESCO’nun doğuşundan bu yana insanların zihinlerine barış tohumları ekmeyi amaçlayan bir organizasyon olduğunu vurguladı.
Bakan Avcı, UNESCO’nun, kültürlerarası yakınlaşma, kültürün yumuşak gücünü uluslararası ilişkilerde ön plana çıkarma, kültürel mirası gözetip kültürel değerleri yükselterek barışın temellerini tahkim etme yönündeki hedef ve tasavvurlarını önemsediklerini söyledi.
29 yeni adaylık dosyası arasında Ani Harabeleri de yer alıyor
Komitenin yoğun gündemi çerçevesinde, dünya genelinde listeye kayıtlı bulunan 1031 alandan 156’sının koruma durumu raporları incelenecek.
Aynı zamanda Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’ndeki alanların mevcut durumları ele alınacak ve Türkiye’den 10 yeni alanın kaydedileceği geçici liste gözden geçirilecek.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıt için dünya genelinde sunulan 29 yeni adaylık dosyası arasında Türkiye’nin sunduğu Ani Arkeolojik Alanı başvurusunun da yer aldığına dikkat çekildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Twitter, AA ve Onedio
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
''Ani Bir Dünya'dır; Ama Dünya Bir Ani Değildir...'' Biraz Tanıtım ile bölge çok önemli turizm merkezi haline gelebilir..