onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Hindistan'da İnsanlık Dramı Yaşanıyor! Kalp Masajı Yaptıkları Anneleri Ellerinde Can Verdi

Hindistan'da İnsanlık Dramı Yaşanıyor! Kalp Masajı Yaptıkları Anneleri Ellerinde Can Verdi

R.G.
05.05.2021 - 13:01

Hindistan'da yaşanan koronavirüs krizi artık dünya çapında bir trajediye dönüşmüş durumda. Ülkeden bugün de can kaybı rekoru gelirken bir hastanede yaşanan dram yürekleri dağladı. Annelerini kendi başlarına kurtarmaya çalışan çaresiz evlatların çığlıkları hastane duvarlarını aştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hindistan'da yaşanan kriz dünya gündeminin ilk sırasından düşmüyor. Ülkede günlük can kaybı sayısı salgının başından bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Yeni tip koronavirüs vaka sayısının 20 milyonu geçtiği Hindistan'da vaka sayısındaki tırmanış sürerken son 24 saatteki can kaybı sayısı salgının başından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 382 bin 315 Kovid-19 vakasının tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 20 milyon 665 bin 248'e yükseldi. Son 24 saatte 3 bin 780 kişinin hayatını kaybetmesiyle ölenlerin sayısı 226 bin 118 çıktı. Bu, salgının başından bu yana bir günde kaydedilen en yüksek can kaybı oldu. Ülkede halen 3 milyon 487 bin 229 hastanın tedavisi sürüyor. Hindistan, günlük olarak en fazla vaka ve ölümün kaydedildiği ülke konumunda bulunuyor. Uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayısının belirtilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısını yapıyor.

Hayata döndüremediler

Hayata döndüremediler

Hindistan'daki korkunç insanlık dramını kayıt almak için ülkenin en büyük ve kalabalık eyaleti Uttar Pradeş'deki bir hastaneyi ziyaret eden CNN International muhabiri şahit olduğu dehşet anlarını aktardı.

Hastane koridorlarında yatak sıkıntısından dolayı yerlerde yatan sayısız hastayı gören ve dehşete kapılan muhabir daha sonra yaşananları ise aktarmakta oldukça zorlandı.

Hürriyet'in haberine göre 55 yaşındaki bir kadın koronavirüs tedavisi görürken ve ancak solunum desteğiyle hayata tutunabilirken kalbi durdu. Hastanede annelerinin yanında olan çocukları müdahale edebilecek bir doktor ya da hemşire bulamazken kendileri kalp masajı yapmaya başladı. Ne kadar uğraşsalar da annelerini hayata döndüremeyen adamların acı dolu haykırışları hastaneyi doldurup dışarı taştı. 

Hastanenin içinde bular yaşanırken önünde ise uzun bir aşı kuyruğu bulunuyordu. 18 yaşından büyük herkesin isterse aşı olabildiği ülke, dünyanın en büyük aşı üreticilerinden biri olsa da aşı sıkıntısı yaşamaya devam ediyor.

Hindistan halkı başbakanı suçluyor

Hindistan halkı başbakanı suçluyor

Aşı olmaya gelen bir milletvekili ile konuşmak isteyen CNN muhabiri bir anda araya giren hastane müdürünü kameralara göstererek 'milletvekilene ne söylemesi gerektiğini fısıldamaya çalışıyor, buna gerek yok, bırakın konuşsun.' diyor.

Mikrofon kendisine uzatılınca konuşmaya başlayan vekil ise 'Ülkede sıkıntılı bir durum olduğunu biliyorum ama canla başla çalışıyoruz, durum iyiye gitmeye başladı, bunu çözeceğimize inanıyorum.' beyanını veriyor.

Hindistan'da halk krizin bu duruma gelmesinin baş sorumlusu olarak Başbakan Narendra Modi'yi suçluyor. Başbakan ise ekonomik toparlanmaya zarar vereceği endişesiyle vaka artışını önlemek için ülke genelinde yeni bir kapanmaya gidilmesine sıcak bakmıyor.

Vakaların yoğun olduğu Maharaştra eyaleti ile başkent Yeni Delhi ve çevresinde kısmi sokağa çıkma yasakları uygulanırken ülke çapında bir yasak henüz ufukta görünmüyor.

Oksijen sıkıntısı

Oksijen sıkıntısı

Hint medyasındaki haberlere göre, Kovid-19 vakalarındaki artışın yanı sıra tıbbi oksijen ve aşı sıkıntısı nedeniyle sağlık sisteminde sorunlar baş gösteriyor. Oksijen sıkıntısı nedeniyle birçok hastanenin acil yardım çağrısı yaptığı başkent Yeni Delhi, oksijen kıtlığında ilk sırada yer alıyor. Yeni Delhi'nin yanı sıra birçok kentteki hastanelerde de oksijen sorunu nedeniyle hastaların tedavisinde zorluk yaşanıyor.

Yeni Delhi Yüksek Mahkemesi, tıbbi oksijen tedarikinde sıkıntı yaşanan 40'tan fazla hastanenin ihtiyacının giderilmesi talimatını yerine getirmeyen yetkililer hakkında, mahkemeye itaatsizlikten dava açılacağını duyurdu. Mahkeme yargıçları Vipin Sanghi ve Rekha Palli, 'Siz istediğiniz kadar deve kuşu gibi kafanızı kuma gömün, biz öyle yapmayacağız. 'Hayır' yanıtını kabul etmiyoruz.' ifadesini kullandı.

Çok sayıda hastane ve bakımevinin başvurusunu değerlendirdiklerini belirten yargıçlar, hastanelerin oksijen yetersizliği nedeniyle yatak sayısını azalttıklarını, hastaları başka yerlere yönlendirdiklerini kaydetti. Mahkeme, İçişleri Bakanlığından iki yetkiliyi ifade için çağırdı.

Hindistan Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi, dün yaptığı açıklamada, 3 Mayıs itibarıyla tedavisi süren hasta sayısına bağlı olarak ülke genelinde toplam 688 bin 724 hasta için oksijen desteğine ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı.

Aşı sıkıntısı

Aşı sıkıntısı

Nüfusu 1,4 milyara yaklaşan Hindistan'da aşılama kampanyasının başlatıldığı 16 Ocak'tan bu yana 160 milyon 499 bin 118 doz aşı yapılsa da kampanya henüz salgını durdurabilecek düzeye ulaşmadı.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi Hindistan Serum Enstitüsünün Üst Yöneticisi (CEO) Adar Poonawalla, önceki gün Financial Times gazetesine verdiği röportajda, aşı sıkıntısı olduğu ve bunun birkaç ay süreceği uyarısında bulunmuştu.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
2
2
2
2
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
haralagurele

Umarım bu salgından sonra tüm ülke hijyen standartlarını tekrar gözden geçirip hijyen devrimi yaparlar. Artık bu bilincin insanlara yayılması gerekiyor.

koala70223321

Hindistandaki covid 19 patlamasının nedeni diwali kutlamaları ve ganj nehrinde milyonlarca insanın yıkanması ve bunu pandemi döneminde yapması o yüzden o kad... Devamını Gör

DR.D

Bizde de AKP kongreleri

EngineerMind

Bir kez daha anladık ki, yeterli altyapısı olmayan, bilgilendirme açısından şeffaflıktan uzak, tedbirleri tümüyle değil bir gruba uygulayan ya da kişiye göre... Devamını Gör