onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kos Adası'nda Gezilecek Yerler: Ege Takım Adalarının Kalbi Kos Adası Nerede?

Kos Adası'nda Gezilecek Yerler: Ege Takım Adalarının Kalbi Kos Adası Nerede?

Nur YILMAZ
26.05.2023 - 22:50

Kos Adası, Türkçe adıyla İstanköy olarak da bilinir. Öyle ki Ege Denizi'nin en güzel adalarından biridir. Kos adası, tarihi ve doğa harikaları ile görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Adanın bir diğer önemli özelliği de bir zamanlar birçok ünlü düşünür ve şaire ev sahipliği yapmış olmasıdır. Bunların en ünlüsü ressam Apelles'tir. Yaptığı resimlerle adanın unutulmaz isimleri arasında yerini almıştır. Doktor Hipokrat da bu adada yaşayan diğer önemli kişilerden biridir. Kos Adası, turistik yerleri ve konaklama tesisleri ile bir turizm merkezi olarak da bilinir. Öte yandan imparatorluklara açık olan bu adanın tarihi oldukça eskidir. Peki Kos Adası nerededir, nasıl gidilir? Kos Adası'na gitmek için nasıl vize alınır?

İşte, Kos Adası gezilecek yerler...

Kos Adası'nın Tarihi

Kos Adası

Yunan mitolojisine göre Kos, hastaları iyileştiren tanrı Asklepios'un adasıdır. Arkeolojik buluntular, Kos tarihinin tarihöncesinde başladığını göstermektedir. Minos uygarlığı M.Ö. 14. yüzyılda adaya yerleşirken Minos uygarlığını Achaeans ve birkaç yüzyıl sonra Dorlar izledi. M.Ö. 5. yüzyılda ada Persler tarafından işgal edilmiş olsa da Atinalılar Persleri kovmuş ve adanın kontrolünü ele geçirmiştir. M.Ö. 460 yılında tarihte ilk tıp fakültesini kuracak olan Hipokrat adada doğdu.

M.Ö. 82 yılında Roma İmparatorluğu'nun kolonisi olan Kos, yüzlerce yıl Roma egemenliğinde kalmıştır. Kos Adası M.S. 1204’te Venedikliler tarafından işgal edilmiştir. 1522 yılında ada Osmanlı egemenliğine girmiş ve 1912 yılında İtalyanlar tarafından işgal edilinceye kadar bu durum değişmemiştir. 1934 yılında ada çok şiddetli bir depremle sarsılmış, insanlara ve mallara zarar vermiştir. 1943'teki Alman işgali, adanın karanlık günlerini derinleştirdi. 1948'de Kos adası Yunanistan ile birleşti ve bugünkü kimliğini kazandı.

Kos Adası Seyahati İçin Nasıl Vize Alınır?

Kos Adası

Bir Yunan adasına yapılan her gezide olduğu gibi 'Kapı Vizesi' de Kos adası için bir kurtarıcıdır. Tatilinizin 15 günü geçmemesi bekleniyorsa bu vize türünü tercih edebilirsiniz. Gerekli belgeleri seyahatiniz öncesinde danışmanlık şirketinize iletirseniz vizeniz kısa sürede hazır olacaktır.

Kapı Vizesinin Yunanistan için alternatifi Schengen vizesidir. Uzun süreli vize almak isteyenler ve gelecekte seyahat etmeyi planlayanlar için makul bir seçimdir. Öte yandan, sınır kapısında vize başvurusu yapmak için tüm belgeleri hazırlamanız gerekmektedir. Aksi takdirde yolculuğunuz başlamadan bitebilir.

Kos Adası'na Nasıl Gidilir?

Kos Adası

Adaya ulaşmak için en rahat seçenek Bodrum'dan Kos'a giden feribotu kullanmaktır. Bu vapurlar sayesinde adaya ulaşmanız sadece 20 dakikanızı alacaktır. Adada rahat hareket etmek isterseniz, varışta araç kiralama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Tüm bu yönleriyle Kos adası ulaşım kolaylığı ve birçok alternatif sunmaktadır. Örneğin bu adada birçok bisikletçiye rastlamak mümkün. Araba kiralamaya alternatif olarak bisiklet kiralamayı kesinlikle düşünebilirsiniz. Bu bisikletleri farklı sürelerde aylık veya günlük olarak kiralayabilirsiniz. Ayrıca otobüs gibi toplu taşıma araçları da bulunmaktadır.

Kos Adası Seyahatinde Neler Yapılır?

Kos Adası Seyahatinde Neler Yapılır?

Kos adasında yapılabilecek aktivitelerden birincisi alışveriştir. Hem seyahat etmekten hem de alışveriş yapmaktan hoşlanıyorsanız, Şehir Pazarı harika bir zevktir. Bu pazardan lezzetli hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Kos yöresine ait yemekleri de bu çarşıda rahatlıkla bulabilir ve deneyebilirsiniz. 

Pazar yerine turistik bir dükkân arıyorsanız en ünlü 2 caddeden bahsedebiliriz. Appelou ve Ifaistou caddeleri, popüler turistik mağazaları ve restoranları ile tanınır.

Şenlikli bir parti ile seyahatinizi zamanlayarak heyecan verici deneyimlere tanık olabilirsiniz. Örneğin Ağustos ayı başlarında düzenlenen Şarap Festivali ile Kos'un eşsiz yerel şaraplarını tadabilirsiniz. Ağustos'u burada geçirmek istiyorsanız Balık Festivali, Bal Festivali ve Hipokrat Festivali de katılacağınız etkinliklerden bazıları.

Gece hayatını seven ve faaliyetlerine bu yönde yön verenlerdenseniz limana gitmeniz yeterli. Burada muhteşem barların ışıkları başınızı döndürecek güzellikte. Liman bölgesinde güzel havanın tadını çıkarırken içkinizi yudumlayabileceğiniz bar seçenekleri de bulunuyor. Farklı lezzetler arıyorsanız Kos mutfağını gezi aktivitelerinize ekleyebilirsiniz. Bu mutfakta sarımsak ve limonun sıkça kullanıldığına şahit olacaksınız. Ayrıca füme balık ve diğer deniz ürünlerinin ünlü mutfak lezzetlerinin tadını çeşitli şekillerde çıkarabilirsiniz. Yemekler Ege mutfağını andırıyor olsa da her damak tadına çok farklı bir deneyim sunacağından emin olabilirsiniz.

Kos Adası Gezilecek Yerler

Kos Adası

Ege adalarının en değerli ve popülerlerinden biri olan Kos, komşu ülke sınırları içerisinde yer alır. Kos Adası'nı İstinköy olarak da biliyor olabilirsiniz. Değerli adalarımızdan biri olan Bodrum yarımadasının hemen karşısında Yunanistan'ın 12 adasına bağlı bir ada bulunmaktadır. Turizm açısından en ünlü yerlerden biri olan Kos'u gezmeye ne dersiniz?

Popüler deyince büyük bir ada düşünmeyin çünkü Kos'un bir ucundan diğer ucuna gitmek 5 dakika kadar sürüyor. Bodrum'a komşu dedim ama Akyarlar'dan rahatlıkla görebileceğinizi de eklemek isterim. Kos'un tarihine baktığımızda ilk yerleşimlerin geçmişi Britanya Kolumbiyası'na kadar yani 11. yüzyıla kadar uzandığını görüyoruz. Bu güzel ada önce Yunanlılar, sonra Romalılar ve Venedikliler tarafından yönetildi. Daha sonra Osmanlılar bu toprakları 400 yıl yönetti. Bu yüzden ada çok büyük bir Türk nüfusuna sahiptir. Türklerin ikamet ettiği bölge esas olarak Platani köyüdür. Merkeze yakın köylerden biridir.

1. Hipokrat Ağacı

Hipokrat Ağacı

Kos denilince akla ilk gelen yer ve isimlerden biri Hipokrattır. Biliyorsunuz, tarihteki ilk doktorlardan biri, bugün tıp öğrencilerinin yeminine bile adını yazdıran Hipokrat. Hipokrat'ın evinin Kos'ta olduğu söyleniyor. Kos'a vardığınızda Neratzia Kalesi'nin girişinde Hipokrat Ağacı'nı görebilirsiniz. Hipokrat'ın öğrencilerini bu kadim ağacın altında toplayarak öğrettiği söylenir. Dinlenmek ve serin oturmak için harika bir yer.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Çok büyük ve yaşlı bir ağaç eğer bir gün bu adaya yolunuz düşerse gezinize ilk buradan başlamanızı öneririm. Yanındaki tarihi Türk camisiyle birlikte Osmanlı döneminde yaptırılan çeşmeyi görebilirsiniz. Ayrica etrafında bulabileceğiniz eski Osmanlı mezarlarına mevcut oldukça ilginç bir yer. Ağacın gölgesinde oturup biraz dinlenip soluklanabilirsiniz.)))'

2. Neratzia Kalesi

Neratzia Kalesi

Eski bir kalenin kalıntıları üzerine inşa edilen Neratzia Kalesi, Kos limanının girişinde yer alıyor. Adından da anlaşılacağı gibi, burası Saint John şövalyeleri tarafından yaptırılmıştır. 1380'de Osmanlı saldırılarından korunmak için dört kule daha eklendi. 1523 yılında Osmanlılar kaleyi ele geçirmiş ve 389 yıl boyunca korumaları altında tutmuştur. Bu kaleyle ilgili en üzücü şey, 2017 depreminden sonra kalıcı olarak kapatılmış olmasıdır. Nedeni, Yunan hükümetinin burayı onaracak paraya sahip olmaması olduğu söyleniyor. Dışarıdan görebilir ve hatıra fotoğrafları çekebilirsiniz. Kalenin diğer detayları hayal gücünüze kalmış.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Büyük bir kale. Gezmek ücretsiz. İçerisinde tarihi kalıntılar var ama büyük bir bölümü kapalı. Ücretsiz wc imkanı sunuyor'

3. Asklepion Antik Şehri

Asklepion Antik Şehri

Antik Yunanistan'dan günümüze ulaşan en önemli Asklepionlardan biri de İstanköy'deki antik Asklepion kentidir. Buranın önemi, adını aldığı Asklepios'tan geliyor. Asklepios, antik Yunan ve Roma'da sağlık ve zindelik tanrısı olarak biliniyordu ve Asklepionlar aslında ona adanmış tapınaklardı. Zamanla elbette kütüphaneler, eğitim sınıfları, hamamlar ve kaplıcalar eklenmiş ve bir eğitim ve tıp kompleksi haline gelmiştir.

Asklepionlar, MÖ 400'lü yıllarda çok popüler oldu ve antik Yunanistan'da şifacılar için sık sık ziyaret edilen bir yer haline geldi. Buraya gelen hastalar önce rahipler tarafından bilimden uzak mistik, geleneksel yöntemlerle tedavi ediliyordu. Hastalar gece rüya görmek için yatar. Bu rüyalarında Asklepios’u görmeyi umut eder ve onu rüyalarında görmesinin ardından kendilerini tedavi etmesini beklerlermiş. Din insanları Asklepios’u gören hastaları ya hamama ya da gymnasiuma gönderirlermiş. Bu rüya ritüelinin en önemli detaylarından biri yılanlardır. Yılanlar Asklepios tarafından kutsanmış hayvanlardır. Bu nedenle rüya görme ritüeli sırasında alınan zehirli yılanlar istihare uykusuna yatmış insanların arasında serbest bırakılırdı.

Asklepion'un en önemli yönlerinden biri, tıp biliminin lideri olarak bilinen Hipokrat'ın burada eğitim almış olmasıdır. Zaman içinde meydana gelen depremler siteye büyük zarar vermiş olsa da, üç basamak üzerine inşa edilen bu yapının binaları ve bölümleri kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

  • Birinci Taraça: Tahmin edebileceğiniz gibi, bu, 'Π' harfi şeklinde ve sütunlar üzerinde bir kemerle inşa edilmiş ilk taraçadır. Bu alanın bir bölümünün tıp fakültesi olarak hizmet verdiği söylenmektedir. MS 3. yüzyıldan kalma Roma hamamları da vardır.

  • İkinci Taraça: bu bölüm tüm kompleksin en eski bölümlerine sahiptir. burada M.Ö. 4. yüzyıldan kalma bir sunak da vardır. Avato bölümü de bu terasın güney kesiminde yer almaktadır. Avato nedir, diye soracak olursanız hastalar uyku ritüelini burada yapmaktadırlar.

  • Üçüncü Taraça: Burası en üst teras. M.Ö. 2. yüzyılda inşa edilmiş olan Asklepion tapınağının kalıntılarını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu kalıntıların ortasında ICXP harflerini görebilirsiniz. Bu mektuplar İsa Mesih anlamına gelir ve o sırada burada inşa edilmiş bir erken Hıristiyan kilisesinin hayatta kalan son parçalarıdır.

Giriş ücreti: 100 TL

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'Net net net görmeniz gerekli, gezmesi fotoğraflaması incelemesi çok keyifli bir ören yeriydi. Tavsiyelerim, ilk olarak yazın gidiyorsanız yanınıza buzlu soğuk sular alın sıcakta oradan oraya yürümek insanı çok susatıyor; ikinci gelmeden önce araştırıp biraz okuma yaparak gidin (tabi meraklısı iseniz öylesine gezi diye geldiyseniz boş verin😅) ; üçüncüsü ayakkabı giyin her yer her yer diken ayakkabının altına bile yapışıp geliyorlar. Bu kadar soruna rağmen çok değen bir geziydi. Kesinlikle müze kart alıp da gidin bölgeye zaten gezilmesi gereken tüm yerlerde geçecek :)'

4. Platani Köyü

4. Platani Köyü

Platani Köyü Kos Adası'nda var olan bir Türk köyüdür. Platani köyünün eski adı Germe idi. Germe adı Gökova'nın eski adı olan Kermesos'tan gelmektedir. Adanın merkezine 3 km uzaklıktadır. Şehrin otobüs hatlarına kolayca ulaşabilirsiniz. Yürümeyi seviyorsanız, fena bir yol. Bu sayede yol üzerinde 2. Dünya Savaşı'ndan kalma Yahudi mezarlığını ve Osmanlı döneminden kalma mezarlığı görme şansına sahip olacaksınız. Platoni de Yunanlılar arasında çok popüler ve bu köyün meydanında birkaç Türk restoranı var. Burada lezzetli Türk kebapları yiyebilir, Türk rakısı ve Türk kahvesi içebilirsiniz. Ayrıca köy pazarı, pastane, cami ve kafe bulunmaktadır.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Osmanlı Camileri

Osmanlı Camileri

Kos Adası, Yunanistan'ın güneydoğusunda bulunan bir ada olup tarihi ve kültürel açıdan zengin bir geçmişe sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği döneminde, ada Osmanlı yönetimi altında bulunmuştur. Bu dönemde inşa edilen bazı Osmanlı camileri günümüze kadar ayakta kalmıştır. Kos Adası'ndaki bazı Osmanlı camileri hakkında aşağıda bilgi verilmiştir:

5. Defterdar Cami

Burası Kos'un merkezinde, eski şehir olarak bilinen Platea Elefterias meydanında yer almaktadır. İki camiden biri ibadete açık; Cuma ve bayram namazları imam ile birlikte kılınır. Diğer zamanlarda, genellikle ziyaretçilere ve ibadet edenlere açıktır. Diğer cami ise Platoni köyündeki köy camisidir. Adını da onu yaptıran Defterdar İbrahim Efendi'den alır. 1724 yılında yapılmış olup ibadete ve ziyarete açık olduğu için oldukça temiz durumdadır. İki İki katlı bir camidir ve sundurma merdivenle çıktığımız ikinci kattadır. Zemin katta birkaç kafe ve dükkan var. Tesisler, gelir elde etmek için işletme sahiplerine kiralanır. 1991 yılında Vakıf İdaresi tarafından tek balkonlu kulesi restore edilmiştir.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

6. Cezayirli Gazi Hasan Paşa Cami

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Cami Hipokrat Ağacı'nın hemen yanında yer almaktadır, bu cami, Lonca olarak bilinen bölgede, Kos adasının arkeolojik alanında yer almaktadır. Adını, o zamanlar adanın valisi olan Cezayirli Hasan Paşa'dan alıyor. 1776 yılında yapılmıştır. Mimari açıdan çok güzel bir yapıdır. Kubbeler üzerine kurulmuş bu iki katlı güzel camiye merdivenle ulaşılmaktadır.

7. Arkeoloji Müzesi

Arkeoloji Müzesi

Kos'a geldiğinizde mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de Arkeoloji Müzesi. Burada ağırlıklı olarak Roma ve Helenistik eserler sergilenmektedir. Eserlerin çoğu Agora, Batı Arkeolojik Sit Alanı ve Odeon'dan gelmektedir. Müze binası 1935 yılında İtalyanlar tarafından yapılmıştır. Zemin katta heykeller sergilenirken, üst katta çoğunlukla seramik ve küçük parçalar görebilirsiniz. Tanrı ve tanrıçaların mermer heykellerini görmek, antik Yunan döneminden kalma bir estetik harikasıdır. Ayrıca Casa Romana'nın (Roma Evi) mozaik yer karoları da çok değerli eserlerdir.

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayınız.

Gezgin Yorumları

'1936 yılında açılmıştır. Ada'daki arkeolojik buluntular sergilenmekte. Öğleden sonra bir saat ayırmanız yeterlidir, ziyaret etmenizi öneririm.'

8. Casa Romana (Roma Evi)

Casa Romana ( Roma Evi )

Casa Romana bir villadır. Roma döneminde yaşamış çok varlıklı bir aileye ait 36 ​​odalı bir konak. Yakın zamanda büyük bir restorasyon geçirmiştir. Bu muhteşem villanın oda ve avlularının taban mozaikleri antik Yunan sanatının izlerini taşımaktadır. Bu nedenle evin ilk bölümünün 1. yüzyılın Helenistik dönemine ait olabileceği söylenmektedir. Diğer parçalar Pompeian tarzıdır.

Bu villanın odaları üç adet iç avlu etrafında sıralanmıştır. Bu avluların ikisinde Rosod tarzı sütunları görebilirsiniz. Girişte bir heykel kaidesi vardır ve bu kaidenin üzerinde kötü ruhları savuşturan anlamına gelen “ΑΠΑΛΕΞΙΚΑΚΟΣ” yazılıdır.

Plajlar

Plajlar

Kos Adası, Ege Denizi'nde bulunan güzel plajlarıyla ünlü bir turistik yerdir. Adada birçok plaj bulunmaktadır ve her biri kendine özgü özelliklere sahiptir. İşte Kos Adası'ndaki bazı popüler plajlar:

9. Kefalos – Ag. Stefanos Plajı

Kos'ta çok ünlü bir plaj. Sahile çok yakın kaya üzerine kurulu küçük kilisesi ve sahil kenarındaki eski bazilika kalıntılarıyla çok mistik bir atmosfer var. Kendinizi yormaya hazırsanız bu kayaya yüzebilirsiniz. Çıplak ayakla kayaya tırmanmak kolay olmayacağı için deniz ayakkabısı giymenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu kumsalda yapılabilecek en keyifli aktivitelerden biri şnorkelle dalıştır. Tesislerin olmadığı bu plaja yiyecek içecek götürmenizi öneririz.

Gezgin Yorumları

'Herkesin görmesini şiddetle tavsiye ediyorum.  Denizin turkuazı, doğanın bakirliği ve bazısına kalıntılarının arasından denize girmek şahaneydi.'

10. Tigaki Plajı

Tigaki, Kos'un en iyi ve en sevilen plajlarından biridir. Kos limanına ulaşım yaklaşık 10-15 dakika uzaklıkta olup, mesafe yaklaşık 10 km'dir. Uzun ve temiz bir plajı var. Platin gibi beyaz kumu ve masmavi denizi ile çok keyifli bir yer.

Gezgin Yorumları

'Tek kelime ile harika bir beach. Deniz tertemiz , uzuuun bir kumsal , küçük resteruantlar , magandasız , sakin bir plaj. Denize girip güneşlenmek isterseniz, kos merkeze en yakın yer.'

11. Paradise Beach

Kardamena Plajı olarak da bilinir. Eskiden küçük bir balıkçı köyüydü. Uzun ve beyaz kumu ile çok hoş bir yerdir. Eğer tesisi bulunan konforlu bir yer arıyorsanız burası tam size göre!

Gezgin Yorumları

'Çok kalabalık, deniz güzel, tesis yeterli. Ancak çok kalabalık. Sessiz ve doğal ortam isteyenler için uygun değil. Kitap okuyup güneşlenmek isteyenler için başka adresler var..'

12. Tam Tam Plajı

Kos'taki bir diğer ünlü plaj ise Tam Tam! Mastichari kasabasının sahil şeridinde yer almaktadır. Merkezden biraz uzak olan bu plaj merkezden biraz uzaklaşmak isteyenler için!

13. Marmari Plajı

Kos'un kuzey kıyısında yer alır ve Marmari Plajı ve diğer plajlarda olduğu gibi ince kum yapısına sahiptir. Bu plajın çok uzun bir tatil şeridi bulunmaktadır. Diğer plajlara kıyasla daha kalabalık bir yer olan Marmari Plajını su sporlarını seviyorsanız burayı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

14. Lambi Plajı

Kos'a gittiyseniz ve köye yakın bir plajda biraz vakit geçirmek istiyorsanız Lambi plajı tam size göre. Kos limanından ve Lambi'ye kolayca otobüs bulabilirsiniz. Fotoğraf çekebileceğiniz bir yel değirmeni de var.

15. Therma Plajı

Therma Beach adından da anlaşılacağı gibi bölgedeki sıcak suları sayesinde oldukça popüler bir plaj. Plajın girişinde küçük kayalarla çevrili bir havuz göreceksiniz, tahmin edebileceğiniz gibi bu havuz sıcak su ile dolu. Kos limanına 10 km mesafede, tamamen doğal ve keyifli bir yer. Tesis olmayan bu yere gidecekseniz hazırlıklı olmanızda fayda var.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
tom lee jones

Yunanistanin butun bolgeleri siddetle tavsiye edilir,yemek insanlar benzer,cevre Turkiyenin 60-80 yillari gibi cete ve beton seriati cokmeden once, genelde t... Devamını Gör