Gündem ABD'nin YPG'ye Silah Verme Kararı: 8 Madde ile Kim Ne Dedi, Neler Yaşandı?
ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkeyi ziyareti öncesinde iki ülke arasında ipleri gerebilecek bir adım attı. Savunma Bakanlığı Pentagon, IŞİD'in bölgeden temizlenmesi için başlatılacak Rakka operasyonu öncesinde, YPG'ye ağır silah yardımında bulunulacağını açıkladı. Karar hem Türkiye hem de dünya medyasında geniş yer buldu.
ABD'nin kararı nasıl duyuruldu ve sonrasında taraflardan ne tepkiler geldi? Birlikte bakalım...
1. YPG'ye silah yardımı yapılacağı önce isimsiz bir yetkili tarafından açıklandı, ardından Pentagon tarafından doğrulandı.
ABD Savunma Bakanı James Mattis ile birlikte Litvanya'ya giden Pentagon Sözcüsü Dana White, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Dana White açıklamasında, 'Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konularda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır' ifadelerini kullandı.
2. ABD'nin Rakka Operasyonu ve şehri IŞİD'den temizleyecek güç YPG vurgusu.
3. Gelişme dış basında nasıl yankı buldu?
New York Times gazetesi, ana unsurunu YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne verilecek silahların, hafif silah ve mühimmatın yanı sıra ağır makineli tüfek, 120 milimetrelik havan topu, anti-tank silahları ve zırhlı araçları da içerdiğini yazdı.
İngiliz The Independent gazetesi ise, top ya da karadan havaya füze verilmesinin beklenmediğini vurguladı.
4. ABD, 'güdümlü füze, tank ve zırhlı araç' yardımında bulunabilir.
YPG'li bir yetkili Sputnik'e yaptığı açıklamada, ABD'nin kendilerine havan mermileri, ısı güdümlü füzeler, doçka ağır makineli tüfekler, otomatik silahlar, ağır otomatik silahlar, zırhlı araçlar ve tanklar vereceğini ifade etti.
PYD Eş Başkanı Salih Müslim de ABD'nin beklenen bir karar aldığını söyledi.
Reuters ajansının haberine göre Muslim, 'Rakka'nın ele geçirilmesi için verilen mücadele, terörizme karşı oluşurulan uluslararası koalisyonun çabalarına paralel şekilde sürüyor. Amerikalıların YPG'ye silah vermesi doğal' dedi.
5. İlk tepki Başbakan Yardımcısı Canikli'den geldi: 'Konu Türkiye Cumhuriyeti devleti, Türk milleti için bir varlık, yokluk meselesidir'
Canikli'nin açıklaması şu şekilde:
'Bu son kararı da aslında bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor. 'Bunun akabinde Trump yönetimi farklı bir politika mı izleyecek' sorusuna net bir cevap vermemiz mümkün değil, onu göreceğiz. Trump yönetiminin bu şekilde kendilerinin de terör örgütü olarak kabul ettikleri bir terörist gruba, doğrudan ya da dolaylı farketmez, YPG üzerinden silah vermesi, bunun terör örgütüne destek olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Bunun kabul edilmesi mümkün değil. Bu önemli bir hadise. Bu konu Türkiye Cumhuriyeti devleti, Türk milleti için bir varlık, yokluk meselesidir, bir beka meselesidir. Bunu herkesin çok iyi bir şekilde görmesi gerekir. Basit hesaplardan yola çıkarak, oralarda farklı bir takım projeler geliştirilmeye çalışılırsa, bu millet buna müsaade etmez. Özellikle Türkiye'nin geleceğini tehdit edecek şekilde terör örgütlerinin orada bir siyasi yapılanma üzerinden mevcudiyetlerini, varlıklarını biz hiçbir şekilde kabul edemeyiz. Biz inanıyoruz, bekliyoruz, ümit ediyoruz ki ABD yönetimi bu yanlışa dur diyecektir, bundan vazgeçecektir.'
6. Başbakan Yıldırım: 'Bir terör örgütü kullanarak başka bir terör örgütü yok edilemez'
'Türkiye bölgede PKK'nın bir başka terör örgütü DEAŞ'a karşı kullanılmasına karşıdır. Bunu net bir şekilde muhataplarımıza söyledik. Bir terör örgütü kullanarak başka bir terör örgütü yok edilemez. PKK ya dolaylı ve doğrudan yardımları bizim kabul etmemiz mümkün değildir. ABD bir tercih yapmalı. Bölgede terörle mücadele edilecekse Türkiye bunu yapıyor.'
7. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tepki: 'Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin YPG’ye silah kararına ilişkin 'Geçmişte atılan yanlış adımların Suriye getirdiği durum ortadadır. Bir kez daha açıkça ifade ediyorum. Suriye ve Irak’taki her gelişme bizim için doğrudan milli güvenlik meselesidir. Müttefiklerimizin terör örgütlerinin yanında değil yanımızda yer alacağına inanmak istiyoruz. Alınan karar ile ilgili endişelerimizi 16 Mayıs’ta Başkan Trump ile yapacağımız görüşmelerde ayrıntılı bir şekilde kendilerine bizzat ifade edeceğiz. 25 Mayıs’taki mini NATO zirvesinde de müttefiklerimiz ile konuyu masaya yatıracağız. Suriye’nin bölünmesine karşı olduğumuzda her zaman söyledik. Aklı selim ile çözülmesinden yanayız. Temenni ediyorum ki yanlıştan bir an önce dönülür. Temenni ederim ki ifade edilen bazı gerçeklerden ABD’ye gitmeden bir an önce dönülmüş olunur' dedi.
8. Kararın açıklandığı sırada Genelkurmay Başkanı Akar ve MİT Müsteşarı Fidan da ABD'de bulunuyordu.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın beraberinde Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın da bulunduğu heyetin dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Korgeneral Herbert Raymond McMaster başkanlığındaki ABD heyetiyle gerçekleştirdiği görüşmede Suriye ve Irak'taki gelişmeler, terörle mücadele, ikili ilişkiler ve diğer güvenlik konularının ele alındığı bildirilmişti.
YPG'ye yapılacak silah yardımının da heyetin ülkede bulunduğu sırada açıklanması dikkat çekmişti.
Yorum Yazın
büyük anlaşmalar olduğu ve halkın bunlardan bihaber olduğu çok açık. Bizler sadece bir illüzyon gösterisini izleyen seyircileriz, o kadar.
maşa varken ateşi elle tutmazsın. herkesin maşasının kalibresi de ayrı. kimi daeşi tuttu kimi ypgyi biz de siki tuttuk.
daha güzel bir yorum olamazdı
Gerçekten Amerika'ya bu yaptıklarının yanlış olduğunu söylemek istiyorsanız, yani Türkiyeyi terör örgütlerine tercih etmelerinin bedelini göstermek istiyorsa... Devamını Gör
O dedigini yapamazlar. Türkiye NATO ülkesi olarak NATO nun kurucu ülkesini "Ülkmeden defol" diyemez. Bedeli cok agir olur. Burda Amerikalı bir kaç tanıdıgım ... Devamını Gör