onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Göç Hikâyeleri: Mülteci Resimlerinde Sürgün ve Umut

Göç Hikâyeleri: Mülteci Resimlerinde Sürgün ve Umut

Damla Pinçe
15.07.2015 - 19:42 Son Güncelleme: 21.07.2015 - 18:03

Mülteciler; evlerini, barklarını ve ülkelerini bırakarak başka ülkelere sığınmak durumunda kalıyorlar. Yani başka bir deyişle zorlu psikolojik koşullar altında yaşamak zorunda kalıyorlar. Dolayısıyla bir şekilde iyileşme ve adaptasyon sürecine girebilmek için de bir şeylerle uğraşmaları gerekiyor. Sanatın psikolojik açıdan iyileştirici özelliği olduğunu da hepimiz biliriz. İşte bu dosyada sizlere mültecilerin yapmış olduğu resimlerde umudun ve sürgünün izini sürüyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mülteci Sanat Projesi nedir?

"Seyahat" - Alwy Fadhel

"Seyahat" - Alwy Fadhel

Alwy Fadhel tarafından yapılan bu semin adı resmin adı 'Seyahat'. Fadhel beş yıldan fazla süredir Avustrulya tarafından gözaltında tutulan bir sığınmacı. Resminde gözaltındaki bir sığınmacının psikolojik durumunu resmetmiş: anksiyete, depresyon, travma. Hatta bu koşullar öyle çizilmiş ki, kendisine zarar vermesine bile sebep olabilir.

"Kolombiya'da Ailemle Birlikte Yaşadığım Hayat"

"Kolombiya'da Ailemle Birlikte Yaşadığım Hayat"

Ekvador'dan mülteci bir çocuk, göç etmeden önce Kolombiya'daki hayatını anlattığı bu resimde kendi yegane göç hikayesini anlatıyor.  Kolombiya, beş yıldan fazla süren iç savaş nedeniyle Latin Amerika ülkeleri arasında en fazla mülteci çıkaran ülke.

"Özgürlük Hayalleri"

"Özgürlük Hayalleri"

Kara kalem çizilmiş olan bu resmin ismi 'Özgürlük Hayalleri' Mülteci Sanat Projesi'nin Sürgün serisinden olan bu parça, göz altındaki bir sığınmacıya ait. Mülteci Sanat Projesi bir Avustralya projesi. Amacıysa mültecilerin sesinin duyulmasını sağlamak ve bir çeşit kendini ifade etme yolu yaratmak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Tahammül" - Alwy Fadhel

"Tahammül" - Alwy Fadhel

Hazır kahveden yapılan bu resmin ismi 'Tahammül'. Ve yine Alwy Fadhel tarafından yapılmış. Kendisinin tutulduğu yerde başka bir sığınmacı tarafından geliştirilen bu teknikte hazır kahve değişik oranlarda sulansırılıyor ve resim yapılıyor. Alwy Fadhel de bu tekniği o sığınmacıdan öğreniyor.

Kolombiyalı sığınmacı bir çocuktan

Kolombiyalı sığınmacı bir çocuktan

Ekvador'dan Kolombiyalı sığınmacı bir çocuğun çizdiği bu resim ailesinin neden taşındığını anlatıyor. Çocuk 'Her zaman okula gittim, çünkü orası öğrendiğim yerdi. Babam mısır ve şeker kamışı ekerdi, annemse bir dükkanda çalışırdı. Biz her zaman mutlu bir aileydik. Ama 'onlar' geldiği için, her şey kötüye gitmeye başladı. Bu yüzden Ekvador'dayız. Evimizi terk ettik çünkü eğer 24 saat içinde terk etmeseydik, onlar gelip bizi öldüreceklerdi. Ancak biz her zaman olduğumuz gibi bir aile olmaya çalışacağız'

"Korku"

"Korku"

Mülteci Sanat Projesi'nden bir parça olan bu resim, yağlı boya tekniğiyle, tutuklu bir sığınmacı tarafından çizilmiş ve ismi 'Korku'. Sanatı bir iletişim yolu olarak kullanmak önemli. Mülteci Sanat Projesi de Avustralya'da bunu gerçekleştirmeye çalışıyor.

"Sabır" - Majid Rabet

"Sabır" - Majid Rabet

Karakelamle Majid Rabet tarafından çizilen bu resmin ismi 'Sabır'. Bu da Mülteci Sanat Projesi'nin Gözaltında Hayatta Kalma isimli serisinden. Projenin bir diğer amacıysa sığınmacılarla toplum arasında bir köprü kurabilmek.

"Gözaltında Hayat" - Kamaleshwaran Selladurai

"Gözaltında Hayat" - Kamaleshwaran Selladurai

Yağlı boya tekniğiyle yapılan bu resmin ismi 'Gözaltında Hayat' ve Kamaleshwaran Selladurai tarafından yapılmış. Bir önceki resimle aynı seriden. Bu serideki bütün işer travma, sürgün, umut ve tahammül temalarında toplanmış durumda. Bu temalar bütün sığınmacılar tarafından ortak yaşanan temalar.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dokuz yaşındaki Suriyeli bir çocuğun gözünden

Dokuz yaşındaki Suriyeli bir çocuğun gözünden

Resim dokuz yaşındaki Suriyeli bir çocuğun gözünden çatışmalardan öncesini ve çatışmayı tasvir ediyor. Bu resimler savaştan kaçan çocuklara, Lübnan'da bir okulda öğretmenler ve çalışanlar tarafından travmalarını aşmaya yardımcı olmak amacıyla çizdirilmiş. 'Bazen tanklar ya da bomba atan uçaklar çiziyorlar. [ağlayan ve kanayan insanlar çiziyorlar. Bu bize onların ne gördüğü konusunda yardımcı oluyor.' diyor programın Yeni Zelanda temsilcisi Herald.

"Sri Lanka Ordusu Tamil'i Bombalıyor"

"Sri Lanka Ordusu Tamil'i Bombalıyor"

Akrilik boya tekniğiyle yapılan bu resim, Mülteci Sanat Projesinin bir parçası. Projeye kadınlar, erkekler ve çocuklar katılıyor. Aynı zamanda Afganistan, Sri Lanka, Irak, İran, Burma ve Kürdistan'dan sığınmacılar da katılıyor.

Kolombiyalı sığınmacı bir çocuğun resmi

Kolombiyalı sığınmacı bir çocuğun resmi

Kolombiyalı sığınmacı bir çocuk ailesinin neden Ekvador'a kaçması gerektiğini bu resimle anlatıyor. Ekvador'daki mültecilerin %98'i komşu ülke Kolombiya'dan gelmiş. Kolombiya'dan 4.7 milyon insan yersiz yurtsuz bir şekilde yaşıyor.

"Özgürlüğe Doğru Koşmak" - Saad Tlaa

"Özgürlüğe Doğru Koşmak" - Saad Tlaa

Bu sulu boya resim Mülteci Sanat Projesi'nden bir parça. Resmin ismi 'Özgürlüğe doğru Koşmak' ve çizeriyse Saad Tlaa. Mülteci Sanat Projesinin eserleri 2010'dan bu yanan Avustralya'da sergileniyor.

"Özgürlüğe Aşığım" - Saeed

"Özgürlüğe Aşığım" - Saeed

Siyah kağıt üzerine beyaz mürekkeple Saeed tarafından çizilen bu resmin ismi 'Özgürlüğe Aşığım'. Mülteci Sanat Projesi'nde satılan resimlerden elde edilen gelir tekrar sığınmacıların ve mültecilerin durumunu iyileştirmek için kullanılıyor. Bazen de geride kalan ailelere gönderiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

"Çığlık" - Alwy Fadhel

"Çığlık" - Alwy Fadhel

Hazır kahve tekniğiyle Alwy Fadhel tarafından yapılan bu resimin adı 'Çığlık'. Mültecilerin karşı karşıya olduğu travma ve depresyonu resimde birebir görebiliyoruz.

"Yas Hayatı" - Ranjini

"Yas Hayatı" - Ranjini

'Yas Hayatı' isimli bu resim Ranjini tarafından kuru boyalarla yapılmış. Duyguları sözlerle ifade etmek resimle ifade etmekten daha zor olabiliyor. Resim aynı zamanda bir terapi görevi de görüyor, zihnen insanı rahatlatıyor.

"Yılbaşı Adası Bot Trajedesi"

"Yılbaşı Adası Bot Trajedesi"

Bu resim de Mülteci Sanat Projesi'nin Sürgün serisinden. Resim sadece büyük ve baş edilmez psikolojik rahatsızlıklarla mücadele etmiyor, aynı zamanda sığınmacıları kendilerine zarar vermesini de önlüyor.

Kolombiyalı bir çocuktan

Kolombiyalı bir çocuktan

Yine Kolombiyalı bir çocuğun Ekvador'dan önceki yaşamı anlattığı bir resim. Çocuk 'Kolombiya'da evler, arabalar, okullar ve ağaçlar vardı. Şimdi şiddet var. Çeteler çocukları, kötü çocuklar yapmak için topluyor. Onları alıyorlar ve canlarını yakıyorlar... Biliyorum çünkü bunları birçok insandan duydum. Bu bizi korkutoyr. Burası daha huzurlu ve kendimi daha özgür hissediyorum.' diyor.

"Hayale Dokunmak" - Saad Tlaa

"Hayale Dokunmak" - Saad Tlaa

Bu sulu boya resmin adı 'Hayale Dokunmak' ve Saad Tlaa tarafından yapılmış. Mülteciler sosyalleşmeden ve toplumdan uzak durmak zorunda kaldıkları için ya da uzak tutuldukları için resim yapmak onlara yaratıcı bir özerklik ve resim aracılığıyla gelen bir direniş sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
16
8
6
5
4
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam