onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gerginlik Efes'e Sıçradı: Türkiye, Avusturya'nın Kazılarını Durdurdu

etiket Gerginlik Efes'e Sıçradı: Türkiye, Avusturya'nın Kazılarını Durdurdu

ATKN
04.09.2016 - 18:54 Son Güncelleme: 05.09.2016 - 10:42

Avusturya Arkeoloji Enstitüsü'nün 100 yılı aşkın süreden bu yana İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti'nde yürüttüğü kazılar durduruldu. Son dönemde Türkiye ile Avusturya arasında süren siyasi gerginliğin buna sebep olduğu belirtiliyor. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Doğan Haber Ajansı'nın haberine göre Efes Antik Kenti'ndeki kazılar, Dışişleri Bakanlığı'nın 31 Ağustos 2016 tarihli yazısıyla normal çalışma döneminin bitmesine 2 ay kala iptal edildi. 

Bu yılın başlarında Avusturyalı Doç.Dr. Sabine Ladstatter başkanlığında başlayan dönem kazılarında çevre düzeni, koruma, restorasyon, konservasyon ve yayın ağırlıklı çalışmalara izin verilmişti.

Kazı başkanı Doç.Dr. Sabine Ladstatter

Dışişleri Bakanlığı'nın yazısını Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri kazı heyetine tebliğ etti.

Avusturya ekibinin 3 ayrı bölgede yürüttüğü kazı alanına giden Selçuk Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal ve bakanlık görevlileri, 3 kazı noktasını teslim aldı.

Kazı evine ait eşyalar toplatıldı

Kazı evine ait eşyalar toplatıldı
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yamaç evleri, Efes içerisindeki Meryem Ana Kilisesi ve Efes üst kapı yakınında kazıların yürütüldüğü bölgelerde bulunan kazı evine ait eşyalar toplatılıp, Avusturya Kazı Evi yetkililerine teslim edildi. 

Avusturyalı arkeoloji ekibinin kullandığı kazı evinin ise gelecek talimatlar doğrultusunda mühürlenebileceği belirtildi. Avusturya kazı ekibine önümüzdeki yıl kazı izni verilip verilmeyeceğinin ise gerilimin sürüp sürmemesine bağlı olduğu ifade edildi.

Kazılar, tarihinde dördüncü kez durdu

Kazılar, tarihinde dördüncü kez durdu

Efes Antik Kenti'nde 1893 yılında Viyana Üniversitesi Klasik Arkeoloji bölümü öğretim üyesi Ordinaryus Prof.Dr. Otto Bendrof'un başlattığı kazılar için Avusturya Arkeoloji Enstitüsü kurulmuş ve günümüze kadar kazıları yürütmüştü. 

Geçen süre içerisinde 1909-10, 1914-25 ve 1936-53 yılları arasında üç kez ara verilen kazılar, dördüncü kez durdurulmuş oldu.

Gerginlik panodaki o yazıyla başladı

Gerginlik panodaki o yazıyla başladı

Türkiye ile Avusturya arasındaki gerginlik, geçen temmuz ayı sonlarında Avusturya'nın başkenti Viyana'da Schwechat Uluslararası Havalimanı'ndaki panoda 'Türkiye tatili sadece Erdoğan'ı destekler' yazısı ile başlamış, ağustos ayı ortalarında ise aynı panolardan Türkiye'deki cinsel istismara yönelik bilgilendirme ile doruğa çıkmıştı.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Avusturyalı politikacıların gerilimi arttıran ve Türkiye'nin Avrupa Birliğinde yer almaması gerektiği yönündeki açıklamaları üzerine Türkiye, Viyana Büyükelçisini Ankara'ya çağırmıştı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
842
128
95
55
49
23
14
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın

Türk Arkeologların neden işsiz kaldığının yegane örneklerinden biri. Arkeoloğumuz bile ithal.

eeyz

Arkeoloji okuyan gençlerimiz bütün Ege'de Avrupa ülkeleri kazı yapıyor diye mesleklerini yapamıyorlar

Bonibonbonio

Ya Türkiyede Bir Sürü Arkeolog Öğrencilerimiz İş Bulamıyor Çıkarın Şu Malları Amk Yabancılar Yüzünden Kendi İnsanlarımız İşini Yapamıyor...