Enflasyon-Kur-Faiz Üçgeninde Ekonomi Modeli: Dolar Neden Yükseliyor? Ekonomi Nasıl Düzelir?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Enflasyon-Kur-Faiz Üçgeninde Ekonomi Modeli: Dolar Neden Yükseliyor? Ekonomi Nasıl Düzelir?
Dolardaki yükselişin enflasyondaki yükselişi tetiklediğini, artık telefona bakmayan amcalar da öğrenirken, bu minvalde uzmanların peşine düştük.
Kur, enflasyon, faiz üçgeninde her gün kaybolurken, uzmanlara danıştık. Her yerden soralım açık kalmasın istedik. Enflasyonlu büyüme olur mu? Enflasyon nasıl düşer? Türkiye ekonomi modeli ya tutarsa? Kurda değer kaybının etkileri gibi gibi içinden çıkmaya çalıştığımız döngünün içinde yine kaybolduk.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu paylaşımı bugün dolar/TL'nin yaklaşık yüzde 25 oranında yükselişle 17,16 seviyelerinde işlem gördüğü anlarda sosyal medyada yeniden gündem oldu. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Küçükkale de yükselişin hızlandığı bugünde böyle bir paylaşım yaptı. 👇
2000'lerin başı ya da 2013 yılı çevresi diyebileceğimiz bir dönem harici Türkiye'de enflasyon tek haneye kolay kolay inmiyor. Malum ABD'den yüksek genelde. Bu döneme göre kurlarda durum daha stabil ama o dönemlerde de sınırlı da olsa yükselişler görünüyor. Kur sadece enflasyona mı bağlı?
Faiz, kur, enflasyon üçgeninde ABD, AB tarafından bakıldığında sıfırın altında faizle yaşıyorlardı son döneme kadar ve paraları değerli, enflasyonları düşüktü. Bu nasıl oluyor?
Şu dönem uygulanan programla başarılı olma ihtimalimiz nedir? Ekonomiyi yönetenlerin eğitimli ve işi bilen kişiler olduğundan yola çıkarak, bu ihtimalin düşük olduğu ekonomistlerin her söyleminde yer alırken, neden böyle bir yolu seçiyoruz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cem Başlevent hocanın da kapısını çaldık. Her daim naif yaklaşımıyla cevapladı. TL'de değer kaybını mevcut şartlar altında durdurmanın faiz artışı ve döviz satışı harici bir yolu var mı?
Uygulanan modele göre, döviz girişi sağlanırsa başarı şansı artar mı? Diyelim bir şekilde yabancı girişi oldu ve 2021 ekim ayında MB Başkanı Kavcıoğlu'nun açıkladığı gibi cari fazlalı, düşük faizli, enflasyon düşürmeli model sonuca ulaşır mı?
Hazine ve Maliye Bakanı, 'TL'nin daha düşeceği yer kalmadı' demişti. Buradan yola çıkarsak gelir seviyemiz daha ne kadar eriyecek? Yine Bakan'ın 'enflasyonlu büyüme seçtik' sözünden yola çıkarak büyüme bir yerde etkilenmeyecek mi? Alım gücü düşünce talep kesilmeyecek mi? Sudden stop tehlikesi var mı? Dünyada enflasyonlu (bu kadar yüksek oranda) büyüme örneği var mı?
Sosyal medyada da gözümüze konunun büyük resmi dahilinde çarpan yorumlar şu şekilde oldu👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son olarak Mahfi Eğilmez de son değerlendirmesinde, "kur boşuna yükselmiyor" diyor ve şöyle açıklıyor 👇
Kısa ve net özetlememiz gerekirse 👇 😎 Bu kısım işin tebessümü olurken, bugünlerde ekonomistlerle fazlasıyla diyalog kuruduğumuz için en çok bizim ihtiyacımız var gülmeye sanırız.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Devletin planındaki güvence nedir?