onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Edebiyat ve Psikopatoloji: Hayatları Ruhsal Rahatsızlıklar ile Geçen 28 Meşhur Yazar

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Edebiyat ve Psikopatoloji: Hayatları Ruhsal Rahatsızlıklar ile Geçen 28 Meşhur Yazar

Taner Bayram
27.08.2015 - 20:42

Edebiyat ve yazarların ruhsal durumu sıklıkla tartışılan konulardandır. Kimi görüşlere göre, yazarların sahip oldukları ruhsal sorunlar onların yaratıcılığını tetiklemektedir. Bazı görüşler ise yaratıcılık ve deha ile deliliğin doğrudan açıklanamaz birtakım yakınlıklarının olduğunu öne sürmektedir.

Bu durum henüz bilim tarafından aydınlatılamamış olsa dahi, yazarların ve düşünürlerin karmaşık ruhsal durumlar içinde bulunduğu, toplum ile uyuşmazlıklar yaşadığı ve birçoğunun ciddi mental rahatsızlıklar ile boğuştuğu ise bir olgudur.

Dosyamızda biz de kimi zaman intihar ile sonuçlanacak denli, ciddi ruhsal hastalıklara sahip yazar, düşünür ve şâirleri bir araya getirdik. İyi okumalar diliyorum...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Fyodor Mihailoviç Dostoyevski

1. Fyodor Mihailoviç Dostoyevski

Dünyaca ünlü varoluşçu Rus yazar Fyodor Dostoyevski, epilepsi (sara) hastasıydı. Buna bağlı birtakım sorunlar yaşıyordu. Freud'a göre histerik nevrozdan muzdaripti. 

Bununla beraber ömür boyu süren bir depresyon ve hayatının bir bölümünde kendisi çok etkileyen bir kumar bağımlılığı yaşadı.

2. Friedrich Wilhelm Nietzsche

2. Friedrich Wilhelm Nietzsche

Dâhi Alman filozof Friedrich Wilhelm Nietzsche frengiye yakalandı. Hastalık ilerledikçe ruhsal sağlığı da kötüye gitti.  

Çok şiddetli depresyon ve intihar eğilimiyle yaşadı. Sonunda tamamen aklî dengesini yitirdi.

3. Soren Kierkegaard

3. Soren Kierkegaard

Danimarkalı dâhi varoluşçu filozof ve yazar Soren Kierkegaard tıpkı babası gibi depresyondan sıkıntı çekiyordu.

4. Lev Nikolayeviç Tolstoy

4. Lev Nikolayeviç Tolstoy

Bir başka dünyaca ünlü Rus yazar olan Lev Tolstoy'un psikolojik durumu da yaşı ilerledikçe kötüleşti. Kendini depresyonun pençesinde buldu. 

Varlıklı bir adam olmasına karşın git gide bir münzevî yaşamını tercih etti. Aynı zamanda edebî başarısı kendisinde bir takıntıya dönüştü.

İntihar etmek için cesareti olmaması sebebiyle de kendini eleştirdi. Ölümüne kısa süre evden kaçtı ve karısını terk etti. 10 gün sonra da bir tren istasyonunun görevli kulübesinde öldü.

5. Edgar Allan Poe

5. Edgar Allan Poe

Usta yazar Edgar Allan Poe hayatı boyunca depresyon ile mücadele etti. 

Ayrıca 13 yaşındaki kuzeni ile yaptığı evlilik de yazarın ruhsal dünyası ile ilgili ip ucu verebilir bizlere...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. William Blake

6. William Blake

William Blake yazar, şâir ve sanatçı olarak yaratıcılığını büyük ölçüde gördüğü halüsinasyonlara borçluydu.

7. Charles Dickens

7. Charles Dickens

Meşhur İngiliz yazar ve eleştirmen Charles Dickens, bazı psikoloji uzmanları ve biyografi yazarlarının görüşlerine bakılırsa depresyon ve bipolar bozukluk yaşıyordu.

8. Charles Baudelaire

8. Charles Baudelaire

19. yüzyıl Fransız edebiyatının büyük ismi Baudelaire, tüm hayatı boyunca sistemle uyumsuz bir yaşam sürdü ve bohem bir hayatı tercih etti. 

Yakalandığı frengi hastalığının da etkisiyle ruhsal sağlığı git gide bozuldu. Baudelaire ayrıca bipolar bozukluktan muzdaripti.

9. Mark Twain

9. Mark Twain

'Tom Sawyer''ın Maceraları' ve 'Huckleberry Finn'in Maceraları' gibi ünlü kitapların yazarı Mark Twain, bütün ömrü boyunca depresif, neşesiz ve melankolik bir hayat sürdürdü.

10. Virginia Woolf

10. Virginia Woolf

Ünlü İngiliz yazar Virginia Woolf son romanı bitirdikten sonra ciddi bir depresyona girdi. 

İkinci Dünya Savaşı'nın da etkisiyle, 1941 yılında, ceplerini taşlarla doldurdu ve evinin yakınındaki Ouse nehrine doğru yürüdü. Kendisini suya attı ve boğularak hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

11. Jack London

11. Jack London

Tarihin ilk 'milyoner' yazarı olan Jack London bipolar bozukluğunun pençesindeydi ve bunun da etkisiyle intihar girişiminde bulundu.   

Pasifik'te bir yelkenli ile yaptığı bir seyahat sırasında tropikal bir hastalığa yakalandı.  

Bu hastalığı kendince tedavi etmek için kendi hazırladığı, içinde afyon, eroin, cıva vs. gibi kimyasal maddelerin bulunduğu bir karışımı bir süre kendine enjekte etmeye devam etti. Bu onun böbreklerinin iflas etmesine yol açtı.

12. Franz Kafka

12. Franz Kafka

Modernist edebiyatın dehası Kafka, sosyal anksiyete ve depresyondan muzdarip yalnız bir adamdı. 

Prag'da, devlete bağlı bir sigorta şirketinde çalıştı. Bu onun üzerinde bürokrasinin ve genel olarak hayatın anlamsızlığı olduğu duygusunu uyandırdı. 

Migren, stres, uykusuzluk gibi sıkıntılarının yanına, tabir-i caizse dertten kanser de eklendi. 40 yaşında hayatını kaybetti.

13. Henry James

13. Henry James

Henry James, birçok edebiyat eleştirmeni ve psikologa göre seks fobisine sahipti ve bütün hayatını bu yüzden bekâr geçirdi.

14. Gérard de Nerval

14. Gérard de Nerval

Romantik bir melankolik olan şâir ve yazar olan Gérard de Nerval, sevgilisi kendisini terk ettikten sonra, kendisini sokak lambasına asarak intihar etti.

15. Ernest Hemingway

15. Ernest Hemingway

ABD'li yazar Ernest Hemingway son derece sıra dışı bir ömür sürdü. Yaşamı boyunca da depresyon, paranoya ve alkolizmden kurtulamadı.

Hayatını nihayete erdiren de sıra dışı hayatını tamamlar nitelikteydi: Av tüfeğiyle intihar etti...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

16. Ezra Pound

16. Ezra Pound

Yirminci yüzyılın ABD edebiyatı için en önemli figürlerinden olan Pound, bir şair, eleştirmen ve deneme yazarı olarak önemli eserler verdi. 

1945 yılında 'vatana ihanet' gerekçesiyle tutuklandıktan sonra, akıl hastanesine yerleştirildi.

13 yıl kaldığı bu akıl hastanesinde kendisine 'narsisistik kişilik bozukluğu' teşhisi konuldu. Hayatında ilerleyen yıllarında ise şizofreni tanısıyla karşılaştı.

17. Tennessee Williams

17. Tennessee Williams

Ciddi ruhsal hastalıklar geçmişine sahip bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Williams, gençliğinde çeşitli majör depresif ataklar geçirmişti. 

Yaşı ilerledikçe şiddetli ve gittikçe kötüleşen alkol ve uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele etti. 

Tüm bunlara karşın 60 yaşından sonra dahi üretken bir yazar olmaya devam etti.

18. William Faulkner

18. William Faulkner

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi William Faulkner depresyon ve alkolizm ile mücadele etmek zorunda kaldı.

19. Michel Foucault

19. Michel Foucault

Fransız filozof Michel Foucault eşcinselliğe, bugüne göre çok daha katı yaklaşıldığı yıllarda açıkça eşcinsel olması ve bu konu üzerine yazması/düşünmesi gibi sebeplerden ötürü depresyon yaşamıştır.

20. Sylvia Plath

20. Sylvia Plath

ABD'li şâir ve yazar Sylvia Plath, kısa ömrü boyunca mental rahatsızlıklarla boğuştu. Davranışları çevresi tarafından irrasyonel ve umursamaz olarak görüldü. Hayatı boyunca antidepresanlar kullanması gerekti.  

Plath, hayatı boyunca ileri derecede bipolar bozuklukla yaşadı. 1950 yılında bursla girdiği Smith College'deki ikinci yılında ilk intihar girişimini gerçekleştirdi ve bunun neticesinde akıl hastanesine yatırıldı. 1955'te Smith College'den iyi bir derece ile mezun oldu.

1963'te, ikinci kattaki odalarında uyumakta olan çocuklarının yanına süt ve kurabiye bıraktıktan sonra, odalarının kapısını da içeri gaz girmeyeceğinden emin olacak şekilde bantlayarak kapattı ve kafasını fırının içine sokarak intihar etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

21. Philip K. Dick

21. Philip K. Dick

Philip K. Dick belki de 20. yüzyılın en ileri görüşlü bilim-kurgu yazarlarından biriydi. Eserleri sinemaya uyarlandı. 

Gençliğinden itibaren depresyon ile mücadele etti. Yaşı ilerledikçe, görsel ve işitsel halüsinasyonlar yaşamaya başladı. Şizofreni belirtileri gösteriyordu. 

Hastaneye yatırıldı, buna karşın yazmayı devam ettirmeyi başardı.

22. Kurt Vonnegut

22. Kurt Vonnegut

Kurt Vonnegut'un annesi, yazar 22 yaşındayken intihar etti. Bu hayatını ciddi biçimde sarstı. 1984 yılında kendi intihar girişiminden ise kurtuldu.

23. Paulo Coelho

23. Paulo Coelho

Paulo Coelho gençken anne ve babası tarafından üç kez akıl hastanesine gönderildi. Okulda izole ve mutsuz olduğu söyleniyordu.  

Coelho ailesine ve doktorlarına deli olmadığını sadece yazar olmak istediğini belirtiyordu. Ancak o dönemde çevresindeki hiç kimse bunu anlamadı. 

Aylarca hastanede kaldı. Sakinleştiriciler ve elektroşok verilerek tedavi uygulanmaya çalışıldı. 

Paulo Coelho, daha o zamanlar yaşadıklarını, yazacağına dair kendine söz verdi...

24. J. K. Rowling

24. J. K. Rowling

Maddî yönden olağanüstü başarılı olmuş 'Harry Potter' kitaplarının yazarı J.K. Rowling, 20'li yaşlarındayken, yalnız bir anne olarak şiddetli bir depresyon yaşıyordu ve intihar etmeyi düşünüyordu.

25. David Foster Wallace

25. David Foster Wallace

Son dönem ABD edebiyatının en yetenekli isimlerinden biri kabul edilen, David Foster Wallace, neredeyse 20 yıldır depresyon ile mücadele etti.

2008 yılı Eylül ayında intihar ederek, yaşamını sonlandırdı. Bu trajik olaydan kısa bir süre önce, Wallace ve terapisti reçete değiştirmeye karar vermişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

26. Beşir Fuad

26. Beşir Fuad

Gelelim Türk yazarlara... Tanzimat Dönemi’nde bilim, felsefe, edebiyat eleştirisi, biyografi alanlarında eser vermiş sıra dışı bir Osmanlı aydını olan Beşir Fuad ruhsal açıdan çöktüğü bir dönem geçirir.

35 yaşında bileklerini keserek hayatına son veren Beşir Fuad’ın bir bilimsel deney havasında gerçekleştirdiği intiharı, o zamana kadar intihar kavramına yabancı olan Osmanlı toplumunda ve basında geniş yankı uyandırmış; hatta İstanbul’da peş peşe gerçekleşecek intiharlara olumsuz mânâda ilham vermiştir.

27. Nilgün Marmara

27. Nilgün Marmara

Nilgün Marmara, Türk şiirinin genç ve yetenekli kadın şâirlerindendi. Eğitimini, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde tamamladı.

Listede de yer alan Sylvia Plath üzerine tez yazmıştı ve 13 Ekim 1987'de 29 yaşındayken o da intihar etti.

28. Metin Kaçan

28. Metin Kaçan

Geçmişinde yaşadığı travma ve olayların etkisi nedir bilinmez ama Metin Kaçan 6 Ocak 2013'te bindiği taksiyi durdurduktan sonra Boğaziçi Köprüsü'nden atlayarak intihar etti.

Kaynaklar: nursingschools.net

                  psychcentral.com

                  vikipedia

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Hacettepe Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı ve Felsefe eğitimi aldı. Aynı üniversitede felsefe yüksek lisansı yaptı. Tezinde dijital gözetim mekanizmalarının etik boyutunu inceledi. Başarısız bir girişimcilik deneyimi oldu. Teknoloji felsefesi ve etiği, yapay zekâ felsefesi, İnternet ve yeni medya çalışmaları, veri ve etki gazeteciliği, startuplar ve sosyal girişimcilik ilgi alanları. Bunlar dışında kitaplar, filmler ve seyahat etmek zamansız tutkuları... Gelin muhabbet edelim: https://twitter.com/kendiniarayan https://www.instagram.com/tanerbayram06/
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
102
65
38
11
7
6
5
Yorumlar Aşağıda
Reklam