Dışarıda Yemekten Sonra Meyve Almaya Paramız Yetmez Oldu: Simitçiler de İsyan Ederken Açlık Sorunu Büyüyor
Türkiye'de son açıklanan TÜFE'de gıda enflasyonu yüzde 93,93, tarım ÜFE yüzde 148,90 ve tarım girdi fiyat endeksi yüzde 123,72 oranında gerçekleşti. Tarım ve hayvancılık politikaları uzun zamandır tartışılırken, üzerine bir de maliyetler eklenince işler içinden çıkılmaz bir hal almaya doğru gidiyor. Ancak bu durumun en çok acısını dar gelirliler yaşıyor. Et, süt, yumurta özellikle gelişim çağındaki çocuklara yedirilemezken, ülkede gizli açlık sorunu gelişime engel oluyor. Dışarıda yemek, yerli için zorlaşırken, turistler sayesinde işletmeler ayakta kalmaya çalışıyor. Çalışanlar porsiyon azaltırken, simit de alım gücünü aşıyor. Meyve fiyatları üç haneli fiyatlarla telaffuz ediliyor. Enflasyon, sadece ekonominin konusu olmaktan çıkıyor.
Türkiye’de giderek artan gıda enflasyonunun kronik ve gizli açlığa neden olduğunu belirten Dağ, yeterli gıdaya ulaşılamamasının özellikle çocuklarda bünye zayıflamasına yol açarken, enfeksiyonlara ve hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.
Simit 5 liraya çıkınca satışlar düştü. Fırıncılarla simitçiler arasındaki kazandıran anlaşma bozuldu.
Sosisli sandviç yüzde 185, tavuk dürüm yüzde 125, fast food menüler yüzde 70 zamlandı.
Gıda enflasyonu hazır yemek firmalarını da vururken, çalışanlar evden yemek getiriyor.
Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı dar gelirli için meyve ve sebzeyi lüks hale getirdi.
Bir incir tartıldığında tanesi 13,12 TL tuttu.
Yazar Yılmaz Özdil, “Bir adet incir 13 lira… Memleketin ocağına incir ağacı dikildiğinin kanıtı!” yazarak bu görseli paylaştı.
Prof. Dr. Özgür Demirtaş “Nasıl gidiyor…” diye sordu.
Beyoğlu Balık Pazarı’nda da 240 liralık incir vatandaşları bekliyordu.
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Bazı AK Partili Vekiller ‘meyveyi, sebzeyi yaz gelince mevsiminde yiyin’ diye millete akıl verip, sabır telkin ediyordu. Yaz geldi de geçiyor. Bilecik domatesi Bilecik'te 15 lira. Milletin sabır taşı çoktan çatladı. Saraydaki kibirlinin haberi yok” dedi.
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp de, Türkiye'nin dünyanın en büyük kiraz üreticisi olarak, “Vatandaşımız kiraz satın alamadıktan, çocuğuna yediremedikten sonra neye yarar?” dedi.
Sosyal medyada meyve fiyatları gündem olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Tarım ülkesi Türkiye'de tarım enflasyonu daha etkileyecek sanki. Siz ne dersiniz?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Enflasyondan en çok yakınanlardanım ama bu fiyatlandırmalarda bi gariplik söz konusu. Mersin'de cuma pazarında inciri pahalı diye almadım 30 TL idi. Kiraz 15... Devamını Gör
AKP'YE oy verenlerin cezası
Hiperenflasyon is coming💰💰💰💰💰 bas merkez bas para bas